Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själv!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2010-05-25 12:09

Börsen ner genom 929 och även 925

Börsen och OMXS30 har nu varit nere under den lägsta stödnivån på 925 som jag skrev om i morse, men har nu studsat upp till dryg 926 i skrivande sekund. Bloggrannen Winning Trading talar istället om 929 som den kritiska nivån, vilket nu har brutits på nedsidan.

Tidigare stödet på MA233 har fallit, och OMXS30 har istället handlats under MA233 hela dagen, iaf än så länge. MA233 kan därmed förvandlas till ett motstånd istället för ett stöd och begränsa uppsidan.

Det ser helt enkelt inget vidare ut tekniskt, vilket det inte gjort sedan mitten av april enligt mig. Sedan kan man ta till en massa efterhandskonstruktioner, eller som Nassim Nicholas Taleb kallar det i The Black Swan att konstruera berättelser (eng. construct narratives) som förklarar saker i efterhand.

Just nu är de populäraste berättelserna den uppseglande krisen Nord-Sydkorea respektive förstås skuldkrisen eller kanske eurofrossa. Sanningen är dock att ingen egentligen vet, utan alla bara gissar och kommer med berättelser som skall förklara vad som sker. Några vetenskapliga belägg har man förstås inte.

Även den svenska kronan faller och en dollar kostar nu över 8:- SEK. Detta har medfört att guldet nu är uppe och nosar på tidigare ATH på 310:- SEK per gram, närmare bestämt 309:04 SEK per gram. DN har lite berättelser om varför de tycker att kronan faller.

Möjlig svart svan som väldigt få hade på radarn är nu att det kommer till handgripligheter mellan Nord- och Sydkorea, vilket antagligen inte kommer uppfattas som speciellt positivt. I någon form av ironi så går de rödgröna axelmakterna just idag ut och kräver att USA skall dra sig tillbaka från demokratin Sydkorea, och eventuellt destabilisera hela Asien när de två Korea går på halsen på motståndaren.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Kronan faller eftersom finansminister Lars Ohly väntar i kulisserna.

  FredrikN

  SvaraRadera
 2. Man kan bara skratta åt vänsterblockets idioti, fast innerst inne gråter man.

  SvaraRadera
 3. Skuldkrisen är ett kraftigt överdrivet namn. Grekland har en skuldkris övriga EU länder har det inte. Det kommer ordentliga åtstramningar nu både i Tyskland, Italien och UK. Problemet är snarare vad dessa nerdragningar får för konsekvenser för konjunkturen. Den keynesianska delen av krishanteringen dras in så att säga. Det hade kanske varit bättre om dessa länder hade nöjt sig med den monetaristiska stumlansen (som Tyskland och Sverige) när de ändå inte har stadsbudgetar i tillräckligt gott skick för att uthålligt stimulera ekonomin.

  Själv tror jag börsen snart börjar glädjeskutta uppåt.

  SvaraRadera
 4. Tycker du missbrukar termen "Svart svan". Som du vet är en sådan YTTERST sällsynt, och inte en 9/11 kan man säga var en Svart svan. Vulkanen på Island kanske kan benämnas som en sådan, men också det är tveksamt, eftersom man visste ATT, bara inte NÄR...

  SvaraRadera
 5. brodeur - det är väl de så kallade exitstrategierna som nu förbereds i olika länder. Sedelpressen får vila ett tag, liksom nya gigantiska bail outs. Nu får vi skattebetalare stå för fiolerna, vllket naturligtvis inte gick att undvika i längden...

  Finansmarknader vill ju tjäna pengar i både upp och nedgångar. Jag tror att det är i det ljuset man ska se Tysklands förbud för nakenblankning. Nu gäller det att hålla i hatten när det blir åka av i utförsbacken!

