Cornucopia?

2009-11-30 16:25

Lite backtrading TA

Jag har tittat så mycket på index de senaste dagarna att jag glömt att titta på hur en del aktier och truster på bevakningslistan har gått tekniskt. Så med risk för att bli anklagad för backtrading följer signaler i Enerplus (TSX:ERF.UN), Alliance Oil (OMX:AOIL SDB) och ETF:en United States Natural Gas (NYSE:UNG).

ERF gick gav säljsignal redan i torsdags.

Alliance Oil gav säljsignal i onsdags.

UNG gav faktiskt köpsignal i fredags. Har vi fått se botten i den nordamerikanska fossilgasen nu? Jag tvivlar. Fortfarande ingen köpsignal i veckocharten, vilket kanske är vad som krävs.

Ber om ursäkt för eftersläpningen.

Dubai: Hängande trädgårdar och Babels torn

Det finns lite olika aspekter på Dubaikrisen som är värda att diskutera. Som alltid är det inte fullt så enkelt som det verkar, utan det här handlar om flera olika saker.

Vad som skett är att Dubai World ställt in betalningarna på sina skulder, och eftersom dessa tidigare garanterats av staten Dubai (en oljelös delstat i Förenade Arabemiraten) så innebär det i praktiken att staten Dubai ställt in betalningarna och alltså är konkursmässig.

Grannemiraten Abu Dhabi har nu gått in och sagt sig vara beredd att köpa krisdrabbade tillgångar i Dubai, men det skall avgöras fall per fall. Och det säger ingenting om till vilket pris man vill ta över tillgångar, och sannolikt vill man inte ta över det mesta skräpet, utan de få lönsamma tillgångarna. Abu Dhabi har också gjort en utfästelse om att man i praktiken inför en bankgaranti för finanscentrumet Dubais banker, dvs pengar på bankkonto skall vara säkra.

Jag är på inget sätt ens i närheten av någon expert i frågan, men det finns några olika aspekter på den här krisen.

1. Finanskris. Abu Dhabis intåg bör förhindra just en sådan, åtminstone lokalt och initialt. Med 700 miljarder USD i sin sovereign wealth fund så kan Abu Dhabi i praktiken köpa Dubai, varför de nu skulle vilja göra det.

2. Fastighetskris för Dubai. De facto konkursen innebär svart på vitt slutet för de hängande trädgårdarna, tornen och skidbackarna i Dubai. Det finns helt enkelt inga kunder. Det här innebär att alla de företag som haft intäkter på byggexpansionen i Dubai drabbas, från råvaruproducenter, ingenjörsfirmor och hela vägen till byggföretagen. Att Abu Dhabi räddar resterna förändrar inte att byggboomen antagligen är över, och gör inte diverse vansinniga satsningar ett dugg mer lönsamma.

3. Symptom på att den globala ekonomiska återhämtningen kanske inte var så fantastisk. Att världens rika inte längre är intresserade av att köpa tillgångar i Dubai, trots löjligt låga räntor, visar att världsekonomin nog inte är på väg att återhämta sig så snabbt som en del påstått. Abu Dhabis inträde förändrar inte detta.

4. Det artificiella undret Dubai är inte en hållbar konstruktion, utan bygger helt på import av fossila bränslen till drivmedel och elproduktion. All form av ekosystemtjänster saknas där i öknen, och hela miraklet är en artificiell konstruktion som kräver konstant tillförsel av ändlig fossil energi. De artificiella öarna sköljs bort om man inte hela tiden fyller på med ny sand, färskvatten måste tas via fossilgasdriven desalinering och för att världens rika skall kunna ta sig till Dubai krävs fossilt jetbränsle för flygplanen. De hängande trädgårdarna, fossilt kylda skidbackarna och Babeltornen kommer en gång återigen tas över av öknen. I grunden är hela konstruktionen helt ohållbar. Så på sikt är och förblir Dubai helt värdelöst när oljan och gasen sinar i spåren av peak oil och peak gas.

Vad aktiemarknaderna bör reagera på är väl främst punkt 2. och 3. ovan, men initialt var det en rädsla för 1. som orsakade sättningar på världens börser förra veckan. 2. och 3. kanske handlar om lite mer långsamma konsekvenser än en akut finanskris. I Dubai faller naturligtvis börsen, man kan inte komma undan punkt 2.

Även om det var rallyAsienbörserna under morgonen så faller samtidigt åtminstone Stockholmsbörsen, iaf OMXS30, nu igen, efter att ha öppnat uppåt. Dubaikrisen sätter möjligen fingret på punkt 3. och marknadens aktörer har stora vinster att ta hem. Julhandeln i USA har också öppnat svagare än förhoppningarna under fredagens Black Friday och på fredag är det dags för arbetslöshetsstatistiken i USA.

Dubai är artificiellt. Hängande trädgårdar. Fantastiska konstruktioner, men inte hållbart. Hur det egentligen ser ut och vem som lånat ut vad och hur mycket och till vem återstår att se. Via de konstruktioner man numer har med finansiella derivat kan ringar på vattnet förvandlas till tsunamis.

The Oil Drum har en artikel och diskussion om Dubaikrisen. Även DN har lagt lite mer energi än att bara citera TT i åtminstone en artikel.

Jag har köpt XACT Bear 2. Vi får se hur det går. Just nu är det iaf plus på den exakta björnen.

En liten titt på börsindex

Med anledning av den möjliga Dubaikrisen, och de säljssignaler som utlöstes i bland annat OMX S30 i förra veckan tar jag mig en lite större titt på lite olika index nedan.

Det blir rätt mycket charter och teknisk analyser nedan så jag börjar med en sammanfattning: Det är inget solklart läge på börsen, och de flesta index som ännu inte gett säljsignaler ligger precis på gränsen för att ge säljsignal.

Det innebär i praktiken att utvecklingen de närmsta dagarna avgör riktningen på världens börser framöver. Dubaikrisen kanske bara var en mediaanka, eller så blir det värre. Oavsett kan det vara välbehövligt med en konsolidering av världens börser efter en fenomenal uppgång sedan i mars. Glöm inte att ni kan ge er egen åsikt om Dubaikrisen i en omröstning här ute till höger, i den mån det inte räcker att titta på marknadens reaktioner.

Vad som däremot sticker ut är t ex att OMXS30 ligger i sälj i både vecko- och dagschart. Vi har också gått upp mer än t ex amerikanska börsindex under året, så det kanske är på sin plats med en liten rekyl.

Brasilianska Bovespa har fortfarande inte gett några säljsignaler, vare sig i vecko- eller dagschart. Däremot är det på gränsen att en sälj - gå ur utlöses i dagscharten om inte börsen vänder upp på måndag.


Dow Jones index har inte heller gett några signaler, men liksom för Bovespa så är det precis på gränsen att det blir en säljsignal i dagscharten, en sälj - gå ur.


Franska CAC 40 har gett blankningssignaler i både vecko- och dagscharten.


Brittiska FTSE gav sälj - gå ur i dagscharten men ligger fortfarande i köp på veckocharten.


För tyska DAX är det så underligt som att det inte har blivit någon säljsignal i dagscharten, men det är blankningsignal i veckocharten. Det är dock nära en sälj - gå ur i dagscharten.


Amerikanska S&P 500 ligger fortfarande i köp i både dags- och veckocharten, även om det är precis på gränsen att det blir en signal om sälj - gå ur.


Kanadensiska S&P-indexet gav en sälj gå-ur i dagscharten i fredags, men låg redan i sälj - gå ur i veckocharten sedan tidigare.


Det kinesiska Hong-Kongindexet Hang Seng gav en sälj - gå ur redan förra veckan i veckochartet, men också sälj - blanka i dagscharten i torsdags.


Till skillnad från Dow Jones ovan, som täcker in de största amerikanska börsbolagen så ligger indexet Nasdaq Comp i sälj. I fredags utlöstes direkt en sälj - blanka i dagscharten, och gav redan för några veckor sedan en sälj - gå ur i veckocharten.


Japanska Nikkei ligger redan som tidigare i sälj, och kan knappast sägas ha påverkats av den uppseglande möjliga Dubaikrisen.

alt="" id="BLOGGER_PHOTO_ID_5409580335962344898" />
Svenska OMX S30 ligger i sälj - gå ur i veckocharten och sälj - blanka i dagscharten, och är alltså ett av de index fått de sämsta signalerna.


Däremot ser det bättre ut för OMXSPI, dvs OMX All Share-indexet, där det bara är en sälj - gå ur i dagscharten och indexet ligger kvar positivt i veckocharten. Vad som skedde var att det blev en blankningssignal på torsdagen, men den ändrades till en gå ur-signal på fredagen, dvs man skall stänga eventuella blankningar, vilket alltså kan ses som en positiv signal om man så vill.


Det var allt för den här gången.

2009-11-29 17:33

Dubai - kris eller ej?

Veckans undersökning blir huruvida den sk Dubaikrisen är eller kan leda till en allvarlig internationell finansiell kris.

