Cornucopia?

2009-12-31 16:33

Hotet från fransk högteknologi

Youtube innehåller en hel del fantastiskt, otäckt, sorgligt, tragiskt och makabert filmmaterial. Bland annat kan man få se de sämsta sidorna av krig och den materialsport det allt mer är.

Av olika anledningar som jag inte behöver gå in på just nu så råkade jag snubbla in på följande demonstration av den franska pansarvärnsroboten Eryx. Detta är en intressant teknikdemonstration av fransk militär högteknologi, vilket vi t ex har i försvarets oflygbara helikoptrar, och som nu Ryssland även anammar genom att köpa in franska Mistralskepp för att kunna genomföra offensiva amfibielandsättningar.

Lite MÖP-varning (MÖP utalas mupp) nedan kanske, men det är åtminstone bara lite drygt 30 sekunder. Sevärd även om man inte är en MÖP. Passande nyårsfyrverkeri?

Anmärkningsvärt babblig ordergivning. Någon som kan översätta? Kanadensare kanske är väldigt avslappnade?

Eryx finns hos den franska, kanadensiska, malaysiska, brasilianska och passande nog också hos den norska armén. I Sverige får vi hålla till godo med att försvaret istället börjar ersätta gamla m/86 med rb57.

Gott nytt år.

Decenniehets och gott slut

I år är det ju inte bara nyår, denna godtyckliga anledning att fira förhoppningar om att nästa år inte blir lika kasst som året som just varit. Det är även decennieskifte, vilket betyder att man också skall fira förhoppningar om att nästa decennium blir bättre än det senaste.

Därför är det dubbelt med tillbakablickande i media, inte bara skall 2009 nagelfaras utan hela 00-talet skall särskådas och överanalyseras.

Tack, men jag står över. Det enda vi lär oss av historien är att vi inte lär oss något av historien.

Lite symptomatiskt de senaste dagarna har varit att alla skribenter, kåserier, debattörer, bloggare och annat löst folk redan hade börjat tala om 2009 och 00-talet som förbi. Fast det varit flera dagar kvar. Man förväntade sig alltså inte att något dramatisk skulle hända, vilket är rätt typiskt. När vi blickar framåt så skall aldrig något dramatiskt hända, utan allt skall bli sådär lagom bättre.

Att ryggsäcken av problem istället antagligen bara blir tyngre och tyngre, det ignorerar vi så länge. Nu skall det med glädje firas att man överlevt ännu ett år.

Så gott slut på er. Jag håller tummarna att inget dramatiskt hinner hände under de sista skälvande timmarna, och återkommer i morgon med lite framåtblickande, kring det 10-tal som kanske kommer bli ett av de mest dramatiska vi sett på länge. Långt mer dramatiskt än ett decennium som inleddes med IT-kraschen, följdes av 9/11, krig i/mot Afhganistan och Irak, finansbubblor, fastighetsbubblor, oljeprischock och finanskris.

Vi har bara värmt upp än så länge...

Gott slut!

Ansökningar om jordbruksstöd handläggs upp till 20 gånger

I mellandagarna fick jag slutligen en utbetalning av miljöersättningar, dvs ersättning för det arbete jag inom jordbruket utfört för bevarandet av vissa miljöer, specifik betesmarker mestadels med sk särskilda värden. Tidigare innan jul fick jag utbetalning av det generella gårdstödet för sista gången. Detta dras som bekant in eftersom jag har för lite mark. Endast stora jordbruk skall få stöd, och enbart i Västra Götalands län kommer 60 kvadratkilometer småskalig jordbruksmark bli av med stöden.

I början av december fick jag diverse beslut som fastsställde sommarens GPS-inventeringar, och gårdstödet betalades ut för hela den inventerade arealen.

Men bara 65% av miljöersättningarna betalades ut, trots att arealerna fastställts. Normalt får man 65% i oktober, och 35% i mellandagarna, så man kan ju tycka att det borde betalats ut 100% nu.

Eftersom jag älskar byråkrati, så ringde jag flexibla Länsstyrelsen som handlägger det här åt Jordbruksverket och undrade varför de inte betalade ut hela miljöersättningen direkt. Svaret var att man inte var klara med handläggningen. Man måste nämligen handlägga alla ärenden en gång till innan man betalar ut de sista pengarna. Samma ärenden. En gång till. Så jag undrade försynt om de handlägger varje ärende tre gånger, en gång för gårdsstödet, en gång för 65% av miljöersättningarna och en gång för 35% av miljöersättningarna.

Svaret var lite överraskande. Nej, de handlägger inte varje ärende tre gånger. De handlägger varje ärende kanske 20 gånger. Eller mer.

Vad kan man säga? Det verkar mer och mer som att hela EU:s jordbruksstödscirkus bara handlar om att sysselsätta allt fler handläggare och byråkrater. Det borde räcka med en handläggning av varje ärende, vilket kunde reducera personalen och med det kostnaderna med 95%, men även om vi accepterar tre handläggningar så borde det bli en besparing på 85%.

Tror nog att EU:s italienska revisorer fokuserade på fel saker när de gick vilse i en svensk beteshage och misstog den för skog. De borde nog istället granskat byråkraterna.

Och det är just dina skattepengar som går till denna lekstuga.

Sedan har Jordbruksverket också misslyckats att betala ut ersättningar för bevarande av hotade husdjursraser, trots att de redan i mars bekräftade att de fått in min ansökan, dvs i god tid. Men det är en annan historia, och handläggs av Jordbruksverket själva.

Man kan inte annat än misstänka att hela cirkusen bara är ett resultat av överutbildningen av biologer och andra som i princip bara kan få jobb inom Länsstyrelsen eller hos Jordbruksverket. Sakta men säkert ökar handläggningsarbetet för enkla småsaker, bara för att sysselsätta de tusentals högutbildade som utbildats av arbetsmarknadspolitiska skäl under tidigare decennie av sossestyre. Ju fler man utbildar, desto sämre kvalitet på de utbildade.

2009-12-30 11:57

Noll förtroende för elektronikbranschen

Sällan man ser något så entydigt svar på en enkät. Nedanstående är från SvD och E24. Tipstack till den käre läsaren Viktor.

Man kan ju säga att hemelektronikbranschen har lite att jobba på... Kanske lite PR-byrå? Hm? Antar att de övriga två procenten jobbar i branschen, eller har anhöriga som gör det.

Men personligen älskar jag SIBA. Medlemmar/ägare till Jätten Glufs-Glufs, dvs Södra Skogsägarna, har samma kundrabatt som medlemmar i Jätten Glufs-Gulfs storebror, LRF. Exakt vad avtalet innebär vet jag inte, men baserat på empiriska studier tror jag det har med en fast vinstmarginal för Siba på det som säljs till kunder på avtalet, säg 10-20% i marginal. För en del produkter blir det nämligen ingen rabatt alls, och då brukar personalen i kassan ursäkta sig med att priserna redan är så hårt pressade på produkten, t ex skrivarpapper. Men i några fall, t ex SD-minnen till mobiltelefoner så har rabatten varit upp till 75% mot priset på hyllan. Det säger något om marginalerna på vissa produkter. Annars ligger rabatten ofta i intervallet 20-40%. Man tjänar mer på SIBA-rabatten än på att sälja timmer till Södra...

Resultatet blir iaf att det är billigare att med rabatten handla på SIBA än att köpa från den billigaste nätbutiken. Jag misstänker dock att reapriser fullständigt kvittar om man har Södras rabatt.

SAS och det svenska systemet

Flygbolag är en utmärkt mätare på ett lands lagstiftning och med det skattesystem, eftersom internationella flygbolag tävlar på lika villkor med sina internationella konkurrenter.

Förlustmaskinen SAS fortsätter vara just detta, dvs en förlustmaskin. Inte lätt att konkurrera direkt med utländska bolag, när man har skyhöga skatter och t ex LAS att ta hänsyn till för den svenska personalen. Snart är det tanter i åldern 60+ som är kabinpersonal får man anta.

De sex miljarder som skulle gått till att minska skuldsättningen sägs nu enligt mediauppgifter vara brända. Frågan är vem som var så korkad att de ställde upp med pengar i våras, och om de nu fortsätter vara så korkade att de ställer upp med pengar igen?

Jag har länge frågat mig varför svenska staten alls skall äga flygbolag, en bransch utan framtid i spåren av peak oil och oljebristen. Flygbranschen kommer klämmas från två håll, dels stigande drivmedelspriser och dels fallande resande i spåren av varaktigt försämrad världsekonomi i energibristens spår. Redan under 2009 minskade flygresandet med 15%, trots alla linjärekonomiska förutsägelser om ständigt ökande flygresande. (Som sidospår så är Konjunkturinstitutet ledsna över att folk sågar deras ständigt felaktiga prognoser. Förslag: Lägg ner KI.)

Nej, är det av någon glesbygdspolitisk anledning viktigt att ha ett flygbolag inom Sverige som kan trafikera olönsamma rutter, så kan man väl knoppa av den svenska inrikesverksamheten och shuttlandet till Kastrup och byta namn på detta företag till DDR Airlines. Resten av SAS ger man bort eller sätter i konkurs. Skall svenska staten stoppa in ett öre till så skall det vara för att köpa loss inrikesverksamheten. Det finns ingen anledning för staten att satsa något riskkapital på internationell verksamhet.

Men även inrikesverksamheten kunde mestadels hanteras av andra bolag, effektivare och som inte är kolosser på lerfötter.

