Cornucopia?

2010-01-01 10:18

En titt på decenniet som gått

Nu när vi äntligen lämnat det gamla decenniet bakom oss, så är det dags att titta tillbaka på ett årtionden präglat av krig, finansbubblor, oljekris och finanskris.

Jag vill passa på att publicera detta nu när strömmen varit tillbaka och Internet verkar fungera som det skall, åtminstone för tillfället. Som vanligt har jag skrivit det här offline, på batteridriften. Själva har vi oftast hushållsström via solcellspaneler och vindkraftverket, men hela kedjan måste ju ha ström för att det här skall bli publicerat. Lite lägre elförbrukning så här över helgerna har ju förstås hjälpt.

Decenniet inleddes förstås hoppfullt, men sedan gick det som det gick. De låga räntorna bestod och bubblan på den svenska bostadsmarknaden pumpades upp till fullkomligt orimliga höjder, trots hela tiden stigande arbetslöshet. Valet 2014 kom att handla om att gå med fullt ut i eurosamarbetet, och gjordes till en valfråga, med förutsägbart resultat. Men inget ändrades för det, och den öppna arbetslösheten ligger nu på 20%. Även om bostadskraschen tillfälligt drev ner priserna och krossade ekonomin för de som nyligen överbelånat sig, så finns det ju vinnare också. Den fortsatta inflationen har gjort att de som lyckades klamra sig fast vid bostaden tack vare att ha amorterat ner tillräckligt för att banken inte skulle kräva minskad belåning blivit rejäla vinnare. En vanlig svensk villa kostar ju nu högst måttliga 700 000 euro. Fast den officiella inflationen har förstås bara legat på 2-4% under hela decenniet, väl inom ECB:s mål. Men mjölken kostar ändå 2 EUR per liter, och bensinen kostar på ransoneringskorten 4 EUR per liter.

För att bli lite personlig så har ju jag åtminstone fått extra ransoner diesel, baserat på brukad areal skogsmark och jordbruksmark, men nu är det tal om att små brukare inte skall få extra ransoner, så det blir väl till att ta det på hushållets lilla ranson.

Själva hade vi tur och skaffade en plugin-dieselhybrid 2014, alldeles innan Stora Gulfkriget bröt ut. Men det kanske var tur i oturen, för det har nu varit hög tid att skaffa nya batterier då de gamla är utslitna. Men som bekant råder det ju sådan råvarubrist på de kritiska insatsråvarorna för batterier att det helt enkelt är för dyrt. Så räckvidden är inget vidare på eldriften längre. Om man nu alls lyckas ladda via nätet. Den egna elproduktionen räcker inte till att ladda bilen tyvärr. Tur det finns cykel.

På tal om cykel så har barnen varit hemma nu över helgerna. Den äldsta gör ju sin obligatoriska 3-åriga värnplikt inom cykelinfanteriet på C4 i Skövde, och den yngsta har precis börjat värnplikten på Infrastrukturverket och arbetar med att anlägga en cykelväg mellan Göteborg och Stenungsund.

Man kan väl säga vad man vill om de statliga satsningarna på infrastruktur, men vi ligger ju tyvärr fortfarande efter och har ju ännu inte riktigt återhämtat oss från Mellandagskrigets förstörelse. Även om det är många år sedan. Bristen på reservdelar och insatsråvaror gör ju inte återuppbyggnaden enklare. Jag får tyvärr inte beröra Mellandagskriget mer, eftersom jag inte har tillstånd från Mediaverket att hantera frågan. Jag vill ändå våga mig på att skriva att det är mycket positivt att möjligheten öppnats upp för de som flydde veckorna efter kriget att återvända hem till Republiken Gotland. Alla som var skrivna på Gotland eller ägde fastigheter innan kriget skall ges möjlighet att söka medborgarskap. Frågan om exproprierad mark för de nu permanentade militär- och robotbaserna på ön är dock fortfarande känslig, men jag skall inte diskutera det mer.

