Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2010-01-21 07:07

Slut på det roliga?

Gårdagens börser var neråt på de första negativa bokslutet i rapportperioden från börsbolagen, bland annat Bank of America. Just finanssektorn skulle annars förväntas vara den starkaste sektorn, men det här kanske satte tonen. Även tal om åtstramningar i Kina sänkte börsen, och speciellt råvarurelaterade aktier när råvarorna föll. Även amerikansk bostadsstatistik kom in negativt. Även det grekiska spöket gjorde sig påminnt. De gröna skotten verka ha frusit inne.

De svenska förväntningarna sägs vara positiva inför boksluten, men är man positiv kan man bli negativt överraskad. Tvärt om hade varit bättre.

Men snacka går ju. Mannen som utlovade miljontals jobb i USA förra året, men fick rejält fel, säger nu återigen att allt är bra.

Börsutvecklingen utlöste säljssignaler i en lång rad världsindex, och det återstår därmed att se om börserna fortsätter ner några procent till och vi helt plötsligt står negativt sedan det magiska och hoppfulla årsskiftet. Bland utländska index så gav följande sälj-gå ur: DJIA, FTSE-100, S&P 500, Nikkei 225, NASDAQ 100 och svenska OMXSPI. Följande gav sälj-blanka: Bovespa och svenska OMXS30. Bland annat DAX, S&P TSX Comp och Hang Seng låg redan i blankningsläge sedan tidigare. I princip är det endast NASDAQ Comp som ligger i köp fortfarande. Nog så bra kanske. Amerikanska börsen återhämtade sig något mot slutet.

Svenska chart följer

OMXSPI.

OMXS30 med blankningssignal.

Ett varningens ord. Så här i rapportperioden kan börsens spekulanter lätt bli lite överambitösa och driva börsen i vilken riktning som helst på enskilda bolagsrapporter. Exempelvis kommer tunga Investors bokslut idag, och kan alltså få börsen att vända upp igen, motiverat eller ej. Sådant ger dock bra tillfällen för daytrading. Happy trading!

Det räcker nu att börsen går ner lika mycket som igår så ligger vi alltså på minus sedan årsskiftet. Stockholmsbörsen ligger nu plus 1.6% sedan årsskiftet medan guldet ligger på plus 2.1% i SEK per gram och alltså gått bättre än börsen för oss svenskar än så länge. Guldet i amerikanska USD föll dock igår på starkare dollar, och gav en säljsignal, åtminstone i ETF:en GLD:

Det svenska oljebolaget PA Resources (OMX:PAR, OSE:PAR) gav också säljsignal, liksom kollegan Black Pearl gjorde tidigare i veckan.

Hämta kursdata från Yahoo, vilket ibland ger felaktiga spikar på nedsidan vilket vi se igår. Dessa påverkar dock inte den tekniska analysen som baserar sig på slutkurser och inte lägsta kurs för dagen.

SX Energy ligger dock fortfarande i köp men om övriga aktier i indexet fortsätter försvagas blir det en säljsignal även där. Med både OMX i sälj och även oljan sedan tidigare kan det vara läge att fundera på vinsthemtagningar i övriga svensknoterade oljebolag.

Då jag ligger likvid med tradingdelen av portföljen just nu blir det antagligen XACT Bear 2 på gårdagens blankningssignal i OMXS30, men jag väntar förstås åtminstone 15 minuter tills börsen lugnat ner sig lite på Investors rapport. Sticker börsen upp i öppningen kan det vara ett utmärkt läge för att tanka björnen.

Som vanligt ansvarar alla själva för sina egna investeringsbeslut.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. WT använder sig av två tidsaspekter samtidigt.

  Gör du det? Var ser vi det?

  SvaraRadera
 2. De två linjerna, den röda är 14 dagars vägt glidande medelvärde, den blåa är 5 dagars.

  SvaraRadera
 3. Jag är medveten om att Winning Trading inte innefattar att man skall använda WMA, utan MA, på dagscharten, men jag har ändrat till WMA, då jag tycker utfallet blir bättre.

  SvaraRadera
 4. Kan för övrigt backtrada lite och konstatera att jag köpte XACT Bear 2 16 minuter efter öppning, och har än så länge gått 2.44% plus på den investeringen med dagens fallande börs.

  SvaraRadera