Exemplet SAS visar med all tydlighet att vi behöver en ordentlig avskuldning innan ekonomin kan återhämta sig. I fallet SAS så hjälpte det inte med nyemission och löften om att betala av skulderna, så då är det dags att prova en annan metod: KONKURS!

Men det centrala är att exemplet SAS visar hur skadligt LAS och det svenska skattesystemet är, och hur svårt det blir att på lika villkor konkurrera med utländska bolag med lägre skatter och utan LAS. De svenska bolag som går bra i internationell konkurrens, t ex inom svensk basindustri gör detta pga billig råvara från primärproducenterna, t ex skogsägarna, och billig el. Det kan kompensera för skattesystemet och LAS. Men SAS använder dyrt utländskt bränsle, och köper utländska plan och har alltså inga inhemska konkurrensfördelar som kan väga upp det svenska systemet. Bränsleutgifterna är nu antagligen större än personalkostnaderna, så i just fallet SAS hjälper inte ens svagare kronkurs och med det sänkta löner, vilket dock hjälper basindustrin.

Ett alternativ till att sätta SAS i konkurs är förstås att skrota LAS och även kraftigt reformera och sänka skatter och transfereringar (=bidrag) i det svenska samhället. Men det ligger förstås inte i linje med den svenska värdegrunden. (Läs detta suveränt ironiska blogginlägg av Morgonsur, som gissningsvis också är 70-talist.)

SAS faller bara lite drygt 2% på den svenska börsen, som i övrigt i skrivande stund backar något, ner 0.2%. SAS. Sälj aset snabbt.

2009-12-29 12:56

Vindkraftshatet och kulturvärden

Glädjande nog ökar den installerade nominella effekten vindkraftverk i Sverige och landar uppskattningsvis på 1500 MW till slutet av 2009. Tidigare farhågor om att finanskrisen skulle stoppa investeringarna har alltså än så länge kommit på skam.

Men jag tror det är för tidigt att ta några glädjeskutt. De kraftverk som byggts under 2009 har antagligen påbörjat projektering och finansiering redan 2006-2007, och vi kommer kanske snarare få se minskade investeringar först 2010-2011 pga de långa ledtiderna. Så det återstår att se om kurvan fortsätter att utvecklas exponentiellt.

Vindkrafthatet är utbrett. Läs bara kommentarerna till artikeln i Ny Teknik, där det hej vilt blandas ihop Stalins massutrotningar av sitt eget folk med nolltillväxt, vindkraft och EROEI. Det finns många förvirrade människor i Sverige tydligen. Kommunismen är inte en nolltillväxtideologi, utan stipulerar liksom kapitalismen evig tillväxt via industrialisering och nyttjande av de oändliga naturtillgångarna som ideologiskt existerar i en kommunistisk värld. Och vad Stalin har med svensk vindkraft att göra vet jag inte. Tydligen kommer vindkraftverk göra att vi blir trälar.

Vindkraft måste alltid balanseras av snabbstartade kraftverk. Sverige är alltså väldigt lämpligt för vindkraft tack vare vår snabbstartade vattenkraft, medan mer låglänta och torrare länder tvingas använda fossilgas eller kolkraft, eftersom kärnkraft inte är snabbstartat nog om det slutar blåsa. Dessutom är vädret olika i olika delar av Sverige, så det är inte alltid vindstilla överallt samtidigt och vindkraft i Norrland kan balansera stillastående verk i Skåne. Dessa faktorer kompenserar för att Sverige inte är det mest vindpinade landet i världen.

Men hatet mot vindkraft är iaf stort. Vet inte riktigt varför. Kanske känner sig folk hotade av att vindkraft baserar sig på förnyelsebara flöden, och alltså ger signaler om en bättre och hållbarare värld. Detta kan vara förolämpande för de som vill ha mer, snabbare, fortare. Vad man åtminstone kan läsa sig till på kommentarerna är att missuppfattningarna kring vindkraft är stora och breda, och att motståndarna ser allt svart-vitt.

Några som inte ser frågan om vindkraft som svart-vitt är det av Energimyndigheten finansierade projektet Vindkraft & Kultur, som handlar om Vindkraftens ingrepp ibland kulturlandskap och de tiotusentals fornlämningar vi har i skog och mark.

Projektet har en blogg, som man hittar här. Exempelvis står det att läsa att de vägar som anläggs fram till vindkraftverk i skogsmark kan dubblera som skogsbilvägar, och alltså minska behovet av anläggning av sådana, vilka är bland de största intrången i den svenska kulturmiljön vi har.

Bloggen tar också upp lobbyorganisationer som föreningen Danske Torpare, som inte ser med blida ögon på vindkraft. Ett citat från bloggen:

"Det är definitivt intressant att följa en intressegrupps argumentation och arbete. Inte minst när gruppen i stor utsträckning styrs av såväl kulturhistoriskt intresse som en romantisk idealbild av den svenska naturen. En idealbild som säkert även delas av många svenskar."

Tja, vi lever inte i Bullerbyn längre (inget skämt avsett, även om det blev lite roligt där för en sekund). Den svenska skogen är uteslutande industriell plantageskog, och inte den romantiska idealbild som ett gäng med danskar målar upp sitt inre. Det där torpet ute i skogen kommer en vacker dag att omges av ungskog igen ("kalhygge"), och då lär nog en och annan dansk slita sitt hår oavsett om det finns vindkraft eller ej.

Projektet hittar förstås även punkter man kan vara kritiska på, men påtalar också att försurningen är ett av de största hoten mot våra fornminnen. Och vindkraft försurar inte.

Överlagt verkar Vindkraft & Kultur vara väl spenderade skattepengar, som objektivt och sakligt tittar på problematiken i verkligheten. Även positivt att löpande enkelt kunna följa hur våra skattepengar används, och inte bara se dem gömmas undan i en svårtillgänglig rapport ingen läser.

Läsvärt i en tid av hysteri och svart-vitt trams.

Köpsignal i oljan / USO

Nu i julhelgen fick vi till slut en köpsignal i oljan, åtminstone som representerad av ETF:en United States Oil (NYSE:USO).

Oljan har alltså legat i sälj sedan månadsskiftet oktober-november, men trenden har nu vänt upp sedan förra veckan. Lite sent att rapportera detta kanske, men jag skyller på julhelgen.

På börsen ser det annars positivt ut. Alla svenska index och branschindex ligger i köp, så klimatet är positivt. Det är alltså möjligt att det kan komma köpsignaler i Lundin Petroleum (OMX:LUPE) och PA Resources(OMX:PAR,OSE:PAR) framöver. Klimatet lovar gott, med positiv olja, positiv börs och positivt branschindex.

Just PA Resources ser ännu inte ut att ge någon köpsignal, även om MACD är nära att bryta upp och alltså signalera att man skall stänga blankningar, men det är inte samma sak som köp. Oavsett så bör blankningar stängas ändå eftersom klimatet, dvs underliggande index och indikatorer som oljan, vänt upp.

Aktiekursen ligger fortfarande runt stödet kring 25:- SEK, och det är inte omöjligt att aktien just nu etablerar en riktigt stabil botten om vi väl får en vändning här nere runt 25 igen. Å andra sidan kanske det släpper och hastigt går ner mot 22:-. Köp inte än alltså.

Guldpriset i SEK per gram vecka 52 december 2009 - odramatisk julvecka

Bättre sent än aldrig. Nedan följer graferna för guldet i SEK per gram under den odramatiska och korta julveckan 2009.


Till årtiondets klant har tydligen Storbritanniens Gordon Brown utsetts, som lyckades med bedriften att sälja av 60% av landets guldreserv under perioden då guldet var rekordbilligt och visade upp 20-års lägsta pris, dvs under IT-bubblan och IT-kraschen 1999-2002

Sveriges Riksbank har inte varit mycket sämre genom åren bör tilläggas.

2009-12-28 18:42

Fossilrök över Göteborg

Det är vinter och kallt. Och halt. Över Göteborg tornar sig ett moln av rök upp utifrån raffinaderiområdet, men det är inte någon okontrollerad brand det rör sig om.

Istället handlar det om det sk miljövänliga Rya Kraftvärmeverk, eller snarare Rya Fossilgaskraftvärmeverk, som på alldeles egen hand spyr ur sig mer fossil koldioxid än Göteborgs samlade biltrafik varje år. Så var det med samtliga åtgärder från Göteborgs kommun för att minska utsläppen av fossil CO2.

Med lite underlig matematik så menar man förstås att fossilgas (eller naturgas som lobbyn kallar den) är miljövänligare än det sämsta alternativet, dvs kol. Men man kan ju förstås vända på det och påtala att fossilgas är det värsta, undantaget kol- eller oljeeldade kraftverk.

Så här kan det se ut en vinterdag i Göteborg. Rökpelaren, som består av den synliga och kraftfullare växthusgasen diväteoxid (H2O), med ännu större växthuseffekt än den osynliga koldioxiden, CO2, samt förstås också just osynlig CO2 är uppskattningsvis 500-800 meter hög, även om den tunnas ut när den försvinner upp mot den grå vinterhimlen. Kan med fördel visuellt avnjutas på mils avstånd så här års. Den lite tätare nedre delen kan man här nedan sätta i proportion mot Älvsborgsbrons ca 100m höga pelare.

Lite fler kassa iPhone-bilder nedan.


