Cornucopia?

2010-02-22 13:25

Miljöpartiet: Högre skatter ger färre jobb

Med anledning av Almegas utspel om subventionen av hushållsnära tjänster, så säger nu miljöpartiet i SVT:s Rapport att de inte vill ta bort avdragsmöjligheterna för städhjälp mm. Detta eftersom de ser att korrekt beskattning skulle ge färre jobb.

Det är ju bra att miljöpartiet nu erkänner att högre skatter ger färre jobb. Synd bara att inte deras kollegor ibland de röd-gröna axelmakterna också förstår detta. Det verkar inte vara frid bland axelmakterna.

Jag tycker dock att avdraget skall slopas, liksom ROT-avdraget. Det snedvrider bara konkurrensen och motverkar korrekta marknadsmässiga priser på arbetsmarknaden. För höga löner cementeras, då svenska folket uppenbarligen tycker att både byggjobbare och städerskor har för höga löner eftersom de utan avdragsrätt inte skulle köpa tjänsterna. Redan dyrt byggande fortsätter att vara dyrt, istället för att falla i pris vid dåliga tider. Och har man inte råd med städhjälp på den normala lönen, så skall man städa själv, inte få städningen betald av andra skattebetalare. Bara för att branschen annars är svart så skall inte skattebetalarna gå in och vitmåla den. Skall vi med skattepengar legalisera allting som är olagligt? Ersätta fortkörares försäkringskostnader vid olyckor?

Felet är dessutom dubbelt. Experter och specialistkompetens, som borde ägna sig åt t ex hjärnkirurgi istället för att skrubba toaletten, borde ha högre löner, så de slipper torka toaletten själva. Att staten inte vill att specialistkompetens skall ha höga löner kan de inte kompensera i andra änden genom att subventionera toalettorkandet. Två fel gör inte ett rätt, utan orsakar istället som allt staten gör en massa extra byråkrati och komplexitet.

Är det dåliga tider och ont om arbete, så skall man sänka sina löner till man möter efterfrågan. Det är vad egna företagare får göra. Om de nu inte jobbar inom bygg eller hemservice, två branscher som alltså är så värdefulla att de skall subventioneras av staten.

Det enda rätta vore att sänka skatten över hela brädet, så ingen given bransch subventioneras och får fördelar som ingen annan kan konkurrera med. Trots allt så erkänner (mp) att högre skatt ger färre jobb, och då gäller även det motsatta. Lägre skatt ger fler jobb.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

15 kommentarer:

 1. Byggbranschen är väl som bankerna och Saab, för stor för att tillåtas sjunka!

  Annars är det väl en gammal Miljöpartistisk käpphäst, med skatteväxling. Det ska vara höga skatter på energi och miljöförstörande verksamhet, och låga på arbete.

  Jag har ju som bekant utvecklat det vidare i mitt förslag på Åtgärder inför Peak Oil

  SvaraRadera
 2. Man bör kunna byta timme mot timme.
  Det kan man inte nu alls.
  Företag kan dra av för köpta tjänster så där kan man byta friskt utan skatteavbräck.
  Men privatpersoner har inte samma möjligheter.
  Därför är ROT och hemtjänstavdrag enda sättet att få igång en fungerande privat vit tjänstesektor./Oppti

  SvaraRadera
 3. Oppti, visst, men då skall man kunna byta timme-mot-timme för alla sorters tjänster, inte bara pig- och ROT-jobb. Och rimligtvis även för varor, annars kommer de också missgynnas. I så fall blir det bara det man har kvar när man får nästa lön som är kvar som skatteunderlag, dvs vinsten, överskottet.

  SvaraRadera
 4. Det vanliga småföretagargnället igen! Jag är själv egen företagare. Fördelen är att man är fri. Nackdelen är att det inte är så lätt att bli förmögen. Vi ser också vart lågskattesamhället USA tar vägen. Åt helvete trots att skatten är låg. Detta handlar inte om skattenivåer i första hand. Det handlar om ett sjukt system som är på väg att kapsejsa.

