Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2010-03-05 13:19

Det är investeringar som bygger framtiden

Det är investeringar som bygger framtiden, inte lånebaserad konsumtion. Inte ens aktiehandel bygger framtiden, utan aktiemarknaderna är bara ett sätt att göra det enklare och mer attraktivt för noterade företag att söka kapital till investeringar.

Enda gången man som aktieägare faktiskt tillför något är när man deltar i nyemissioner. Det finns i grunden två sorters nyemisssioner. Dels den offensiva, som syftar till expansion genom investeringar, och dels den defensiva som syftar till att rädda ett bolag från att gå under. Exempel på defensiva nyemissioner hittar vi t ex i Swedbank under 2009, medan svårigheten att attrahera kapital eller expandera offensivt under hårda ekonomiska tider kanske gjort att vi fått se allt färre offensiva nyemissioner.

Brinner man verkligen för ett bolag skall man alltid delta i nyemissioner. Har man inte pengar för att delta bör man sälja av lite av sina aktier för finansiera det egna deltagandet i nyemissionen. Vill man inte skjuta till pengar så tror man inte på bolaget och bör alltså inte heller äga aktier i det. Att bara äga aktier är visserligen att se som en personlig investering, men för samhället i stort rör det sig bara om spekulation.

Vi har de senaste 30 åren varit bortskämda med att ligga i den delen av Kondratievcykeln där man kunde tjäna pengar på att hantera papper och finansiella transaktioner, istället för att tjäna pengar på riktiga investeringar och i att bygga en framtid. Antagligen blir det slut på det framöver, och vill man tjäna pengar i framtiden så är det via investeringar och inte via spekulation.

Jag pratade med en god vän i telefon idag. H*n hade gått ur aktiemarknaden helt, och bestämt sig för att istället investera i sitt företag och expandera, bland annat i konjunkturokänsliga saker som att bygga (fler) billiga hyresbostäder på domänerna och hyra ut, men även offensivare satsningar inom annan verksamhet.

Antagligen och förhoppningsvis helt rätt. Bygga en (obelånad) framtid för pengarna istället för att skyffla siffror på en skärm.

Jag är som bekant själv väldigt skeptisk till börsen och tveksam till någon riktig återhämtning, vilket också är en starkt bidragande orsak till att jag allt mer förlitar mig på teknisk analys. Det kan gå att tjäna pengar på börsen rent tekniskt, men bra långsiktiga investeringar är svårare att hitta idag. Glöm inte vad som hände med börsen i Japan...

Det är lätt att glömma bort att ren aktiehandel inte är produktivt och inte tillför framtiden något, annat än möjligen att du själv kan bli något rikare på det. Men du lämnar inte något efter dig, åtminstone om du inte deltar i nyemissioner och även stoppar in riskkapital i små expanderande bolag som verkligen behöver pengarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Klokt och insiktsfullt.
  Men det är viktigt att kunna sälja när man vill investera i annat. Seabased och Verical vind är bra exempel på riskkapitalinvesteringar som är bra men svåra att avyttra eftersom de är onoterade.
  Brukar gärna föreslå aktie(s)keptiker att investera i Northland som skall utveckla gruvor i Pajalatrakten. Men LO kommer väl in först när vinsterna skall fördelas!/Oppti

  SvaraRadera
 2. Det största värdet som aktier tillför måste väll trots allt vara själva värderingen av företaget, om ett bolag värderas till 100Msek trots att det gick back 2Msek så kan man vara ganska säker på att det anses finnas underliggande värden i bolaget för att täcka upp kursen.
  Det borde i sin tur göra att såväl upplåning som nyemissioner blir billigare för företaget.

  Sedan är ju kursen i många fall helt åt skogen men inte så mycket som enskilda personer annars skulle sagt..

  SvaraRadera
 3. Nja, det är inte säkert att man alltid ska delta i nyemissioner. De brukar ju innebära att man investerar mer pengar i ett aktieslag som man redan äger, och alltså en ökad risk. Om jag äger två aktier - X och Y - och det görs en nyemission i X, ökar jag ju min risk om jag säljer av Y för att köpa mer X.