Tyvärr gör inte stillbilder spektaklet rättvisa, för det framgår inte med vilken hastighet och kraft som diväteoxiden och koldioxiden pressas ut ur skorstenen med. Skall man mäta sig med biltrafiken i Göteborg handlar det alltså om 10 000-tals avgasrör koncentrerade genom skorstenens tre rör...

Det är värt att tänka på att diväteoxiden bara till hälften är från kretsloppet. Vätedelen i de utsläppen är alltså fossilt väte, och det är alltså inte bara fossilt CO2 man skall oroa sig över när det eldas fossilgas. Diväteoxid är som sagt en kraftfullare växthugas än koldioxid.

Fossilgasverk är billiga. Det är bara en sorts glorifierad ugn, som man matar med ett tjockt rör med fossilgas. Investeringen är inte större än att en kommunal lekstuga som Göteborg Energi själva kan ordna detta.

Varför leka lite med trängselavgifter, när Göteborg Energi själva har ordnat utsläpp som alltså inte ens skulle kompenseras om man helt förbjöd biltrafik inom Göteborgs goa arbetarekommun.

Ta det nu försiktigt ute i trafiken. Det är glashalt i Västsverige. Är personligen glad att jag överlevt och lyckades komma hem igen. Har iaf insett varför snösvängen är ute med traktorer här ute på landet. Anledningen är att pressa ner trafikrytmen till 25-30 km/h och på så sätt minska risken för allvarliga olyckor på isgatorna.

De sista tillstånden för fossilgasledningen Nord Stream föll på plats idag tydligen. Föga överraskande sade Tyskland ja. De har som bekant byggt in sig i ett kraftigt fossilgasberoende.

Min käre läsare starvid hade följande visa kommentar att ge till ett tidigare inlägg om den kommande ryska fossilgaspiskan:

"Min lösning på detta är mycket enkel: driv inte sådan politik som leder till att marknaden bygger gaskraftverk. Alltså, avreglera inte elmarknaderna, utan välj marknadsmodeller med stabila elpriser som driver ner kraftbolagens räntekostnader. När de får tillgång till billigare kapital kommer de att bygga kapitalintensiva kraftverk med gratis/billigt bränsle (=kärnkraft och vindkraft) i stället för att bygga kraftverk med högra bränslekostnader och oväsentliga kapitalkostnader (gaskraft).

/Starvid"

Det finns för många optimister

Det har varit tyst om journalisten Gunnar Lindstedt sedan han förvisades från sponsorsjournalistisktidningen Veckans Horoskop.

Men efter att till synes hamnat ute i kylan i storstadspressen har han nu åtminstone dykt upp här ute i provinserna med en debattartikel om peak oil i provinsialblaskan Göteborgs-Posten.

Som alltid läsvärt.

Man får väl hoppas att Gunnar tar sig tid att skriva ytterligare någon bok. Tidigare har han ju gett oss böckerna Olja och Svart jord.

Det är förstås som vanligt lite lustigt att läsa kommentarerna till Lindstedts artikel. Ni har väl lärt er hur det låter, ex "domedagsprofet", "har alltid fel", "evig ekonomisk tillväxt", "marknadskrafterna löser allt", "teknikutvecklingen löser allt" osv. Så bekvämt. Ingen behöver bry sig för någon annan ser till att lösa alla problem här i världen.

Finns en annan blogg som kommenterat, med det missvisande namnet Vetenskapsbloggen. Bloggaren yrar massa om klimatforskare och domedagsprofeter, och att dessa alltid har haft fel. Men de har de ju inte. Romklubbens prognos Tillväxtens gränser från början av 1970-talet är fortfarande mitt i prick, nästan 40 år senare. Det är bara det att optimisterna alltid tolkar realisterna som att allting skall kollapsa i morgon, trots att det inte är någon som påstår detta.

Nej, det finns inte för många pessimister. Det finns för många optimister, nämligen 99.99% av befolkningen som alltid tror att allt löser sig bara för att det gjort det för det västerländska industrisamhället de senaste 250 åren. Men samhällen har kollapsat förr, och vårt samhälle är visserligen väldigt lyckat. Men Romarriket varade längre än vårt nuvarande system har gjort än så länge. Ändå kollapsade Rom.

I en ändlig värld har tillväxten en gräns. Det kommer alltid finnas tillfällig, regional eller lokal tillväxt. Rent av tillfällig global tillväxt, men det är en enorm utmaning att skapa uthållig ekonomisk tillväxt i en ändlig värld, nu när naturtillgångarna börjar sina på allvar de närmsta decennierna.

Att bara lägga armarna i kors och ropa "domedagsprofet" för att Gunnar Lindstedt påtalar att vi inte kan fortsätta köpa nya platta TV-apparater i all evighet fungerar inte. Peak oil kommer i det längsta ignoreras av politiker, eftersom konsekvenserna av att den paradigm deras politiska ideologier bygger på inte längre håller, nämligen den eviga tillväxten, är för stora för att de skall kunna ta sig an problemet.

Så vill du ha något gjort, börja med dig själv. Det behövs fler pessimister.

Toxiska epistlar kommenterar också optimisterna.

2009-12-27 23:29

Vad tycker du om Nordstream?

Jag har på sistone gnällt en del över att fossilgasledningen Nordstream är en säkerhetsrisk för Sverige, och är dålig av många andra skäl, men det kanske är bäst att fråga de kära läsarna också. Svarar gör ni här ute till höger.

Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Åtta personer ogillar mig skarpt

Åtta personer bland de kära läsarna ogillar mig så mycket att de aktivt inte önskar mig god jul.

Till dem och resten av läsekretsen önskar jag ändå god fortsättning och gott slut!

Fick ett mail i mailboxen som tydligen skickats av någon som kallar sig Nisse (ej på Manpower) till en betalmailinglista för privata aktieinvesterare främst inom råvarusektorn. Ett litet citat kanske:

"Så finns en del kul halvinitierat om oljan faktiskt i denna inte helt okända blogg, vars upphovsman många nät-läsare förgäves försöker knäcka identiteten på. Kämpa på med det."

Att Nisse kallar mig för "kul halvinitierat om oljan" får man väl ta som en komplimang.

Men varifrån det där med min identitet kommer vet jag inte. Jag upprepar: Jag. Är. En. Noob. En nobody. Min identitet är totalt ointressant, jag är en vanlig normalbegåvad Svensson, jobbar inte på någon statlig myndighet, inte ens på något företag, är inte politiskt aktiv etc. Finns absolut ingenting av intresse kring mig som person som inte redan nämnts på bloggen.

Det är det där med sak och person. Har man något att säga så spelar det mindre roll vem man är, nöj er med att jag är en pseudonym som ni kan hålla koll på. Annars får ni vara nöjda med tidigare utlagd bild.

Så kämpa på med det. Ointressant är det ändå. Vill ni mig något privat har jag e-post [email protected].

Ny undersökning för veckan som kommer får ni lite senare, liksom den veckoliga guldgrafen.

Den ryska fossilgasen och den framtida säkerhetspolitiken

Peak gas är en kontroversiell fråga, eftersom fossilgaslobbyn gärna vill ge sken av att gasen räcker "för evigt", och inga riktigt bra studier gjort i frågan. De eviga optimisterna på EIA anser att peak gas inte inträffar förrän 2030, medan R.W. Bentley gjort en studie som pekar på år 2020 för den globala fossilgasproduktionen.

Men samtidigt är inte global peak gas lika intressant som global peak oil, det intressanta är när man når regional peak gas, eftersom fossilgas är en regional marknad. För Europa, utan Euroasien (till Euroasien räknar EIA bland annat Baltikum, Ryssland, Ukraina mfl europeiska länder), så inträffade peak gas år 2004, och regionen har alltså ett stigande importbehov redan idag.

Det väsentliga är dock att konsumtionen vida överstiger produktionen, även inräknat stora exportörer som Norge och Nederländerna. Norges produktion kryper också norrut, allt närmare Ryssland och Barents hav.

Nederländerna peakade 1996, men är fortfarande en exportör.

Storbritannien är som bekant inte längre någon exportör av gas, utan en importör och har byggt in sig i storskaligt fossilgasberoende under de goda åren vilket periodvis leder till prisexplosioner för gas och el i Storbritannien vintertid.

Detta är en situation som man inte kan ta sig ur på något enkelt sätt, kanske rent av aldrig. Att bygga kärnkraftverk tar sin lilla tid och kräver kapital som kanske kan vara svårt att ordna fram under rådande konjunkturläge.

Den 4:e juli 2008 sade den ryska fossilgasjätten Gazproms VD att den ryska fossilgasproduktionen inte längre kommer växa. Man kan också konstatera att produktionen i stort sett varit i en platå sedan 2006.

Rysslands gasreserver är 1 680 000 miljarder kubikfot fossilgas, medan produktionen år 2008 rörde sig om 24 378 miljarder kubikfot. Av dessa gick endast 8 596 miljarder kubikfot till export, eller ca 35%. Större delen går alltså till internt bruk.

Det här betyder också att när väl den ryska fossilgasproduktionen börjar falla, så kommer exportdelen börja falla desto snabbare. Om vi för enkelhetens skull antar att produktionen kommer falla med 3.5% om året, så är det i själva verket en tiondel av exportkapaciteten som försvinner varje år. Kanske upphör platåfasen år 2015 och vid 3.5% i produktionsfall per år så upphör exporten redan 2025.