Svara här ute till höger, och som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Guldpriset i SEK per gram vecka 49 november 2009

Mina guldprisgrafer baserar sig på eftermiddagsfixen för guldpriset i London, mätt i USD per troy ounce. Trots att guldet gick mycket starkt under veckan och i skrivande stund kostar ca 1178 USD per troy ounce, så blev eftermiddagsfixen i London bara 1104 USD. Det leder till en rejäl dipp i min graf för fredagen, samtidigt som guldet baserat på slutkurser för USDSEK och spotpriset på guld gör att guldpriset just nu är 263:- SEK per gram, och inte de dryga 250:- som syns i grafen. Jag tänker dock inte gå in och göra handpåläggning på grafen, utan den får se ut som den gör.

Guldpriset drevs annars i veckan av fler uttalanden om centralbanksköp av guld, och förstås av Dubaikrisen.


Intradag var guldet uppe över 268:- SEK per gram, även om alltså veckan slutade på 263:-.

2009-11-28 07:54

TV-intervju med Vertical Wind

Branschnyheter.se har tydligen intervjuat VD:n för mitt onoterade portföljbolag Vertical Wind. En filmsnutt följer.

Det lilla vertikalaxlade vindkraftverket i bakgrunden är Vertical Winds lilla prototyp, och det tjocka tornet är det koncept man tagit fram tillsammans med Ericsson för att integrera ett vindkraftverk med en mobiltelefonimast, för placering i U-länder, på avlägsna öar eller andra platser som saknar nätbaserad elförsörjning.

I intervjun får vi bland annat reda på att man till årsskiftet börjar leveranserna av de fyra riktiga 200 kW-verk, ca 20x så kraftfulla som det som snurrar i bakgrunden alltså, som Falkenberg Energi beställt och som kommer monteras upp längs E6:an i Halland. Bästa möjliga reklamplats för Vertical Winds verk.

Man kan notera hur nära man står kraftverket i intervjun, och att det ändå inte låter mer än det gör.

2009-11-27 17:03

Griskris leder till ännu mer storskalighet

Grunden till de dokumenterade missförhållandena när det gäller den storskaliga grisuppfödningen i Sverige ligger som sagt i storskaligheten, och den rent fabriksmässiga miljö som blir resultatet av att man genom storskalighet försöker få någon lönsamhet i en annars olönsam bransch.

Inom jordbruk är det ofta så att man väldigt lätt kan uppnå lönsamhet på extrem småskalighet, men hela mellansegmentet blir omöjligt att få lönsamt eftersom man då får höga trösklar i form av utrustning och anläggningar som man kan klara sig utan om man är småskalig. Det finns alltså allt mindre mellanskaligt jordbruk, och de småskaliga kan förstås inte leva enbart på jordbruket.

Jag har klart och tydligt i tidigare inlägg uttryck att jag är mot storskalighet, för småskalighet och för ekologisk produktion.

Men resultatet av paniken i grisnäringen, griskrisen, blir nu att branschen, dvs de fåtal slakterier (av det fåtal slakterier som fortfarande finns alls i Sverige, ca 50 att jämföra med Österrikes 5000) som köper in gris, nu tagit beslut om krav på certifiering av uppfödare. Det skall alltså inte köpas in griskött om man inte är certifierad.

Och en certifiering kostar tusentals kronor i kontroller varje år. Det är ett marginellt problem för storskaliga uppfödare med tusentals djur, men för den lille småbrukaren med några få djur så innebär det direkt olönsamhet för verksamheten.

Så i sin panik över att djurrättsaktivister har fotograferat tunnor med kadaver som inväntar den lagstadgade transporten till destruktion, alltså helt enligt reglerna, tar nu branschen beslut som kommer slå ut småskalig uppfödning av gris.

Ännu en spik i kistan för landets småbrukare, de som kallar sina grisar för Gunnar och Gunilla istället för SE-A12345-09123. Enda möjligheten för dessa blir att hemslakta den egna produktionen och äta den själv, för hemslaktat får man inte sälja till kund.

Det slår mig förresten varför jag inte öht har reagerat på bilder på gris som äter gris, något jag tagit för självklart men kanske inte skrivit ner tydligt. Grisar är allätare, liksom vi människor, bland annat äter de färskt kött. Det är rent av naturligt beteende hos gris att äta, rent av döda, andra grisar. Men de äter dem bara om de är färska. Har en gris sår och därmed luktar mat, så måste den avskiljas från sina likar innan de ger sig på sin "kollega" och börjar äta. Det gäller även frigående ekologisk produktion. Grisar är och förblir inte människor, och djurliv fungerar inte som på Disney. I grisens värld är det bokstavligen äta eller ätas som gäller.

Några riktigt bra bloggar som faktisk kan sin gris och inte har lärt sig allt om djur genom att titta på Disney-filmer hittar man t ex hos Kryddburken och Mat & Politik. Läs dem.

De som får moralpanik över hanteringen av grisen i den storskaliga fabriksmässiga produktionen visar egentligen bara att de saknar kunskap om djur i allmänhet och gris i synnerhet.

Men inför istället regelverk som motverkar storskalighet och höj priserna så att mellan- och småskalighet blir lönsammare. För så länge producenterna tvingas mot allt större enheter kommer problemen bara bli värre, oavsett certifiering.

Svenska folket tror att djur är som på Disney, och tror att vara bonde är som i Astrid Lindgrens Bullerbyn. Problemet är att i sin upprördhet över att det i verkligheten är djurfabriker, så tvingar man fram ökade kontroller, ökat djurskydd och ökade och ännu mer komplicerade regler, så att de sista Bullerbybönderna försvinner och kvar blir bara fabrikerna.

Och hur var det nu i Bullerbyn? Lammet Pontus syskon dog, redan på den tiden dog alltså djur i jordbruket. På den tiden kunde bonden direkt bära iväg kadavret och gräva ner det på ägorna. Idag måste det placeras i ett metallkärl eller på en pall, framlagt i full åsyn för alla förbipasserande i väntan på att Svensk Lantbrukstjänst kommer med en tung lastbil och lastar ner kadavret i kadaverkontainern och kör över halva Sverige för destruktion. Naturligtvis inte gratis.

Det är de regler som de politiker ni röstat in har stiftat, med EU som ursäkt, och då pratar vi om (s)ocialdemokraterna och inte sittande regim som bara fortsatt med samma regler. Så bli inte upprörda om fabriksuppfödarna lägger ut kadavren för hämtning.

Varje paragraf, varje regel och varje utökad befogenhet för myndigheterna innebär färre småskaliga uppfödare och fler fabriker. Inte för att de småskaliga missköter sina djur, utan för att de inte har råd med alla kontroller som de måste betala. Glöm aldrig det när ni kräver att t ex Djurskyddsmyndigheten skall sättas upp igen, trots att samma uppgifter och personal finns hos Jordbruksverket, undantaget kostnader för en extra generaldirektör, administratörer och extra lokaler.

Gröna skott! Gröna skott! Gröna skott!

Sveriges BNP kom in sämre än väntat för tredje kvartalet, dvs -5% mot tredje kvartalet 2008 och +0.2% mot andra kvartalet 2009. Väntat var +0.6% mot andra kvartalet.

Det här tolkas positivt av de flesta analytiker tydligen. Sådana där gröna skott ni vet. Man tycker nämligen att de underliggande faktorerna är positiva, nämligen att produktionen i näringslivet föll med 7%, medan det var konsumtionen av billiga plastprylar från Kina, dvs privatkonsumtionen, och framför allt de statliga utgifterna som höll emot. Privatkonsumtionen föll bara 0.1%, medan den offentliga konsumtionen ökade med 1.9%.

Det tolkas som positivt tydligen. "Ett kvitto på att svensk ekonomi är på väg att återhämta sig", säger Swedbank.

Det tycker inte jag.

Det är det privata näringslivet, inklusive privatanställdas löner, som skall försörja hela Sverige med skatter. Skatt på offentlig konsumtion, inklusive statsfinansierades löner och deras konsumtion, kan inte betala statsbudgeten. Näringslivets produktion föll som sagt med 7%.

DN:s Johan Schück försöker låta negativ och prata om att lyftet ur lågkonjunkturen uteblivit. Ledtråd Johan: Det är inte lågkonjunktur, det är recession. Lågkonjunktur är ett positivt ord i dagens klimat. Sedan pratar han vidare om svenska konsumenters köpkraft, och att den är orubbad.

Översatt till enkel svenska så är alltså svenska folkets förmåga att ta lån för att tillfredsställa ytliga behov av materiell konsumtion och konsumism orubbad. Äsch, det lät inte enkelt. Men antagligen korrekt ändå.

Det går alltid att krångla fram något som får läget att verka positivt. Berätta det för de 8 - 10 000 som kommer beröras av Saab Automobiles konkurs, och fundera på om det kommer påverka BNP framöver. Men man behöver ju inte oroa sig, det är ju bara den oväsentliga sfären näringslivets produktion som påverkas av sådant. Den privata konsumtionen kan ju fortsätta baserad på lån, och staten kan ju alltid konsumera upp BNP lite så statistiken ser bättre ut.

