Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2010-04-12 09:21

Ny typ av lån till Grekland (uppdaterad)

Igår kom beskedet att euroländerna och IMF enats om hur nödlån till Grekland skall se ut. Det är en ny sorts lån för Greklands del. Ett citat:

"[Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker] betonade att lånen måste betalas tillbaka och att de inte innebär någon form av subventioner."

Japp. Det här är alltså lån som skall betalas tillbaka, till skillnad mot alla de statsobligationer som Grekland redan sålt får man förmoda. Annars förstår jag inte riktigt uttalandet. Fast när de skall betalas tillbaka är en fråga som euroländernas skattebetalare får ställa sina politiker.

Bloggrannen Flute konstaterar helt riktigt att det rör sig om subventionerade lån med 5% i ränta mot marknadsräntan på just nu 6.72%, mot 7.36% som högst förra veckan. Mellanskillnaden får alltså övriga EU-länders skattebetalare stå för solidariskt. Det spelar ingen roll om de feta EU-politikerna hävdar att det inte är en subvention. De kan kalla den för Dolly om de vill, men det är ändå en subvention.

Flute konstaterar att alla nu försöker låtsas som att de här lånen inte går igenom eller behövs, men allt är i praktiken klart. Man skall nu bara spela lite ovillig och ointresserad först.

Underligt nog stärks euron.

Grekland kommer trots lånen att fortsätta visa ett rejält underskott och fortsätta öka sin statsskuld, så hur lånen skall betalas tillbaka förstår jag inte.

Det krävs ytterligare tre minst lika kraftiga sparpaket för att få ett överskott och börja arbeta av skulderna.

Relaterat så har Ungern haft liknande problem som Grekland, och nu har ett militant högernationalistiskt parti blivit tredje största parti i landet. Det rör sig om ett parti som alltså marscherar i svarta uniformer och vill återupprätta ett Stor-Ungern och införliva delar av Slovakien och Rumänien i landet, och naturligtvis har pekat ut två folkgrupper som orsaken till alla Ungerns problem. Lars Gyllenhaal har mer om detta på sin blogg.

Se t ex filmen nedan.

Nej, det är inte en fiktiv filminspelning eller en film från 30-talet, utan detta är ett EU-land, i verkligheten. Nu. OK, filmen är ca ett år gammal, men poängen kanske går hem ändå?

Ungern har 22 platser i EU-parlamentet mot Sveriges 20 om någon undrar. Med Lissabonfördraget så har vi heller ingen möjlighet att lägga några veton längre. Om jag uppfattat det rätt har ovanstående parti redan tre eller fyra egna mandat i EU-parlamentet, dvs t ex fler röster och mer makt än svenska (mp) och (v) tillsammans för att ta ett godtyckligt exempel.

Ungern hade fått ordning på sitt underskott och börjat minska ner sina skulder, men folket fick nu nog och högerextremisterna tog taktfasta steg framåt. Inte osannolikt att det blir dags för nya underskott nu istället.

Fast det är förstås inte lika illa som i Ryssland, där högernationalisterna även tränar med skarpladdade vapen.

Tillägg om Ungern respektive Ryssland. Även Flute skriver nu om högernationalistextremisterna, och länkar också till en artikel i Aftonbladet med en riktigt obehagligt talande bild på ungerska högerextrema stormtrupper med identitetsnummer och allt, om nu någon inte vill tro på en kristen tidning. I övrigt kan man söka på "Magyar Garda" på YouTube, om ni inte vill ägna er åt förträngning att ovanstående film är någon isolerad och marginell företeelse i detta EU-land. Vill man inte höra stöveltrampet så är det väl bara att göra som de tre aporna, hör inget, ser inget och säger inget. Bättre så för sinnesfriden kanske.

Samtidigt rapporterar DN att en rysk domare som fällt ett antal högerextremister mördats.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. 5 eller 7% ränta, vad väljer du? "Paketet" är som allt annat ett skämt.