Man kommer därmed därefter snabbt få stryka kunder från sin lista. De intressantaste kunderna förblir då de länder som är rikast och alltså kan betala bäst för fossilgasen. Dessa hittar man i Västeuropa, och inte i Östeuropa. Det är ur detta perspektivet man måste se Nordstream-pipelinen genom Östersjön. Via denna fossilgasledning kan man helt hoppa över öststaterna och exportera direkt till det rika Tyskland, där vi för övrigt hittar en av de större externa ägarna i den ryska halvstatliga gasjätten Gazprom, nämligen tyska kraftbolaget E.On.

Via Nordstream finns det ingen risk att länder som Ukraina eller Polen råkar köpa den ryska fossilgasen utan att fråga först. Om nu ingen saboterar Nordstream och därmed tvingar Ryssland att exportera landvägen över Östeuropa.

Tittar man på Ryssland fossilgasreserver med felaktig matematik så har de ett reserve life index på 68 år. Det är en imponerande siffra. Men oväsentlig. Det väsentliga är när man når peak gas, när produktionen börjar falla. Och med fallande produktione "räcker" förstås gasen ännu längre, t ex de hundratals år som fossilgaslobbyn gärna talar om. Men den "räcker" till allt färre konsumenter.

Börjar nu Rysslands fossilgasproduktion falla med start 2015, så riskerar exporten av fossilgas redan ha upphört innan år 2030, och den export man eventuellt tar från det inhemska behovet kommer man garanterat vilja ha extremt bra betalt för. Ryssland är inte riktigt en västerländsk demokrati där befolkningen köper argument som "marknadskrafterna" när de fryser ihjäl pga avstängd gas vintertid, allt för att bibehålla export till rika länder i väst.

Den allt mindre exporten kommer garanterat att användas för att föra utrikes- och säkerhetspolitik. Vem som får köpa, till vilket pris och varför... En del saker kan inte köpas för pengar, och ett frysande och strömlöst Europa kan nog betala med annat än pengar om det är vad den ryska taktpinnen kommer kräva. Om det så kräver att Ryssland skall få patrullera hela sträckan Nordstream med egna krigsfartyg utan att Sverige får lägga sig i, och att EU skall vidta av dirigenten Ryssland krävda utrikespolitiska åtgärder.

Nordstream är i själva verket en boja som Ryssland tänker använda för att fjättra EU med, inte någon väg mot energy security. Alternativet hade varit att när exporten faller för Ryssland, så hade Ukraina eller någon annan på vägen stulit all gas och Ryssland hade saknat ett vapen kraftigare än kärnvapenhot.

Man kan därför se det fullt logiskt att Ryssland nu upprustar sin flotta i bland annat Östersjön till att omfatta toppmoderna franskdesignade amfibieplattformar i form av skepp av Mistralklassen. Syftet med dessa är förstås att seriöst kunna visa att man när som helst kan inleda de polisiära aktioner som kan behövas för att säkra Nordstream. Det betyder inte att man kommer göra det, men det realistiska hotet att man kan skall finnas där. Nu räcker visserligen nuvarande amfibiekapacitet, men med Mistralklassen får man även en flytande helikopterplattform för attackhelikoptrar, samt mobilt sjukhus.

Alla de flyguppvisningar man gjort, inklusive rutinmässiga överflygningar av norska gasfält långt ner i Nordsjön eller intrång i brittisk luftrum, faller också på plats, liksom lite missilövningar nära den norska gränsen. Allt detta ignoreras förstås av svenska media, men inte av norska. Det tål att funderas på varför man i Sverige inte vill uppmärksamma den säkerhetspolitiska situation som Ryssland lägger grunden för nu. Kanske därför att den skulle kräva en omläggning av den svenska försvarspolitiken, inklusive ett återtagande av förmågan att försvara Sverige? När JAS39 orsakar ljudbangar för att avvisa luftintrång vågar man inte ens nämna vilket land som stod för intrången, vilket torde varit rätt uppenbart med tanke på att Ryssland samtidigt övade just luftlandsättning och amfibielandstigning i Zapad '09-övningen, vars mål var att öva skydd av rysk energiinfrastruktur, dvs skydd av Nordstream. Polisiär aktion mot Gotland helt enkelt.

För att sammanfatta ovanstående. Ryssland bygger upp en militär kapacitet att hota norsk gasproduktion, samt skydda Nordstream respektive hota de som kan tänka sig motsätta sig Nordstream. Samtidigt kommer Ryssland framöver inte kunna leverera lika mycket gas som idag, och kommer alltså kunna bjuda ut gasen inte bara till högstbjudande ekonomiskt, utan också i utbyte mot t ex utrikespolitik. Över tiden kommer allt mindre gas att exporteras, och priset på denna kommer bli allt högre, uppbackat av en rysk försvarsmakt som inte kommer sakna bränsle, samtidigt som Europas oljeproduktion och med det flygfotogen till det egna försvaret faller mot noll.

Sverige sitter återigen unikt positionerat, både geografiskt och ekonomiskt. Vi är nämligen fortfarande en av Europas minsta konsumenter av fossilgas, trots utbyggnad av fossilgaskraftvärmeverk i Göteborg och Malmö. Dessa kraftverk släpper var för sig ut mer fossil CO2 än vad respektive stads samlade biltrafik gör, om man vill fokusera på CO2.

Men vi kan fortfarande klara oss om fossilgaskranarna dras åt, vilket inte gäller för allt fler av Europas övriga länder. Vi kan alltså ignorera det ryska fossilgasvapnet. Så länge vi inte är fossilgasberoende så behövs det istället militära vapen för att få Sverige att dansa efter den ryska taktpinnen. Det är knappast någon slump att Nordstream godkändes av den svenska regeringen strax efter att Ryssland höll den största militärövningen i området sedan 1980-talet.

Dessutom sträcker sig Sverige från Skåne och Gotland, med kontroll över Nordstream, till Nordkalotten med kapacitet till såväl radar- och radiospaning in i det för gasproduktionen allt mer kritiska Barents hav. Men mest kritiskt är Gotland. Den som kontrollerar Gotland kontrollerar Östersjön, om man nu som Sverige inte valt att helt avväpna den isolerade ön.

I detta läget finns det mycket farliga riksdagspolitiker, som inte bara tycker det är rätt att vi avrustat det svenska försvaret, utan också kraftigt vill öka vårt beroende av fossilgas, efter att ha svalt fossilgaslobbyns argumentation med hull och hår. Beror det på svenska politikers normalbegåvning, eller är det ett medvetet val att vilja göra Sverige till en rysk lydstat?

Ett svenskt fossilgasberoende skulle förvandla Sverige från en geografiskt strategiskt placerad fossilgasoberoende nation, förvisso avväpnad, till ytterligare en av Rysslands framtida slavstater.

Det är alltså av största vikt att vi av säkerhetspolitiska skäl inte ökar vårt beroende av fossilgasen.

Samtidigt är det dags att säkra svenskt territorium. Även om det idag alltjämt inte föreligger någon fullskalig nationell invasionsrisk, så finns det en risk för Gotland. Gotland är en öppnad strategisk syltburk som kan bli alldeles för frestande att ta över om det blir problem med säkerheten kring Nordstream, t ex genom terroraktioner. Det finns rent av FN-direktiv som gör en sådan aktion tillåten, samma direktiv som använts för t ex Irak eller Afghanistan.

Vad Sverige behöver göra är att återta förmågan att försvara Gotland, och överge Dagny-doktrinen, att vi skulle kunna besätta Gotland vid skärpt läge. För övrigt passande att medan Ryssland körde en övning som kallas Zapad (=Väst) så gjorde Sverige en misslyckad motövning döpt efter en kärring.

Nej, placera minst en hel pansarbataljon/stridsgrupp på Gotland - två stridsvagnskompanier, två pansarskyttekompanier, stabskompani, trosskompani, ingenjörskompani och ett artillerikompani utrustat med 120mm strix-utrustade granatkastare. Till detta bör åtminstone ett sjömålsrobotutrustat amfibieskyttekompani återupprättas kring Fårösund, och permanenta luftvärns- och sjömålsrobotsinstallationer skall etableras på ön. F17G-detachementet på Visby flygplats skall konstant bemannas med minst två rotar JAS. Lägg ner plåtlådorna Visbyklassen, eller se till att de kommer i skarp drift med luftvärn, sjömålsrobotar och aktiva och passiva motmedel. Att ha plåtschabrak utan förmåga är meningslöst, då är rent av de gamla kustkorvetterna bättre, även om också de saknar förmåga att verka på Östersjöns öppna vatten utan är avsedda att döljas i skärgården.

Det vore en acceptabel nivå för det framtida yrkesförsvaret. Tyvärr har Visby Garnison förvandlats till bostäder och kontor, så det blir till att ordna nya lokaler om dessa inte finns i Fårösund. Men Tofta skjutfält är fortfarande militärt, och kan användas för en återupptagning av försvaret av Gotland.

Tills detta sker kommer Ryssland med lätthet kunna markera vem som skall lyda genom att t ex göra en överflygning norr till söder över Gotland med t ex strategiska överljudsbombplan av Blackjack-typ, Tu-160, utan att svenska försvaret hinner reagera. Med det skulle man vid ett skärpt läge kring Nordstream enkelt visa vem det är som bestämmer.

