Cornucopia?

2010-05-18 09:25

Byggmax is the shit!

Sveriges kanske mest strömlinjeformade och välstädade byggvaruhandel Byggmax skall sättas på börsen till ett börsvärde på mellan 2.7 och 3.4 miljarder SEK. Företaget har expanderat väldigt aggressivt med sitt vinnande nonsensfria lågpriskoncept, utan att för den delen göra avkall på kvaliteten på produkterna. Om inte annat så säljer de virke från min egen skog, då det står Södra stämplat på mycket av deras brädor...

Än så länge finns det inget prospekt ute riktigt än, utan man får hålla till godo med bolagets pressmeddelande. Viss finansiell information kan man t ex hitta hos Ratsit, men det innefattar inte år 2009. Affärsvärlden har också en lite längre artikel. Se även E24.

Eftersom det är presskonferens klockan 11 idag, så borde dock prospektet dyka upp senare under dagen. Första anmälningsdag är nämligen just idag, men det finns inte ens teckningssedlar att tillgå än hos Carnegie som hanterar noteringen.

Värt att notera är att man inte talar om att bolaget går med vinst, utan bara om 11% i rörelsemarginal och 16% i omsättningsökning mot 2008. För antagligen går man med förlust pga expansionen. Skulle dock 11% i rörelsemarginal kunna förvandlas till 11% i resultat, så skulle värderingen ligga på mellan p/e 10 och p/e 12, vilket inte ter sig aggressivt. För att få lite proportioner på bolagets expansion så har man mer än dubblat omsättningen sedan år 2006, men man skall inte investera på gamla meriter utan på vad som sker framöver.

Riskkapitalbolaget bakom bolaget har fortfarande relativt god timing. Man är förstås beroende av bostadsbubblan och även ROT-avdragen, och när väl bostadsmarknaden kraschar kommer underleverantörer som Byggmax att drabbas hårt. En uppsida för bolaget är att man då kan konsolidera och sluta expandera och kanske överleva den vägen.

Börsintroduktionen är ingen nyemission som ger nytt kapital till bolaget, utan en ägarspridning och vinsthemtagning där storägaren riskkapitalbolaget Altor samt styrelse och ledning säljer aktier. Det i sig säger mer än hela det här blogginlägget.

Byggmax är fantastiskt trevligt för oss som kunder. Billigt, gott om plats, välstädat, helt och rent och inte fler produkter än man som privatperson förstår sig på. The shit(*), alltså. Men man skall inte blanda ihop kundupplevelsen med om bolaget är en god investering. Hade det inte varit för att vi ser ut att ligga på en artificiellt uppumpad topp i bostadsmarknaden, via sänkt fastighetskatt, rekordlåga räntor och ROT-avdrag, så hade bolaget varit intressant, rent av mycket intressant.

Men jag avstår att delta i börsintroduktionen. Däremot förblir jag mer än gärna kund.

Återkommer kanske med fler kommentarer när prospektet är ute.

(*) Fotnot: "The shit" är vad kidsen(**) säger när något är riktigt bra, det bästa sedan skivat bröd. Byggmax är alltså inte skit, utan bäst liksom, ba.
(**) "Kidsen" är folk under 30.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

27 kommentarer:

 1. Är helt enig med dig. Hade vi inte befunnit oss på toppen så hade det varit intressant, men nu.... zzzzzzzzz.

  /McMaruso

  SvaraRadera
 2. Cornu, när tror du att bostadsmarknaden verkligen vänder kraftigt ner?
  Mvh
  Gustav

  SvaraRadera
 3. Där tappade du väldigt mycket trovärdighet i mina ögon. Jag tycker din blogg har förfallit ganska mycket i takt med att du blivit mer mån om din ekonomi på den här sidan. Det hade inte behövt vara så men generellt så är jag ganska ointresserad av att läsa om hur mycket du borde få i annonspriser och vad andra tar. I just det här fallet hade jag dessutom hoppats mer på kritiskt tänkande och lite mer fördjupad analys..
  Du har blivit mainstream du med.

  SvaraRadera
 4. Uppfattar jag dig rätt så menar du alltså att jag inte var kritisk i mitt inlägg om Byggmax? Fördjupad analys hänger på att jag har råd att lägga tid på en sådan, men i väntan på prospektet så kan jag inte heller göra någon fördjupad analys. Lite svårt utan information.

  SvaraRadera
 5. Ja du uppfattade mig rätt. Ditt inlägg var helt i linje med och en upprepning av vad man än så länge kunnat läsa om utförsäljningen.
  Hoppas du inte tar min kritik för allvarligt, jag har uppskattat väldigt mycket du har skrivit på den här bloggen.

  SvaraRadera
 6. Har inte följt frågan, men ibland ligger väl mina egna åsikter i linje med mainstream. Kan inte alltid vara motvalls.

  SvaraRadera
 7. Skulle Byggmax vara bra? De har ju inte en rak bräda!

