Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2010-01-18 18:21

Andrahandspriser och marknad för silver

Nu när det blivit enkelt att i Sverige köpa stora mängder investeringssilver via Liberty Silver, som för övrigt ger 2% rabatt på sin försäljning (ej monsterboxar med deras egna mynt eller guld) om ni anger kod "Cornucopia", så kan det vara intressant att studera andrahandsmarknaden för investeringssilver.

Den enda egentliga svenska andrahandsmarknaden är hos Tradera under Guld- och Silvertackor.

Här rör det sig dock om små volymer, så har man köpt många mynt och vill sälja så är nog inte Tradera den bästa lösningen. Men för sakens skull har jag helt ovetenskapligt följt några auktioner.

Silvermynt Silver Eagle 1 oz Såldes för 250:-. Hos Liberty Silver är just nu Silver Eagles slut, men den amerikanska Silver Buffalo 1 oz kostar 237:- SEK inklusive moms. Det går alltså att åtminstone för enskilda mynt få bätte betalt för dem via Tradera än vad de kostar på Liberty Silver.

Australisk Silver Lunar 1 oz Tigerns år. Gick för hela 285:- SEK på Tradera. Samma mynt kostar 276:- inklusive moms hos Liberty Silver.

Engelhard silvertacka 1oz. Gick för 210:- SEK hos Tradera. Motsvarande tacka fast från Sunshine Mint kostar 245:- SEK hos Liberty Silver, dvs dyrare även med 2% i rabatt, men som sagt så är det minst sagt omständigt att köpa några större volymer på Tradera.

10 oz silvertacka. En lite större tacka om tio troy ounce gick för 1645:- hos Tradera, men motsvarande kostar 2339:- hos Liberty Silver. Här blir alltså spreaden väldigt stor. Samlarvärdet är antagligen mindre på större tackor.

Liberty Silver köper själva tillbaka det silver de själva sålt. Jag är osäker på vad det rör sig om för spread, men säg 10% mot lägsta högvolymspriset. För små volymer av mynt kan det alltså vara en idé att prova att sälja via Tradera. Dock tar Tradera ut en avgift. Generellt betalar dock köparen frakten på Tradera, så det kompenserar kanske för Traderas avgift när man säljer.

Köper man Liberty Silvers egna LS-mynt köps de tillbaka utan spread, dvs till lägsta storvolympriset, vilket är 207:- SEK, att jämföra med 220:- per mynt om man köper 20st, eller 232:- om man köper ett enda mynt. Spreaden blir som sämst 207/232 eller 11%. För monsterboxar om minst 500 mynt blir dock spreaden 0%.

Det finns en del andra aspekter på speciellt var man köper sitt silver. Köper man silver på Tradera finns det en risk att bli blåst, och det kan också röra sig om stöld- eller smuggelgods, eller rent av repliker och förfalskningar. Som säljare på Tradera är man dock lite bättre skyddad då man förstås inte skickar något innan man fått betalt. Libety Silver agerar med polistillstånd. Efter ett år på marknaden så får man väl anse att de också är någorlunda etablerade och en helt lagligt korrekt metod att köpa eller sälja silver på.

Investeringssilver har i princip samma kostnader för prägling som guld, men det lägre priset på just silver gör att präglingskostnaden syns så tydligt på mynt och tackor. Till detta kommer tull, då silvret oftast präglas utanför EU, samt moms.

Men uppenbarligen håller man ungefär samma priser på andrahandsmarknaden på Tradera.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Jag har handlat en del guld och silver av säljare på Tradera, och har själv aldrig råkat illa ut. Dock skulle jag rekommendera att hålla sig till storsäljare som har många positiva kommentarer från nöjda köpare.

  Dock har jag sett att vissa säljer kopior av t ex Chinese Panda-mynt, utan att nämna att det faktiskt är plagiat de säljer.

  SvaraRadera
 2. Fattigmans Guld..

