Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2010-02-26 11:33

Dokumenterad framtid

Jag snubblade i gårdagens replik från Christoffer Ahlberg in på lite utläggningar om hans nya hemlighetsfulla bolag Recorded Future. Bolagets idé att erbjuda en tjänst där man kan kartlägga andras förutsägelser och prognoser om framtiden har många tänkbara tillämpningar, och förtjänar en närmare titt.

Nu är bolaget hemlighetsfullt än så länge, om det nu inte är så att man via bloggar försöker sig på ngn form av viral marknadsföring inför en lansering. I så fall gick jag också på det. Som VD hade Ahlberg hade inga kommentarer, men det var ju iaf värt ett försök. Så då vänder jag mig istället till Google.

Bolaget presenterar sig på LinkedIn enligt följande:

"Recorded Future organizes information about the future and makes it available to our users. Recorded Future's customers are some of the top government agencies and trading firms in the world. The company employs a team with deep experience in building successful products and great companies."

Enligt LinkedIn har man 15 anställda, varav 19% (=2.85st) utbildade på Göteborgs Universitet och 19% på Chalmers Tekniska Högskola, med en medelålder på 34 år. Huvudkontoret är beläget i "greater Boston Area". Det finns också ett Alingsåsbaserat företag med samma namn, som är ett dotterbolag till ett bolag som ägs av en av Ahlbergs medgrundare av Spotfire, Staffan Truvé. I styrelsen för det svenska bolaget sitter också medgrundaren Erik Wistrand, så det rör sig alltså i grunden om samma gäng som drog igång just Spotfire. Det finns också flera anställda på bolaget som bor i Göteborg eller Stockholm, så någon form av verksamhet har man alltså även i Sverige. Verkar rent av bara vara svenska utvecklare, iaf de som finns på LinkedIn.

bolagets hemsida står det i princip bara "What we anticipate seldom occurs; what we least expected generally happens."

Bortsett från två blogginlägg (här och här) finns det inte så mycket att läsa om bolaget. Bägge inläggen är ganska färska, så det är en färsk "buzz" kring bolaget, vilket får mig att misstänka att det rör sig om ngn viral marknadsföring inför en riktig lansering av bolagets tjänst.

Den absolut mest avslöjande informationen om vad bolaget håller på med hittar man dock på YouTube, där bolaget diskret för en månad sedan lagt upp två videos som demonstrerar tjänsten.


Tjänsten är alltså en söktjänst som indexerat förutsägelser, händelser och prognoser om framtiden, från banala saker som när företag kommer med bolagsrapporter eller lämnar utdelning, till avancerade sökningar som bolag som kommer etablera sig i Indien i framtiden.

Visuell data mining om framtiden alltså. Bakgrunden från Spotfire visas i den visuella presentationen av komplexa data.

För investerare är förstås tjänsten suverän. Istället för att sitta och läsa på om bolag i bolagsrapporter som mestadels beskriver vad som varit, kan man istället göra sin research om vad som sägs ske med bolaget i framtiden, vilket är vad som egentligen är intressant om man vill investera i en aktie. Inte historien, utan framtiden.

Nu begränsas förstås inte tjänsten till just investeringstillämpningar, utan man kan tillämpa det på makro, eller för den del politik - hur många som säger att en viss person eller parti skall vinna ett val.

Det handlar alltså inte om att förutspå framtiden, utan att titta på vad andra säger skall ske om såväl tredje part som sig själva.

Hur affärsidén är upplagd vet vi dock ingenting om. Ovanstående videos beskriver tjänsten. Spotfire är en riktigt bra, men riktigt dyr produkt, som bara riktar sig till högprofilkunder med stora plånböcker. Antingen kommer Recorded Future göra det samma, dvs sälja en tjänst till t ex analyshus, tradingfirmor, myndigheter och storföretag, och inrikta sig på visuell business intelligence. Eller så handlar det om att göra en publik tjänst för alla, med den sedvanliga reklamfinansieringen. Affärsidén kan rent av vara att gå med förlust, men vara så bra att man blir uppköpta av Google eller någon annan Jätten Glufs-Glufs.

Skall det vara en publik tjänst så borde den iaf ha något coolt namn, Recorded Future håller liksom inte. Något Google-aktigt kanske? Futuroo? Fuuturis? Eller kanske Facebook/Myspace-aktigt. Futubook, Myfuture?

Med tanke på bolagets egen beskrivning så handlar det antagligen just om en dyr tjänst för premiumkunder. För att citera från LinkedIn igen: "Recorded Future's customers are some of the top government agencies and trading firms in the world." Och vad tjänar man bäst på? En betaltjänst för ett fåtal kunder som har råd att betala nästan vad som helst, eller en publik tjänst som kräver stora serverparker för de tiotusentals användarna som inte betalar någonting och genererar ett stort behov av support?

En fundering är hur språkoberoende tjänsten är, då sökningarna måste basera sig på tolkning av text. Kommer tjänsten stödja något annat än engelska initialt?

Jag har en känsla av att man kommer lansera sig på riktigt under året, i vilket form det nu blir. Så länge får vi titta på filmerna ovan.

Små investerare och småsparare göre sig kanske inte besvär än så länge. Spotfire var aldrig noterat, och såldes till slut för 195 MUSD, efter totala investeringar i bolaget på 40 MUSD från riskkapitalhåll. Rimligtvis kommer Recorded Future använda samma metod, även om bolaget än så länge verkar fullfinansierat, och dessutom nära lansering.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

1 kommentar:

  1. Vem behöver det programmet när man bara behöver läsa din blog, som du tydligt illustrerar i detta inlägg :D

    /EW

    SvaraRadera