Cornucopia?

2010-05-26 12:13

13 000 000 000 000 USD

Websajten US National Debt Clock rapporterar att USA:s officiella statsskuld nu har passerat 13 000 miljarder USD, eller ungefär 104 000 000 000 000 SEK. Den officiella statsskulden är nu över 90% av amerikansk BNP. Lägger man till skulderna hos företag och privatpersoner, samt delstaternas och motsvarande kommunernas skulder så landar man på över 55 000 miljarder USD i skulder.

Till detta kommer ofinansierade åtaganden (eng unfunded liabilities) som äldresjukvården medicaid eller den statliga pensionen social security om drygt 108 000 miljarder USD, för en total skuld på över 163 000 miljarder USD. Totalt ca 531 000 USD per person boende i USA, eller ungefär drygt 4.2 MSEK per amerikan.

Vän av ordning påtalar att det finns tillgångar i USA. Ja, det finns det. Enligt US National Debt Clock så är de totala privata tillgångarna, inkluderat de hos privatpersoner, småföretag och storföretag värda drygt 72 000 miljarder USD. Inte ens om man gör en kommunistisk revolution och beslagtar all privat egendom i hela USA kan man alltså betala sina skulder och åtaganden.

Varje amerikan har också en privat skuld på i snitt 53 000 USD.

Dollar står som bekant för trygghet. I en artikel i DI skrivs det att Grekland inte är världsekonomin, och att skuldkrisen inte är något att oroa sig över. Ingen fara alltså, det finns inget att se, fortsätt vidare.

USA har förstås en guldreserv. Den är värd 31 miljarder USD, om den nu faktiskt fortfarande existerar. Man kan ju förstås amortera lite på de där 13 000 miljarder USD i officiell statsskuld om man säljer av guldreserven. Då kommer det ta någon vecka innan skulden går upp över 13 000 miljarder USD igen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

14 kommentarer:

 1. Men är det inte så att dollarn är relativt oberoende av USA? Det är ju FED som har hand om dollarn och fed motsvarar inte en riksbank helt och hållet. Men det har jag hört som rykte. Och som om det skulle vara bättre att dollarn inte har ett land bakom sig som borgenär, fast som ovan beskrivits så är kanske inte USA att lita på som borgenär.

  /medelryssen är rikare än medelamerikanen

  SvaraRadera
 2. Ja, tro hur mycket guldreserv USA har kvar egentligen? De har väl "lånat" från reserven sen 90-talet.

  SvaraRadera
 3. Nationalskulden är således den lilla delen i en stats åtagande gentemot medborgarna.
  Det gäller således att se till så staten består så skulderna mellan generationerna kan regleras!

  SvaraRadera
 4. Guldpriset kommer gå så högt att den fysiska guldreserv USA har kommer lösa ut hela USAs statsskuld och har inte USA kvar något guld så pratar vi hyperinflation för dollarn av ett sällan skådat slag! Kineserna köper fysiskt guld!!!

  SvaraRadera
 5. Guldpriset kommer alltså att gå upp till 126 000:- SEK/g ?!

  :-)

  SvaraRadera
 6. Har hört 500.000 kr/g ifall guldmyntfoten kommer tillbaka. Tror det var Peter Schiff som uttalade sig.

  /Katastrof

  SvaraRadera
 7. Inte speciellt sannolikt tyvärr.

  SvaraRadera
 8. Kan bara lägga in en kvasifilosofisk fundering.
  USA är idag Sveriges och Europas säkerhetsgarant.
  Ett USA som allt mer dras med en tyngande skuldbörda måste till slut strama åt kring spenderbyxorna. Visst USA kan inte tvingas betala då man är starkaste killen i kvarteret världen. Men långivarna kan tröttna och börja låna ut stålarna till andra eller börja spendera dem i eget bo.
  Således är risken/möjligheten att USA tvingas reducera sina militära åtaganden allt eftersom tiden går. Kan vi då vara säkra på att USA kommer ha resurser att komma särttandes om lilla rika bortskämda Sverige sitter i klistret i framtiden. Utan eget försvar så räknar vi kallt med att någon anann försvarar oss.
  Har USA händerna fulla i ex.Asien så kommer man om 20-25 år kanske inte ha råd att gripa in kraftfullt på ytterligare en arena? Kanske dags vi börjar se om vårt eget hus.

  SvaraRadera
 9. lite off-topic, men det är underligt att du verkar vara emot förbud mot naken-blankning (m anledning av en tidigare tråd). Naken-blankning är ju inte detsamma som "vanlig" blankning, utan att blanka t ex kreditswappar med hög hävstång utan att ha någon som helst position i den underliggande krediten. Det är självklart en ytterst osund och destabiliserande praxis, som lätt kan användas för att styra marknadspriser dit man vill om dessa naken-blankande positioner är tillräckligt stora. Det är så kreditswappar på grekland fungerar t ex.
  Givetvis är vanlig blankning en sund och nödvändig praxis däremot.

  SvaraRadera
 10. Jag tror att den bästa lösningen är att låta guldpriset stiga tillräckligt högt för att "svälja" alla skulder. I praktiken innebär det ett slags hyperinflation men det kommer att bli hyperinflation i vilket fall eftersom pappersvalutorna är dömda att gå under. Det handlar bara om att göra skadan så liten som möjligt.

  SvaraRadera
 11. Är det fler än jag som noterat att rapporteringen om "Finanskrisen" har ersatts av "Skuldkrisen"?

  SvaraRadera
 12. Siffernisse2010-05-26 19:19

  Usa:s guldreserv bestod år 2006 av 8000 ton (http://tradiz.se/1Vadarpengarochvarforardevardelosa.htm). Med ett guldpris på 310 kr/gram i skrivande stund så blir värdet 2480 miljarder SEK eller 311 miljarder USD.

  Fortfarande en försumbart liten del av statsskulden.

  Jag har följt zerohedge en hel del. Där hävdar en del att det sålts mellan 10 och 100 gånger så mycket papper för guld som det finns fysiskt guld. Vidare så spekuleras det i att kända guldtillgångar som Fort Knox bara innehåller en bråkdel av det guld som uppges.

  Det finns potential för guldrush när alla utfärdade löften skall förverkligas.

  SvaraRadera
 13. @Siffernisse

  Men USA:s guldreserv är ju i så fall värd klart mer än Sveriges statsskuld åtminstone, vilket alltid är något.

  Om man ser USA:s ekonomi som en privatpersons ekonomi så är BNP ett mått på hur mycket personen spenderar. Det är bekant att en person genom att låna och ta av sparade pengar en tid kan leva över sina tillgångar, och det är vad USA har gjort i lång tid nu. Om en långivare är oroad över att en person inte ska kunna betala tillbaka sina lån, tror ni att långivaren då tittar på skuldens storlek i förhållande till hur mycket låntagaren spenderar (motsvarande BNP) eller i förhållande till vad han har för inkomst (motsvarande produktionen i ett land)?

  USA:s BNP utgörs idag till cirka 70% av konsumtion (med lånade pengar).

  SvaraRadera
 14. Om den slutliga lösningen av detta globala bekymmer har jag skrivit om en bit ned i texten på min blogg här.

  SvaraRadera