Gör Gotland till en igelkott och visa vem som bestämmer över Östersjön. Fossilgasvapnet Nordstream får väl fortsätta finnas, men Sverige skall visa att det är vi som bestämmer, och inte att vi som nu bara dragit ner byxorna och böjt oss fram inför Ryssland.

Det finns ett land som än så länge inte böjt sig frivilligt ner för Ryssland, utan istället tvingats ner på knä med våld. Det är Georgien. Genom det landet passerar fossilgas från länderna runt Kaspiska Havet, fossilgas som delvis kommer konkurrera med Rysslands gas framöver. Georgien är alltså av största vikt för ryska maktambitioner i Europa och med Nordstream är även Gotland det.

Bygg trots lobbyns påtryckningar inte ut det svenska fossilgasberoendet. Lilla Sverige kommer inte vara den som vinner auktionerna kring den i framtiden sinande ryska exportkapaciteten, och genom att göra oss fossilgasberoende så överger vi de sista rester av självbestämmande vi har. Ryssland önskar inget annat än att göra oss beroende. Lobbyorganisationen Svenska Gasföreningen är en pusher som försöker ordna fram det där beroendet.

Än så länge importerar vi vår lilla, men stigande, mängd fossilgas från Danmark, men det kommer inte vara för evigt. Danmark fick lobbat igenom att vi skulle lägga ner Barsebäck, så de kunde sälja fossilgas till oss. Sverige är och förblir alltid de som ger med sig, och det fnissas nog rätt mycket bakom stängda dörrar åt fjantarna i Sverige både här och var runt om i världen.

Danmarks fossilgasproduktion faller för övrigt sedan några år tillbaka, så förr eller senare måste vi se oss om efter någon annan leverantör. Förhoppningsvis Norge. Men resten av Europa vill också ha den norska gasen, och behöver den mycket mer än Sverige. Och oavsett så kräver hela Europa import för att alls klara sig.

Och den importen kontrollerar Ryssland framöver via Nordstream och genom en väpnad hand över Georgien.

2009-12-26 17:52

Ingen vet

DN/TT lyckas hålla en någorlunda balanserad syn på ekonomin under det kommande 2010. Den som påstår att den vet vad som kommer hända gissar antagligen, eller saknar självinsikt nog att förstå att de inte vet.

Vad man kan gissa kring är att arbetslösheten fortsätter upp, eftersom arbetslöshet är något som släpar efter konjunkturen. Dessutom har vi en demografisk utveckling med stora kullar från baby-boomen som kommer ut på arbetsmarknaden och alltså räknas som arbetslösa. Själva antalet sysselsatta är fortfarande inte nere på så låga nivåer som gällde under den (s)ocialdemokratiska regimen och Göran Persson.

I november 2009 var 4 469 000 svenskar sysselsatta, dvs hade jobb. År 2006 hade 4 340 000 svenskar sysselsättning. Mitt under högkonjunkturen lyckades alltså inte (s) ordna jobb, att jämföra med alliansregimen mitt under recessionen. Den stigande arbetslösheten beror alltså inte på att det finns färre jobb, utan på att antalet ungdomar i arbetsför ålder ökar, och att vi har den av svenska folketönskade invandringen. Det kan i sin tur alltså tolkas som att det svenska folket mycket väl är medvetna om att vi inte tappat jobb under alliansregimen, jämfört med den tidigare sosseregimen, och gärna kostar på sig lite högre arbetslöshet i utbyte mot fler invandrare.

Dessutom hittar man den ökade sysselsättningen inom den privata sfären, som ökat sin andel. Under Göran Persson var en större andel av jobben skattefinansierade, dvs individuella bidrag med motprestationskrav.

Decembers dumstrut tillfaller likväl fortfarande Olle Wästberg (fp), som trots stigande antal arbetsredo i Sverige ändå vill ha fler arbetskraftsinvandrare som till största delen tar okvalificerade jobb.

Oavsett så är detta ett facit på alliansregimens politik. Fler personer i sysselsättning trots den värsta recessionen i svensk ekonomi på flera decennier. Mona Stahlin är nog inte lite avundsjuk. För en sak är säker, byter vi regim så blir det inte bättre, utan istället en återgång till färre sysselsatta och större andel sysselsatta mha skattepengar.

Vad vi vet är att det är valår nästa år, vilket kommer innebära valfläsk. Hur valfläsk, dvs ökade statliga utgifter, nu skall kunna stärka den svenska kronan?

2009-12-25 12:43

Nordsjöns oljeproduktion - Viftar svansen på hunden?

Nordsjöns oljeproduktion är i allra högsta grad både intressant och relevant att titta på ur peak oil-perspektiv. Området står också för det demokratiska västerländska Europas enda större oljeproduktion, och är också fritt och helt utsatt för marknadskrafter, såväl som med full tillgång till all tänkbar modern teknologi. Dessutom är producentländerna västerländska demokratier med transparens och öppet data.

Det här betyder alltså att prismekanismen får råda fullt ut på Nordsjöoljan, och att det inte finns några begränsningar vad gäller modern teknik. Att jag tar upp detta är för att peak oil-förnekare brukar nämna just marknaden och teknologi som vad som omöjliggör peak oil. Man menar att högre priser leder till högre produktion, och att ny teknologi gör att oljeproduktionen inte kan falla.

Hunden marknaden skall alltså vifta på svansen oljeproduktionen. Marknadskrafterna skall kunna resa tillbaka miljontals år i tiden och ändra geologiska skeenden och med det var och hur mycket olja det finns att utvinna.

Men Nordsjön är snarare ett bevis på motsatsen. I själva verket är det svansen som viftar på hunden. Det är oljeproduktionen som styr oljepriset, och inte tvärt om. Och trots tillämpning av all modern teknologi så faller produktionen av olja i Nordsjön obönhörligt. Peak oil-förnekarna försöker då mena att det som gäller för Nordsjön inte gäller för resten av världen. Undantaget några västerländska demokratier som t ex USA, Kanada och Australien, så är dock inte resten av världen fullt utsatt för markandskrafterna, utan subventionerar t ex kraftigt sin egen olja eller är diktaturer och pseudodemokratier med dålig transparent i sitt oljeproduktionsdata.

Idag tittar vi dock på Nordsjön. Om vi anser att Storbritannien (UK), Norge, Nederländerna och Danmark är de som utgör Nordsjöns oljeproduktion, så ser det ut enligt nedan.

1998 såg vi ett snittpris på oljan på lite drygt 12 USD, vilket också var rekordlågt för perioden. Periodvis var oljepriset nere och sniffade på 10 USD under året. Detta skedde samtidigt som Nordsjön var i sin platåfas inför utförslöpan när oljeproduktionen toppade 1999 och platåfasen upphörde 2003. Vi fick alltså se de lägsta oljepriserna och den högsta oljeproduktionen ungefär samtidigt.

När så oljeproduktionen i Nordsjön började falla på allvar med start 2003, så drog också priset iväg på Nordsjöoljan Brent. Ju lägre oljeproduktion, desto högre pris. Det är alltså i själva verket svansen som viftar på hunden. Högre oljepris leder inte till ökad oljeproduktion, det är den fallande oljeproduktionen som leder till högre oljepris.

Vad prismekanismen istället gör är att fördela vem som får den där oljan. Adam Smiths osynliga hand kan alltså inte öka oljeproduktionen, men väl se till att fattigare länder och individer får klara sig utan eller med mindre olja. Högre världsmarknadspriser har också gjort just detta, nämligen strypt tillgången till olja hos diverse U-länder utan egen oljeproduktion, ibland med tragiska konsekvenser, när t ex sjukhus i U-länder inte längre har råd att köra sina dieselgeneratorer för att kunna få ström.

Utan högre priser skulle förstås oljeproduktionen i Nordsjön fallit ännu snabbare än den nu faktiskt gjort. Men priset på olja kan inte ändra geologin eller naturlagarna.

Sedan är det förstås så att ju mindre oljeproduktion ett land har, desto mindre snygg Hubbert-kurva blir det. Det gäller t ex för Nederländerna nedan, där enskilda fälts produktion ger väldigt stort genomslag och en hackig produktionskurva.

För Norge med betydligt fler fält och större oljeproduktion får vi däremot en jämn och fin kurva.

Värt att notera är att i Norges produktionskurva så ingår de åtgärder för sekundär och tertiär oljeutvinning med ny teknik som togs i det enorma Ekofiskfältet, vilket är ett utmärkt exempel på hur ny teknik kan återuppliva fält. Men det är alltså redan gjort och görs kontinuerligt i Norge såväl som Nordsjön, men ändå faller oljeproduktionen totalt sett.

Danmark visar också upp en relativt jämn produktionskurva.

Att Storbritanniens oljeproduktion föll i slutet av 1980-talet var av politiska orsaker, inte av geologiska. Detta berodde på explosionen ombord på oljeplattformen Piper Alpha år 1988, som dödade 167 personer, vilket ledde till hårdare lagstiftning vad gäller säkerhet och fick oljeproduktionen att falla tills man fick skärpt upp säkerheten. Annars hade antagligen Storbritanniens oljeproduktion peakat några år tidigare än den nu gjorde efter att viss produktion fördröjts ett antal år.

Nordsjöns oljeproduktion är ett utmärkt exempel på hur marknaden fungerar och att det är produktionen av olja som driver priset, och inte tvärt om. Genom tillämpning av allt modernare ny teknik och enorma miljardinvesteringar har man lyckats hålla produktionen igång, men sedan början av decenniet har det inte hjälpt längre, och produktionen är nu i fritt fall. Trots skyhögt oljepris. Trots modern teknologi.

