Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2010-01-15 07:19

Matkris 2010?

Jag får hela tiden tips om artiklar från mina kära läsare. Ibland är det något riktigt speciellt som kan vara värt att omnämna.

Den här gången är det en artikel som handlar om att det kommer bli matbrist, livsmedelskris och en kollaps av den enorma derivatbubblan och hela världsekonomin. Det låter kanske lite extremt, men skribenten har uppenbarligen en förmåga att think out of the box.

Samtidigt är artikeln så där lagom roande konspiratorisk, men även med extremt mycket referenser.

För att sammanfatta så går den ut på följande. 2009 gav tvärt emot rapporterat från officiella källor en riktigt dålig skörd. Av rädsla för panik på terminsmarknaden, med exploderande råvarupriser som följd, och med det snabbt stigande inflation, så har bl a USA:s jordbruksverk, USDA, rapporterat fantastiska rekordskördar, ibland redan innan skörden ens är hemma. Därmed har priserna artificiellt hållits nere, och fel prissignaler har skickats till både konsumenter och bönder.

Att USDA har fel anser skribenten visas av att om man tittar på rapporter från varje enskilt county i olika delstater så talar de för att skörden varit fruktansvärd, men USDA hävdar ändå att summan var rekordstor. Någon måste alltså ha fel. Antingen USDA, eller alla de individuella rapporter som finns och refereras. Skörden i USA är mycket viktig för den globala livsmedelsförsörjningen, eftersom USA är världens största exportör av mat och foder. En dålig skörd kan snabbt minska exportkapaciteten, och med det får importländer som Kina akut problem.

Så med en dålig skörd och artificiellt låga priser har massvis med bönder gått i konkurs, eller får inte råd med utsäde etc, och skörden blir ännu sämre nästa år. Fel priser gör också att en del valt att lägga åkrar i träda tills det ser lönsamt ut med sådd.

Trots att det pratas om en global rekordskörd så har det även varit skördestörande klimatproblem (torka, för blött, för kallt, för varmt) i Argentina, Australien, Kina, Mellanöstern och Indien mfl platser. Indien har rent av förbjudit export av mat.

Konsekvenserna skall bli att under 2010 kommer matpriserna att explodera, och med det kommer importländer att dumpa sina dollartillgångar i sina försök att bjuda över varandra om de kollapsande resterna. Med dumpningen av dollartillgångarna kommer sedan hela den enorma derivatbubblan, som till största delen är valutaderivat, att spricka och den akuta finanskrisen 2008-2009 kommer att framstå som goda tider. Derivatmarkanden rör sig om belopp på åtminstone 250 000 miljarder USD, en ofattbar summa. Börsen kommer naturligtvis också krascha i spåren av detta.

Det är värt att komma ihåg att världen hela tiden bara är några veckor från global svält, baserat på de officiella lagren av spannmål som räcker för några veckors konsumtion. En dålig skörd kan snabbt tömma lagren av livsmedel, och det finns i slutändan ingenting som är viktigare än mat, och man kommer därmed vara beredd att egentligen betala vad som helst för den där maten.

Investeringsråden i artikeln är att helt undvika terminhandel, även i råvaror, derivathandel, belånad handel, alla USD-obligationer. Köp guld, jordbrukssektorn och råvaruproducenter. Inte råvarorna (dvs terminer och andra derivat, eftersom hela termins- och derivatmarknaden kommer kollapsa).

Fan trot.

Nu skall man nog vara hälsosamt skeptisk till artikeln, men det är en intressant hypotes om en möjlig svart svan. Och det finns gott om referenser om man nu är skeptisk. Exempelvis har jag sett relaterade analyser (läcka från UBS 2008) som talat för en stärkt dollar vid en matkris, eftersom USA som största exportör kommer gynnas av det hela. Högre priser innebär ju bättre bytesbalans för USA:s del, och borde alltså stärka dollarn. Därmed skulle inte hela den enorma valutaderivatmarknaden implodera, och därmed blir det ingen krasch. Allt är som det skall, fortsätt förbi.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Då skulle mitt Förslag på arbetsmarknadsåtgärd passa som hand i handske! Observera att jag lade ut det 10 minuter innan detta inlägg ;-)

  SvaraRadera
 2. Great people think alike??

