Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2010-03-04 17:28

Förtydligande och förklaring från Tavex

Jag har nu pratat på telefon med Kurt Larsson, försäljnings- och marknadsföringsdirektör på Tavex, angående deras bokslut för 2008.

Förklaringen till den låga bokförda omsättningen är enkel. Tavex är registrerat som finansbolag, och som sådan så bokför man bara spreaden mellan köp och sälj. Omsättningen på 4.8 MSEK handlar alltså endast om 2-4% av transaktionernas storlek. För 2008 så var transaktionsvolymen snarare i storleksordningen 180 MSEK.

Tittar man på bolagsregistreringen, så rör det sig om "66120 - Verksamhet utförd av värdepappers- och varumäklare" till skillnad mot t ex Guldcentralens "46480 - Partihandel med ur och guldsmedsvaror". Därav skillnaden i bokföringsmetoden.

Man skall alltså se Tavex handel med guld som valutahandel, istället för handel med en råvara, vilket ju är lite passande. Trots allt är guld riktiga pengar, och behandlas alltså här som just det även bokföringsmässigt.

Hela Tavexkoncernen skall för övrigt vara skuldfri, så man skall enligt Larsson känna sig trygg i att köpa eller sälja guld till Tavex.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Skönt att höra! Har alltid haft en känsla av att Kurt är en bra kille, och har också bara bra erfarenheter av Tavex.

  /Gunnar

  SvaraRadera
 2. Tack Cornucopia för att du fick lite klarhet i det hela.

  SvaraRadera
 3. Kuuuurt är en skön kille!

  SvaraRadera
 4. Ojdå Cornu, "så bokför man bara spreaden mellan köp och sälj".... ;)

  /McMaruso

  SvaraRadera
 5. Lyfter på hatten, McMaruso. Cred, respect and all that.

  SvaraRadera
 6. Skulle fortfarande vilja veta varför Liberty Silver tar 30-40-50% mer för silvermynten än vad det kostar från utlandet och då får jag det ändå levererat till dörren och med dubbelt så dyr frakt från utlandet.

  Exempelvis köpte jag nyligen en tub med Philharmonics för 3000 INKL frakt från utlandet (EU). På Liberty Silver kostar det i skrivande stund 4399 EXKL frakt. Det är nära 50% skillnad i pris med frakt!

  SvaraRadera
 7. Cornu, visst hade du väl själv tänkt tanken att det rörde sig om nettoomsättning istället för bruttoomsättning ;)

  Liberty Silver bättrar inte direkt på sitt rykte när de hotar säljare på Tradera som handlar med replikor (dvs märkta med replica och även beskrivna som det).

  SvaraRadera
 8. Anonym 22:07. Priser hos Liberty Silver, fråga dem inte mig. Olika momssatser inom EU kan spela in, 7% i vissa länder, 25% här. Förklarar förvisso inte allt. Är det för dyrt så köper man inte, du har ju hittat en annan leverantör.

  Anonym 22:19. Vet inte vad Liberty Silver har med saken att göra. LS = främst silver. Tavex = bara guld.

  LS annonserar här, so what? Får jag inte skriva kritiskt om branschen om ngn i branschen annonserar här?

  SvaraRadera
 9. Tavex och Kurt alltid bra. Är kund där. Tack Cornu för artikel och uträtande av frågetecken.
  /Morfar

  SvaraRadera
 10. Cornucopia, Problemet är att mynt med nominellt värde har ingen moms här i Sverige. Eller ska inte ha det åtminstone.

  Nåja, kunde vara värt att veta tycker jag.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 11. Roligt att det fanns en så naturlig förklaring.

  Kurt är en väldigt trevlig kille och Tavex ger ett bra inryck. De får en att känna sig som stamkund direkt.

  SvaraRadera
 12. Kul för dig Niclas! :-)

  SvaraRadera