Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2010-01-13 13:26

Hispanola - Två världar

På ön Hispanola i Karibiska sjön hittar man två nationer, dels det fattiga Haiti, och dels den betydligt mer välmående Dominikanska Republiken. Som bekant har nu främst Haiti drabbats av en mycket allvarlig jordbävning, vars effekter i mycket kan skyllas på att det rör sig om ett av de fattigaste länderna i regionen, rent av världen.

I sin bok Undergång: Civilisationers uppgång och fall (Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed på engelska) tar författaren Jared Diamond upp hur det kan ha blivit så stora skillnader mellan Dominikanska Republiken och Haiti.

I botten finns det naturgivna förutsättningar, vilket är samma tes som Diamond drev i boken Undergångs motsats och Pulitzervinnande bok Vete, vapen och virus : en kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13000 åren (Guns, Germs and Steel: The Fates of Human Socities), alltså att det inte alltid är människans orsak att saker blev som de blev, utan det rör sig om naturgeografi.

De två nationerna delar ön längs den centrala bergskedjan, och vädret gör att de större Dominikanska Republiken får mer nederbörd och också har byggt ut vattenkraft. Dessutom har man mindre befolkning på en större yta än vad lilla Haiti har, vilket beror på att fransmännen importerade stora mängder slavar till sin sida av ön, medan den spanska sidan inte gjorde det i närheten så mycket.

Men det finns alltid ett val. På Haiti har man valt att skövla sin skog, ett återkommande tema för hur samhällen kan gå under i Diamonds bok Undergång, samma sak hände t ex både på Påskön eller med Grönlandsvikingarna. Med skogsskövlingen så höjde man visserligen kortsiktigt sin jordbruksproduktion, men fick också brist på det bränsle, träkol, man gjort sig beroende av och sedan kom den permanenta erosionen som ett brev på posten och med det fallande jordbruksproduktion och ett ras ner i fattigdom.

Tittar man på Google Maps kan man se var gränsen mellan länderna ligger, baserat på skogen.

Visa större karta
På den västra sidan har vi Haiti, utan skog, medan vi till öster har Dominikanska republiken, som aktivt vidtagit åtgärder för att bedriva ett hållbart skogsbruk. Man har faktiskt hämtat kunskaper och kompetens från Sverige där, vilket också gäller utbyggnaden av vattenkraften. Men från Haiti kommer det skogsplundrare, tjuvhuggare, som avverkar skog och för tillbaka som bränsle till Haiti. Man har rent av fått försvara skogen med militärt våld, och rensat upp hela mer eller mindre permanenta skogstjuvläger. Det går att se att skogen börjar först en liten bit in i Dominikanska republiken, då skogen närmast gränsen har tjyvhuggits. Ett väldigt konkret exempel på mänsklig miljöförstöring och miljöförändring. Se även bilder här eller här.

Det finns ett kort utdrag ur boken Collapse tillgängligt här, men resten får man läsa i själva boken.

I slutändan handlar det om att man fattat rätt beslut på den Dominikanska sidan av ön, men fel på den östra som har vanskötts av diktatur efter diktatur. Inte för att det hade hindrat jordbävningen, men fattigdomen och effekterna av jordbävningen hade inte varit lika stora. Kontrasterna mot Dominikanska Republiken är slående.

Skogsskövlingen innebär tragiskt nog nu också att risken för jordskred i spåren av jordbävningen nu är akuta.

Fem svenskar rapporteras saknade. En av Haitis få inkomstkällor är de turister som reser dit för att nyttja det sociala arbitraget det fattiga landet har att erbjuda, men de svenskar som vistas där är biståndspersonal och inte turister. Även chefen för FN:s fredsbevarande styrkor skall ha omkommit. Svenska turister reser istället till Dominikanska Republiken.

Läget är nu akut. Jag föreslår donationer till Röda Korset för den som vill engagera sig och hjälpa. Man kan sätta in valfritt belopp på plusgiro 900800-4 eller bankgiro 900-8004. Märk inbetalningen med "Haiti".

Läkare utan gränser är ett alternativ på plusgiro 90 06 03-2 eller bankgiro 900-6032 .

23 kommentarer:

 1. Off topic:

  Hur ser andra att jag gor lamnar en kommentar i en gammal trad? Varfor finns det ingen lista med de senaste 10-20 kommentarerna?

  Jon

  SvaraRadera
 2. Jag har inte lagt upp ngn widget för det. Ett sätt är att ange att man prenumererar på svar på tråden separat.

  Bra synpunkt. Skall se om jag kan hitta en widget.

  SvaraRadera
 3. Har också läst Diamond och måste påpeka att även Dominikanska republit en diktator - men en ekologiskt upplyst såda som tog i med hårdhana och vidtog impopulära åtgärder. Jag vet att det är att svära i kyrkan men kanske behövs det fler sådana?

  SvaraRadera
 4. Uppsalainitiativet, som också ligger på blogspot, har en sån widget, så titta där för tips.

  SvaraRadera
 5. Har lagt upp en widget, verkar dock inte uppdateras. Än.

  Diamond låter väl Dominikanska Republiken vara ett positivt exempel på top-downlösningar, vilket kanske är enklare att tillämpa om man är en diktator.