  SvaraRadera
 8. Talar bara för mig själv, men majoriteten av de äldre hantverkare som handlar för privat bruk handlar in allt de kan handla via Byggmax. Resten får man ta på andra ställen. Den är en fundamental slutsats till skillnad från det kassa påståendet som Anonym skrev ovar kl.12.50.

  SvaraRadera
 9. Klart de inte har en rak bräda. Träden har ju haft en vindpinad uppväxt på västkusten hintar bloggägaren.

  SvaraRadera
 10. Håller med John. Handlar allt man kan på Byggmax. Sedan får man t.ex. köpa trall av sibirisk lärk på Bauhaus istället.

  Tror att brädorna är lika skeva hos de flesta byggmarknaderna faktiskt.

  SvaraRadera
 11. Värre än rakheten på brädorna är nog att de inte håller dimensionen. En 95*28 bräda heter så, det är inte måtten de anger (de var då 24mm tjocka). Turligt nog upptäckte jag det innan. Bättre var det med några fasadbrädor som var riktigt raka och tätvuxna (men tunna).

  Men när det kommer ut att brädorna är mindre, minskar nog rörelsemarginalen betydlig. 4/24 = 17%. Något för investeraren att fundera över.

  Jag åkte f.ö. till Bauhaus vilket var dyrare men rätt mått.

  SvaraRadera
 12. Kanske var lagda i fel hög?

  Angående raka brädor eller ej. Är det utplockat så är det mest de sämre brädorna kvar.

  Fördel som kund är att Byggmax har sitt lagersaldo live på nätet för kunder och konkurrenter att titta på. Är lagersaldot lågt för "dina" brädor på "din" Byggmax så kan du åka någon annanstans eller en annan dag och spara onödiga resor. Miljövänligt och bra. Bor du ngnstans där du dessutom kan välja mellan flera olika Byggmax, så kan du ju åka till den med bäst lagersaldo på de efterfrågade brädorna.

  Verkar bara finnas två läger. De som anser att Byggmax is the shit, och de som anser att det är skit.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker det är trist med så stor spridning på introduktionskursen. Om den är 46 eller 57 gör en väldigt stor skillnad på värderingen. Undrar vad oddsen är för att introduktionen dras in, som med O2...

  SvaraRadera
 14. Ni gör alla misstaget och blandar ihop aktien med bolaget..

  SvaraRadera
 15. Avanza tipsar om att investera och deras tidning placera sågar samtidigt investeringen: kanske ärligt mot kunderna, men visst känns det lite goddag yxskaft?

  SvaraRadera
 16. Södra, ja. Skall jag med mina 40 ha bli medlem i Södra eller sälja via andra kanaler? Har kontakter där för att maximera inkomsten, men tvekar. När har man bäst kontroll, med eller utan Södra? Skall sälja 2000 kbm i år, det mesta är talltimmer. (80+ i ålder) mvh / Fabrikören

  SvaraRadera
 17. Likt Cornu avstår jag från att investera och det har dels med de dåliga siffrona och dels (lite off topic) med världsekonomin i övrigt som Cornu påpekat: 1) Schiller PE är galet högt i dagsläget. 2) Schiller PE är så högt för att räntan är låg och investering nån annanstans inte ger bra avkastning. 3) Inflationen i UK är nu uppe i 3,7% 4) Grekland kan lika ställa in sina betalningar och träda ur Eurosamarbetet (tippar på att majoriteten av Greker inte har nåt emot det).

  http://www.thisismoney.co.uk/news/article.html?in_article_id=504678&in_page_id=2

  http://money.cnn.com/2010/05/17/news/international/greece_sovereign_default.fortune/index.htm

  http://money.cnn.com/2010/05/17/magazines/fortune/2010.crash.1987.again.fortune/index.htm

  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=ae5fCJY54XNU&pos=3

  SvaraRadera
 18. Fabrikören, med Södra låses en del av dina pengar inne som insatskapital i Södra. Södra skryter med att det gett fantastisk avkastning, men avkastning kan man få på andra platser också, och med bättre riskhantering (=går att sälja). Går Södra dåligt får man ju rent av stoppa in nytt kapital.

  Annars är förstås Södra bra att ha att göra med, utom när de inte är bra att ha att göra med.

  Glöm inte devisen: Södra är bra för alla skogsägare, men särskilt är Södra bra för sina anställda och entreprenörer. Äsch, det kanske inte var den officiella varianten.

  SvaraRadera
 19. Men vad skulle hända med BM's vinst vid prisfall ?
  Då är det väl mer attraktivt att renovera istället för att köpa nytt !?

  /K

  SvaraRadera
 20. Makro e kul2010-05-18 22:16

  Oj, vad jag är trött på alla ekonomibloggare som hävdar att bostadspriserna ska krascha. Det är så fruktansvärt tröttsamt att höra det, speciellt eftersom ingen tycks kunna presentera några vettiga argument för det. Den enda som givit en nyanserad bild är Sloped Curve.

