Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2010-02-24 08:24

Lite TA-uppsamling - OMXS30, OMXSPI, BPT och DBA - viker råvarutrenden?

Ligger lite efter med den tekniska analysen alltjämnt sedan förra veckans vinterkräksjuka.

Kanske lika bra.

Vill påminna om att jag aldrig påstått mig vara någon TA-expert, och att jag i mycket lägger ut TA för att hjälpa mig i min egen tradingprocess och hålla mig ärlig mot mig själv. Generellt får jag få kommentarer, så jag antar att de flesta inte bryr sig, annat än när jag har fel.

Två sådana felaktiga signaler har jag missat att redovisa, nämligen köpsignaler i dagscharten för OMXS30 och OMXSPI de senaste dagarna:

Inget vidare utfall. Man kan t ex notera att parabolic SAR pekar nedåt för OMXSPI nedan, trots köpsignalen, vilket borde vara ett stort varningstecken

Oavsett så ligger veckocharten kvar i sälj, så man skall ta all kortsiktig trading väldigt försiktigt, eller om man strikt skall följa modellen, ligga likvid med tradingkassan.

Lite färskare, men fortfarande gammal TA från Kanada ger en säljsignal i Boralex Power Income Fund (TSX:BPT.UN)

Purfärsk TA gäller dock NYSE:DBA, som följer Rogers index för jordbrukets mjuka råvaror, och som gav säljsignal igår efter några dagars försök till uppgång på tidigare köpsignal.

Även övriga råvaruindex verkar vika, även om det inte är några säljsignaler än. Jordbrukssektorn inledde uppgången för övriga råvaror, och frågan är om de nu leder en nedgång och resten av råvarukomplexet följer efter? Uppgångarna verkar lite blodfattiga. Nu skall man kanske inte fästa allt för stor uppmärksamhet vid gårdagens amerikanska statistik för konsumentförtroendet. Konsumenter är inte sällan som mest positiva på toppen, och som mest negativa på botten, och oavsett så är det bara bra om konsumenterna är negativa och sparar och amorterar istället för att konsumera.

Tog dock det säkra före det osäkra och avslutade mina positioner i Bull Olja (OMX:BULL OLJA H) igår, köpt på tidigare köpsignal i USO, med en 13%-ig vinst på tio dagar. Ungefär 13% i vinst på börsen på ett helt år, inte på en vecka, är mer vad man skall vänta sig över tiden ens vid business as usual, och inte under en djup ekonomisk kris. Jag är åtminstone nöjd. En sådan affär i kvartalet, och tradingen går plus ca 50% om året. Och egentligen skall man inte förvänta sig att klå den riskfria räntan, vilket är nere under 1% på helåret.

Idag är kanske gårdagens statistik bortglömd och allt fortsätter uppåt igen. Ärligt talat kan det gå hur som helst, även om den lite längre veckotrenden på såväl börsen som i råvaror är negativ.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Vill även minnas att du hade lite TA- rekar på ett par av de svenska oljebolagen för någon tid sedan. Tror det var Alliance och Black Pearl.

  Tycker inte alls vi är orättvisa och bara påpekar när det blir fel, men när det nästan uteslutande blir det så får man väl i rimlighetens namn påpeka detta.

  SvaraRadera
 2. Anklaga mig gärna för att ha fel, men jag har inte haft fel i Pearl. Jag har gett sex tekniska signaler i aktien sedan september. Se

  http://cornubot.blogspot.com/search/label/Pearl

  Av dessa har en enda varit fel. 1/6=17%. Rätt i 83% av fallen.

  För Alliance har jag gett åtta signaler, och samtliga har varit korrekta. Se:

  http://cornubot.blogspot.com/search/label/Alliance%20Oil

  Du kanske vill att jag skall skriva en massa inlägg "titta, titta så rätt jag har haft"? Men det har jag ingen lust med. Kan du inte kontrollera själv så är det ditt problem.

  SvaraRadera
 3. Senaste signalen jag gav i Pearl var en säljsignal när aktien stod runt 19:-. Nu står den 15:60. Jag skrev dock härom dagen, att den ser ut att vända upp, men att det inte var någon fullbordad signal än. Och det har det inte heller blivit.

  SvaraRadera
 4. Du får ursäkta att jag ställer en så dum fråga men jag är väldigt intresserad av trading och tekniska analyser. Vad på charten för OMXS30 är det som visar på köp- och säljsignaler som du markerat ut? Vore snällt om du kunde ge en liten snabb förklaring eller hänvisa till en schysst site där man kan läsa om detta.

  Mvh

  Ben

  SvaraRadera
 5. När man både fått signal i MACD och WMA5 bryter upp över WMA14, i någon ordning, så blir det köpsignal. Så fort någon bryter ner så är det sälj (gå ur), och om bägge bryter ner så är det sälj (blanka) som gäller. Redovisar dock inte blankningssignaler annat än för index.

  Baserar sig på Winning Tradings metod All in - any out, även om den främst är för day- och swingtrading. Skall också finnas ett klimat som är i samma riktning, ex börsindex, underliggande råvara, branschindex etc.

  Jag glömmer ofta bort att skriva vad för indikatorer som utlöst signalen, eftersom jag gjort det några gånger nu.

  SvaraRadera