  SvaraRadera
 5. Att USA skulle vara ett lågskatteland är väl en missuppfattning. Enligt KPMG så har USA ett skattetryck på 35%, se

  http://www.kpmg.se/download/108749/157496/Individual_Income_Tax_Rates-Survey_2009.pdf

  Ganska medel ser det ut som.

  SvaraRadera
 6. 35% avser dessutom bara federalt skattetryck. Med delstatsskatterna kan man landa på upp till 45%, vilket inte är mycket mindre än Sveriges 57%, och definitivt över snittet för OECD.

  SvaraRadera
 7. De "hjärnkirurger" som nu inte tjänar tillräckligt för att slippa hålla efter sina egna toaletter kan söka sig utomlands eller jobba inom den privata sektorn, dras löner är inget vi skattebetalare skall betala genom högre skatter.

  Jag tycker du säger emot digsjälv ordentligt i detta inlägg. du vill ha lägre skatter men också högre löner för statligt anställda specialister.
  Det funkar ju inte.

  SvaraRadera
 8. Man kan ta kostnaden för RUT- och ROT-avdraget lägga på specialisternas löner. Samma effekt, om det är mer specialisttid man vill ha. Plus att det blir lättare att behålla specialisterna om de får högre lön. Detta som motargument mot de som försvarar avdragen just med att specialister skall ägna sig åt det de är bra på.

  SvaraRadera
 9. Du behöver inte höja hjärnkirurgens lön, men väl ta bort värnskatt och gärna den statliga skatten på samma gång.

  Som det är nu har du en hel hop med högutbildade männsikor som går hemma och påtar i trägårdar och skrubbar toaletter eftersom det inte är någon mening att arbeta mer när du kommit upp över gränsen för att börja betala värnskatt.

  Jag garanterar att den läkarbrist som finns just nu skulle försvinna över natten om värnskatten slopades. Du hittar inte många färdigutbildade distriktsläkare som jobbar heltid.

  SvaraRadera
 10. Att läkarna är så giriga kunde man inte tro, men det kanske stämmer.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker inte att det är girigt att vilja få en rimlig ersättning för ett ansvarstyngt och ofta mycket stressigt arbete.

  Att nådigast få behålla 43% av lönen anser inte jag vara det (en rimlig ersättning alltså) och jag skulle tro att det är en faktor för många höginkomsttagare som står i valet mellan att jobba 100% eller gå ner i arbetstid och lägga mer tid på familjen.

  Platt skatt FTW!

  SvaraRadera
 12. Eddie Willers2010-02-23 00:11

  Jonas S: Än en gång tampas du med en socialists förvirrade tro på altruism,där läkarna i det här fallet förväntas offra sitt liv för att anonym 21.29 ska få leva över sina tillgångar via omfördelning. En parasit som använder sin värdelöshet för att spela på goda människors sympati för att få det oförtjänta.
  Det viktiga att inse här är att vi inte har någon skuld till dig anonym 21.29, du har bara dig själv att skylla.

  SvaraRadera
 13. Övermänniskoideal i Eddie Willers tappning leder sällan till något gott. Det visar 1900-talshistorien. Anonym är han också. Kryp tillbaka under den sten du hör hemma!

  SvaraRadera
 14. Eddie Willers2010-02-23 12:37

  Bosse: Bristen på argument bevisar min kommentar.
  På inget sätt hävdar jag att någon är bättre än någon annan utan förklarar endast hur korrupt någon som tror på socialism är. Snarare är det socialisterna som anser sig mer värda än människorna som faktiskt är produktiva.
  Allt det visas mycket tydligt eftersom aktivt våld krävs för omfördelningsprocessen medans liberaler ser all våldsinitering som en kränkning av individens rätt till liv,vilket det förstås är.

  SvaraRadera
 15. Dessutom med lägre skatter skulle företag ha råd att anställa, dvs Banverket kan ha fler som håller banorna fria från snö och is.

  Med skatt på 52% exkl. statsskatt anställs inga i onödan.

  SvaraRadera