Som jag tidigare diskuterat får det här även säkerhetspolitiska konsekvenser för ett demokratiskt Europa som allt mer kommer vara beroende av oljeexportörernas nycker, och successivt allt mer beroende av Ryssland. Ryssland kommer också bli en svans som kommer vifta på hunden Europa i takt med att olje- och gasproduktionen i Nordsjön faller.

2009-12-23 23:22

God Jul!

Det efterfrågades i någon kommentar något annat än burkade inlägg, lite om hur det var hemma på gården etc.

Ni får nöja er med ett foto.


Snön ligger vit på träden,
imorgon tar jag fram släden.

Jag har även resignerat och börjat skotta snö. Tydligen smälte inte snön bort till jul. Första och sista gången detta decenniet verkar det som. En fördel med att vänta en vecka med att skotta är att man bara behöver följa fotspåren för att exakt veta var man skall sätta ner skyffeln, vilket är en fördel om man har en gård att skotta. Några hundra meter stigar blev det. Traktor är för mesar.

Skall man nu också vara personlig så var 2008 ett skitår på börsen. 2009 var lite bättre. En liten graf från hur den börsnoterade delen av portföljen utvecklats hos Avanza de senaste 12 månaderna hittar ni nedan.

Detta inkluderar även min största procentuella förlust i ett enskilt värdepapper någonsin, DNO-kraschen i slutet av september. Den syns tydligt där i grafen mot slutet av september. Exakt hur Avanza räknar ut den där grafen vet jag inte, för jag har plockat ut en del för emissioner i onoterade bolag, och utdelningarna från trusterna (ca 12% på den delen av portföljen) har gått in på Wibblekontot.

God Jul på er allihop. Ni kan för övrigt önska det samma här ute till höger. Eller inte. Eller som kommentar.

Filmtajm

På Torontos filmfestival visades filmen Collapse upp. Det rör sig inte om en dokumentär baserad på Jared Diamonds bok med samma namn, utan är en redigering av en 14 timmar lång intervju med den amerikanske journalisten, konspirationsteoretikern och aktivisten Michael Ruppert. Angående att utmåla Ruppert som konspirationsteoretiker, så är han en av de mer ödmjuka, balanserade och sansade i det lägret.

Ämnet för dagen är förstås peak oil.

Nedan följer trailern.

Filmen finns tyvärr inte att köpa, och lär väl inte heller visas på någon skum bio i Sverige. Däremot går den att *host* få tag på via en bukt där sjörövare seglar runt.

Michael Ruppert kräver kanske en kortare presentation. Han ligger bl a bakom websajten From the Wilderness. Han inledde sin bana som narkotikapolis, men fick sparken efter att han exponerade att CIA finansierade Contras i Nicaragua genom att smuggla droger. Och på den vägen är det.

Peak oil har täckts av From the Wilderness sedan tidigt 00-tal, och det är bland annat där som man först hittade idag allmänt vedertagna fakta som t ex att det (i USA) går åt 11 kalorier fossila bränslen för att få fram en kalori mat till matbordet i geologen Dale Allen Pfeiffers artikel Eating Fossil Fuels, sedermera också en bok.

För den som vill se lite klipp ur filmen så finns det en del att hämta på Youtube.

Om den fossila maten:

Om Irak och oljan:

Visa ord om att bunkra konserver och head for the hills. Ingen man är en ö, och det är bättre att stanna där man har ett socialt nätverk:

Om Las Vegas:

Om social darwinism:

Ideologierna är döda, för såväl kapitalism, socialism, fascism och kommunism bygger på det felaktiga antagandet om evig tillväxt i en i själva verket ändlig värld.

Filmens hemsida hittar man här.

Michael Ruppert har nyligen gett ut boken Presidential Energy Policy, med ett förslag för energipolitik för USA, samt Confronting Collapse: The Crisis of Energy and Money in a Post Peak Oil World, vilken dock inte finns att köpa i Sverige. Tidigare har han även gett ut Crossing the Rubicon.

Lite julstämning

I mitten av 80-talet cirkulerade följande lilla julerim runt åtminstone på Volvos dåvarande datanät. Det gick att gå in i något stordatorsystem och skriva ett visst nyckelord och få fram den här texten. Textförfattaren är okänd, men om någon vet vem som först skrev ner dessa rader så vore jag tacksam. Tidigare än 1985 var det iaf.

Midvinternattens köld är hård.
Tio små nissar i djupsnö går.
Rävsax gömd under skynke vitt,
klipper tomte av på mitt.
Livet för honom tryter.
Snart i sitt eget blod han flyter.

Nio små nissar i midnattstimma,
traskar fram i månljustrimma.
Ugglan hoar från sitt näste,
istapp faller från sitt fäste.
Nisse spetsas utav tappen.
Tomte ligger död på trappen.

Ute på trappen står gröten och ångar,
åtta små nissars intresse den fångar.
Tre små nissar gröten sig nalkar,
stackars nisse på kanten halkar.
Han sliter, han kämpar, han svettar sig blöt,
men sjunker likväl i kvicksandslik gröt.

Många springor stugan har,
där sju små nissar in sig tar.
Katt som bakom dörren ruva,
slukar nisse med hull och luva.
Resterna av tomtehand,
slickar Misse bort från tand.

Sex små nissar mot julbordet ilar.
Snabbt de uppför bordsben kilar.
När sista tomten över kanten hasar,
han tappar greppet och nedåt rasar.
Faller ned likt ett lod.
Mattan färgas röd av tomteblod.

Tomtar fem i väldig iver,
springer runt, ty hungern river.
Nisse snubblar på sitt skägg,
faller rakt på knivens egg.
Lille nisse, stackars saten,
rinner ut i sillsalaten.

Fyra små nissar festat på sill,
och nu de törsten sin släcka vill.
Mot glöggen de springer i samlad tropp,
och tar för sig i vars en kopp.
Ner ramlar nisse i glögghett hav,
likt skållad mandel hans skinn faller av.

Tre små nissar i granen sig svingar,
mellan ljus och änglavingar.
Nisse sig för nära våga.
Strax han står i ljusan låga.
Doftar snart likt vidbränd stek.
Ångrar då sin ystra lek.

Två små nissar omkring sig tittar.
Då de en smällkaramell hittar.
Nisse ner på den så hoppar,
men för detta den ej stoppar.
I tak, på golv, på gardin med frans,
finns nu nisses hjärnsubstans.

Husbonn stiger upp i natten,
för att kasta lite vatten.
Men under husbonns tunga toffla,
nisse blir till krämig våffla.
Snön ligger vit lite här och var.
Inte en jävla tomte finns kvar.


Kan om inte annat reciteras fritt ur minnet på lämplig festlighet, t ex julafton eller något av alla dessa julbord man skall genomlida.

2009-12-22 22:22

Sveriges ledande försvarsbloggare uppmärksammar peak oil

En av Sveriges kanske bästa bloggare, och definitivt den ledande försvarsbloggaren, bloggaren(-na?) Wiseman's Wisdom, uppmärksammar peak oil i ett inlägg idag. Ni kanske känner igen graferna lite.

Till synes en fullkomlig slump att jag råkade relatera till försvarsaspekter på peak oil i mitt förra inlägg idag.

Det tål åtminstone att ha i åtanke att om 20 år kanske ett diesel- och flygfotogenlöst Sverige alltjämt är granne med ett Ryssland som åtminstone kommer kunna förse sin försvarsmakt med diesel och flygfotogen, även om produktionen även faller där.

För de som minns Tom Clancys genombrottsroman Röd Storm, så handlar den om ett fiktivt tredje världskrig, som inleds sedan islamistiska terrorister slagit ut den sovjetiska oljeinfrastrukturen och den kommunistiska statsledningen inser att det är nu eller aldrig som det gäller att starta kriget mot kapitalisterna i väst. För snart finns det ingen olja längre... Den boken skrevs 1986. Men tesen redan då var att oljebrist kunde leda till konflikt. (Förvisso är Team Yankee (out-of-print) kanske mer underhållande för en lerdykar-MÖP (MÖP uttalas "mupp"), speciellt om man är tveksamt marint intresserad.)

Men i framtiden behöver Ryssland inte inleda några konflikter. Europa kommer bli allt mer svältfött på både fossilgas och framför allt olja, och allt mer beroende av ett Ryssland som till slut inte ens kommer ha exportkapacitet. Och i takt med drivmedelsbristen hos de västerländska europeiska länderna ökar så kommer det uppstå en kraftig obalans säkerhetspolitiskt. Till slut kommer man i väst inte ens kunna avvisa ryskt flyg, då det helt enkelt kommer saknas flygfotogen. Europas länder kommer dansa efter en rysk taktpinne som säger vem som får olja och fossilgas, och när.

Olje- och gasproduktionen i Nordsjön faller brant, och efter år 2030 kommer inte ens Norge att exportera olja längre, även om de åtminstone kommer kunna tanka sina egna stridsflygplan.

Wiseman skriver att han är övertygad om att man på inom den svenska försvarsledningen såväl som inom Myndigheten för samhällskydd och beredskap redan idag planerar för en oljetorr omvärld. (Å andra sidan lär MSB ha planer för såväl utomjordingars anfall som zombieepidemier. Vad gör man inte om man har en massa utredare på hög. Drömjobb...) Men jag kan inte undvika att tro att han är ironisk, trots att jag lärt mig att ironi inte är bra att använda när man som befäl vänder sig till underordnade. Fast jag misstänker att ironi är nödvändigt för att klara av att jobba inom försvaret idag.

