Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2010-03-02 13:59

PPM-rådgivare på dubbla stolar?

Som bekant så har den danska banken Capinordic gått omkull, och med det så har PPM-kontona för de ca 34 000 kunder som hade bankens fonder i PPM frusits. PPM har helt enkelt inte räknat med att förvaltare skall kunna gå omkull, och därmed låses samtliga innehav för de drabbade, oavsett förvaltare, tills Capinordics förvaltning tas över.

Av Monetar Pensionsförvaltning...

Monetar är en av alla dessa PPM-rådgivare som finns, och tar ut en avgift på 570:- SEK per år för att flytta runt med kundernas fonder. Monetar råkar vara vara ett svenskt dotterbolag till nu kursade Capinordic.

Det innebär att man redan tidigare kan ha satt kundernas pengar i moderbolaget Capinordics fonder. Det gäller följande fonder:

503698 Capinordic BRICA
396200 Capinordic FoF Avkastning
467860 Capinordic FoF Global
753269 Capinordic FoF Strategi
880294 Capinordic Funds - Europa Ränta *
844464 Capinordic Funds - Europa Topp 50 *
908095 Capinordic Funds - Nordisk Småbolagsfond *
513556 Capinordic Funds - Sverige Obligation *
549386 Capinordic Funds - Sverige Ränta *
585216 Capinordic Funds - Sverige Topp 30 *
432039 Capinordic Global Opportunities
360370 Capinordic High Yield
324541 Capinordic MM Global Focus


Nu är det lite olika förvaltningsavgift på de olika fonderna, men om Capinordics dotterbolag Monetar har satt 100 000 av kundernas PPM-behållning i olika fonder från Capinordic, till säg 0.3% i förvaltningsavgift, så har alltså Capinordic-koncernen dragit in 870:- SEK per kund, inte 570:-

Fast i rättvisans namn så påstås Monetar ha 100 000 kunder, iaf enligt Privata Affärer. Detta är förstås en siffra som bolaget gett ut, så den kan tas med en nypa salt. Och den gällde för 2008. Hur många som är kunder till Monetar idag låter jag vara osagt. 34 000 personer har iaf drabbats av att Capinordics fonder fryst deras konton i PPM, men det har bara drabbat de som hade Capinordics Luxemburgbaserade fonder (markerade med * ovan), så om inte alla Monetars kunder hade samma fondfördelning kan fortfarande Monetar ha satt kundernas fonder hos moderbolaget.

Monetar hade alltså redan en intressekonflikt tidigare, men nu skall de inte bara förvalta kundernas fondportföljer i PPM, utan också förvalta en serie fonder som är valbara i PPM.

2008 ville inte Monetar svara Privata Affärer på frågan om vad aktuellt innehav i de förvaltade portföljerna var. Det behöver inte vara så, men det kanske hade sett dåligt ut om det enbart var moderbolaget Capinordics fonder.

Jag ser iaf en möjlig intressekonflikt, men man får väl hoppas att Monetar sköter detta professionellt...

Inte konstigt att fyra av tio oroar sig över pensionen. Sluta med det. Är ni född på 70-talet eller senare så är det inget att oroa sig över. Det blir ingen pension alls, så det är bara att släppa det hela. Koncentrera er på att överleva till pensionsåldern, som kommer vara 85 år om vi överlever så länge.

10 kommentarer:

 1. Jag ringde kundtjänsten hos PPM i början av förra året och frågade vad som skulle hända om någon förvaltare gick omkull. Det tog dom 4 dagar att återkomma i frågan då de inte hade tänkt på detta (de erkände detta till o med!).

  PPM är i bästa fall ett dåligt skött system och värsta fall en enda stor bluff!

  Som du skriver, man ska sluta oroa sig för pensionen, för den kommer inte att existera!

  SvaraRadera
 2. Man får ju inte ta ut dessa ppm-pengar innan 55 års ålder eller?
  Har de ett annat system i Amerika där man kan avsluta detta bedrägeri i förtid?
  Skrev och frågade om min tjänstepension men det var låst till 55 år. Förbannat.

  SvaraRadera
 3. Underbart! Jag är alltså inte den enda som försöker upplysa folk om att det inte finns några pensionspengar? Att folk inte lärde sig något efter 90-talet är sanslöst - då visade det ju sig att man ALDRIG skall lita på statens löften.