Black friday?

Var och en ansvarar förstås för sina egna investeringar och sina egna investeringsbeslut.

Beskedet från Dubai om att Dubai World ställer in betalningarna på sina skulder igår gav inte bara säljsignaler i svenska index.

Franska CAC 40 låg tidigare i sälj - gå ur, och utlöste igår en sälj - blanka.

Brittiska FTSE 100 gav en sälj - gå ur igår.

Holländska AEX General låg tidigare i sälj - gå ur, och utlöste liksom franska CAC 40 en sälj - blanka igår.

Mexikanska IPC gav också en en sälj - gå ur.

Argentinska MerVal hade redan i tisdags gett en blankningssignal och japanska Nikkei låg redan i en kraftig nedtrend.

Några index som fortfarande inte gett säljsignal är t ex Brasiliens Bovespa-index, tyska XETRA DAX PF, kanadensiska S&P TSX Composite och de igår stängda amerikanska börsernas index som Dow Jones Average och S&P-500.

NASDAQ Comp gav dock en sälj - gå ur i onsdags men NASDAQ-100 har inte gett någon säljsignal än.

Nu under morgonen föll det i Asien och kinesiska Hong-Kongs Hang Seng-index utlöste en teknisk sälj - gå ur efter en lång upptrend, detta genom att MACD gav säljsignal, efter att nästan ha gett signaler några gånger de senaste veckorna.

Notera att detta är en säljsignal i veckocharten. Mer kortsiktigt gavs en rejäl blankningssignal i Hang Seng redan igår om man hade tittat på dagscharten, och det är dagschart som jag baserat säljsignaler i övriga index på. Samtidigt gav t ex franska CAC-40 även en säljsignal i veckocharten och många av de andra indexen balanserar väldigt nära på säljsignal i den långsiktiga veckocharten.

Inte så värst muntert på börserna alltså. De index som ännu inte gett säljsignal kan komma att göra det idag eller inom några dagar om börserna fortsätter falla. Det är redan på gränsen DAX eller Bovespa ger säljsignal. Det skall nog mycket till för att de amerikanska indexen skall vända nedgången under dagens halvöppna klämdagshandel. Mest relevant är kanske att titta på hur S&P TSX Composite utvecklade sig igår, dvs Kanada, där många amerikanska aktörer investerar. Blev som sagt ingen säljsignal, men det pekade nedåt.

Hoppet är förstås det sista som överger människan, och i Affärsvärlden kan vi läsa om att generalindex borde stiga svagt idag, tydligen trots att fallet i t ex Hang Seng alltså accellererade idag och USA-börserna ännu inte haft öppet för att få reagera på Dubaikrisen. Se dagschart för Hang Seng nedan.

Svensk media är förstås helt värdelösa på att skriva något om Dubaikrisen, men uppmärksammar däremot dollarrekord i guldpriset. I svenska kronor kostar nu guldet ca 268:- SEK per gram, fortfarande under tidigare toppen från februari på ca 280:- SEK per gram. Men det är upp 6:- på mindre än ett dygn som en effekt av försvagad krona när investerare flyr till dollar eller guld istället för svenska kronor eller svensk börs pga Dubaikrisen.

Bloomberg har dock gott om lite fylligare artiklar.

Nu kanske ni tycker teknisk analys är struntprat, men se det som att massvis med nedtrender i index bekräftas samtidigt som Dubaikrisen står för en global möjlig fundamental smäll.

Återstår att se om det blir en Black Friday eller kanske en Black Monday.

Nu blir det reklam.

Den årliga Black Friday är det dock hos Apple, dvs en massa specialerbjudanden inför julhandeln, endast idag, t ex iPhonetillbehör, vilket innebär nästan 10% rabatt på en del produkter, inklusive 967:- av på vissa datorer. Obligatorisk disclaimer måste jag klistra in som Apple-affiliate:

Apple ett varumärke som tillhör Apple Inc. och är registrerade i USA och andra länder. iPhone är ett varumärke som tillhör Apple Inc.

2009-11-26 16:53

Likvid

Jag sticker ut hakan och har gått 100% likvid. Fast det innebär förstås bara att mina trading- och spekulationsinnehav har sålts av. De högutdelande trusterna ligger kvar.

OMXS30 gav teknisk säljsignal i dagscharten, blankningssignal, nu under dagen, även om det kanske återhämtar sig innan stängning.

Men extra intressant är att OMXS30 nu också gav teknisk säljsignal, gå ur, i veckocharten.

Detta har naturligtvis med dagens nedgång pga signalerna från Dubai att göra. Även SX Energy gav säljsignal igår, så det är korrekt att gå ur de svenska oljepositionerna oavsett.

Just detta med Dubai fick mig att dra åt mig öronen. Riksbanken hävdar att Sverige inte påverkas av inställda betalningar, men det är förstås rent struntprat. Svenska banker kan ha lånat ut pengar till de som lånat ut osv osv. Och börsen påverkas av utländska investerare som drar öronen åt sig. Skulle Mellanösterns handelscentrum kollapsa så lär det märkas även här i Sverige, allt annat vore extremt naivt att tro.

Kanske är Dubai Worlds inställning av betalningarna en grå eller svart svan, och ringarna på vattnet när den landar kan nog drabba oss. Finanskrisen som hade sin botten i den amerikanska bostadsbubblan och ett årtionde drivet av låga räntor och slapphänt utlåning drabbade oss i allra högsta grad.

Men framför allt är det Thanksgiving i USA, så börsen där är stängd. Hur de amerikanska marknaderna reagerar får vi alltså inte reda på förrän under en halvdags handel i morgon. Det känns tryggare att titta på så länge. Särskilt som index efter index har gett säljsignal samtidigt.

Man skall inte slåss mot trenden. Vi har alla talat om en W-formad återhämtning. En kris i Dubai behöver inte innebära att den globala ekonomin vänder ner igen, men det kan vara en kandidat. Och frågetecknen kring ekonomin och börsvärderingarna är så stora att det inte är värt att ligga kvar och hålla tummarna.

Det tål iaf att funderas på vad konsekvenserna av en krasch i Dubai kan innebära. Överraskande är den dock inte, även om en och annan struts har haft huvudet i sanden.

Flute har lite mer om Dubai.

Guldpriset har nu stigit ca 4:- per gram sedan i lunchtid, till ca 266:- SEK per gram. Dollarn har stärkts när investerare antagligen flyr till amerikanska statspapper i tron att dessa är säkra, vilket höjer dollarn.

Fler centralbanksköp av guld

De senaste veckornas revansch för guldpriset utlöstes som bekant av att Indiens centralbank köpte 200 ton guld den 4:e november. Den 23:e november köpte så Rysslands centralbank nästan 16 ton guld. Mauritius centralbank har köpt ca 2 ton guld av IMF, vilket för ett litet örike inte är att förakta. 2 ton guld är värt ungefär en halv miljard SEK.

Internationella Valutafonden, IMF, har kvar ca 203 ton att sälja för att fiska fram fiatdollar att låna ut till fattiga länder i utbyte mot att dessa använder de lånade pengarna för att köpa dyr infrastruktur av USA och andra västländer.

Man kan notera att det guld som IMF fortfarande vill sälja bara är värt runt 50 miljarder SEK, vilket säger något om hur lite pengar som behövs för att få guldpriset att explodera. Glöm inte heller att Riksbanken vill fortsätta sälja guld och tidigare har slagit sig för bröstet för hur duktiga de var när de sålde guld för drygt 100:- SEK per gram och köpte dollar istället...

I skrivande stund kostar guldet ca 262:- SEK per gram, vilket är 20:- SEK mindre än det tidigare rekordet från i mars i år på ca 280:- SEK. Guldet har varit nere och vänt vid ca 220:- SEK per gram, vilket var en sättning på ca 22%. Man skall alltid komma ihåg att rekyler om 20-30% är helt normalt för guldet, och vi har sett sådana rekyler i princip varje år sedan uppåttrenden i guldet började år 2000-2001, men ändå har guldet hela tiden nått högre och högre toppar.

James Turk, som driver GoldMoney.com, utlyser nu att guldet har gått in i andra fasen i sin bullmarket, dvs den där institutionerna kommer in och priset inte längre drivs av early adopters och smart money. Nu är det big money som kliver in, exemplifierat av centralbankerna.

Den här fasen kommer sedan vara i ett antal år innan fas två går över i den maniska fas tre, då alla och envar skall kasta sig in i guld. Då pratar vi inte om den lilla skaran av early adopters och pålästa som redan köpt guld de senaste åren, utan då pratar vi verkligen om alla.

Då säljer förstås alla som gick in under fas ett och två.