Kriser har förstås präglat decenniet. Venezuelakrisen, Andra och Tredje Georgienkriget, Mellandagskriget och förstås Stora Gulfkriget. På sätt och vis har Gulfkriget passat som handen i handsken, då den utlöste den nu permanenta oljekrisen och effektivt dolde effekterna av peak oil. Vi får ju fortfarande höra att det inte finns några problem med oljeproduktionen utan oljekrisen är en politisk kris, inte geologisk. Detta trots att det egentligen bara var Iraks, Irans, Azerbadijans och Kazakhstans oljeproduktion som drabbades nämnvärt, missilskölden kring Saudi-Arabien har ju än så länge hållit. Men ändå faller oljeproduktionen och framför allt exporten även där, men Saudi-Arabien skyller på att det inte länger går att säkert exportera olja sedan USA drog sig ur regionen efter katastrofen längs dödens motorväg, motorvägen Baku-Teheran.

Oljan kostar likväl 6000 USD nu, och vi betalar som sagt 4 euro per liter för bensinen, men det är åtminstone ner från de ca 5 euro som gällde i somras. Om man nu har ransoneringskvoter över.

På investeringsfronten har det varit OK. Guldet gick förstås bra, men jag sålde med ganska god timing av det mesta i samband med bostadskraschen och köpte lite mer skog och några andra småfastigheter. Aktiemarknaden har ju stigit flera 100 procent, men inte om man kompenserar för den faktiska inflationen. Tyvärr förbjöds ju kapitalförsäkringar under skattechocken efter Mellandagskriget, så 50% av den inflationsdrivna reavinsten har ju försvunnit i skatt. Så det är många nollor på depån, men i reala termer är jag liksom de flesta andra fattigare än för tio år sedan. Värre är det ju för de som tvingats sälja sin bostad pga arbetslöshet och fått betala 50% i reavinstskatt på de där 700 000 eurona. Känner en familj som köpte sin villa för motsvarande 100 000 euro för 15 år sedan, men nu inte längre kunde bo kvar då de inte klarar driftskostnaderna, och de fick alltså betala 300 000 euro i skatt på reavinsten.

Men vem skall klaga? Vi har ju hälsan och har kunnat äta gott nu över helgerna. Gott om kött har vi, jag tvingades slakta ut mer än jag hade tänkt eftersom grovfoderskörden återigen regnade bort. Klimatförändringarna har ju inte lett till direkt bättre väder. Regnigare somrar och kallare vintrar är inte direkt positivt. Skall försöka konstruera någon form av biobränsleeldad tork under våren, för det är alldeles för dyrt att torka med el. Dessutom kan man ju inte slå höet och lägga det i torken bara för att upptäcka att strömmen sedan är borta i 3-4 dagar. Så det får bli träkubb eller något. Skall titta lite på grannens gengasaggregat, borde gå att göra något liknande. En god stek med brysselkål blev det iaf till nyår.

Avslutningsvis vill jag påminna de kära läsarna att jag ser fram emot donationer för att kunna betala in avgifterna för blogg- och Internetpubliceringstillstånden innan januari är slut, annars dras tillstånden in vilket ju tyvärr är ett öde som drabbat allt fler i Bloggdöden de senaste åren. Reklamintäkterna har ju kollapsat helt tillsammans den fortsatta ekonomiska krisen.

Med tanke på hur totalt fel jag hade sist jag försökte spekulera om det kommande decenniet, så tänker jag inte ge mig på det en gång till. Jag var ju både alldeles för negativ och alldeles för positiv förra gången. Nu håller vi tummarna att 20-talet blir bättre, och jag är full av tillförsikt!