  SvaraRadera
 21. Har "makro e kul" läst alla inlägg "vi" skrivit i frågan. Blir lite tröttsamt att upprepa sig varje gång man nämner bostadsbubblan.

  Priserna måste inte krascha nominellt, men väl realt. Men enligt dig skall alltså priserna stiga realt för evigt, dvs en bostad kommer till slut kosta oändligt med pengar. I don't think so.

  Läs gärna en bok, t ex "This time is different". Fast du menar förstås att den här gången ÄR annorlunda, och priserna skall bara stiga upp, upp, upp.

  Mina inlägg om bostadsbubblan hittar du under taggen nedan

  http://cornubot.blogspot.com/search/label/bostadsbubblan

  Exempelvis

  http://cornubot.blogspot.com/2010/04/inflationen-ater-upp-skulderna.html
  http://cornubot.blogspot.com/2010/01/myten-om-evigt-stigande-bostadspriser.html
  http://cornubot.blogspot.com/2008/11/den-sk-boendekarriren-och.html
  http://cornubot.blogspot.com/2008/10/lite-minnen-frn-90-talets-bostadskris.html

  Vore mycket intressat att höra dina vettiga argument för att priserna inte skall gå ner. "Brist på bostäder" var även argumentet förra gången, dvs i början av 90-talet, men bostadspriserna kraschade ändå och bostadsmarknaden stendog under ett antal år, speciellt för klubbmedlemskap i bostadsrättsföreningar.

  SvaraRadera
 22. Citerar mig själv om bostadsmarknaden på 90-talet, men du kanske är för liten för att varit med då.

  Skall man minnas 90-talets bostadskris, så kryllade marknaden av objekt när jag letade lägenhet i början av 90-talet. Det var bara att ringa mäklaren och bestämma en tid för personlig visning närhelst man ville, för mäklarna hade inte bråda dagar. Man kunde ta en månad på sig och titta runt på olika lägenheter som i princip enda spekulant, även om man mot slutet konstant var nedringd av mäklare som undrade om man bestämt sig än.

  Blev det bättre mot andra halvan av 90-talet? Nej. Lägenheten skulle säljas och vi skulle flytta till hus. Det tog nästan fyra månader att få sålt lägenheten. Och under de månaderna var det totalt tre stycken personliga visningar av lägenheten. Någon budgivning var det inte tal om, å andra sidan var det inte heller tal om att pruta. Lägenheten låg inom gångavstånd från Kungsportsavenyn i Göteborg. Priset hade nästan halverats från början av 90-talet, då priset redan hade fallit när lägenheten köptes.

  SvaraRadera
 23. Till anonym 19.18, stämpla avverkningen som rotpost och skicka stämplingslängden till de närmaste köpsågverken. Du bör få 400-500 kr/m3
  sk minus ca 10 kr/m3sk för stämplingen. Så mycket betalar inte Södra.
  Jag är visserligen Södramedlem, men jag levererar ingen slutavverkning till Södra eftersom de betalar för dåligt, och en del av betalningen, efterlikviden, får man först året efter.

  Också skogsägare

  SvaraRadera
 24. Kanske. Efterlikviden är ju inte garanterad, och kan alltså på marginalen slå väldigt hårt mot lönsamheten, speciellt vid gallring.

  SvaraRadera
 25. Makro e kul2010-05-19 20:18

  Cornu,

  jag har läst dina inlägg om bostadsmarknaden. Jag har till och med kommenterat på något av dem. Men jag måste säga att jag tycker att de är ganska substanslösa. Dina främsta argument tycks vara att bostadspriserna ska följa inflationen (men du talar inte om varför detta samband ska gälla) samt att "se hur det var på 90-talet" (som om detta var någon sorts normalläge. För mycket teknisk analys och för lite utbud/efterfrågan, price-to-rent ratios, räntekostnader/disponibel inkomst, etc. etc.

  Har inte tid att skriva ett längre inlägg nu, men hänvisar dig hit så länge:

  http://www.slopedcurve.com/roller/makro/entry/huspriser_p%C3%A5_tapeten_men_ingen

  Till sist: jag har aldrig sagt att jag inte tror att priserna ska ner. Jag tror bara inte att de ska krascha, och skulle inte kalla det vi har idag för en bubbla. I din värld tycks bara finnas svart (krasch) och vitt (bubbla). Min bild är lite mer nyanserad än så...

  SvaraRadera
 26. Priserna behöver mycket riktigt inte krascha. Det räcker att de står helt stilla i kanske 5-10 år, beroende på hur hög inflationen är, vilket förstås vore den bästa lösningen som orsakar minst problem. Men det är tyvärr sällan som problem löses på bästa sätt.

  SvaraRadera
 27. Makro e kul2010-05-19 22:55

  Helt stilla i 5-10 år med en inflation på 2% om året är helt i linje med mitt huvudscenario om en nedgång på 10-20%.

  SvaraRadera