Förträngning är också den starkaste försvarstekniken Sverige har idag, så det blir intressant att läsa kommentarerna till Wisemans inlägg.

20 års exportolja kvar

I helgens Financial Sense var en av de många intressanta paneldeltagarna Lorenzo Ortega från Logi Energy, som specifikt fokuserar på att analysera de ekonomiska konsekvenserna av peak oil. Just det bolaget vänder sig bara till större investerare.

Som bekant finns det en modell som kallas export land model, som tittar på tillgänglig exportkapacitet för oljan, vilket är vad som avgör tillgänglighet och med det priset för oljan på de fria marknaderna.

Det är ju så att de flesta oljeexportörer ökar sin egen förbrukning, och även i de flesta fall sin egen befolkning i extremt hög takt. Det gör att exportkapaciteten faller ännu snabbare än deras oljeproduktion nu efter peak oil.

Just Logi Energy har kommit fram till att det inte kommer finnas några oljeexportörer kvar år 2030. Som importberoende land har man alltså bara 20 år på sig att helt sluta med olja. Olja kommer utvinnas även efter år 2030, efter år 2050 och efter år 2070, men efter ca år 2030 kommer det inte finnas någon olja att importera längre.

Vare sig Saudi-Arabien, Norge, Danmark, Ryssland eller ens Kanada med sina enorma oljesandtillgångar kommer ha någon exportkapacitet om 20 år, dvs de kommer producera färre fat olja per dag än de själva konsumerar.

För ett rent importland som Sverige innebär det konkret att vi bara har 20 år på oss att helt sluta med oljan. Det är alltså ingen idé att köpa utrustning som kräver olja (bensin, diesel, flygfotogen) om den utrustningen förväntas ha en livslängd längre än 20 år idag. Nu skrotas väl de flesta bilar inom 20 år, men det finns sektorer där man förväntar sig mer än 20 års livslängd, t ex försvaret. Att idag beställa fossildrivna fordon t ex stridsfordon, helikoptrar, krigsfartyg eller stridsflygplan som förväntas vara i bruk efter år 2030 är meningslöst. Att bygga anläggningar som skall få sin reservkraft från diesel, t ex SOS Alarm eller sjukhus, är också meningslöst om man räknar med att investeringen skall vara meningsfull även om 20 år.

Sverige kommer helt enkelt inte kunna köpa något bränsle. Istället måste alla samhällskritiska anläggningar se till att skaffa förnyelsebart bränsle, det måste avsättas produktionskapacitet av t ex biobränslen nog för att täcka det samhälleliga behovet.

Detta gäller förstås inte bara samhället, försvaret och blåljusmyndigheterna, utan även alla individer, men där är det personligt ansvar som gäller. Skall du absolut köpa ett fossilt fordon idag, se då till att det åtminstone är en generell diesel, där man alltså kan köra på det mesta utom just bensin. Det borde vara lite mer framtidssäkert. Men bara lite.

För att klara av att helt göra oss oljefria till år 2030 så måste alltså 1/20 av nuvarande fordonspark ersättas med fordon som går på förnyelsebara bränslen. Varje år. Det gäller allt från traktorer till bilar. För varje år vi inte ställer om 1/20 innebär att vi blir sittande med drivmedelsbrist om vi inte fixar förnyelsebara alternativ för hela det svenska behovet. Det räcker inte att fixa en bil som kan tankas med E85 (som för övrigt har 15% fossil bensin i sig), det måste också finnas hållbar produktionskapacitet av etanol också.

Så de helikoptrar som det svenska försvaret, sjöräddning etc kanske har i drift framåt år 2020 kommer i princip bara ha bränsle i 10 år därefter, om inte alternativ ordnas fram. Och just sådana här system är långvariga. T ex Saab 37 Viggen 1972 - 2005, JAS-39 1988-, strf-90 1993-, pbv-302 1961-. Osv. På just försvarssidan kan man säga att efter år 2030 så ser Sverige ut att helt sakna modernt försvar, om man inte ordnar hållbart förnyelsebart bränsle. Det blir cykelskytte som gäller igen, flottan blir segelfartyg och flygvapnet får bestå av luftballonger. Det samma kommer gälla för allt fler länder i Europa, t ex Baltikum och Finland, som kommer vara grannar med ett land som i många decennier till kommer kunna ordna bränsle till sin växande och toppmoderna krigsmakt, dvs Ryssland.

Logi Energy påtalade också att av den totala exportkapacitet som finns eller funnits år 2005-2030 så kommer hälften vara förbrukat på 8 år, fram till år 2013. Importdelen av oljekonsumenterna skall från år 2013 allså klara sig med lika lite olja på 17 år, som de innan dess gjorde av med på 8 år.

Sveriges välstånd har de senaste generationerna byggt på att vi kunnat köpa all den olja vi behövt. Så kommer det inte att se ut framöver, och definitivt inte efter år 2013. Alla förväntningar om business as usual bör nog funderas lite mer kring.

Glöm aldrig skillnaden mellan teknik, volym och tid.

Zen och konsten att klara av julstressade pensionärer

För att skapa krävs som bekant lidande. Och när julefriden infinner sig, så drabbas därmed bloggandet. Enligt Skatteverket och SCB är nämligen bloggande 92310 Konstnärlig, litterär och artistisk verksamhet (även fristående artister) - Personer som bloggar på Internet. Att blogga är alltså en konstnärilg, litterär eller artistisk verksamhet och kräver alltså lidande och inte julefrid.

Julinköpen var redan avklarade i oktober - november, i god tid, men det behövdes förstås inhandlas lite färska matvaror vilket gjorde att jag i samband med en arbetsrelaterad resa in till Stora Staden passade på att storhandla i Fina Mataffären.

Vi kan väl sluta blogginlägget där. Nu kommer jag nämligen vara elak mot pensionärer. Ber om ursäkt på förhand till pensionärerna i läsekretsen. Nedanstående gäller förstås inte er. Känsliga personer styr istället webläsaren hit.

Jag brukar storhandla (vecko- eller tvåveckors) i Fina Mataffären. Eftersom jag någorlunda kan disponera min tid fritt brukar det ske dagtid på vardagar, vilket innebär att det är jag och en bunt med Burberry- eller rullatorutrustade pensionärer som handlar. Alltid en frustrerande upplevelse, vilket gjort att jag utvecklat en form av Zen för att kunna hantera situationen.

Idag var det dock värre än vanligt. Till en början så Var Alla Där. Det betyder att det inte fanns några parkeringsplatser (japp, jag kastar sten i glashus och storhandlar mha bil) alls. Så jag letade i vanlig ordning upp den minst trafikerade delen av den omfångsrika parkeringsplatsen och stängde av motorn, och började Zen-meditationen. Miljöovänligt att kryssa runt i en halvtimme letandes efter en plats, och faktiskt inte mer effektivt. Ljusen på dock, så folk tror att jag har motorn igång. Efter ca 20 minuter meditation packades det in matvaror i en bil, och jag gled fram och började blinka för att på så sätt markera att den snart lediga parkeringsplatsen var min. Inget konstigt med det. Men pga olika parkeringsbackningstekniska omständigheter blev så körde bilen ut åt mitt håll och blockerade under några sekunder alla möjligheter för mig att parkera.

Under dessa sekunder kom just en pensionär och blixtsnabbt körde in på platsen och smet därifrån utan att möta min blick. Nu blir det fula ord. Pensionärsgubbjäveln visste att han gjorde fel. Men Grand Zen-Master Cornucopia tog det ändå lugnt. Trots att jag hade med arbetsutrustning, vilket inkluderade en kvistrensningssåg, kniv och en massa annat så stack jag inte hål på däcken, jag repade inte lacken och jag hällde inte lim i låset på den röda Saaben. (Ännu ett skäl till att lägga ner Saab - bara stressade pensionärsgubbjävlar som kör Saab). Istället önskade jag gubben, antagligen en 30-talist, god jul i all tysthet. Karma är karma, så fem minuter senare fick jag en annan parkeringsplats.

Men det här var bara början. Mataffären var om möjligt ännu mer full med Burberry- och rullatorutrustade pensionärer än vanligt, och dessa var om möjligt ännu mer stressat desperata än vanligt. De knödde (göteborgska för knuffade) med armbågarna för att desperat håva i sig smakbitar från smakbitsstationerna, slogs om kölappar till delikatessen, krockade med kundvagnar och allt annat som pensionärer gör. Allt utan att någonsin be om ursäkt.

Vill passa på att påtala att det finns några procent av pensionärerna som är trevliga, ler, ber om ursäkt, ödmjukt frågar om man kan flytta lite på sig etc. Rent av tycker om barn. Vanligt hyfs alltså. Resten beter sig som tonåringar och är rent otrevliga, och sparkar ibland efter små barn, om inte annat verbalt. Men Grand Zen-Master Cornucopia kopplar in sitt Zen, och brukar bara tyst stå och meditera tills de flyttar på sig. För frågar man om de kan flytta lite på sig så man kan komma fram höjer de käppen, och jag har ju inget att parera med. Många blåmärken blir det.

Det är något speciellt med den desperata blicken hos en Burberryklädd tant i 70-årsåldern som hon desperat armbågar sig in till delikatessdisken och håvar i sig gratis smakportioner av grisrumpa.

