Cornucopia?

2010-03-25 08:59

Whoops

Statistik är bedrägligt. Inte bara går det att vrida och vända på hur man presenterar den, sättet den samlas in på och hur olika saker definieras kan också ändras.

Eller så gör man bara helt enkelt fel.

Som Statistiska Centralbyrån gör i sina Excelark.

SCB råkade för 2006 och 2007 registrera både marknadsvärdet (=marknadsmässig förmögenhet) och taxeringsvärdet (taxerad förmögenhet) hos både säljare och köpare av fastigheter under dessa åren. Det här ledde till att enligt förmögenhetsstatistiken så var svenska folket 500 miljarder SEK rikare än de egentligen var. 55 000:- per person...

Kort sagt så kan ni bortse från de grafer jag gjort över svenska folkets förmögenheter här på bloggen.

För sedan 2006 respektive 2007 har inte SCB längre gjort några sammanställningar av dessa, pga borttagandet av förmögenhetsskatten. Däremot går det att titta på hushållens finansiella sparande, men det inkluderar inte fastigheter.

Numera står det "korrigerad 2010-03-22" på all data för förmögenhet.

Tack för det, SCB.

Nu har jag att göra om ett antal gamla inlägg. Återstår t ex att se om Älvkarleby fortfarande är den kommun med högst medel för riktigt rika, eller om dessa råkade sälja någon fastighet det året, och alltså både fick tillgodräkna sig pengarna för försäljningen plus värdet på fastigheten.

Men det slutar inte där. SCB har också räknat fel på kommunernas ekonomi. Rena Grekland det här alltså, förutom tidigare felräkningar av inflationen. Och man överskattade även handelns siffror så sent som i januari.

Kan man lita på SCB ställer sig journalisterna frågan, och SCB svarar "självklart".

Nja.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

2 kommentarer:

  1. Goda nyheter, och sen en korrigering till det sämre i efterhand? Låter som amerikansk statistik. Fast de brukr vara bättre på att hålla tyst om korrigeringarna.

    SvaraRadera
  2. Det är ändå skönt att man i Sverige kan erkänna sina misstag. Undrar om dessa fel hade redovisats i en diktatur eller om de inte gör fel där....

    SvaraRadera