Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2010-01-14 10:09

Folkpartiet goes Cornucopia?

I en debattartikel i SvD förespråkar tre folkpartister, bl a försvarsvänliga Allan Widman och Birgitta Ohlsson (som åtminstone vågade avstå från att rösta i frågan om FRA-lagen även om hon inte likt sin partikamrat Camilla Lindberg röstade nej), att Sverige skall återrusta och införa åtminstone fem armébrigader.

Detta ligger helt i linje med vad jag skrivit i en kommentar hos bloggrannen Wiseman's Wisdoms. Citerar mig själv:

""Även om det inte idag föreligger något fullkomligt invasionshot, utan mer partiellt, ex Gotland, så borde Sverige ha åtminstone tre mekaniserade brigader, bemannade av värnpliktiga, plus en tyngre pansarbrigad. En norrlandsbrigad, en skånebrigad, en brigad på livgardet, och sedan ÖB:s klubba med en extra tung pansarbrigad, ex 50-50 strv122 och strf90 från Skövde, att sätta in där den behövs, medan övriga kan vara 25-75 strv122-strf90. Plus en del andra mindre förband; två jägarbataljoner, en luftburen bataljon, en pansarbataljon på Gotland, och en bataljon attackhelikoptrar.

I numerär är det fortfarande en bråkdel av det invasionsförsvar vi hade en bit in på 90-talet, men det är den lägsta ambitionsnivå jag kan tänka mig när det gäller markstridskrafterna vid noll hot mot Sverige.

På sjösidan kan man lägga ner skämtet Visbyklassen, alternativt upprusta dessa till full kapacitet med sjömålsrobotar och luftvärn. Ubåtsvapnet är vid nollhot tillräckligt idag. Fyra flygflottiljer, 6-8 divisoner JAS39, Luleå, Såtenäs, Ronneby och Ärna, plus minst tre krigsbaser per flottilj, med tillhörande värnpliktiga basbataljoner. Minst två ledningscentraler (Puman i Hästveda, och Kobran i Bålsta, gärna slavcentraler i Svalan i Mölndal och Illern i Boden också).

Blir det några pengar kvar till utlandsinsatser efter det, helt OK. Men det är minsta nivån på försvaret för mig."
"

Skillnaden mellan vad folkpartisterna och det jag skrev för några veckor sedan är att de vill ha fem brigader då de vill ha en hel brigad på Gotland, medan jag bara talade om en pansarbataljon(stridsgrupp) på Gotland.

Men det är bra att det även finns makthavare och politiker som kommit till samma slutsatser vad gäller minimikapacitet. Det är ändå bara en bråkdel av de 25-20-16 brigader vi hade i det gamla invasionsförsvaret, men en bråkdel som skulle fylla sin funktion. Nämligen liksom det gamla invasionsförsvaret avskräcka varje fiende från konflikt. Det bästa försvaret är ett som inte behövs.

Fast som bloggrannen Morgonsur påpekar, hur detta skall lösas utan värnplikt vet ingen, utan det kräver att vi återinför värnplikten. Vilket bara är bra.

Avslutningsvis vill jag citera Widman et al ifrån debattartikeln:

"De rödgröna partierna föreslår nya stora nedskärningar i det svenska försvaret. Vilken analys av Ryssland som ligger bakom deras förslag är obegripligt. Vi vill varna för att försvaret av vår frihet och säkerhet återigen ska ses som en budgetregulator. Att försvara landet är en av statens mest grundläggande kärnuppdrag."

Japp, att försvara landet är statens mest grundläggande kärnuppdrag.

Jag skall återkomma med ett betydligt fylligare inlägg i försvarsdebatten, bara jag får det klart först.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Det löser sig. Vi är snart fullvärdiga medlemmar i NATO. Vi är även snart fullvärdiga Europeér när vi skrotar kronan och övergår till Euron.

  Ingen fara. Allt är ok.

  SvaraRadera
 2. Cornucopia?

  Märkligt att skriva ett frågetecken men iaf. Ser fram emot en intressant debatt. Läs gärna vad Wiseman skrev om Peak oil och mitt svar på din kommentar samt min gårdagspostning om Nato.

