Cornucopia?

2010-02-04 09:03

Luddigt och motsägelsefullt

Finansmarknadsminister Odell går nu ut i en inlaga på DN debatt med att om alliansregimen sitter kvar vid makten så skall de göra om beskattningen av aktie- och fondsparande, till något som liknar alternativet kapitalförsäkring.

Alltså antagligen en schablonskatt, gissningsvis mindre än 1% vid nuvarande ränteläge, som likt en förvaltningsavgift dras på depåns samlade värde varje år.

Ett alldeles utmärkt drag av staten om man tror på fallande börsvärden och fallande ekonomi, och alltså kan få in skatt på aktier och fonder även när de faller.

Men det rör sig än så länge om några luddiga stycken i en debattartikel. Några detaljer finns inte, vilket gör det ointressant.

Men vad skall ske med utdelningar? Skall de fortsätta beskattas med 30%, dvs bibehålla den skadliga dubbelbeskattningen, eller skall de bli skattefria som i kapitalförsäkringar?

Och blir de skattefria, så gynnar det alltså tredje parts aktiesparande i noterade aktier, istället för där beskattningen verkligen behöver bort, nämligen för onoterade och även privatägda bolag. Vill man skapa jobb i Sverige så är det bättre att stimulera företagandet utanför börsen, det är nämligen utanför börsen som de ny företagen skapas. De som i framtiden skall bli börsbolag. Om de inte också befrias från utdelningsskatt får de en extra uppförsbacke mot etablerade börsbolag, då ägarna av onoterade bolag straffskattas och därmed får svårare att tillföra kapital. Det gäller även kursvinster i onoterade bolag. Det blir en skattefördel för bolagens aktieägare att börsnoteras...

Och tar man även bort skatten för onoterade och privatägda aktiebolag, så måste man ju även ta bort skatten på den enskilda firmans räntefördelningsuttag, som är samma sak som utdelning fast för enskild firma. Annars missgynnas den företagsformen kontra aktiebolag.

Min gissning blir därmed att dubbelbeskattningen kvarstår, vilket alltså missgynnar bolag som faktiskt delar ut pengar till fördel för de som bara pumpar upp sin aktiekurs.

Allt detta förstås om man drömmer, hoppas, förutsätter att alliansregimen får förnyat förtroende.

Skall man tvingas betala skatt på utdelningarna, så vill jag hellre ha kvar min kapitalförsäkring tack. Vill jag gå på bolagsstämma kan jag köpa 1st aktie innan avstämningsdag. Småsparare har ändå inte ngn avgörande makt på de flesta stämmor.

Förslaget är dock bra, eftersom det kraftigt förenklar deklarationen, och därmed kan friställa 1000-tals handläggare på Skatteverket, och med det spara miljarder i statliga utgifter. Som bekant kallas varje mindre statligt anställd för ett framsteg, undantaget rättsväsen och försvar och kanske några andra specialfall.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

4 kommentarer:

 1. Haha, tycker dina krönikor ofta är lysande och denna är inte ett undantag. Men då jag arbetar på Skatteverket så kan jag försäkra dig att ett förslag som tar bort hanteringen för de som deklarerar aktievinster INTE skulle skapa 1000-tals jobb som du skriver. Möjligtvis något hundratal på sin höjd.

  Men kanske var du ironisk?

  SvaraRadera
 2. Tack. Nej, det var väl en dröm att det skulle röra sig om tusentals skattmasar:-)

  Finns andra aspekter på förslaget om man tänker vidare, skall företags aktieägande straffas genom att de skall få skatta för vinsterna som tidigare, eller skall systemet också gälla för företags aktieägande, inklusive vid försäljning av dotterbolag etc.

  SvaraRadera
 3. Förslaget är både bra och mindre intressant.

  Bra för att:
  Det blir enkelt att deklarera
  Det straffar ingen att byta investeringar man har vinst på.

  Det är mindre intressant för att:
  Kostnaden för lösningen gör det mindre intressant. Då man måste betala in en viss summa pengar varje år baserat på det totala värdet kommer den totala avkastningen minska. Med ränta på ränta blir det mycket pengar på sikt. Visst om man på väldigt kort sikt får en väldigt bra avkastning är det bättre med en liten och årlig skatt, men generellt kan man inte räkna med en hög avkastning och då blir en skatt på exempelvis 1% en stor del av den årliga avkastningen.

  Jag hade föredragit att betala skatt som vanligt när man plockar ut vinst från "allemanskontot".

  SvaraRadera
 4. Är inte det här fasligt likt den gamla förmögenhetsskatten? (den som man kom runt genom att hämta ut en postväxel före jul och lämna tillbaka den efter nyår?)

  SvaraRadera