  Har rätt mycket silver i alla dess möjliga former,, mynt 31,1 oz , tackor, smycken, minnes mynt mm mm

  Har samlat under en tid och tror att det kan bli den bästa investering man kan ha,, silver kan köra över guld framöver i tiden ,,

  SvaraRadera
 3. Detta var en "ganska" ovetenskaplig undersökning jämfört med vad vi är vana att se ifrån dig.

  Att jämföra enstaka pris som råkar vara det högsta någonsinpriset på tradera med normalpris på libertysilver. Kollar man på genomsnittspriset eller normalpriset och jämför är det stor skillnad. Betydligt billigare via tradera.
  Dock finns ju alltid riskerna du nämnde, men denna riskpremie är betydande. Speciellt på större tackor...

  Vinklad till libertysilvers fördel...

  SvaraRadera
 4. Tradera ska bojkottas av den enkla anledningen att de tillåter försäljning av pläterade objekt under rubriken "Guld- och silvertackor".

  SvaraRadera
 5. Kanske skulle redogjort för metodiken? Jag valde ut tre auktioner förra veckan som snart skulle vara färdiga, och som hade jämförbara produkter med Liberty Silvers utbud.

  Jag hade ingen aning om att de skulle visa sig ge rekordpriser. Dessutom var det billigare att köpa en 10oz tacka via Trader än LS i det här fallet.

  Att sitta och följa alla auktioner på Tradera orkar jag inte göra, eller finns det ngn lista med avslutade auktioner i kategorin guld- och silvertackor så man kan sammanställa ett bra statistiskt underlag?

  Jag hittar inte en sådan lista, men så är jag ingen Tradera-expert, har inte handlat där sedan 2005 tror jag.

  SvaraRadera
 6. Det går ju för övrigt inte att säga något om priserna genom att titta på auktioner som inte är färdiga, priserna verkar sättas på allvar de sista 10-15 minuterna, ofta rent av sekunder innan auktionen stängs. Antar att folk sitter och försöker lägga bud så sent att ingen hinner lägga högre om de lyckas prisa bort automatbuden.

  SvaraRadera
 7. För att kolla tidigare auktions-resultat :
  Välj detaljerad sökning och tryck OK. Välj sedan sortera på: "lägsta först" i listan. Det ger bra överblick.

  Ex: http://www.tradera.com/search/result.aspx?search=silver+eagle&ended=1

  Då ser man den stora spännvidden från fynd till överpris.

  För silver eagle ca 135kr till 270kr...

  /Håkan

  SvaraRadera
 8. Man skulle naturligtvis trycka på "Avslutade annonser" innan man tryckte OK i detaljerad sökning...

  /Håkan

  SvaraRadera
 9. Tack Håkan, får återkomma vid senare tillfälle med ett statistiskt bra underlag.

  Provade att söka på Silver Eagle.

  Fick följande resultat:

  http://www.tradera.com/search/result.aspx?search=silver+eagle&catid=302605&ended=1

  Priserna på 205 till 270 SEK, att jämföra med Liberty Silvers 237:-, fördelat som 250,211(proof!),211(proof!),230,270,240,205,250,260.

  Känns inte direkt som mitt enda exempel på 250 var särskilt missvisande.

  Lite underligt att proof-mynt var så billiga. Hade varit bra om datum stod i sammanställningen, då silverpriset varierar lite över tiden. Nu får man klicka på varje annons för att få fram datum för köp.

  Nio stycken avslut understryker dock min poäng med att det tar tid att samla volym via Tradera...

  SvaraRadera
 10. OK. Ser fram emot en "uppdaterad" artikel...

  "Proof"-mynten du fick upp är vanliga silver eagles. Missvisande (vilseledande) text. Man kan se på bilden att det är så.

  Kanske ytterligare en anledning att vara försiktig om man inte vet så hur det ska se ut...

  Finns några proof-mynt ute nu med utgångspris 300kr. Vi får se vad de går för.

  "trust no-one"

  /Håkan

  SvaraRadera
 11. Jo. Pratar vi stora mängder kan det ta tid...

  Dock fanns det ju t ex mynttuber med 20 st silver eagles som gav styckepris ca 183kr/st.

