Aktuellt

Medianlönerna ökade med 2.2% till 32 400:- SEK i månaden år 2020

Medianlönerna steg med 2.2% under 2020 och Mediansvensson hade därmed en månadslön på 32 400:- SEK. En sjuksköterska hade 36 400:-, en polis...

2010-01-08 17:05

El eller ej?

Mycket ståhej om elpriserna nu. Mer relevant är kanske att den svenska kraftreserven eventuellt inte räcker till, och i så fall riskerar vi kontrollerade strömavbrott i vinterkylan som sista kraftreserv. Men sannolikare är att man får avbrott pga överbelastning i lokala nät. Det var länge sedan elnätet var så här belastat i en del bostadsområden.

Det kan därför finnas en liten risk för strömavbrott pga överbelastning de närmsta timmarna.

Nu kommer folk hem från jobbet till kyliga hus. Kanske drar man upp termostaten lite, och oavsett så slås TV:n på och det skall lagas mat och hållas fredagsmys eller vad man nu gör på fredagarna. Vi får väl se om näten i bostadsområdena klarar av att all uppvärmning kör för fullt samtidigt som spisar och ugnar drar igång. Om inte annat kan en och annan huvudsäkring i en och annan villa riskera att gå.

Kan vara en idé att tillfälligt stänga av elvärme medan man lagar mat om man bor i ett hus där det lätt händer att en huvudsäkring går. Fullt ös med tvättmaskin, torktumlare, spis, ugn och alla element samtidigt kan nog vara en halvtaskig idé.

Fick i övrigt ett mail från Villaägarnas PR-byrå som läst dagens tidigare blogginlägg. I äkta svensk stil vill de att man "gör uppror" och skriver sitt namn någonstans. Knyter näven i fickan på hederligt svenskt vis alltså. Äsch, nu blir det skålar i champagne på Pronto Communication, då jag gratis länkar till kampanjsajten kraftsamla.se. Alltid gör det någon stackars villaägare mer glad att ha skrivit sitt namn någonstans.

Återigen, vädret är inte de svenska elbolagens fel. I den mån vädret påverkas av CO2-utsläpp så är det främst utländska elproducenter som står för det. Och Göteborg Energi med sitt fossilgaskraftvärmeverk Rya. Mullrar nog fint med fossilgas i pipelinen dit nu. Ser dock inte rökpelaren hit, jordens krökning hindrar det då jag bor några mil bort.

Vill man använda kylan som resurs, så kan man med fördel ställa ut några vattenfyllda mjölkpaket på frysning. Ta sedan in dessa och ställ i ditt moderna kylskåp, så kan du dra ur sladden och spara lite el. Samma sak kan du göra med frysen, men då bör man kanske istället ha frysklampar eller något sådant. Kanske en plastlåda? De flesta frysar har inte plats att ha stående vattenfyllda mjölkpaket. Och man bör nog ha åtminstone en frysklamp per hylla i frysen.

Vid strömavbrott vintertid är det alltid bra att ha det där isfyllda mjölkpaketet stående någonstans utanför huset. Går strömmen är det bara att ställa in det i kylskåpet så håller det kylan medan man fryser vatten i ett annat paket. Så behöver man inte oroa sig för kylskåpet om strömmen går iaf.

Det absurda med ett elspotpris på 10:- är att om man som konsument faktiskt betalat spotpriset så hade det varit mer lönsamt att köra ett eget dieselaggregat för elen än att använda nätel. En liter diesel innehåller ca 10 kWh värme och kostar 12:-. Med en verkningsgrad på 15% på dieselgeneratorn så får man alltså ut 1.5 kWh el till priset av 12:-, dvs billigare än spotpriset på el. Och då har man betalat skatt på dieseln, ovanpå spotpriset för el tillkommer moms och elskatter.

Vattenfall har nu kört igång sina oljekraftverk bla i Stenungsund. Hade vi varit tillräckligt långt efter peak oil hade vi inte fått nöja oss med 10:- per kWh i spotpris, om det alls hade funnits olja att köra på med tanke på hur exporten av olja kommer utvecklas framöver.

