Cornucopia?

Aktuellt

Gamestop-bubblan förklarad

Aktien för det döende bolaget Gamestop har rusat extremt de senaste dagarna efter en samordnad blåsning på Reddit och orsakat att minst en b...

2010-01-28 10:14

Finns det något försäkringsbolag som korrekt räknar av utländsk källskatt i svensk kapitalförsäkring?

Som vi kunde konstatera i höstas så bör man göra avräkning för sk utländsk källskatt man betalat på utdelningar i svenska kapitalförsäkringar. Detta är egentligen försäkringsbolagets uppgift, men åtminstone jag känner inte till någon som faktiskt gör det.

Avanzas kundtjänst förstår inte ens frågan, trots upprepningar och omformuleringar. Antingen är de normalbegåvade eller så saknar jag verbal förmåga.

Den andra stora Internetmäklaren i Sverige, som också erbjuder egna kapitalförsäkringar är Nordnet. Enligt en läsare är beskedet därifrån som följer:

"För närvarande har vi inget administrativt stöd för avräkning av utländsk källskatt, dock är ditt intresse för detta noterat och vi ska se över möjligheterna till att utveckla en lösning."

Nordnet förstår uppenbarligen, till skillnad från Avanza, frågan och kan åtminstone tänka sig att göra något åt saken.

Men nu vill jag ställa en fråga till de kära läsarna: Finns det någon som erbjuder svensk kapitalförsäkring, och som korrekt avräknar den utländska källskatten när schablonskatten på kapitalförsäkringen skall dras efter årsskiftet?

Den första som gör det kommer få gratis redaktionell reklam här på bloggen iaf, och har en klar fördel i konkurrensen med övriga försäkringsbolag. Fast då måste de förstås också erbjuda billig och enkel aktiehandel i Kanada, åtminstone för mina högutdelande truster, på vilka jag nu får betala 15% i skatt som manuellt måste begära avräkning för i deklarationen. I värsta fall måste väl varje enskild utbetalning redovisas, ex 5x12 st.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Kolla med Patrik (se mailet jag skickade)

  SvaraRadera
 2. När jag pratade med Avanza så hävdade de att de dels inte gör avräkningen och dels att jag själv inte får göra avdrag i deklarationen heller. Vet du vad det sistnämnda beror på?

  SvaraRadera
 3. Du gör inte avdrag, du skriver att du begär avräkning under "Övrigt", och listar den skatt som dragits. Går det så går det, andra läsare har fått tillbaka pengar.

  Avanza säger nog som de gör för att de inte orkar ta tag i det hela. Finns mer suspekta saker när det gäller utlandsinnehav via Avanza.

  SvaraRadera
 4. Cornucopia, berätta gärna för en normalbegåvad vad "att begära avräkning" innebär.

  Vad är det mer som är suspekt med utlandsinnehav via Avanza?

  SvaraRadera
 5. Jag har placerat en del kanadautdelare i min IPS-depå. Gäller samma sak här månne?

  SvaraRadera
 6. Verkar som om avräkning inte behöver göras i vissa fall.

  Ligger kapitalförsäkrningen i ett land där det är 0% i skatt på kapitalvinster så finns det inget att göra avräkning mot. Alltså gör man ingen avräkning på källskatten iom att källskatten inte finns.

  Har jag missat något?

  Kontrollera alltså gärna landet för kapitalförsäkringen innan så man vet vilka skatteregler de spelar efter.

  -------------
  Anonym 11:34
  Det innebär att du kan (försöka) göra avdrag för skatt du betalat utomlands, tex via kapitalförsäkring. Mer info här

  SvaraRadera
 7. Verkar som att de tagit upp frågan på Avanza i alla fall:

  "Hej Martin,
  I dagsläget sker inte någon sådan avräkning och vi tittar på en lösning för att eventuellt kunna administrera detta. Vi kan tyvärr inte svara på när detta kan tänkas vara klart.

  Med vänliga hälsningar
  Avanza Bank"

  SvaraRadera
 8. Hej alla!

  Gäller detta problemet endast för KF eller är det samma problematik med att man får räkna ihop källskatten själv på sina utländska innehav även i en "vanlig" depå? Låter onödigt bökigt...