  Det som gör mig mest förbannad är när jag får mitt oranga kuvert som visar hur djävla mycket jag betalat in till ATP som jag aldrig får tillbaka. Planerar att ringa pensionsmyndigheterna och irritera dem tills de låter mig placera hela min pension själv, d.v.s. för alltid.

  Det här lurendrejeriet måste få ett slut, ATP + PPM + ITP blir (såvida man inte lyckas med underverket att ta över sin egen ITP t.ex. till Avanza) hur man än räknar ungefär = 0.

  Urk för statligt lurendrejeri....

  SvaraRadera
 4. Jag håller verkligen med. PPM är bara till för att gynna finansvärlden. Inte gynnar det mig inte. Jag vill placera mina surt förvärvade slantar själv, då jag gör det betydligt bättre än fonderna i PPM.

  Ge oss möjlighet att köpa rena aktier och tillgångar som inte äts upp för att göda finansfolken på fonderna! Jag kan tillomed stå för courtaget själv!

  Tack för ordet.

  SvaraRadera
 5. La in en säljorder på mina och morsans europa ränta den 15:e, hyfsat trist att inte den hann gå igenom

  SvaraRadera
 6. Google första träffar om bolaget
  http://www.reco.se/monetar-pensionsforvaltning-ab

  http://www.ppmhjalpen.se/monetar
  "Conrad sa:
  September 22nd, 2009 at 08:04

  Monetar har blivit uppköpta av den danska banken Capinordic, sen dess har dom placerat mig till 53% i sina egna fonder. Min portfälj ligger i år på 5,2%, den 7:e AP fonden ligger på 26%…..

  Dom är INTE opartiska alls sen uppköpet!"


  Sedan håller jag inte med tidigare talare om att man borde få placera pensionen fritt, dylika skojarbolag skulle kunna tjäna LÅNGT mycket mer om dom kunde ta betalt av aktiebolag i kris för att investera i dom.

  Men det är väll inte ditt problem?? Eller?.. Någon kommer ju få betala skatt så att dom kan gå på soc när dom inte får ut någon pension.

  SvaraRadera
 7. I höstas (1/10-09) hade vad jag vet Capinordic FoF Strategi 125000 sparare i PPM. Det var med största sannolikhet Monetars kunder de allra flesta.

  Monetar har alltid tillhört bottenskrapet bland ppmrådgivarna när det gäller avkastning, men med hård telemarketing lyckas dom sälja skiten. Det är faktiskt ofattbart hur många korkade kunder det finns!

  Personligen tycker jag PPM-sparandet blir vad man gör det till. Se t.ex:
  http://www.ppmradgivaren.nu/ppm.html

  Själv roar jag mig med att hålla lite koll på ppmrådgivarna. De flesta är ändå inte så tokiga. Se här:
  http://hem.passagen.se/mina-ppm-fonder/tips.html

  SvaraRadera
 8. 2010-03-02 20.08

  Vad pratar du om, folk får väl ta ansvar för vad man placerar i. Kan man inget så kan man väl hålla sig till fonder. Varför ska jag som kan ta ansvar för mitt eget liv betala en viss procent på mina surt förvärvade pengar till någon finanshaj som ska spekulera med dom. Nej tack. Låt folk ta lite eget individuellt ansvar, men det går väl inte för du ska väl tanka mig på alla timmar jag slitit, din socialist. Det passar att ta från andra va för att smörja kråsset själv?

  Tro inte att folk är så dumma, sluta se ner på folk och tro du är så mycket bättre!!

  SvaraRadera
 9. AKTA ER FÖR PPMRÅDGIVNING.NU! Kolla deras hemsida och försök hitta ett telefonnummer till dem får ni se.....eller sök dem på eniro...
  De ringer er från 031-7802396, ett nummer som "inte finns".

  SvaraRadera
 10. Nu har dom terroriserat mej ett flertal ggr,nån bara lägger på,felmeddelande när du ringer tillbaka,nr finns inte på eniro....,lämna mej ifred jävla oproffsiga idioter!!!!!Skulle aldrig beställa nåt av så oseriöst företag!!!!

  SvaraRadera