  SvaraRadera
 6. Du skriver fantastiskt bra, Cornu. Jag gillar din blogg, för det mesta ;-)

  SvaraRadera
 7. Jag har en dylik widget på min min blogg, finns länk där.

  SvaraRadera
 8. Det är löst nu iaf, tog och länkade in kommentarfeeden i en vanlig feed-widget.

  SvaraRadera
 9. När du skriver "valt att missköta" så är du säkert medveten om att Haiti under större delen av sin historia (efter avkolonialiseringen) varit en uttalad kleptokrati, med mycket lite av sammanhållning och samhälle.

  Haiti är ett avskräckande exempel för spelteoretiker, inte bara i förhållandet till naturresurserna utan också i förhållandet mellan människor.

  SvaraRadera
 10. Visst är det så. Formuleringen kanske är olycklig, men med tanke på skillnaden mot Dominikanska Republiken så handlar det om medvetna eller omedvetna val, t ex att landets styre efter frigörelsen valde att som du skriver just bli en kleptokrati och sko sig på sina undersåtar istället för att försöka bygga ett samhälle. Kortsiktig profit istället för långsiktigt välstånd. Det är nog svårt att vända den skutan efter 200 år, eller vad det nu rör sig om.

  SvaraRadera
 11. Hej, en fråga till dig som har mkt kanada-aktier, jag har märkt att avanza inte riktigt visa rätt avkastning på mina, har ex en aktie som gått upp 9% sedan köp men enligt avanza bara 1%, jag antar att valutakurserna spelar en roll i detta, men 8% skillnad på 2dagar verkar konstigt.

  SvaraRadera
 12. Jag litar inte riktigt på Avanzas växelkurser. Periodvis när börsen är stängd kan kontobehållningen variera något enormt på utlandsinnehaven. Har dock inte orkat fråga varför.

  SvaraRadera
 13. Jag vill också varna för Avanza - man kan tex inte följa depåsaldot dag för dag - man måste vänta till efter månadsskiftet, då det finns tillgängligt. Vill man mitt i månaden kolla det, så måste man öppna en fil från föregående månad, och sedan räkna transaktion för transaktion, fram till dagens datum. På deras generella forum skriver flera kunder att dom upptäckt att det saknas pengar på deras konton - alltså inga "kursförluster", utan pengar som "har försvunnit". När man önskar ändring/skärpning, får man alltid till svar att inga andra har påpekat detta.

  SvaraRadera
 14. Det är enormt dåligt, skulle jag sälja nu gör jag knappt någon vinst alls, helt sjukt!

  SvaraRadera
 15. Corpia, när du skriver så här är detta onekligen en blogg av det läsvärd(ig)are slaget. Tack.

  SvaraRadera
 16. Tack för en fantastisk blog, Jag läser den varje dag. Röda korset? Jag ger dem ett bidrag varje månad men undrar hur jag skall se på de höga löner ordförande och vd har där?

  SvaraRadera
 17. Helt OT: Jag har skrivit en kort liten text om elmarknaden och hur den skulle kunna förändras till det bättre, som jag tror skulle kunna falla Cornucopia på läppen.

  Har du något inlägg om elmarknaden på gång så jag kan lägga texten bland kommentarerna, eller är du intresserad av att ta in ett gästinlägg?

  /Starvid

  SvaraRadera
 18. Hm. Får väl bli ett gästinlägg om det är bra. Maila det till mig.

  SvaraRadera
 19. Kanske befolkningarna pa Haiti och Dom.Rep skiljer sig at. Lat oss se vad CIA's the-world-factbook säger. Haiti: Ethnic groups-black 95%, mulatto and white 5%.
  Dominican Republic: Ethnic groups-
  mixed 73%, white 16%, black 11%.
  Hmm, kanske detta förklara varför Haiti liknar Afrika.

  SvaraRadera
 20. Jag har faktiskt varit inne i Haiti, en kort bussresa från Dominikanska. Och skillnaden är enorm som man ser tydligt på kartan. Det är som att åka från djungeln rakt in i västafrika. Förvandlingen från bördigt och grönt till öken går enormt fort.

  Tyvärr kan jag fundera lite i dom banor som sista kommentaren säger, även om det låter sjukt rasistiskt.

  Riktigt bra inlägg hur som helst.

  SvaraRadera
 21. Angående påpekandena om de olika etniska förhållandena på Haiti och i Dominikanska republiken, så har rasfrågan använts av diktatorer på Haiti, i senare tid av Papa Doc Duvalier, för att få legitimitet. Skyll på de vita och kreolerna och få dem att flytta.

  Delvis i alla fall beror alltså ockå de skillnaderna på Haitis "morally repugnant elite", som USA-diplomaten Strobe Talbott en gång uttryckte det.

  MRE (bra akronym!) finns på flera håll i världen. Men mer på vissa. Mest på Haiti.

  Möjligen undantaget Aristides första presidentperiod. Som slutade med en statskupp. Logiskt.

  SvaraRadera
 22. Grundproblemet är en enorm överbefolkning.
  De övriga problemen är ett resultat av denna överbefolkning.
  Även katastrofens omfattning. Hade de varit färre, hade ekonomin varit bättre och husen av bättre kvalite.
  Kalifornien har en lagstiftning om jordbävningssäkra byggnader, något som är en ekonomisk orimlighet på Haiti.

  SvaraRadera