  SvaraRadera
 9. Hej, jag har inte handlat med råvaror tidigare men funderar nu på att sälja av en del aktier och placera i olja och koppar. Har du några tips för en nybörjare? jag är långsiktig och har inga jättesummor att investera.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker vi fortsätter att banka på Nordnet till de ger med sig. Under tiden så tycker jag det var ett bra förslag att sätta upp det som övrigt avdrag på deklarationen. Det är ju en skatt som vi inte ska behöva betala i en kapitalförsäkring och då är det inte mer än rätt att vi får tillbaka pengarna.

  SvaraRadera
 11. Skall nog stå i textfältet "Övrigt" (eller vad det nu står för rubrik) sist i deklarationen, inte under någon form av avdrag.

  SvaraRadera
 12. För övrigt, så borde både Nordnet och Avanza skärpa sig. Bäste (=förste som ordnar detta) mäklare vinner skamlöst gratis reklam här på bloggen.

  Må bäste mäklare vinna!

  SvaraRadera
 13. Jag ställde frågan till skattemyndigheten. Jag var mycket tydlig i min formulering, så att de inte skulle missförstå.
  Och dom förstod exakt vad jag menade, och svarade att NEJ, avdrag medges ej, oavsett vilka avräkningar och blanketter som Avanza och andra tillhandahåller.
  Det finns helt enkelt inget stöd för det i lagen.
  Och den länk som "Victor" hänvisar till ger heller inget stöd för att det skulle vara tillåtet - om man läser innehållet noga.

  SvaraRadera
 14. Fast Aktiespararna menar tvärt om, och om du klickar på tagen "kapitalförsäkringar" under artikeln och letar dig bakåt i tiden, så finns det läsarkommentarer från personer som fått igenom detta i sin deklaration.

  Ett uttalande från ngn handläggare hos Skatteverket betyder faktiskt inte ett dugg rent juridiskt, utan är bara den handläggarens tolkning.

  SvaraRadera
 15. Om inte försäkringsbolaget inte gör någon avräkning för dig så lär du nog inte kunna få igenom någon avräkning i deklaration i händelse av granskning. Helt enkelt av det skälet att du som privatperson inte haft denna utgift, däremot har ditt försäkringsbolag betalat utländsk käll/kupongskattskatt.

  Dvs försäkringsbolaget måste göra automatiska avräkningar annars "bli det inget.." till di som försäkringstagare.

  Sedan är det då frågan om försärkingsbolagen är intreserade av att ta upp skattefordringar in sin egen balansräkning.

  ...Så vitt jag förstår...

  SvaraRadera
 16. Rent formellt kan väl Nordnet och Avanza sitta och blåsa alla kf-innehavare, genom att göra avräkning för den utländska skatten från deras egen svenska skatt, och i praktiken alltså tjäna tusentals kronor på kundernas utländska utdelningar.

  Tills de gör en korrekt avräkning mot kund, så kommer det aldrig vara säkert att de inte tar pengarna och stoppar i egen ficka.

  SvaraRadera
 17. Hur många är ni som skriver den här sidan? Den är bättre än en hel hög analyshus, branschspecialister och andra förståsigpåare.

  Är det något man undrar öht så finns det ju här. Fantastiskt.

  Du tillhör de goda.

  SvaraRadera
 18. Tack, det var snällt skrivet.

  Vi är tre som skriver här; Me, myself and I.

  SvaraRadera
 19. Om du har en kapitalförsäkring i ett utländskt bolag kan du göra avdrag för kupongskatten på aktier.
  Ta upp det under övrigt. Gäller för SwissLife.

  SvaraRadera
 20. Inte som jag känner till, däremot borde du med din eminenta blogg och stora läsarkets ordna nån slags namninsamling/omröstning eller liknande där alla kapitalsförsärkingsinnehavare går ihop och kräver att Avanza/Nordent möjliggör sådana avdrag. Om man kan visa på kanske flera hundra personer + det antal miljoner kronor som dessa representerar kanske det går upp för dem att det är värt att införa en rutin för sådan hantering. Är inte det en bra idé? Jag kan maila Aktiespararna och be dem göra nån slags liknande enkät. Sen kan man kanske dra ett mail till Nicklas Storåkers och förklara att nu är det så att han får ta och styra upp detta ögonaböj. You like? Med tanke på den senaste tidens stora tillsträmning till kapitalförsäkringar kanske det äntligen finns tillräckligt stort underlag för att motivera sådana rutiner -- de får väl ta betalt för tjänsten om de tycker det kostar för mycket att införa.

  Peter

  SvaraRadera