Relaterat så har Boston Consulting Group kommit fram till att det inte går att få elbilar lönsamma för batterierna kommer inte falla tillräckligt i pris. Vad som krävs för lönsamhet är en chockhöjning av bensinpriset, annars krävs det 19 år för att tjäna in priset för batterierna, och batterierna lär inte hålla i 19 år. BCG räknar inte med att bilindustrin via ny teknik kan få ner priset på batterier med de nödvändiga 85%, utan bara 60%.

Det säger något om hur mycket priset på olja behöver stiga framöver för att elbilar alls skall kunna dämpa effekterna av peak oil. Och allt förutsatt att elpriset inte stiger när priset på oljan och gasen gör det.

Som villaägare skall man alltid ha låst elpris. Då sliper man oroa sig över de svarta (eller gråa i det här fallet) svanar som förr eller senare alltid drabbar elmarknaden. I år beror den på revision på Ringhals kombinerat med vargavinter. Fast hade inte socialdemokraterna lagt ner Barsebäck hade vi inte haft de här problemen.

Elmarknaden avreglerades också av en socialdemokratisk regering om ni nu vill leta syndabockar.

Tänk på det när det blir val till hösten. Trevlig fredagskväll på er.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. För att undvika att huvudsäkringarna går vid hög belastning bör man ha en belastningsvakt som bryter någon större förbrukare ifall man skulle ta ut mer ström än man har säkrat för.

  I mitt fall stängs värmepumpen av om vi drar på för mycket på en gång.

  I en frys bör det vara minst 18 minusgrader, så om man ska lägga in mjölkpaket frysta utomhus för att spara ström bör det vara kallare än 18 minusgrader ute. Om mjölkpaketen håller t.ex. 12 minusgrader får frysen gå extra för att kyla ner dem till 18 minusgrader.

  Också skogsägare

  SvaraRadera
 2. Det var mest avsett för när strömmen går, skogsägare.

  SvaraRadera
 3. om strömmen går och det är låt oss säga -18 grader eller kallare ute. Varför då inte bära ut de frysta produkter man vill hålla fryst?
  Istället för att springa ut och in med frysklampar och mjölkpaket.

  Idén med kylskåpet fungerar då bättre, då det är enklare att hålla en temperatur under 8 plusgrader.

  Vill minnas att jag gjorde det vintern 98, då det vräkte ner blötsnö under några dagar som uppföljdes av oreglbundna strömavbrott under en veckas tid.

  Ej skogsägare.

  SvaraRadera
 4. Ett enda mjölkpaket med is håller kylskåpet under 8C i typ 8h. Betydligt mindre spring. Frys klarar sig bäst om man bara låter den vara. Vill man ha beredskap har man redan infrysta isblock i låda i frysen, så kan man få ngt dygn extra.

  Annars räcker det med ett 12V-batteri och växelriktare för att klara av frysen.

  SvaraRadera
 5. Ganska intressant med idén om att ställa in isblock i kylskåpet. Om man som för min del har ett hus med direktverkande el och man tar in ett isblock i kylen/frysen / huset måste det innebära att elförbruknigen ökar. All el som kyl/frys förbrukar för tillfället blir ju värme i huset.

  SvaraRadera
 6. Den ökar bara tillfälligt, när väl isen är fryst till -18 så spelar det ingen roll längre. Vad du får är en buffert vid strömavbrott. Och mindre plats i frysen. Full frys kan fungera lika bra, den som snabbt får problem med frysen vid strömavbrott är den som inte har full frys.

  Vi har en extra köttfrys för årets hemslaktade/jagade kött i ladan. Där är det -15 just nu, så det drar nog inte så mkt el just nu att hålla -18... Går strömmen just nu så kvittar det.

  SvaraRadera
 7. Tar du in ett block is i ett utrymme som är isolerad för kyla och värme , så kommer det knappast att påverka ditt inomhusklimat.

  Do you´re homework.

  SvaraRadera
 8. Jag vet inte hur mycket vikt man skall lägga vid framtidsstudier av den art som BCG producerat. Ett liknande citat som sas av en då insatt man (om jag kommer ihåg rätt) lyder "I framtiden kommer man att kunna tillverka datorer som väger mindre än ett ton." Han hade helt rätt.