2020-01-01 (se)Cornucopia (hos Internetmyndigheten, Mediaverket och Europeiska Centralmyndigheten för Internetpublicering registrerad bloggare)
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Gott nytt år! Men hörru,ger solcellerna ngt nu på vintern. jag har iallafall problem med att ladda batterierna nu.Håller på att prova med att bygga en laddare som använder seebeck-effkten tänkte ha den på vedspisen(omvandla värme till el) Så man kan få en glimt av vad som är på TV´n (eller DDR-burk som vi kallar det)
  Mvh Lennart

  SvaraRadera
 2. Hmm så det kan bli. Oavsett önskas ett Gott Nytt År. Mvh Christer

  SvaraRadera
 3. God fortsättning! Hoppas 2020 blir bättre än 2019.

  SvaraRadera
 4. Lysande sammanfattning av det gångna decenniet!

  På grund av lägre trafik (färre donatorer) hade ju varken jag eller Flute pengar nog att betala våra blogg- och Internetpubliceringstillstånden - så nu får vi nöja oss med att hänga här och skriva ett gästinlägg då och då :-( Men bättre det än att tystna helt.

  Här i Stockholm har tyvärr ganska många fryst ihjäl denna den sista (?) kalla och snöfyllda vintern. Så kan det gå när det är svårt att få ihop pengar till uppvärmning och till räkningarna...

  SvaraRadera
 5. God fortsättning Cornucopia.
  Michael Ruppert, Collapse är en bra dokumentär om ett mycket troligt framtidscenario. tackar för tipset om Collapse.
  Gillar din möda, att visa diagram över olika ekonomiska/el/guld skeenden. Vilket program använder du för att skapa diagrammen? De är mer överskådliga än text ibland.

  SvaraRadera
 6. Haha, klockrent. Ska bli kul att läsa detta igen om 20år ! Tack för ett års bra bloggande, hoppas du orkar fortsätta!

  SvaraRadera
 7. Hej Cornu! Det var längesen! Har lånat datorn hos grannen för att kolla in hur det går för er som fortfarande har råd att blogga.
  Hos mig har det senaste året varit fridfullt. En fin potatisskörd gör att vi utan problem kan dela med oss av en måltid till de allt fler luffarna. Fisken går också till bra, så vi klarar oss.
  Min son går som murarlärling just nu - det kommer att passa bra för vår skorstensstock behöver renoveras snart. Vet dock inte hur vi ska klara oss utan honom nästa sommar, då han också ska in i lumpen. Min rygg är ju inte så bra längre :-(
  Hursomhelst får vi önska ett gott nytt 2020!

  SvaraRadera
 8. Gott nytt år. Tänka sig att man yrade om "gröna skott" i början av decenniet.

  SvaraRadera
 9. Det Stora Gulfkriget kom som bekant före peak oil, vilket ju var väntat, om än inte förberett och planerat för. Tur att vi hann tömma beredskapslagren i god tid, men på längre sikt och nu, så spelar det väl inte så stor roll.

  SvaraRadera
 10. Kanonrapport över vad som hänt,men glöm inte istallera solfångarna också. Jag tror det även kan hjälpa gott för hötorkningen! Får se hur det går sen med alla försök att transformera samhället till gas, tillsammans med försöken att omvandla kol till gas.

  SvaraRadera
 11. Jag tror att vi skulle vara många som skulle uppskatta om du tar dig tid att analysera mellandagskriget och dess förspel (om du får tillstånd förstås)

  SvaraRadera
 12. Blir det inte värre än detta så blir jag glad.

  SvaraRadera
 13. Återger utdrag från en av storbankernas framtidsprognoser. Inte helt oväntat har de ingen som helst insikt om peak oil och vad det kommer att medföra. Tala om skilda världar!

  Utdrag "Nu kan vi äntligen tillåta oss lyxen att åter blicka framåt och diskutera globaliseringens möjligheter. Välbekanta middagsteman som goldilocks (låga räntor, fin tillväxt och trivsam disinflation p g a import av billiga varor) och den globala supercykeln har knappast varit på investerares läppar under de senaste två åren. Nu kommer de tillbaka, åtminstone för de modiga som vågar fokusera på de affärsmöjligheter som öppnar sig i globaliseringens famn."

  SvaraRadera