Men innan dess är det många år kvar, och vi kommer få se fortsatta sättningar om 20-30% periodvis varje år, och fortsatta varningar från Claes Hemberg att guld är alldeles för riskabelt och gör ju att Avanza inte tjänar några pengar.

Vad Obamaregimen egentligen tar med sig till Köpenhamn

Det blev stora rubriker i Sverige om att USA minsann skall erbjuda utsläppsreduktioner av koldioxid om 17% till år 2020 vid mötet i Köpenhamn, och 83% till år 2050. Obama kommer själv rent ut av till mötet.

Men det här är bara Obamarama, Europas förälskelse i Obama. Går Obama på toaletten hurrar Europa går Washingtonordspråket.

För det enda konkreta förslag man är beredd att lägga på bordet är 17%-reduktionen, och det säger inte heller något om vad för motprestationer man i så fall kräver. 83% är en långsiktig extrapolering och ett långsiktigt mål, inget som USA tänker erbjuda. Se Vita Husets PM:

"The White House also announced that, in the context of an overall deal in Copenhagen that includes robust mitigation contributions from China and the other emerging economies, the President is prepared to put on the table a U.S. emissions reduction target in the range of 17% below 2005 levels in 2020 and ultimately in line with final U.S. energy and climate legislation. In light of the President’s goal to reduce emissions 83% by 2050, the expected pathway set forth in this pending legislation would entail a 30% reduction below 2005 levels in 2025 and a 42% reduction below 2005 in 2030."

Notera att det inte är president Obama som bestämmer, utan det är kongressen. Dessutom är det sannolikt så att eventuell amerikansk lagstiftning inte kommer kunna klubbas förrän efter nästa kongressval, och då riskerar demokraterna att hamna i minoritet.

Vad som kommer till Köpenhamn är 17% och Obama själv. Några 83% kommer inte läggas på bordet.

Notera speciellt att för att USA skall acceptera 17% så kräver man uttryckligen att Kina och övriga tillväxtländer skall ta till "robust mitigation contributions". Eftersom hela klimathysterin handlar om förmögenhetsöverföring från I- till U-länder, så vet USA mycket väl att motparterna inte kommer svara upp och USA kommer därmed inte klubba igenom några 17%. För U-ländernas ståndpunkt är som bekant att I-länderna skall minska, U-länderna skall få fortsätta öka och dessutom få betalt tusentals miljarder i kompensation för dåligt väder. U-ländernas inte sällan korrumperade regimer ser hela klimathysterin som en fantastisk ekonomisk mjölkko och ännu ett sätt att fylla upp sina offshorebankkonton. Rent av bättre än svenska SIDA.

Men som sagt när Obama fiser gör svensk media vågen. Ännu ett Washingtonordspråk.

Men hur skall USA uppnå 17%?

Talk is cheap.

Kanske internationella utsläppsrätter som USA kan köpa för nypressade digitala dollar? Någon annan får avstå, men USA fortsätter. I utbyte får andra länder allt mer värdelösa digitala dollar?

För hur USA skall kunna reducera utsläppen frivilligt med 17% på 10 år vet inte jag.

Vad jag vet är att oljan sinar pga peak oil, och med start i de fattigaste länderna och de fattigaste personerna lokalt kommer alla tvingas minska sin konsumtion av olja eftersom det helt enkelt kommer finnas mindre olja att konsumera per dag. Peak oil är ett akut problem, men inte vad som skall diskuteras i Köpenhamn, även om åtgärderna oftast är samma som för minskade CO2-utsläpp, undantaget CO2-lagring som bara drar ännu mer energi.

Men USA spränger bort hela berg för att istället bryta kol, och sitter på rejäla tillgångar av fossilgas. Visserligen når även de sin peak framöver, och som alla vet så finns det inte tillräckligt med fossila bränslen för att uppfylla IPCC:s scenarier om global uppvärmning.

Nej, det blir intressant hur USA kommer påstå sig lyckas minska utsläppen med 17% till år 2020. Å andra sidan har Sverige påstått sig kunna reducera med 50% till år 2020, iaf oljekonsumtionen. Göran Persson kallade 50% att vara oberoende av olja...

Men i nuvarande takt lär inte ens vi inte hinna med det till år 2020. För sedan Göran Perssons oljekommission lade fram sin rapport 2005 så har faktiskt absolut ingenting väsentligt hänt. Fem år bortkastade. Som bekant är i princip hela den svenska elproduktionen redan CO2-fri, undantaget de nya fossilgaskraftverk som startats i Malmö och Göteborg de senaste åren. Annars gör inte några vindkraftverk att våra CO2-utsläpp minskar. Möjligen att de inte ökar lika mycket i t ex Tyskland dit vi exporterar vår el. Plus att kraftverken i Malmö och Göteborg antagligen svarar för lika mycket elproduktion som de senaste årens alla nya vindkraftverk. Vi springer fort men står bara stilla.

Fast vad Sverige behöver göra för att minska vårt beroende av olja är förändra konsumtionen av drivmedel till våra fordon, inte producera ännu mer fossilfri el. Men det sker inte i praktiken i någon förhöjd takt, och fordonsparken tar lång tid att byta ut. Endast om samtliga bilar och speciellt tunga fordon som köps byts mot helt fossilfria fordon och de gamla direkt skrotas så kommer vi kunna nå målet om 50% till år 2020. Fast då får förstås bilparken stå stilla, för fossilfritt bränsle i de volymerna kommer vi inte få tag på.

Glöm inte att personbilstrafiken bara står för en bråkdel av vår oljeförbrukning. Det ser fint ut att köpa en E85-bil, men inte ens om alla personbilar kördes på E85 skulle vi reducera vår oljeförbrukning med 50%. Den tunga trafiken måste över. Dessutom innebär E85 idag bara att oljeförbrukningen hamnar i producentledet istället, dvs förflyttar problemet till en jordbrukare någon annanstans.

Något vi generellt gjort med vårt oljeberoende. Vi redovisar den inte, men en del av Kinas utsläpp av CO2 är de plastprylar vi köper till julklappar här i Sverige. Vi kan gnälla på Kinas utsläpp, men de utsläppen sker därför att alla vi här i Sverige köper billigt importerat skräp.

Vi exporterar vårt oljeberoende, så ser det bättre ut på pappret. Sedan klagar vi på dem som tagit över industriproduktionen åt oss och slår oss för bröstet för att vi minsann är så duktiga.

Men om nu USA skall kräva reduktioner från de U-länder som vi köper vårt konsumismskräp från, vem skall då producera prylarna? Skall vi ta hem industrin igen och öka våra egna utsläpp?

Säljsignal i Lundin Petroleum

Som ingen som följer aktien missat så rapporterade Lundin Petroleum (OMX:LUPE) om dåliga borrresultat igår, och aktien dök. Tillämpade man stop-loss så sålde man förstås, och det blev även en teknisk säljsignal under dagen.

Man kan ju diskutera om dags-TA fungerar vid fundamenta, fundamentala nyheter går alltid i första hand. Sist Lundin Petroleum tvärdök och utlöste säljsignal i dagscharten så blev det i själva verket bästa tillfället att köpa. Man skulle i det fallet fångat den fallande kniven.

Men efter att ha stuckit sig illa många gånger så tänker iaf inte jag fånga några fallande knivar utan avvaktar. Men för den som sitter med realtids intradag-TA i sin tradingapplikation så borde det bli en intressant dag att handla i Lundin Petroleum. Happy trading!

Raset i Lundin Petroleum gav även säljssignal på hela indexet SX Energy, så man skall i princip sälja alla svenska oljeaktier om man vill följa trenden.

2009-11-25 08:30

Saab-kraschen en svart svan?

Nu har förstås inte GM satt Saab Automobile i konkurs riktigt än, utan de skall först besluta detta på tisdag enligt media och man bör nog vänta sig att det är vad som sker nästa vecka.

Även om Saab Automobile inte är börsnoterat så bör man fundera på vad en konkurs får för effekter på Sveriges ekonomi. Alla talar ju om återhämtning, ekonomisk tillväxt och stigande börser.

En svart svan är något som "ingen" förutsåg, men alla förstås säger "det fattade väl vem som helst" efteråt, och som får oöverblickbara och stora konsekvenser. Med Saabs konkurs (jag förutsätter att det är vad som sker, och förtränger inte som Trollhätteborna detta) kommer en lång rad underleverantörer att drabbas, det rör sig inte bara om några tusen jobb på Stallbacka i Trollhättan.

Med detta riskerar fordonsklustret i Västsverige att haverera när underleverantörer går under, och inte heller längre kan leverera till Volvo Car och även börsnoterade Volvo AB (OMX:VOLV A,VOLV B).

Arbetslösheten får sig ytterligare en skjuts, den så önskvärda ekonomiska tillväxten får sig en törn.

Det finns två varianter här.

Antingen ändrar alla analytiker, inklusive Finansdepartementet och Konjunkturinstitutet, sina prognoser för svensk ekonomi pga Saab-kraschen och skriver ner den rosiga världsbilden. Det ger kanske en krasch på börsen, eller åtminstone en nedgång.

