Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2010-03-10 15:25

En Big Mac & Co, tack

Det finns ett gammalt skämt, som jag först hörde på 80-talet. På den tiden handlade det om de som tog gymnasiestudenten som gymnasieekonomer, respektive de som tog studenten som gymnasieingenjörer. Med tiden har detta flyttats upp i utbildningsnivå i takt med att de mest okvalificerade arbetena har krävt allt högre utbildning.

Numera går det som följer:

Vad är det vanligaste en civilingenjör säger till en civilekonom?
-"En Big Mac & Co, tack" (trumvirvel)


Tydligen fortsätter framtiden att vara blek för högutbildade ekonomer. Trots allt högre krav på utbildning, eller snarare tack vare allt högre krav på normativ utbildning på våra handelshögskolor, så går ekonomin åt skogen. Ekonomer har slagit sina kloka huvuden ihop och konstruerat derivatstrukturer baserade på den eviga myten om evig ekonomisk tillväxt. Fungerade bra så länge inte tillväxten eller evigt stigande bostadspriser upphörde. Resten är historia, eller som det heter, finanskris.

Man kan nog överlag vara väldigt skeptisk till delar av prognoserna om framtidens bristyrken, då dessa baserar sig på tron på business as usual. De som baserar sig på demografiska skeenden, som t ex förskolarbrist kanske man kan tro lite mer på. Verkar mest vara låglöneyrken som samhällsbärare inom lärarkåren som det skall bli brist på.

Peak oil kommer över tiden förändra många saker vi idag tar för givna, och med det så kommer prognoser baserat på business as usual också att misslyckas. Även ASPO Sverige uppmärksammar detta.

Det är ju tur att det studielånen skall betalas av oavsett inkomst numera. Det är bra planering, för annars hade risken funnits att de aldrig återbetalats efter att fler och fler unga lurats att söka meningslös högre utbildning för att på så sätt permanenta deras arbetslöshet i form av överkvalificering.

Men ekonomer har en arbetsmarknad. Kanske inte på McDonalds, även om ungdomar inte längre skall få jobba där eller någon annanstans om Arbetsmiljöverket får bestämma. Jag kan alltid behöva några timanställda drängar på gården. Jag är inte knusslig, även civilekonomer är välkomna att göra några dagsverken. Kan vara bra med lite lektioner i realekonomi.

IT-folk har ju haft sitt stålbad redan, se nedan. (Razorfish var en webbyrå)

För ursprung till bilden, se här.

Nu är det dags för ekonomer.

Det är också dags att lägga ner överskottet av utbildningsplatser. Skattepengar i sjön. Skattefinansierad högre utbildning skall tillgodose samhällets behov, inte folks egna behov av att förverkliga sig själva. Det kan de använda sina egna pengar till.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Samtycker, pluggade själv till civilekonom men hoppade av efter 2 år då jag insåg att möjligheterna att tjäna större pengar låg i att bygga egna företag och spara ihop till reala tillgångar istället för teoretiska kunskaper.

  Den enda kunskapen värd namnet är den som kommer till användning, allt annat är bara onödigt vetande.. har jag för mig citatet gick.

  SvaraRadera
 2. I fredags bad jag om en Big Mac & Co. Det kan ha varit en civ ing på andra sidan disken :)

  /Peter Eek

  SvaraRadera
 3. Du hoppa nog av civilekonomutbildningen för du inte klarade av den.

  SvaraRadera