Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2010-05-28 15:54

BNP - lånebaserad konsumtion drar upp tillväxten

Idag kom som ingen missat Sveriges BNP-siffror för första kvartalet.

Dessa slog förväntningarna och Sverige är nu bäst i EU på tillväxt tydligen. Eller iaf bäst på konsumtionsökningar.

De olika delarnas procentuella andel följer nedan.

Som man ser så minskar den viktiga exporten och de framtidsbyggande investeringarnas andel av BNP, och uppgången det senaste kvartalet beror istället på ökad lånefinansierad privat och offentlig konsumtion. Detta blir tydligt i den sista grafen.

Visserligen ökade exporten marginellt med 0.2% mot föregående kvartal, och investeringarna ökade med 0.7%. Den stora ökningen hittar man i den största posten, nämligen den privata konsumtionen som steg med hela 1.7% på ett enda kvartal.

Och den privata konsumtionen är som bekant lånefinansierad. Istället för att passa på att minska sina skulder medan räntorna är låga, så gör svenskarna det klassiska felet och belånar sig allt mer och dessutom till meningslös konsumtion. För 9.2% i ökad skuldsättning fick man ut 3.4% i ökad privat konsumtion på 12 månader, samtidigt som investeringarna som bygger vår framtid föll med 4.1% på ett år. Visar ju på ett fint sätt hur effektivt det är att med ökad skuldsättning pumpa upp BNP.

Men vi får vara bäst i klassen ändå. Låna mer pengar och köp ännu mer prylar är lösningen på en kris baserad på just stora lån och meningslös konsumtion. Klassisk keynesianism, ut och köp saker för lånade pengar så statistiken ser bra ut.

Åtminstone kan staten hålla igen. Den offentliga konsumtionen ökade med minimala 0.03%, eller om man så vill 0.3 promille. Anders Borg lyckas iaf hålla hårt i plånboken medan svenskarna festar loss på krita. Vår väldelige Borg vill samtidigt ta på sig äran för att svenskarna belånar sig för konsumtion. Lite motsägelsefullt.

Man skall inte glömma att nettoexporten ökat med 19.3% på ett år, men nu alltså slutat att öka och rent av minskat något sedan årshögsta under 2009. Ökad import av platt-TV och billig plast ifrån Kina får man förmoda (japp, där satt den, det var ett tag sedan jag skrev om platt-TV och billig plast från Kina).

Vill man se något positivt så har raset i investeringar iaf stoppat upp.

Se även bloggrannen Flute.

Återstår hur snart SCB reviderar siffrorna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Varför är du så fixerad vid ordet platt-TV? Alla TV-apparater idag är platta, så det räcker att använda ordet TV tycker jag.

  Också skogsägare

  SvaraRadera
 2. Borg vill låna för att vinna valet på walk over, men tråkiga bloggare som du håller honom i skinnet. Se hur man har hanterat situationen mellan regeringarna på EU-nivå. Pengakranen med varmvatten är öppen för fullt, men det skållheta vattnet har inte kommit igenom rörledningarna än. Snart bränns det men först efter valet.

  SvaraRadera
 3. Jag köpte platt-TV i mellandagarna strax före nyår så köpet räknas väl inte med i den statistik du så fint presenterar. En fråga som någon klok person kanske kunde svara på är följande:

  - All konsumtion på Börsen, köp och sälj av aktier osv...Räknas det in i konsumtionsstatistiken och ligger till grund för BNP på något sätt?

  SvaraRadera
 4. Intressant och en mycket bra analys. Det känns på något vis som om vi på landet på något vis är smartare än de lattedrickande storstadsmänniskorna som dessutom tror sig vara miljösmarta.

  Hälsningar från Dacke som för dagen är i exil på Balkan.

  SvaraRadera
 5. "- All konsumtion på Börsen, köp och sälj av aktier osv...Räknas det in i konsumtionsstatistiken och ligger till grund för BNP på något sätt?"

  Köp och sälj på börsen är ju främst andrahandshandel så det registreras inte i BNP-statistiken. Vid nyemissioner tillförs nytt kapital till börsbolag - kapital som i sin tur kan användas till investeringar och gå in i BNP den vägen.

  SvaraRadera
 6. Neoliberal Agenda2010-05-28 22:34

  ", så gör svenskarna det klassiska felet och belånar sig allt mer och dessutom till meningslös konsumtion"

  Jag vet inte om jag håller med.

  Felet är att centralbanken har tryckt ner räntan under vad som är naturligt. Man kan knappast klandra svensken för att utnyttja läget.

  SvaraRadera
 7. RE: Neoliberal Agenda
  Jag vet inte om att belåna sig över öronen bara för konsumtion är att utnyttja läget. Om svensken hade passat på att investera och spara istället så hade det varit att utnyttja läget. Tex. genom att amortera på bostadslånet nu när räntan är låg.

  Q

  SvaraRadera
 8. Ärligt talat - den här analysen var nästan lika pinsam som dina teknisk analys-inlägg.

  SvaraRadera
 9. Anders Persson2010-05-29 10:02

  Om man köper en värmepump istället för amortera huslånet, så tjänar alla på det. Privatpersonen, banken, tillverkaren, landet. Du kan köpa en ny bil (som drar mindre bränsle) för att du har fått ett nytt (bättre betalt jobb) med längre pendelavstånd.
  Det finns mycket konsumtion som leder till lägre kostnader, och därför kan ses som investeringar.

  SvaraRadera
 10. Riksbanken kallar dagens räntenivå för krisränta......är syftet att skapa en framtida kris eller hur tänker de? Så klart att folk konsumerar istället för att spara när man har negativ realränta.

  SvaraRadera
 11. 9,2% i ökad skuldsättning kan ju oroa. När räntorna stiger så kan denna skuld kräva en neddragen konsumtion, men räntorna försvinner ju inte ut i ett svart hål.
  Sen har vi ju en ökning av hushållens tillgångar i fastigheter, där nya ägare skuldsätter sig mer än de tidigare.
  Med 20 års accumulerad värdeökning så blir det rätt stora summor där!/Oppti

  SvaraRadera
 12. @Henke

  Man sparar ju i guld, DOH! Finns väl ingen vettig människa som har större summor på ett bankkonto...

  SvaraRadera