Alternativt så ändrar man inga prognoser pga Saab-kraschen, och säger därmed att Saab och alla dess underleverantörer är oväsentliga för svensk ekonomi, alternativt att man redan hade räknat med att Saab skulle gå under.

Det tål att diskuteras vad effekterna blir. Vill man förtränga så säger man förstås att framtidsutsikterna för Sverige inte påverkas, eller så slår man sig för bröstet och säger "det här hade jag redan räknat med". Synd bara att media och analytiker varit tämligen okritiska mot hela Koenigseggaffären fram tills nu och istället hyllat affären.

Men hoppet är som sagt det sista som överger människan.

Den svarta svanen landar nu i dammen i parken. Tror knappast det kommer glädja den svenska börsen.

Mediamanipulation och källkritik

Först klargör jag min ståndpunkt så ingen missuppfattar den. Jag är mot storskalig uppfödning av gris, och köper själv bara ekologiskt griskött. Jag ogillar även starkt kartellorganisationen Swedish Meats, men har fortsatt förtroende för Svenska Djurhälsovårdens veterinärer och även våra kompetenta djurskyddsinspektörer. Jag försvarar inte ett enda övergrepp eller lagöverträdelse, i de fall de faktiskt förekommer, men frågan är om det är så många fall som det påstås?

Men jag är också så pass luttrad och allmänbildad att jag kan se genom när media manipuleras och missvisande uppgifter läggs fram av en aktivistorganisation, som på inget sätt är objektiva även om de försöker påstå sig vara det.

Det här handlar naturligtvis om "grisskandalen".

För det första. Om Djurrättsalliansen är så måna om djuren, varför har de väntat i upp till två år innan de polisanmäler de enskilda uppfödarna? Djurrättsalliansen har enligt dem själva alltså haft bevis i upp till två år, men inte lyft ett finger för att stoppa de enligt dem påstådda lagbrotten och få plågan av grisarna att upphöra. Låter inte som att man månar om djuren direkt.

Svaret är naturligtvis mediamanipulation. Det var först när man fick tag på något riktigt snaskigt vid antagligen ytterligare ett av många hemliga nattliga besök hos Swedish Meats ordförandes grisbesättning, som man gick till media. För innan dess hade man inget att visa.

Man har erkänt hos SvD att man besökt samma uppfödare flera gånger.

För det andra. Djur blir även under goda förhållanden ibland sjuka eller skadade. De är levande varelser och inte maskiner, och blir precis som t ex barn sjuka eller skadade ibland. Då flyttar uppfödaren djuret till en separat avdelning i anläggningen, där behandling och medicinering utförs och djuret får extra övervakning. En del av dessa djur dör dock. Men det viktiga här är att tar du ett foto på "sjukhusavdelningen", så kommer du få se hemska bilder på sjuka djur. Men du måste då också titta i stalljournalen, vilket djurskyddsinspektören gör. Där står det varenda behandling som djuret står under. Om t ex en diande sugga får ett sår, så flyttas hon och hennes kultingar undan, och eventuellt måste suggan fixeras av veterinärmedicinska skäl så hon inte lägger sig med den skadade sidan nedåt när hon vill dia sina kultingar. Eller vill djurrättsalliansen att kultingarna skall skiljas från sin skadade mor?

Men det blir bra TV. Det blir bra foton om man vill manipulera det lättlurade svenska folket.

På samma grunder så kan man besöka ett svenskt sjukhus och ta foton på sjuka, skadade och döende svenskar och publicera och säga "i Sverige far folket illa, se hur det ser ut i svenska sovrum". Men det är naturligtvis inte korrekt.

Samtliga bilder på djur från Swedish Meats ordförandes gård var tagna från avdelningen med sjuka djur, och efter en veterinärkontroll igår förmiddag så fanns det inte längre något att anmärka på. Ordföranden har dock avgått från sin post som ordförande, och Djurrättsalliansen festade nog loss hårt efter den mediafjädern i hatten.

Citat från Aftonbladet:

"Under dagen har Svenska djurhälsovården varit och kontrollerat besättningen på Hultströms gård.
– Enligt djurhälsoveterinärens bedömning fanns det ingen vanvård, inga djur som utsatts för lidande, säger Jan-Åke Robertsson, vd på Svenska djurhälsovården.
Veterinärföretaget är ingen myndighet utan utför kontrollerna på kundens begäran. I det här fallet [Swedish Meats ordförande] själv.
– Vi kom fram till att många av de grisar som visats på bild var under behandling och i en särskild avdelning. De som var så allvarligt sjuka att de inte kunde botas med läkemedel avlivades. Hur många det var vet jag inte.
"

För det tredje. Allt vi har är Djurrättsalliansens påstådda siffror. De hävdar att de (olagligen) gjort intrång hos ca 100 uppfödare, och endast tre var felfria. De har inte tagit sig in någonstans där det varit låst, och ser på detta med stolthet. Det är alltså OK att gå runt och känna på lägenhetsdörrar och bara gå in om dörren är upplåst, bara så ni vet. Åtminstone om Djurrättsalliansen får bestämma. Väl inne rotar ni runt tills ni hittar något smaskigt att fotografera, och sedan lägger ni ut det på nätet som representativt för den personens lägenhet.

Hur ser det ut hos de uppfödare som har så bra rutiner att de låser djurstallarna? Det kanske är felfritt hos dem också? Är man extra mån om sina djur låser man, så ingen obehörig tar sig in och sprider sjukdomar och förstör allt arbete man gjort för så god djurhållning som möjligt.

Eller så kanske Djurrättsalliansen besökt 400 gårdar, men hittade bara fel hos hundra. Men det håller de tyst om. Att var fjärde gård är felfri skulle inte slå lika högt när man vill manipulera media och svenska folket. Fast svenska folket kanske hellre litar på en aktivistorganisation som begår brott, inklusive stjäl kadaver som ligger i väntan på det lagstadgade kravet på destruktion.

För det fjärde. Gammelmedias journalister börjar genomskåda bluffen. GP gör ett oanmält besök hos Säve-bonden, och hittar inte en enda punkt att anmärka på efter att ha gått igenom bägge byggnaderna.

Man skall fundera på hur amatörerna i Djurrättsalliansen kommer fram till "för mycket ammoniak" eller "för dåligt dimensionerad ventilation" när våra professionellt utbildade och kunniga djurskyddsinspektörer drar en annan slutsats.

Enligt Sydsvenskan så har de också visat sig att en del påstådda bilder inte kommer från utpekade uppfödare, vilket t ex bevisas av den tekniska utrustningen på bilderna, och enkelt kan kontrolleras vid ett besök. Djurrättsalliansen har alltså fört fram fel bilder med avsikt att peka ut uppfödare. Det hela låter alltså allt mer som en bluff och som det PR-trick och den mediamanipulation det är.

Svenska Dagbladet har också en artikel där uppfödarna påtalar att grisar t ex gillar att rulla sig i lera för svalka om sommaren, och blir då mycket riktigt smutsiga.

Döda djur är för övrigt inget konstigt. Inte heller dödfödda kultingar. Som jag skrev igår får inte de tusentals djuren tillsyn dygnet runt, och nattetid när Djurrättsalliansen tar sig in där har det alltså gått några timmar. Då hittar man kanske dödfödda kultingar, några i varje kull dör antagligen.

Kadaver läggs åt sidan för att hämtas till destruktion av Svensk Lantbrukstjänst. Det kan ta någon dag, men det är alltså inget konstigt med att döda grisar läggs i ett stålkar i väntan på kadaverbilen. Men det blir "bra TV" när det tas ur sitt sammanhang.

Av ca 100 polisanmälningar så kommer antagligen 90-95 att läggas ner, och gissningsvis kanske högst någon enstaka att leda till åtal. Det vet naturligtvis Djurrättsalliansen, men tills dess kommer det slukas resurser hos polisen för att utreda saker som inte var brottsligt, och andra utredningar får stå åt sidan.

Nu förväntar jag mig inte att en enda djurrättsaktivist kommer förstå eller acceptera en enda av ovanstående punkter, är man normativt och dogmatiskt insnöad i sin snäva förutfattade åsikt så är det inte meningsfullt att debattera. De tror antagligen att om svenska folket slutar köpa julskinka så kommer tusentals grisar att släppas fria att leva ett naturligt liv (dvs i stora mängder frysa och svälta ihjäl vintertid, när de inte leker jordfräs i de vegetariska odlingarna på svenska åkrar). Så blir naturligtvis inte utfallet. När ännu en grisuppfödare lägger ner så går alla djur till slakt eller avlivning, några djur befrias inte.

Men tyvärr så har de flesta bloggare visat på bristande allmänbildning och bristande källkritik, utan sväljer allt med hull och hår.

Det finns några undantag som kan tänka själva trots att de är kritiska mot köttindustrin som helhet, t ex bloggaren Ekotänk, som visar sig ha något i hjärnan och faktiskt kan tänka själv.