  Det borde ge en bild av vad jag vill åstadkomma.

  mvh

  Johan

  SvaraRadera
 3. Läser din blogg med nöje, förutom detta tjat om mer försvar och stridigheter.

  Jag vill inte understödja ÄNNU mer skatt till ett försvar som inte behövs.

  Lägg ner

  SvaraRadera
 4. Finland lägger mindre på sitt försvar än Sverige, men har ändå ett så pass mycket större försvar att de med lätthet skulle kunna befria hela Norrland från Sverige.

  Det svenska försvaret lider liksom många andra svenska myndigheter av en enorm vanskötsel och ett enormt slöseri med pengar på fel saker, eller saker som det rent av inte blir någonting med.

  SvaraRadera
 5. Jo, att det slösas pengar på en massa onödigheter känner vi till.

  Rustade man inte upp stridsfartyg för en massa miljoner för några år sen, och sen kom på att man inte skulle ha fartyget/en, eller man fick dra ner? Snacka om framförhållning...
  Kanske man rentav valde att skrota något nyrenoverat stridsfartyg?

  Inte min starkaste sida detta men men..

  Samma som ovan

  SvaraRadera
 6. Jag gjorde själv lumpen -94. Då var det väldiga sparkrav på försvaret.
  När jag ryckte in trodde jag att det knappt skulle finnas pengar till någonting, (det var det intryck man fick av nyheterna). Till min förvåning visade det sig inte alls vara så. Jag fann ett väldigt överflöd och slöseri med pengar. Kunde inte förstå att man fick slösa iväg skattepengar på det viset..
  Dessutom var det en massa idioter till befäl som aldrig haft ett riktigt arbete som hitta på än de ena och de andra för att lyckas sysselsätta oss.

  Tyvärr är min bild av försvaret mörkt.

  SvaraRadera
 7. Vad skall vi ha ett försvar till, vi har varit invaderade i 20 år och efter ytterligare 20 regeras Sverige av främmande makt, detta applåderas av hela nomenklaturan.

  SvaraRadera
 8. Jaså nu är de oroliga för att andra skall komma på samma idé som de själva och sända beväpnade trupper långt hemifrån för att civilisera oss?

  Nä ta hem de svenska ockupationstrupperna från Afghanistan först, så kanske ni kan få någon moralisk trovärdighet i att vilja försvara Sverige, *#%&/ hycklare.

  SvaraRadera
 9. Värnplikt är slaveri och moraliskt förkastligt. Liksom beskattning är stöld och likaledes förkastligt.

  Om det finns en stor försvarsvilja i ett land behöver man heller inte ha en plikt att försvara det. Det kommer i så fall att finnas gott om frivilliga för det ändamålet.

  Finns det då en stark försvarvilja i Sverige idag? Vem vill försvara en den svenska socialistiska förtryckarstaten? Som dessutom numera ingår i Europas förtryckarunion.

  SvaraRadera
 10. Är det bara jag som tycker att det är märkligt att företrädare för regeringspartier skriver debattinlägg om "hur bra det vore att..." eller "någon borde faktiskt göra nåt"?

  Om de som har makten inte gör något mer än skriver insändare, vem skall då göra något?

  SvaraRadera
 11. Ser fram emot ditt fylligare inlägg, men håller i princip med om behovet.

  Sant att de statsbärande partierna borde ägna sig åt konkret genomförande i stället för debattartiklar, men de är ju politiker och kritiserar nu det de själva genomfört.

  Sedan finns här en del inlägg som vädrar tanken om vad vi vill ha för stat (eller inte) och om vi eller någon annan ska försvara den.

  Vill vi ha en stat som vi själva kan påverka, och det vill jag, så måste vi också ta ansvaret för den, inklusive att kunna försvara och upprätthålla den som stat och samhälle. Det är grunden, sedan kan vi antagligen argumentera oss blå om detaljerna.
  /Morfar

  SvaraRadera
 12. Jag vet inte varför alla ödslar så mycket tid och energi på att kommentera vad alla politiker gör i det här landet?

  Varför utmanar ni inte dom, i år har ni ju åter chansen?

  Men en skock får ger herden mer huvudbry än en flock svenskar.