  SvaraRadera
 6. Vänstern kommer med fler och fler tokiga förslag. Jag trodde i min enfald att det var upp till länderna själva att bestämma om de vill ha amerikansk truppnärvaro eller inte. Men tydligen inte, det är några kommunister i Sverige som skall bestämma vad dessa länder vill och inte vill.

  Q

  SvaraRadera
 7. 13:23, nej du ägnar dig just åt sådan "narration" som är typiskt för svarta svanar enligt Taleb. Du efterkonstruerar att t ex 9/11 gick att förutse.

  En svart svan förutspår ingen eller väldigt få innan den sker, men efteråt säger alla "det fattade väl vem som helst att...". Just precis som du gör.

  För övrigt räknas teknikgenombrott, boksucceer (ex Harry Potter, eller för den delen Milleniumtrilogin), artistlanseringar etc till svarta svanar enligt Taleb, knappast något som inte de insatta kunde förutse. Varje författare hoppas ju på succe.

  En svart svan kan också vara en ickehändelse, när något som alla väntar sig skall hända inte händer.

  SvaraRadera
 8. I Zurich såg jag flera svarta svanar!
  Kronans fall är en gåta för mig. Är det för att nån kan få den att falla och att de kan tjäna nåt på fallet genom att de har nakenblankat den?
  Jag vet i alla fall att när den faller så faller börsen också, vilket är ännu en gåta eftersom bolagen kan ta marknadsandelar med en låg krona.
  Men går det att tjäna pengar på fallande kurser så är det väl också rationellt.
  Kanske är det i Zurich , bankernas och de svara svanarnas hemvist, som svaren finns./Oppti

  SvaraRadera
 9. Vi borde exportera det rödgröna slemmet till Nordkorea. Och importera amerikansk trupp till sverige.

  SvaraRadera
 10. Till Opti:

  Det är orimligt men ändå logiskt att kronan och svenska börsen faller samtidigt. Vår lilla börs är bara ett par procent av världens samlade börskapital.

  När Europa framstår för de närmast konkursmässiga amerikanerna som ett korthus, så tar de hem pengarna och kör safe. Safe betyder dollar, amerikanska räntepapper och annat som jag personligen skulle vilja få betalt för att köpa. Vem i h-e köper amerikanska 30-åringen idag, med förnuftet i behåll?

  Marknadsrörelserna har sin egen logik. Om du tror att svenska börsen styrs av svenska fundamenta, så hamnar du fel.

  De flesta av världens placerare och förvaltare har ingen jävla aning om var Sverige ligger, hur våra statsfinanser ser ut eller om svenska företag tjänar på en fallande krona. Börserna ligger i perfekt synk med varandra och faller en så faller alla.

  Jag läser en hel del amerikanska nyhetsbrev och det är påfallande hur allvarliga man tycker att problemen är utanför USA, dvs i Europa.

  "We don't want to bail them out" skriker amerikanerna.

  Men i själva verket är det kineserna som bailar ut amerikanerna, genom att köpa deras statspapper. Hur länge det nu håller? För USA har ett skuldberg som är gigantiskt. Jag skulle påstå att USA är bankrutt.

  SvaraRadera
 11. Tyckte att jag såg en viss Herr Hemberg utanför tavex vid lunchtid, kan ha sett fel dock.

  SvaraRadera
 12. Tråkigt med vikande svensk Krona då utenlandske aktier blir dyrare enn dom kunne ha varit. Om jag hadda varit pensionär som måste sälja så hadde jag nok varit gladare för detta....

  SvaraRadera
 13. Alla luft som har tryckts in i "systemet" i över 40 år, sedan guldmyntfoten lämnades 1971, kommer nu att gå ur som en kraftig explosion, tråkigt men sant. Guldet kommer återigen att bli den enda, läs DEN ENDA, valutan återigen, precis som under tusentals år tidigare. Har ni inte köpt fysiskt guld och silver ännu är det inte för sent.
  1929x2

  SvaraRadera
 14. Guld tokstoller....

  SvaraRadera