  Och så kan man ju "tro på" ett bolag på kort, men inte på lång, sikt.

  Dock brukar man ju som aktieägare få köpa till rabatterad kurs vid nyemissioner. Därför deltog jag i nyemissionen av Ericsson 2002, trots ovanstående resonemang - eftersom jag inte ägde så mycket Ericsson rörde det sig inte heller om så mycket pengar.

  "...annat än möjligen att du själv kan bli något rikare på det."

  Tja, det är väl liksom det som är meningen med att handla med aktier? I alla fall för mig som inte tror på någon gud eller kollektivistisk idé - ändamålet i mitt liv, det är ju jag!

  SvaraRadera
 4. Om du tror på ett kraftigt ökande oljepris borde det väl finnas oljebolag som kan passa för långsiktiga investeringar.

  SvaraRadera
 5. Anonym, inte säkert att de orkar gå mot börsen, speciellt inte i början. Och oljepriset kommer nog snarare variera vilt med de återkommande ekonomiska kriserna som bristen på olja kommer orsaka.

  Carl Johan Hall. Efter du har fått dina teckningsrätter i aktien X, så säljer du så pass mycket aktier i X att u kan delta i nyemissionen. På så sätt har du inte ökat din risk, men stött bolaget. Deltar du inte motarbetar du bolaget, som alltså därmed blir en sämre investering, och dessutom säger du i praktiken att du inte tror på bolaget.

  Tror jag på ett bolag brukar jag försöka överteckna i nyemissioner.

  SvaraRadera
 6. Ja, det är nu en månad sen jag kommenterade ditt inlägg om att sälja nästa allt......hur gick det nu då...påstod att TA var hokus pokus...idag är börsen på högsta värde sen 17-18 månader..Jo,jo /Hans E

  SvaraRadera
 7. rättelse...21 månader /Hans E

  SvaraRadera
 8. Hans E, det beror ju på läskunnighet och förståelse.

  Långsiktig veckotrend pekade nedåt, sedan dess har jag redovisat köpsignal i kortsiktig dagstrend i såväl OMXS30 som OMXSPI, se

  http://cornubot.blogspot.com/2010/02/lite-ta-uppsamling-omxs30-omxspi-bpt.html

  Som sagt, hänger på läskunnighet.

  Med dagens handel gick OMXS30 och OMXSPI tillbaka till neutral i veckotrenden.

  Sedan är det det där med glaset halvtomt eller halvfullt.

  Du skriver om högsta värde på 21 månader. Jag skulle vilja säga största övervärderingen på 21 månader.

  SvaraRadera
 9. Största övervärderingen på 21 månader ???? Crazy!!
  Återkommer igen med en kommentar i början av april/ Hans E

  SvaraRadera
 10. "Det är lätt att glömma bort att ren aktiehandel inte är produktivt..."

  Ser ut som att du har glömt något i din tankebana.

  Naturligtvis tillför aktiehandel något.
  Om ingen är intresserad av aktiehandeln i
  ett bolag så kommer ingen heller att vara intresserad av att köpa några aktier i en ev
  nyemission.
  Förenklat sagt.

  SvaraRadera
 11. Jag får då och då propåer att teckna i befintliga innehav. Oftast blir lösningen att sälja teckningsrätterna över börsen. Det sänker risken i portföljen samt ökar kassaflödet.

  Vissa bolag är av "ideologisk" karaktär och då tecknas det aktier.

  SvaraRadera
 12. Hans E, en övervärderad börs kan alltid bli mer övervärderad. Bubbla kallas det. Men som jag redovisat så är den kortsiktiga tekniska trenden uppåt. Vi får se hur länge det håller i sig.

  SvaraRadera
 13. "Deltar du inte motarbetar du bolaget, som alltså därmed blir en sämre investering, och dessutom säger du i praktiken att du inte tror på bolaget."

  I praktiken säger jag inte ett smack. Jag ägde vid tiden för nyemissionen 100 aktier i Ericsson.

  Resonemanget håller kanske för herrar Wallenberg, men median-aktiespararen är en "price taker" i de här sammanhangen.

  SvaraRadera