Dackefejden har också en balanserad kommentar, kanske därför att han själv haft (och slaktat och ätit upp) egen gris.

Djurrättsalliansen har presenterat ett snyggt mediakit, med den information de själva vill lägga fram. Men de är inte objektiva, de har en agenda, och allt jag önskar är att ni tänker efter själva innan ni sväljer allt med hull och hår.

Det svenska folket är allt mer distanserat från vår matproduktion, både den vegetariska såväl som den animaliska. Det är då lätt att lura i svenska folket vad som helst, när de själva saknar allmänbildning nog att kunna ifrågasätta det som skickligt presenteras av en allt annat än objektiv organisation. Det är också bland okunniga och lättmanipulerade ungdomar som man rekryterar folk till organisationen, ungdomar som sedan får en dogmatisk hjärntvätt den katolska kyrkan skulle varit stolt över. Lustigt nog är nog de flesta djurrättsaktivister kritiska mot religon och religös skolning eller hjärntvätt.

Tag och besök en uppfödare idag. Ni måste dock vara vaccinerade mot svininfluensan, så ni inte sprider sjukdomen till besättningen, och i övrigt vara helt friska vid besöket då uppfödaren knappast vill att ni likt Djurrättsalliansen skall gå runt och nysa på djuren. Bilda er en egen uppfattning. Det kommer dock lukta illa. Djur går inte på toaletten och spolar, de duschar inte heller dagligen och sover inte i sängar med nytvättade och nystrukna lakan. Även om det ibland ser ut så i sagor.

Det finns gott om anledningar att kritisera djurfabrikerna, men det går att göra utan att ägna sig åt mediamanipulation. Köp istället ekologiskt griskött, eller köp själva en smågris som kan få gå hos någon småbrukare innan ni själva ser till att slakta den och äter upp den. Så kan ni själva ta ansvar för förhållandena.

Till sist vill jag veta vilka tre uppfödare som var felfria enligt Djurrättsalliansen. Klarade man av deras kriterier för att vara felfri så måste det vara helt fantastiskt. Kanske rent av strukna lakan och dunbolstermadrasser till grisarna?

2009-11-24 20:35

Vad var det jag sade om korvkiosken i Ängelholm?

Jag älskar ju att säga "vad var det jag sade". Nu pratar jag inte om korvmojen bredvid McDonalds vid motorvägen i Ängelholm, den är riktigt bra, utan om den andra korvkiosken, den med lite lägre omsättning. Alltså plastic-paddingbiltillverkaren Koenigseggs bud på Saab.

Jag sade ju vad var det jag sa om Koenigseggs påhittade elbil, som ju också var bra PR, men en ren bluff. Gammelmedia vaknade efter några månader, men Koenigsegg hade fått sin PR.

Sedan har vi PR-tricket med budet korvkiosken lade på Saab Automobile. Så här sade jag först 2009-06-11:

"Lite påpassligt så skall slutförhandlingarna pågå i flera månader sägs det, dvs ngt officiellt kommer vi inte få höra på länge än. Under tiden kommer "nyheten" om Koenigsegg cirkulera runt världen över, och ge massvis med gratis PR."

Sedan sade jag följande 2009-06-16:

"Notera att det rör sig om en avsiktsförklaring. Man har alltså inte skrivit på att man faktiskt skall köpa. Det kan alltså fortfarande röra sig om ett PR-stunt. Koenigsegg får nu nästan gratis reklam världen över. Och det finns fortfarande massvis med legitima skäl som Koenigsegg kan skylla på för att dra sig ur, ex att man inte fick ytterligare finansiering eller att det föll under en due diligence som nu antagligen skall genomföras."

"Det är ett fullkomligt icke bindande papper, som bara säger att man skall gå vidare och titta närmare på saken. Nedsidan blir att ingen annan tittar vidare på Saab Automobile, och om det bara var ett PR-stunt, så kommer därmed bolaget att läggas ner framåt hösten."

Sedan skrev jag också 2009-08-07:

"Det är alltså alltjämt fortsatt snygg PR för Koenigsegg att få så mycket uppmärksamhet som möjligt i särskilt internationella media, men det är ett cyniskt spel med de anställda som får pendla mellan hopp och förtvivlan bara för att Koenigsegg skall få lite extra mediautrymme."

Och nu drog man sig till sist ur när det inte gick att hala fram någon mer PR utan att faktiskt också hala fram stålarna. Att GM ens är överraskade är konstigt.

Det blev alltså mycket snack och lite hockey, och ett halvår av gratis reklam för Koenigsegg, plastic-paddingbilfabriken.

Genom det cyniska PR-spelet har man nu under den sista kritiska tiden för Saab Automobiles överlevnad gjort att ingen annan tittat vidare på bolaget, som nu sannolikt borde sättas i konkurs per omgående. Undrar hur mycket av statens pengar som hann lånas ut?

Trist för alla inblandade utom Koenigsegg, men kanske lika bra. Synd bara att plågan blev så lång. Och nu tycker även gammelmedia att affären varit märklig från första stund. Lite sent att komma med det nu bara.

Hoppet är det sista som överger människan. När det väl försvunnit återstår bara konkursens nakna sanning. Trollhättan har nu förlorat alla sina industrier utom de sista spillrorna i form av Volvo Aero. Nohab, Ferro och Saab är borta. Men i Nohabs gamla lokaler spelar utländsk personal ibland in konstfilm med kritstreck på marken. Slussarna och vattenkraftverket lär väl finnas kvar och är vackert att vandra runt bland. Wärtsilä finns väl också kvar?

Alltid något. Vill man ha ett billigt hus att sitta och träjda från så lär det väl finnas många i Trollhättan framöver.

Många är efterkloka och pratar om en bluff eller luftslott från början till slut. Men visa istället att ni drog den korrekta slutsatsen från början.

Bild på mig

Eftersom så många av er verkar mer intresserade av vem jag är eller hur jag ser ut än aktier, investeringar och allmänt tjafs, så har jag sedan tid lagt upp en profilbild på mig. Ni kanske har sett den vid mina kommentarer till inlägg, annars kan ni se den i en lite större variant på min profilsida.

Det är ett foto på mig när jag är ute och promenerar i skogen i mitten av augusti.

Jag finns också på Twitter numera, som Cornubot.

Men de andra då?

Tillägg: Se även senare inlägg.

Stora krigsrubriker och moralpanik så här lagom i julskinetider om att den sk Djurrättsalliansen olagligen tagit sig in i smittkänsliga svinlokaler och dokumenterat lagbrott. Genom att påskina lagöverträdelser i nästan samtliga fall och samtidigt visa filmer ur det enskilt värsta fallet så vill man få det att verka som att alla grisar behandlas så här illa. Snyggt PR-trick och bra timing inför julskinkan.

Det vore mer intressant att veta vad lagbrotten är i övriga fall. T ex kan det röra sig om att ett utrymme har för låg takhöjd, något som dock inte påverkar grisen, utan mer att djurskyddsinspektören kanske slår i huvudet i någon takbalk. Grisar är dock inte fullt så höga.

För övrigt är inte heller döda djur särskilt ovanligt på större gårdar. Det dör djur hela tiden i jordbruket. I det område jag bor kör kadaverbilen från Svensk Lantbrukstjänst, som har hand om transporten av döda djur, tre gånger i veckan. Året runt. Djur dör och nödslaktas hela tiden, precis som det dör t ex pensionärer hela tiden. Normal åtgärd är att låta djuret ligga tills kadarverbilen kommer och hämtar (ungefär som pensionären får ligga kvar i sin säng tills likbilen eller ambulansen kommer), även om jag tycker det är bättre att flytta bort kadavret från övriga djur först. Men då gnäller någon förbipasserande att det ligger en död ko bredvid soptunnan (och väntar på att hämtas), och anmäler en för vanskötsel, så de flesta låter nog djuren ligga tills minuter innan de hämtas. Ett alternativ är förstås om det är vardag och inte allt för varmt att omgående lasta djuret på lämpligt fordon och köra till obduktion, men då bör djuret se till att dö dagtid en vardag, vilket inte alltid är fallet. En obduktion kostar också en hel del, om man nu inte är ansluten till Svenska Djurhälsovården. Men det äter upp redan hårt pressade uppfödares marginaler även då.

Ett exempel är att lägga en avliden spädgris på en höstack utanför svinstallarna, i väntan på att kadavret skulle hämtas av kadaverbilen. Men då kom Djurrättsalliansen och stal kadavret, vilket är olagligt och ett brott mot en lång rad lagar. Döda djur måste till destruktion, och får inte avlägsnas av djurrättsaktivister. Nu får alltså en bonde skit av aktivisterna för att ha avlägsnat ett avlidet djur, damned if you do, damned if you don't. Förr fick man gräva ner kadaver på den egna gården, men nu måste de ligga framme för destruktionshämtning, vilket leder till sådant här. Aktivisterna ser detta som vanvård och börjar gråta, men jag ser bara en bonde som gjort rätt och avlägsnat det döda djuret från besättningen och lagt fram det för att hämtas av kadaverbilen. Alla djur journalförs, och man måste ha kvitton på att döda djur hämtats så det går inte att smussla undan döda djur, då stämmer inte journalerna.