  Den politiska utveckligen är tyvärr oundviklig. Det kommer inte bli snyggt och som vanligt lär människan ingenting av historien.
  Fåren får vad dom är värda.

  SvaraRadera
 2. Ungrarna ser ju som vilka corporate suits som helst. De kunde lika gärna ha stått "in the City", som ju även har den vit-röda symboliken och lejonet på byggnader och annorstedes. Skillnaden är att de klippt av ärmarna på kavajerna. De jagar nationell stolthet och expansion, istället för courtage och marknadsandelar.
  Pojkar är roliga att se.

  SvaraRadera
 3. Får man va lite Messerschmidt och påpeka att det inte finns någon ungersk minoritet i Slovenien men väl i Serbien.
  Närmare bestämt i Vojvodina

  Mvh

  Hellbound

  SvaraRadera
 4. Finns det några andra källor till vad dom två nämda högerextrema grupperna sysslar med mer än världen idag?
  Dom har ju ingen anledning att fara med direkt osanning i frågan men jag litar aldrig helt på en "värdekonservativ religös tidning" (kristen i det här fallet).
  Dessutom råkar det vara livets ord personer som styr tidningen vilket gör det logiskt för dom att alienisera omvärlden för att gruppen skall sluta sig mot den farliga omvärlden.

  SvaraRadera
 5. Det spelar ingen roll om de feta EU-politikerna hävdar att det inte är en subvention. De kan kalla den för Dolly om de vill, men det är ändå en subvention.

  Jag håller inte med dig här. Eftersom sannolikheten att Grekland defaultar på lån man fått av andra EU-stater är mycket lägre än på de statsobligationer man gett ut på marknaden (då det förra skulle ses som en extremt ovänlig handling som skulle resultera i kraftfulla reaktioner, tänk civil kanonbåtsdiplomati), så är det inte alls orimligt att dessa lån har en lägre ränta. Den riskjusterade avkastningen för de stater som står för lånen torde ändå bli lika hög eller högre än den riskjusterade avkastningen på de grekiska statsobligationer som handlas på marknaden.

  Det är nog för övrigt i det sammanhanget man ska se uttalandet om att "lånen ska betalas tillbaka".

  /Starvid

  SvaraRadera
 6. Hellbound: Cornu menar nog Slovakien, som ju har en ungersk minoritet.

  SvaraRadera
 7. Apropå din kommentar om Ungern. Jag är inte förvånad över det som händer där.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_trianon

  Efterdyningarna till första världskriget var verkligen inte vackra och har lett till många problem ända sen dess. Jag tror inte vi har sett de sista problemen ännu.

  SvaraRadera
 8. Du som är skeptisk mot kristen tidning. Antar att denna kristna tidning också arrangerat Youtube-filmen ovan, samt filmerna på Youtube från Ryssland också?

  SvaraRadera
 9. På tal om högerextremismen i vårt grannland (via enklaven/militärbasen Kaliningad) Ryssland, se DN idag

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/domare-mordad-i-moskva-1.1076193

  SvaraRadera
 10. Helt rätt, Flute.

  Men det finns även ungrare i ex-Jugoslavien så totalen av stater med hyfsat stora ungerska minoriteter är tre: Serbien, Rumänien och Slovakien.

  Någon skrev här att efterbörden från Trianon-freden är obehaglig. Men att Ungrarna är häftigt impopulära i Slovakien går ännu längre tillbaks, tror jag. Ungrarna var ju ett av de två Herrefolken i Dubbelmonarkin och Slovakien ingick i deras av halva KuK-imperiet.

  mvh

  Hellbound

  SvaraRadera
 11. Hejsan, den otroligt intressanta grafen med skulden/skuldförändringen, var kan man hitta siffrorna? Går de att ladda ned som excel-fil?

  Och angående stöveltrampet så har du ju själv redan beskrivit kondratiev-cyklerna och att det brukar dyka upp stöveltramp i en viss fas av cykeln...

  SvaraRadera
 12. Jag undrar om C har nån synpunkt på Ernst Mandels tolkning av Kondratievs cykler?

  SvaraRadera