Baserat på klädseln tror jag inte det beror på att de inte får jobbskatteavdrag för att sitta hemma och pilla sig i naveln, och därmed inte har råd utan i själva verket är svältande.

Nej, pensionärer ser sig nog som samhällsbärare eftersom deras föräldrar var nazistsympatisörer under andra världskriget, och alltså höll Sverige ur kriget genom att dra ner byxorna och böja sig fram för Hitler, och alltså lade grunden för det svenska välståndet under det kalla kriget.

Antingen det, eller så är pensionärerna helt enkelt stressade för de vet att de när som helst skall dö. Ont om tid kvar är enda förklaringen jag ser till att de har mer bråttom än normala människor.

Nåja, när jag väl var tillbaka till bilen och lastade in den färska maten i bilen kom en artig 70-talist fram till mig och frågade om han kunde få parkeringen om han tog över kundvagnen, så jag slapp köra tillbaka den. Naturligtvis fick han det. Karma.

Den stressade pensionärsgubbjäveln hade också kunnat få min parkeringsplats utan att jag hade behövt avreagera mig på bloggen. Han hade bara behövt stiga ur bilen och säga

-"Ursäkta mig, men jag kommer dö snart och har alltså lite bråttom. Kan inte du backa ut igen och låta mig få platsen istället, även om jag inte har otåliga barn som väntar".

God jul alla pensionärer! Ni kommer inte alla dö de närmsta dagarna, men om ni stressar på det här viset riskerar ni att inte sitta på vårdhem de närmsta 25 åren utan istället faktiskt dö i förtid. Det blir liksom självuppfyllande.

Köpsignaler: CPG och Black Pearl

Tidigare säljsignal i Black Pearl (TSX:PXX,OMX:PXXS SDB) visade sig vara redigt falsk och det blev hastigt och lustigt istället en köpsignal i Black Pearl igår.

Aktiekursen tog ett rejält skutt uppåt, vilket inte är första gången den senaste tiden. Att aktien också handlas i Toronto gör förstås att det inte går att tala om sk gap rakt av.

Även lite mer stabila kanadensiska Crescent Point (TSX:CPG) gav köpsignal igår.

Crescent Point är för övrigt ett av mina kärninnehav.

Även Canadian Oil Sands Trust (TSX:COS.UN) gav rent tekniskt en formell köpsignal igår, men den var så svag att jag inte ens tänker lägga ut någon graf på det. Det borde vara fortsatt ned som gäller.

2009-12-21 10:42

Tomten kom tidigt i år

I år kom tomten i form av Sveriges ÖB lite tidigt. De befängda planera att centralisera hela den svenska försvarsledningen, inklusive flygstridsledningen, till ett plåtkontor ovan mark i Enköping, det sk GLC/NOC, har skrotats. Utan flygstridsledning så är i princip hela det svenska flygvapnet helt meningslöst, en blind som leder en döv.

Även Ärna i Uppsala blir kvar med sina berghangarer, de sista kvar i Sverige.

Flygstridsledningen i Berget i Hästveda i Skåne läggs inte ner riktigt än, utan det kommer senare ("skjuts på framtiden"). Jag har dock inte riktigt koll på om Bålstaberget också är stridsledning, eller om den redan plomberats. Fast vår suveräne svenska försvarsbloggare Wiseman's Wisdom ("desinformation på Internet" enligt försvarsledningen) påtalar att den svenska operativa och taktiska militära ledningen alltjämt huserar i ett kontor ovan mark. Allt som krävs är en enda kryssningsmissil så var den saken klar.

ÖB bollar tillbaka hela ärendet kring GLC/NOC till våra politiker, och kommer väl därmed inte stämplas som den Quisling som i praktiken helt lade ner det svenska försvarsförmågan. Den bördan hamnar nu på Tomhylsan Tolgfors bord istället. Fast åtminstone från min sida kvarstår misstanken att försvarsdepartementet och/eller Högkvarteret är infiltrerat med syfte att helt utarma det svenska försvaret. Nu kavlar man väl upp armarna och gör ett nytt försök nästa år.

Vad man lyckades lägga ner var däremot sjöbevakningscentralerna. Om nu någon trodde att det blir svårt att upprepa Arctic Star i framtiden...

2009-12-20 21:12

Ni lägger 2813:- SEK per person i julklappar

Väger man resultatet av förra veckans undersökning om hur mycket ni lägger på julklappar per person i hushållet, så blir resultatet 2813:- SEK per person. Medianen hamnar dock i intervallet 500 - 1000 SEK.

Som vanligt blir det en fet svans. Jag vägde den dock till 50 000:- SEK, trots att de bakomliggande siffrorna kunde vara betydligt högre. Undrar lite vad man köper för de summorna. Dyra smycken? Semesterresor? En bil?

Återstår att se om årets julhandel blir ett inflationsjusterat realt rekord.

Vems fel är det att Saab Automobile läggs ner?

När nu förträngningen släppt kring Saabs nedläggning, så är ju ilska nästa steg på skalan. Och då vill man ju gärna peka ut syndabockar.

Nu har ni chansen i veckans omröstning här ute till höger. Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar på undersökningen, så ditt svar är helt anonymt för mig. Omröstningen kör kort denna veckan, jag lägger ut en ny den 23:e.

Samtidigt finns förträngningen och hoppet kvar, då Spyker påstås ha lagt ett nytt bud...

Jag tycker synd om de stackars berörda som inte kan få avslut och gå vidare.

Speciellt intressant är det annars att miljöpartiets Peter Eriksson tycker att det är ett misslyckande från regeringens sida. Jag trodde att miljöpartiet var emot bilindustrin, men där hade jag alltså fel. Tydligen vill de att det skall byggas bilar, men inte att det skall byggas vägar. Lite konsekvens, tack.

Guldpriset i SEK per gram vecka 51 december 2009

Guldpriset i SEK per gra föll som väntat tillbaka något under veckan på stärkt dollar, även om priset fortfarande är ganska stabilt runt 260:- SEK per gram.


Det börjar komma krypande inflationstendenser, bland annat i amerikanska producentprisindex. Även den svenska KPI-utvecklingen visar på stigande priser, om man bara räknar bort boenderäntorna. De som alltså inte sitter med stora bostadslån upplever i allra högsta grad prisökningar.

Mätt i USD ligger guldet fortfarande i sälj, åtminstone om man tittar på charten för ETF:en NYSE:GLD.

Det kanske går att se någon form av åtminstone tillfällig bottenformation om man så vill.

Långsiktigt skall förstås guldet fortfarande upp både i svenska kronor och amerikanska dollar.

2009-12-19 11:28

Köpsignaler: PWT och DNO

Med gårdagens stängningar på börsen fick vi bekräftade köpsignaler i kanadensiska Penn West Energy Trust (TSX:PWT.UN) och det norska oljebolaget DNO International (OSE:DNO).

Tidigare uppgång i Penn West bekräftades igår av att även MACD bröt upp.

Rimligtvis är det fossilgaspriserna som driver upp de fossilgastunga papprena, som Penn West, och tidigare i veckan mitt största innehav Peyto och även Provident. Köpsignalen i underliggande fossilgasen, som representerad av ETF:en US Natural Gas kom först, och nu trillar köpsignalerna alltså in i fossilgasutvinnarna.

DNO gav också köpsignal efter några dagars försiktig men stabil uppgång. Antaligen fick vi en rejäl short squeeze igår, som tryckte upp aktien tillfälligt över 10% utan några egentliga nyheter.

DNO var uppe vid 5:50 NOK och vände, och jag misstänker att 5:40 - 5:50 är ett motståndsområde. Trendtaket verkar också ligga där uppe, så det blir kanske svårt för aktien att bryta sig ut snabbt. Kanske blir det som i början av oktober när aktien var uppe och vände här, för att sedan falla tillbaka igen. Längre trender var dock fortfarande negativa i det läget, men nu går det att urskilja en uppåtgående trendkanal. Jag lade också in 50-dagars glidande medelvärde i charten, och MA50 ser alltså ut att ha vänt upp och talar för att aktien nu är i en starkare upptrend.

Samtidigt får man fråga sig hur högt aktien egentligen kan gå, med tanke på att den låg uppe runt 6:00 - 6:50 NOK innan Kurdistan stoppade DNO:s verksamhet i Irak.

Köpare av aktierna finns iaf.

2009-12-18 18:24

Mäklarsamfundet påstås hota bloggare

Bloggaren Johan Folin har enligt sig själv blivit uppringd av Mäklarsamfundets VD som hotade med polisanmälan om han inte tog bort ett blogginlägg där han redovisat för en minst sagt oseriös mäklare.

Folin har bevismtrl i form av sparade SMS och inspelade upptagningar av vad mäklaren ifråga sagt, men verkar inte ha någon inspelning av samtalet från Mäklarsamfundets VD, så på den punkten får man väl välja om man tror på honom eller inte.

Även Johan Hedin på Peace, Love and Capitalism uppmärksammar denna incident, som borde bli en sedelärande historia om hur man inte skall hantera PR. Hot fungerar sällan speciellt bra.

Sista ordet är inte sagt, men detta blir intressant. Ville bara uppmärksamma mina tusentals läsare på detta, så får ni själva dra slutsatser om ni vill använda den berörda mäklarfirman eller ej framöver.

Se även Wikipedia om Streisandeffekten.