Eftersom en bonde inte har tid att övervaka sina djur 24/7, utan kanske ser till dem 1-2x om dagen, så innebär det att ett dött djur ofta kan ligga i upp till 12 timmar innan det upptäcks. Så är det. Betalades köttet betydligt högre kunde man haft råd med personal som övervakar djuren 24/7, och därmed omedelbart kan avlägsna döda djur, men då talar vi kanske om 10x dagens köttpriser.

Speciellt riskabelt blir det när utomstående amatörer tar sig in i djurutrymmen de inte har rätt att vistas i. Särskilt om de i närtid har besökt andra besättningar. Då kan de sprida sjukdomar som dödar andra djur, t ex svininfluensan. Man får inte vistas i grisutrymmen utan att vara vaccinerad. En stängd dörr är en låst dörr, oavsett om det pågår lagbrott på andra sidan och oavsett om den faktiskt är låst. Det är förbjudet att ta sig in i privata lokaler, och Djurrättsalliansen har alltså dokumenterat sina egna inbrott. Glömmer du att låsa dörren hemma, så är det likväl inbrott att gå in där utan att bo där.

Det är direkt oansvarigt av Djurrättsalliansen att olagligen besöka djurutrymmen och sprida sjukdomar. Vill de kunna sätta åt någon så kan de ta dit en influensasjuk medlem som går runt och nyser lite, och sedan komma tillbaka några dagar senare så kan de hitta högar av döda djur...

Att sedan just Swedish Meats ertappas ha en nyckelperson med dålig djurvård är ju inte överraskande. Swedish Meats ("SCAN") är en kartellorganisation som pressar priserna maximalt så att köttuppfödare lever på gränsen för att överleva, och har även slutat att betala för KRAV-märkt kött. Rimligtvis baserar sig Swedish Meats kalkyler på de egna nyckelpersonernas djurhållning, för inte är det speciellt lönsamt att föda upp köttdjur. Ta bort jordbruksstöden så blir vi av med i princip all köttproduktion i Sverige, undantaget gamla mjölkkor som går till slakt, samt deras tjurkalvar. För att producera mjölk behöver ju kon vara dräktig ibland...

Man kan fundera på hur mycket man kan lita på Djurrättsalliansens dokumentation. Hur bevisar de att de är på en specifik gård t ex?

Nej, jag köper enbart ekologiskt kött, och äter förstås det egenproducerade och hemslaktade.

Jordbruksministern Eskil "jag hatar småskaligt jordbruk" Erlandsson säger sig vara ledsen. Tro fan det. Storskaligt jordbruk leder till sådant här, och Eskil går i spetsen för att motarbeta småskaligt jordbruk där grisen tilltalas Gunnar eller Gunilla och inte SE-A12345-09123. Han vill inte heller att gris eller andra djur skall få slaktas hemma på gården i en lugn och trygg miljö, utan vill just att hans kompisar på Swedish Meats skall transportera SE-A12345-09123 i en trång lastbil över halva landet innan hon eller han slaktas i en okänd miljö som luktar blod och stress, samt betala uppfödaren några kronor per gris.

Det finns två snabba sätt att få bukt på problemen, och problem existerar. Det ena sättet är att ta bort jordbruksstöden, vilket snabbt kommer slå ut de flesta bönder och konvertera det mesta av Sveriges jordbruk utanför jordbruksslätterna till skog. Det andra är att höja köttpriserna, dvs att konsumenterna är beredda att betala åtminstone 50% högre priser, och att större delen av denna ökning tillfaller uppfödaren och inte Swedish Meats eller ICA-handlaren.

Vi kan gott äta mindre kött, men djur är nödvändiga i ett hållbart jordbruk. Att leva på vegetarisk kost på våra breddgrader är enbart möjligt tack vare fossila bränslen och globala transporter av frukt- och grönsaker året om. Det tillhör den fossila parantesen och är ett I-landsproblem.

Framöver så här efter peak oil kommer djuren förbli ett måste i framtidens fossilfria jordbruk. Men det får också bli småskaligt, för dagens storlek på jordbruket förutsätter fossil energi.

Vad djurrättsaktivister har svårt att förstå är att varje djur som idag lever på svenska lantbruk en dag kommer dö. Det kan ske på ett av fyra sätt. Hemslakt, nödslakt, självdöd eller slakt. Det första och bästa går i praktiken bara att ordna i små besättningar. Ju färre som köper svenskt kött desto fler djur kommer dö av självdöd eller i bäst fall nödslakt. Om vi åt mer kött skulle uppfödarna inte behöva behålla djur i onödan, och fallen av självdöd skulle minska.

Hemslakt får man dock bara göra för det egna hushållets bruk.

En gris skall vara ute och böka i jorden och få vara den jordfräs den är. Den skall inte hållas inne i enorma lokaler tillsammans med hundratals andra grisar. Sådant skall vi bara göra med våra pensionärer.

Eat that, Sam Sundberg

Minns ni Sam Sundberg som menade att Milleniumtrilogin var orealistiskt eftersom hackern Lisbeth Salander använde Mac?

Tänka sig, nu finns det rent av en artikel på IDG om att allt fler nya grupper använder Mac, t ex IT-konsulter. Inget överraskande för många av oss, men antagligen väldigt överraskande för Sam Sundberg.

Myndighetsgodtycke

Jag har ju tidigare skrivit om att Jordbruksverket inventerar all jordbruksmark i Sverige, bland annat mha GPS-utrustade Nisse från Manpower (OK, Pelle från Poolia). Detta för att ge korrekta stöd och bidrag.

Nu är det förstås så att det inte så sällan innebär att man får ökade arealer, men då har Jordbruksverket godtyckligt bestämt att man bara får tillgodoräkna sig de ökade arealerna om Jordbruksverket mätte upp dessa för första juni. Fick man, som jag, först besök av GPS-Nisse efter första juni, så får man inte stöd för de ökade arealerna.

För egen del rör det sig inte ens om korvören, jag hade ju fel på minsta enheten hundra kvadratmeter (0.01 hektar) hit eller dit per block, men i de fall jag alltså hade angett för lite mark så blir det inga ersättningar. Med säg 1200:- SEK per hektar i gårdstöd blir det alltså 12 kronor per block jag går miste om, plus 0.01*2500:- i miljöersättningar för särskilda värden. En total utebliven intäkt att beskatta i företaget om 27:- kronor. Japp, EU-stöd räknas som intäkt i företaget och belastas alltså med skatt om nu någon trodde att stöden var bidrag för att pilla sig i naveln. Trots allt krävs det motprestation i form av skötsel för att få stöden, och då är de intäkt i företaget och inte skattefria bidrag. De som tror att jordbrukare skär bidragsguld med kniv kan trösta sig med att på marginalen kan det bli upp till ca 85% skatt på stöden om man är dålig på skatteplanering.

Men det sätter fingret på ett godtycke och orättvis behandling från Jordbruksverket. Som markägare har man ju definitivt inte gjort något fel om man ansökt om för lite stöd, och man har heller inte kunnat påverka när marken inventeras. Lite underligt kan man tycka. Något motiv till denna godtyckliga datumregel kan jag inte heller hitta, för byråkratin blir rent av större. Nu har man rent av skrivit med detta i beslutsbeskedet, vilket man alltså kunde struntat i annars och sparat några minuters byråkrati.

Nåja, vem bryr sig? Jag har för lite EU-godkänd jordbruksmark för stöd ändå från och med nästa år, eftersom man främst vill stödja storbönder och inte småbrukare. Ett jordbruksblock om 1 hektar hos en stor bonde kräver tydligen mindre administration för Jordbruksverket än 1 hektar hos en småbrukare. Det skall iaf bli gott att sätta upp överkryssade EU-flaggor och "Här upphör EU:s gårdsstöd" längs de promenadvägar jag erbjuder.

För egen del innebär beskedet från Länsstyrelsen, vars byråkrater hanterar det hela åt Jordbruksverket, iaf att chansen att få stöden utbetalda innan årsskiftet har ökat något. Normal hade man fått lite av pengarna redan i oktober.

Oavsett så skall ju jordbruksstöden tack och lov avvecklas framöver och istället skall teknik- och utvecklingsföretag få uppleva EU-byråkratin och hållas under armarna med EU-stöd och förvandlas till "bidragstagare" i folkmun.

2009-11-23 20:36

Köpsignal i DNO

Det norska oljebolaget Det Norske Oljebolag International, oftast känt som DNO (OSE:DNO) gav teknisk köpsignal igen idag.

Jag får fortsatt vara skeptisk mot alla signaler i DNO, eftersom de än så länge inte gett något. Har man tillämpat stop-loss korrekt så har det dock inte inneburit några större förluster. Återstår att se om vi faktiskt får någon väsentlig rörelse den här gången.

