Cornucopia?

2010-02-08 09:24

Varning för orderläggning hos Avanza

Jag vill varna för orderläggning hos Avanza idag. Som bekant har börsen bytt system i helgen, och Avanza har tydligen misslyckats med sin anpassning. Det betyder att man inte får någon feedback på lagda ordrar, och är du dum nog att göra ett nytt försök så kan du alltså köpa mer än du tänkt. Det är rent av möjligt att köpa mer än vad du har pengar för, eftersom pengarna inte dras från ditt depåkonto.

Nötterna på Avanza har inte lagt ut någon varningstext på sin tjänst heller, utan ser alltså med glädje att deras kunder riskerar handla i blindo med belåning utan att ens ingått något avtal om belåning.

Nu återstår att se om man kan få tillbaka pengarna och felaktiga orders annulerade, och hur mycket av kostnaden som Avanza väljer att lägga på mig som kund. Eller i så fall snart före detta kund.

Sitter nu i telefonkö till mäkleriet. Åtta minuter och sexton sekunder än så länge. Får se hur många timmar det går innan jag kommer fram.

Fortsättning följer.

Uppdatering: Efter tolv minuter kom jag fram. Förblir kund hos Avanza, då de fixar det hela. Det surrade rätt rejält i bakgrunden på mäklardesken kan jag meddela. Några citat från bakgrunden: "vet inte var felet ligger", "om du dröjer lite", "vi vet inte".

Återstår nu att se hur mycket pengar Avanzas strul kostade mig i slutändan, och om extraorder bokats bort korrekt. Fast det lär jag inte få se förrän ordrar börjar dyka upp i systemet igen. Tills vidare är det handel i blindo som gäller.

Uppdatering 2: Nu ser det ut som att jag blankat XACT Bear 2 i depån, och Avanza har bokfört mig som skyldig dem -x kronor. Skyldig ett negativt belopp. Vet inte riktigt vad de sysslar med. Får se om det löser sig.

Uppdatering 3: Nu är ordningen i depån återställd, klockan 09:56, men det ser ut som jag blivit blåst på 320:- + eventuellt courtage av Avanza. Jag skriver eventuellt, eftersom Avanza inte klarar av att redovisa courtage förrän när börsen har stängt. Nåja, inga större summor, lite tur att börsen inte rörde sig mer än den gjorde. Smartare människor än jag håller sig borta så länge.

Tills jag får tillbaka mina 320:- så utser jag veckan till skriva-skit-om-Avanza-vecka. Småsint, vem jag? Tyvärr är dock den främsta konkurrenten Nordnet dyrare, men man får väl som alltid vad man betalar för.

Uppdatering 4: Klockan 10:28 skickar Avanza slutligen ut ett meddelande till sina kunder att de haft problem med orderläggningen och avslutsrapportering för vissa avslut. Lite finkänsligt ber de kunderna att kontrollera sina positioner själva...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

15 kommentarer:

 1. Också min min depå hos Avanza visar helt galet efter order lagda nu på morgonen. Tur för Avanza att vi inte fått ett tokras på börsen idag. Då hade det blivit riktigt jobbigt...

  / Kontega

  SvaraRadera
 2. Du med egen skog och åker.
  Varför inte köpa aktier i Avanza också och bli delaktig i stället för kund!
  Fast det är klart eftersom du skulle sälja allt så förstår jag att du är ivrig på att handla!/Oppti

  SvaraRadera
 3. Antar att du är ironisk, Oppti. Jag ville öka i XACT Bear 2, dvs exponera mig mer för börsnedgång. Så ja, även vid "sälj allt" så kan man köpa mer.

  Känns lite riskabelt att köpa Avanza på kursrekord, även om bolaget inte är enormt övervärderat, och dessutom ger en hyfsad direktavkastning. Inväntar då hellre en nedgång. Men om det är långsiktigt vettigt att köpa ett bolag som är så beroende av ständigt ökande transaktionsvolymer på en finansmarknad som kommer krisa framöver vet jag inte.

  SvaraRadera
 4. Tack Cornucopia! Ser att många redan bränt sig. Tack vare din blogg är vi nog många som slapp problem. Läste just om en tradare som köpte Eric B flera gånger mer än h*n tänkte sig, aktien backade... portföljen ner 11%. Vem blir ansvarig?

  SvaraRadera
 5. Ja, vem blir ansvarig? I värsta fall får någon väl ordna en grupptalan mot Avanza. Extremt svagt av Avanza att ta så lång tid på sig att varna kunderna. Över en timme. Åtminstone klockan 0940 påtalade jag problemet, men varningen kom först 1028.

  SvaraRadera
 6. Du hade väl sålt av allt i förra veckan??? Ett tips för handel är annars Nordnet..där allt brukar fungera

  SvaraRadera
 7. Inte sålt allt, nej. Men jag ville öka mina negativa positioner. Vilket än så länge är korrekt.

  SvaraRadera
 8. Nordnet dyrare?? tror jag inte, du handlar säkert tillräckligt för att få courtage åtminstonne på 0,039% om inte bättre.

  Vad är det som är dyrare?

  SvaraRadera
 9. Hej,
  Med bakgrund av vilken stor förändring Börsen gjorde i helgen (den största på 20 år har jag fått förklarat för mig) så är jag väldigt glad över att det ändå gick så pass bra som det gick idag. Det är ingen ursäkt, bara en egen reflektion. Är du inte nöjd med den hjälp du fick när du ringde in till oss är du välkommen att maila mig direkt: [email protected]

  SvaraRadera
 10. Cornu: Riskabelt att köpa Avanza?
  Tänk bara på vilka "dolda värden" det måste finnas hos dem,
  dels för att dom (gissar jag) behåller den 15%-iga källskattens avräkning för sig själva,
  dels inte låter kunderna följa sitt saldo, per transaktion, (det får man tillgång till först när månaden är slut - hur många kollar det, då?)

  SvaraRadera
 11. Undrar om nya systemet på stockholmsbörsen slutligen introducerar flash trading o high frequency trading i Sverige också. Äntligen börsmanipulation på allvar!

  SvaraRadera
 12. Klart det borde röra sig om en flash- och high frequency trading anpassning. Inet är ju Nasdaqs bidrag till det nya bolaget NasdaqOMX.

  //McMaruso

  SvaraRadera
 13. Härligt! Front running mot svennebanan! Detta ska bli intressant.

  SvaraRadera
 14. Nordnet är dyrare - jag har bytt till Avanza i höstas. Bidragande var dessutom att Nordnet inte lyckats få ordning på kursdiagrammen, som ser mycket märkliga ut för aktier med liten omsättning. För Pares konvertibel saknas diagram helt. Insideaffärer för tex Swede Resources är inte uppdaterade på tre år. Värst är den käcka kundservicen, som hellre svarar i stil med Goddag, yxskaft än ser till att åtgärda problem som Nordnet inte själva upptäckt.
  Helst skulle man vilja ha någonting som var bättre än både Nordnet och Avanza.

  SvaraRadera