  Rätt skapligt i sammanhanget.

  /Håkan

  SvaraRadera
 12. När jag nämner Liberty Silver för folk så får jag motargumentet att man kan handla från http://bullion-investor.com där silvret är billigare. Frakten är ju förvisso inte att leka med men i större volymer är det lönsamt.

  Jag håller mig dock till Liberty Silver av den enkla anledningen att jag inte kan vänta tills jag beställer utan när jag har en slant över så lägger jag en beställning och DET vägt mot vad det kostar att beställa från någon annanstans i utlandet gör att det jämnar ut sig.

  Dessutom är jag "lång" på silver .. det är min framtida pension och då är jag ändå 30+. För mig är silvret det självklara att investera i. Jag har inte mycket men jag bygger på allteftersom. Förresten, vad är "mycket"?.. 1kg, 2kg.. 500g?.. 20kg?

  SvaraRadera
 13. månskenbonde2010-01-18 23:04

  Det går också att köpa enkilostackor från Guldcentralen. Eftersom man betalar moms blir det för dyrt och skillnaderna mellan köp- och säljkurser är astronomiska, men kilopriset är lägre än Liberty Silver, även jämfört med deras monsterbox som kräver en investering på drygt 100 000.

  SvaraRadera
 14. Killen som skrivit "proof" i sina annonser vet nog inte riktigt vad han pratar om. Bilderna visar i allafall helt vanliga Silver Eagles, de är inte alls någon proof-utgåva.

  SvaraRadera
 15. Månskenbonde,

  I den mån vi har 1 kgs tackor tror jag vi konkurrerar väl i pris. Vi hade för avsikt att lägga upp några 1kgs tackor imorgon men jag gjorde det nu direkt så är du välkommen att jämföra pris.

  Att monsterboxmynten är något dyrare per kilo beror på att det går 32,15 mynt på 1 kg och är således betydligt dyrare präglingskostnad för motsvarande 1kg jämfört med kostnaden för att prägla en 1kgs tacka.

  Mvh
  Torgny Persson
  Liberty Silver

  SvaraRadera
 16. Till vilken kurs köper Liberty Silver investeringssilver? Exempelvis Eagles, 1, 5 och 10oz tackor?

  SvaraRadera
 17. Det får du fråga Liberty Silver. Svaret är nog att det beror nog på vad du har att sälja.

  SvaraRadera
 18. månskenbonde2010-01-28 00:35

  Kul att Liberty Silver snabbt kompletterade sitt sortiment med enkilos silvertackor, med ett något lägre pris än guldcentralen. Å andra sidan har Guldcentralen nu börjat att sälja kanadensiska silver maple mynt utan moms,vilket borde ge det utan konkurrens lägsta silverpriset per g eller kg (möjligen undantaget fynd på Tradera). Igår köpte jag ett antal för 150 kr styck ( per 1 oz). Liberty silver tar idag 225 kr för samma mynt. Bor man dessutom i Sona är det inte mycket att fundera över, möjligen volymen. Hoppas att Guldcentralen tolkar lagstiftningen rätt och att Liberty silver hänger på, men så blir det förmodlingen inte eftersom det skulle göra deras egna präglade bullions i princip osäljbara. Bakgrunden till GC:s nya inriktning verkar vara en tolkning av lagen som mynnar ut i att mynt med nominellt värde ( som silver maple har ) ska vara undantagna från moms.

  SvaraRadera
 19. Hittar inget om Maples hos Guldcentralen.

  SvaraRadera
 20. månskensbonde2010-01-28 19:08

  Det finns inga priser, men om du följer länken
  http://www.guldcentralen.se/group.asp?group=15
  framgår det av ingressen att det finns silvermynt på 1 oz som säljs utan moms. De mynt som säljs var igår bara kanadensiska silver maple,som de då tog 150 kronor för. Jag tycker att de borde marknadsföra det lite mer, men tydligen har de redan fullt upp med dem som har hittat informationen. Hoppas som sagt att Liberty silver hakar på.

  SvaraRadera