  Att batteriteknik är ett problem kan jag hålla med om, men jag tror och hoppas mycket på den forskning som bedrivs. Batteriteknik känns som ett område där det stått relativt still under många år.Låt vara att mobilbatterier har blivit mindre, miljövänligare och fått ökad kapacitet, men vad gäller större batterier som till bilar mm känns det som det har stått väligt still.

  Om jag tror fel skulle jag gärna vilja veta var man kan läsa om de nya gigantiska tekniksprången.

  Charlie

  SvaraRadera
 9. Om man värmer upp huset med el så torde man tjäna mer energi på att använda kallvatten från kran och ställa i frysboxen. Frågan är hur effektiv värmepump ett kylskåp är, var gränsen går rent ekonomiskt.

  //HPD

  SvaraRadera
 10. Du skriver oerhört intressant. Du har dock missförstått begreppet "svarta svanar" lite, -som du använder i vart och varannat inlägg. När författaren beskriver fenomenet svarta svanar är det något som omkullvälter all tidigare samlad information samt statistik och radikalt förändrar bilden av något. Inte ett för tillfället, extremt högt, elpris,- det är både till viss mån förutsägbart och inte har inte särskilt stort inflytande på snittpriset av el,- vilket är måttståcken i sammanhanget.

  SvaraRadera
 11. Inga svarta svanar på Barsebäck?

  SvaraRadera
 12. I dagens DN den 9 jan, erkänner Vattenfall planeringsmissar för tidsplaneringen för arbetena i bla Ringhals. Antag att du beställer ett ombyggnadsarbete och det skall vara färdigt ett visst datum och arbetet går över tiden, skall du som kund då betala x ggr mer för att arbetet blir fördröjt?
  Är det rimligt att Vattenfall vältrar över alla kostnader på kunderna , när de erkänner att de inte kan planera sina arbeten. Skall kunderna få ett elpris som är x ggr över det normala elpriset , bara för att leverantören inte kan sköta sitt åtagande gentemot kund. Är det rimligt?

  SvaraRadera
 13. Igår fm satt Stig Malm i morgonsoffan på TV4. Han sade att nuvarande elpris kan också förstås så här: Största elproduktionen kommer från den billiga vattenkraften. När det blir brist styrs därför den rörliga eltaxan av spotpriset......
  Det kan mycket väl vara en planerad brist (vinter + avstängda kärnkraftverk) som nu ger big payoff.

  SvaraRadera
 14. Cornucopia, du vet väl att det bara är frysboxar tillverkade före 1995 som fungerar i kalla utrymmen?
  Nyare boxar är freonfria och måste stå i rumstemperatur. Allt enligt min lokala leverantör av hushållsmaskiner.

  Också skogsägare

  SvaraRadera
 15. Jaså, har aldrig märkt ngt problem. Kanske kortare livslängd?

  SvaraRadera
 16. Maud Olofsson har låtit Vattenfalls direktör spela Monopol med Vattenfall som insats. När sedan Vattenfall pantsattes för fortsatta köp av kärnkraft i Tyskland, övergick spelet till ren hazard.
  Kol- och kärnkraft i Tyskland är något som statliga Vattenfall absolut INTE skall syssla med.
  Dagens höga elpriser är ett annat misslyckande.
  Jag anser att Maud Olfsson genom sina försummelser bör ställas till juridiskt ansvar för grov trolöshet mot huvudman.
  ( ej politiskt, med ett landshövdingejobb som belöning )
  Produktion och distribution av elkraft är så viktigt för samhället att staten måste, genom ägande, kunna garantera full kontroll av produktion och utbyggnad.
  De borgerliga talar så vackert om sänkta skatter till höger och vänster, men genom denna misskötsel av Vattenfall, får både företag och enskilda en högst obehaglig extraskatt.
  Vi kommer också att få betala för den nödvändiga avvecklingen av Vattenfalls satsningar i Tyskland.
  Vattenfalls pantsättning måste upphöra snarast, även om försäljningen av kol- och kärnkraftverk i Tyskland blir en stor förlust.
  Pengarna behövs för en snabb utbyggnad av vindkraften i Sverige. Vi behöver både energin och jobben.

  SvaraRadera