  Tyvärr. Så länge det förhållandet råder finns det inget man kan göra åt saken. Ta hand om familjen och låt politikerna köra landet i botten. Det är liberalisternas recept. Inte en enda har några kulor i pungen!

  SvaraRadera
 13. Det är valår och det är då FP säger lite diverse saker som ska locka folk från olika läger till alliansen. Det betyder inget, precis på samma sätt partiets prat om uppstramning av invandringspolitiken inför valet 2006 inte betydde någonting. Jag gick på det då, men inte igen.

  SvaraRadera
 14. Varför vill ingen stödja ett riktigt klassiskt liberalt parti i Sverige?

  Många säger att ni är liberala, men inte har ni någe guts. Det är mer en våt illaluktande yllesocka ni stoppat mellan bena för att se moraliskt välutrustade ut, men inget mer än tomt prat blir det.

  Den paternalistiska liberalismen har segrat i Sverige. När sista kapital kronan lämnat landet, släck lampan!

  Above this race of men stands an immense and tutelary power, which takes upon itself alone to secure their gratifications and to watch over their fate. That power is absolute, minute, regular, provident, and mild… The will of man is not shattered, but softened, bent, and guided; men are seldom forced by it to act, but they are constantly restrained from acting. Such a power does not destroy, but it prevents existence; it does not tyrannize, but it compresses, enervates, extinguishes, and stupefies a people, till each nation is reduced to nothing better than a flock of timid and industrious animals, of which the government is the shepherd. (Alexis de Tocqueville, Democracy in America, Volume II, Section 4, Chapter 6.)

  SvaraRadera
 15. Taxalien, det går ju lite emot tanken med (ultra)liberalism, eller anarkoliberalism att sätta sig över folk och bli politiker och bestämma en massa.

  Är man anti-auktoritär, så kan man ju knappast själv bli den som bestämmer. En sak att påverka genom debatt, men en annan att göra det genom tvingande beslut som ju är en form av förtryck.

  En paradox det där. Dessutom korrumperar all makt. Se bara på (mp), som nu är extremt långt från sina ideal.

  SvaraRadera
 16. Att Sveriges regering slösat pengar i försvaret hejvilt på byråkrati, nedläggningar och nedrustning är absolut ingen hemlighet. Och värre tycks det bli innan det blir bättre. Några saker att reflektera över: I början av 90 talet köptes 1016st MT-LB (varav 466 skrotades till reservdelar) och 350 BMP-1 in från forna Östtyskland, men innan dom kom till förband så skickades dom till Tjeckien för renovation och målning i svenskt kamouflage. Dessa började anlända mellan 1993 och 1996 och hann vara i tjänst fram till det ödesdigra året 2000 då allt skulle skrotas eller säljas för ringa kostnader. Den organisation dom skulle ingå i hette IB2000, som skulle vara helt i produktion senast 2006, vilket inte hann hända. Bara delar av brigaderna hann utbildas. Stor förlust i förmåga och ekonomi bara där. Vidare så betalar ju försvarets regementen och flottiljer hyra till fortifikationsverket, vilket är totalt obegripligt. Men i och med alla nedläggningar som förekommit så blev få förband kvar och hyrorna sköt i höjden. För att inte tala om vad det kostat att lägga ner allt och avveckla all materiel som ingick i freds och krigsorganisationerna. Hutlöst. Vidare så har vi alla materielsystem som beställts, betalats och inte tagits i bruk t.ex lv roboten BAMSE. Och som tidigare nämnts här, marinens sorgebarn Visbykorvetten. Helt sjukt är det vad pengar som kastats och och för all del fortfarande kastas i sjön. Därför kommer det kosta astronomiska summor pengar att rusta upp försvaret igen och därför som nämnts kostar finlands försvar mindre än sveriges men med en kapacitet som vida överstiger våran. Värt det att rusta upp? Givetvis, man kan inte sätta pris på friheten. Dessutom kommer en hel del arbeten att uppdagas om försvaret rustar upp, civila och militära. Mer arbete = Mer sysselsättning, högre livskvalitét och i slutändan mer pengar i stadskassan.

  SvaraRadera