Hitte-på-reserver

Bloggaren Finoas uppmärksammar att definitionen av bevisade oljereserver skall ändras i USA. Och inte åt rätt håll.

Oljebolag kommer framöver att kunna boka hitte-på-reserver som bevisade reserver, utan att ens behöva sätta borren i backen. Rena OPEC alltså, där inget land någonsin minskar sina reserver oavsett hur mycket olja de pumpar upp.

Som Finoas påpekar kan man ju fundera på om inte peak oil spelar in här. Nu kommer man nämligen kunna hävda att det finns betydligt större reserver än tidigare, utan att behöva göra något annat än bevisa dem i teorin, t ex genom reservoarmodeller utan att bekräfta dessa med borrdata. En positiv tanke är att det därmed skall bli lättare att söka finansiering hos marknaden för exotiska fynd av t ex djuphavsolja.

Men naturligtvis kommer tillförlitligheten investeringsunderlaget för olika oljebolag och oljeaktier att ställa allt större krav på investeraren när alla reserver är bevisade, men en del reserver är mer bevisade än andra...

Mindre seriösa oljebolag kommer kunna hitta på reserver på riktigt och blåsa investerare. Inom gruvnäringen hade vi skandalen Bre-X, men den krävde fysisk förfalskning av borrkärnor. Framöver räcker det med en schysst reservoarmodell, åtminstone för oljebolagen.

Tog bort enkäten

Jag tog bort den aktuella enkäten, för att spåra vad det är för något ord som gör att det inte längre visas reklam på sidan.

Det enda specifika inlägg jag skrivit nyligen som orsakar samma nedstängning av reklamen är detta.

Eventuellt måste även det inlägget förpassas bort så att rubriken inte ens finns kvar på bloggens historik, då ämnet tydligen är sådant att den stora reklamleverantören som börjar på G spärrar all reklam. Sagt och gjort, inlägget är nu flyttat tillbaka till oktober.

Och se där. När enkäten var borta dök reklamen upp igen. Frågan ovan är alltså väldigt känslig enligt det stora Internetföretaget som heter något med G. Skärmdumpar från enkäten innan jag strök den följer nedan:


Japp, jag är en sådan kålsupare att om jag inte drar in korvören på marginalen så ids jag inte blogga. Har inte råd att lägga tid på bloggen utan ersättning. Då finns det lönsammare sätt att dra in pengar. Får väl undvika att beröra det ämnet mer helt enkelt och hålla mig till aktier etc.

Det är dock fortfarande tomt i en reklamruta, men det kanske bättrar på sig efter en omindexering.

Internets bästa support?

Ibland blir man riktigt glad. T ex när man får snabb och kompetent support.

Klockan 17:43 i lördags kväll mailade jag Headweb och påtalade att svensk text inte verkade fungera för en specifik film när man spelade den via Headwebs plex-plugin. Lördag kväll alltså.

Klockan 17:54 fick jag ett svar. På en lördag kväll. Svarstid 11 minuter. Sådant blir man glad över.

Dessutom var supporten kompetent, förstod frågorna och kunde reda ut var felet låg.

Nu är det rimligtvis så att ett bolag som hyr ut film på nätet måste ha support kvällstid och helger, då det rimligtvis är flest kunder som ser på film vid de tiderna. Men jag är extremt positivt överraskad.

Jag kan jämföra med en bloggreklamleverantör som jag inte längre använder. De trollade bort tidigare intjänade pengar, vägrade förstå mina frågor, och när de väl efter någon vecka lyckades förstå det hela så konstaterade de att den ansvariga personen var på semester, men att jag själv kunde kontakta dem igen när personen var tillbaka från semester. Det blev alltså mitt eget ansvar att hålla reda på ansvariga personers semestertider, och själv ta intiativ till ytterligare kontakt. Efter en dryg månad utan att de lyckats förstå eller åtgärda problemet, trots att jag återigen kontaktat dem när ansvarig person var tillbaka från semester, sade jag helt enkelt upp mig från deras tjänst. Tänker dock inte skriva vilka det rör sig om, men det är alltså i den andra ändan av supportskalan. 0/10 poäng.

Headweb får dock 10/10 än så länge.

Kan notera att man från och med idag kan hyra senaste Harry Potterfilmen hos Headweb, Harry Potter och Halvblodsprinsen. Det kommer jag göra, helt säker på att jag kommer få snabb och kompetent support om något inte fungerar som det skall, även om det gäller Headwebs Plex-plugin.

Ni är neutrala till teknisk analys av aktier

Resultatet av förra veckans undersökning om vad ni tycker om teknisk analys ger ett nästan perfekt neutralt resultat.

Väger man era åsikter om teknisk analys på en skala till 1-5 så blir medlet 2.98. I princip helt neutralt. Man kan lätt säga att läsekretsen i allra högsta grad är kluven i frågan. Kluven nästan mitt i tu. Men ni får stå ut med fortsatta TA-inlägg från min sida ändå, då jag anser att det finns en del att hämta där.

Fallande knivar och fossilgasen

Det finns ett talesätt i aktiesammanhang som är fånga inte en fallande kniv. Innebörden av detta är att det oftast är en förlustaffär att försöka köpa en aktie som faller, och tro att man lyckas pricka botten. Det gör man inte, och gör man det beror det på tur. Istället gör det ont när aktien fortsätter falla.

Var botten ligger vet man först när kniven slutat falla, dvs när aktien börjat vända upp igen. Detta kan man använda teknisk analys till.

Jag har upprepade gånger försökt fånga en sådan fallande kniv, nämligen den amerikanska fossilgasen. Visserligen är det en råvara och inte en aktie, men samma princip gäller här.

Får tyvärr erkänna att jag blivit inspirerad av sex- och aktiebloggaren En daytraders dagbok (åtminstone är det hans egen klassificering) när jag arrangerat nedanstående bild. Men den är kanske illustrativ ändå.

Tittar man på en veckochart över fossilgas-ETF:en United States Natural Gas (NYSE:UNG), så är trenden kanska tydlig. Snacka om fallande kniv.

Nu tycker kanske några att det ser ut som att den håller på att plana ut, men det är bara en illusion orsakad av linjär skala. Tittar vi på samma graf fast med logaritmisk skala, vilket alltså ger oss proportionella förändringar så pekar det hela tiden rakt nedåt.

Det är alltid lätt att lura sig på exponentiella förändringar, eller i det här fallet det omvända. 80% i förlust är 80% i förlust, oavsett om man köpte till 60 USD eller till 30 USD. En tillgång kan alltid falla 100% oavsett från vilken nivå.

MACD har visserligen signalerat positivt ett bra tag nu, men MA5 har inte lyckats bryta över MA14 på nästan 1.5 år. Två försök har gjorts, vilket gett kortare köpsignaler, som dock inte gett speciellt mycket. De senaste ser vi i dagscharten.

Jag tror inte att det är någon vits att försöka ta sig en position förrän fossilgasen faktiskt bottnat och vänder upp även i veckocharten. Kanske händer det något de närmsta veckorna inför vintern, men fossilgasen är i contango, terminskontrakt längre fram i tiden har högre pris. Fossilgasbolagen säljer också mycket av sin gas just på termin och har alltså kontinuerligt fått bättre betalt än vad spotpriset anger. Men även framtida terminer har fallit i pris, och borraktiviteten har därför fallit. Så förr eller senare vänder det upp igen.

Men tills det vänder upp skall man inte fånga den fallande kniven.

2009-11-22 16:40

Guldpriset i SEK per gram vecka 47 november 2009 - Revansch för priset

Vi fick till slut se en revansch för guldpriset i veckan, även mätt i svenska kronor, SEK. Guldet tog ett kliv upp över 250:- SEK per gram. Återstår nu att se om guldet kommer ligga ett tag i intervallet 250 - 260 SEK per gram innan det fortsätter uppåt. Trenden är nu tydligt uppåt även i svenska kronor.

Ser vi på den större charten så är det fortfarande en bit kvar till nominellt ATH i SEK, även vi alltså fått se all time high i nominella amerikanska dollar, USD.

Som tidigare kan guldet fortfarande dubbla i pris utan att nå inflationsjusterat ATH, om man anser att KPI är inflation. Ser man penningmängden M3 som ett mått på inflation så skall guldet långt mer än dubblas från nuvarande nivåer.

Det börjar dock bli oroväckande många artiklar om guldpriset i media nu. Det kan å andra sidan innebära att guldet snart går in i fas tre av uppgångsfasen, även om det är lite väl tidigt i uppgångscykeln fortfarande. Tredje fasen i en uppgång är den hysteriska fasen drivet av privatpersoner bortom rim och reson, t ex sista året av IT-bubblan.

Men min tro är att vi inte är där än på långa vägar. Vi är där först när man diskuterar olika ställen att köpa guld varje dag kring fikaborden på alla arbetsplatser.