  Det går att diskutera vem som drabbas värst. I västvärlden är det väldigt få som ens producerar bråkdelar av sin egen mat, och en dålig skörd slår alltså hårdare där.

  Å andra sidan har vi starka ekonomier och kan antaligen prisa bort fattigare länder, så vi kommer därmed ändå ha (om än dyrare) mat på bordet.

  Som vanligt blir det istället de fattigaste som får svälta. 2009 var ju för övrigt ett rekordår när det gäller svält. Aldrig förr har så många svultit som under 2009, vilket ju talar för att det var en dålig skörd i verkligheten, men att vi genom artificiellt nedtryckta priser inte märkt av något här i väst.

  SvaraRadera
 3. Hehe...

  Det är nog sant att vi inte kommer att få så stora matproblem så länge som vi kan köpa det vi vill ha. Men om det blir problem med distributionen då sitter vi upp till halsen!

  Sen kan man ju tycka att folk borde tänka mer på den moraliska aspekten, att vi med våra pengar i dagsläget köper överkonsumtion från andra delar av världen medans deras egen befolkning ibland går hungriga... Men det är väl ytterligare ett exempel på kognitiv dissonans.

  SvaraRadera
 4. Ännu en anledning till att köpa lokalt producerad eller svensk mat - vi tär då främst på våra egna resurser. De som slår sig för bröstet för att brasilianskt kött är billigare och vi därmed kan lägga ner svenskt jordbruk struntar ju som du säger i den moraliska aspekten. Kan de bara köpa något på ICA, så är allt bra.

  SvaraRadera
 5. Det du skrev i slutet, om att dollarn skulle stärkas skulle även kunna sätta igång den reaktion som det skrivs om lite här och var - att alla som nu lånar i dollar för att investera i tillgångar i tillväxtmarknaderna, börjar sälja av tillgångar för att tala tillbaka sina lån innan de blir för dyra. I så fall skulle det kunna bli kraftiga fall på aktiemarknader, fastigheter och andra råvaror än livsmedel.

  SvaraRadera
 6. Kan någon nämna någon bra råvaruproducent? finns det några på svenska börsen?

  SvaraRadera
 7. Jag ser gärna också att lite mer konkreta investeringar rekommenderas. Mycket intressant inlägg.

  SvaraRadera
 8. En grej som jag tror kan bli ett stort problem är att fler och fler länder, framför allt i Afrika, arrenderar ut eller säljer sin åkermark till stora företag. Ofta innebär detta att landets invånare fråntas sin försörjning (även om en liten del får jobb hos företaget). Det innebär också att det blir brist på livsmedel i det aktuella landet, eftersom maten säljs på andra marknader, där den ger bättre intäkter. Det innebär också att landet i fråga måste importera dyr utländsk mat, om man har råd...
  Detta tror jag kommer bli ett jätteproblem.
  Det spelar ingen roll vad FN och andra organisationer kommer att säga, eftersom det köpande/hyrande företaget ju har rätten på sin sida, enligt de kontrakt som upprättats.
  Som jag ser det, så finns ingen lösning, på detta, kommande problem.
  Eller vad tror du Cornucopia?

  SvaraRadera
 9. Black Earth Farming producerar vete i Östra Europa är väl den enda producenten som finns noterad i Sverige? Ägs delvis av Kinnevik så det är inget oseriöst företag!

  SvaraRadera
 10. Visst blir det de fattiga i de fattiga länderna som drabbas hårdast. Speciellt de i storstäder som inte har en kvadratmeter ens där de kan odla. Men för många finns det en liten jordplätt alldeles utanför huset och det är dessutom varmt vilket gör att det är odlingssäsong året om.

  SvaraRadera