Cornucopia?

2009-05-29 11:20

Lite mer seriöst om BNP

Jag kanske skall skriva lite mer seriöst om BNP än i förra inlägget. Här följer grafen över kvartalsvis BNP, säsongsjusterad och inflationsjusterad. Det är egentligen den enda grafen som är relevant och visar alltså den svenska ekonomins utveckling, justerat för inflation och justerat för säsongsvisa beroenden.

Som man ser så faller inte BNP lika mycket längre, men raset fortsätter. En del ropar därmed faran över.

Om man vill så kan man titta på den kvartalsvisa förändringen mot föregående kvartal, alltså inte mot hur det såg ut för ett år sedan.

Då ser man tydligt att raset inte längre fortsätter i lika hög takt. Detta talar för att det åtminstone för tillfället lugnat ner sig. Men det säger ingenting om framtiden faktiskt. Raset kan mycket väl fortsätta, eller rent av öka farten igen. Det går rent av att inbilla sig att det finns en linjär trend i grafen ovan sedan toppen 2006, om man rensar för avvikelsen under Q4 2008, och i så fall kommer vi få se en nedgång på ca 1.15% under Q2 2009 jämfört med Q1 2009.

Jag har tidigare skrivit om allt svagare BNP-utveckling för västvärlden sedan övergivandet av Bretton Woods guldmyntfot i början av 1970-talet.

Och att snabbt återhämta ca tre års ekonomisk tillväxt som försvunnit det senaste året är det inte tal om. Läs lite Collert också.

Det går bra nu!

Det går bra nu. Nu vänder det. Ökningen av takten i BNP-fallet avtar. Nu pekar alltså allt uppåt. Se graf nedan. Klicka på bilden för detaljer.

Suck. Nej, sanningen är att nedgången i ekonomin accelererar. De som försöker vara optimistiska tittar på andraderivatan på BNP, men likväl accelerar nu nedgången, dvs förstaderivatan (ändringen) ökar enligt ovan. Sedan är det också så att vi såg en hyfsad uppgång i BNP för Q2 2008, så när statistiken för Q2 2009 kommer riskerar raset ligga i intervallet 9-12%. -9% når vi om ekonomin planat ut, fortsätter den ner så blir statistiken ännu värre.

Avvikelser om 0.1% beror på avrundningsfel. Media verkar gärna vilja avrunda till -6.5%, men laddar man ner siffrorna från SCB så säger de -6.6%. SCB säger i sitt pressmeddelande -6.5%.

Siffrorna för Q1 2008 var inflationsjusterat (2000 års priser) 678555 mot 633461 för Q1 2009. Det får jag till 633461/678555=0.9335, dvs en nedgång med -6.65%. Inte -6.5%. Inte ens SCB:s statistikdatabas egna avrundning -6.6%, utan det borde avrundas till -6.7%. Tittar man på säsongsjusterad data så blir det 690989 för Q1 2008 och 646979 för Q1 2009, dvs en nedgång med -6.37%.

Så varifrån -6.5% kommer vet jag inte. Någon som vet?

Och återigen hade Konjunkturinstitutet fel. Vet inte vad man skall ha dem till?

Som premiär så länkhorar jag även till regionalblaskan Göteborgs-Posten, som nu tagit ett steg närmare den moderna tidsåldern, och nu stöder Twingly. Återstår bara att man lyfter websajten in i 2000-talet designmässigt också. Det är väl GP-personalens bloggläsande i toppklass som ligger bakom. Suddar man bort statsfinansierade surfare, så är det bara Helsingborgs Dagblad och Aftonhoran som spenderar mer tid på de svenska bloggarna istället för att ägna sig åt granskande journalistik.

Tillägg: Kan för övrigt notera att ovanstående stycke gjorde att en GP-medarbetare från Kungsbacka censurerade bort min länkhorning från GP. De gillade väl inte tonen. PS Jag har redan sagt upp prenumerationen sedan länge. DS

CwF + RtB = RtC

Uppenbarligen fungerar Trent Reznors affärsmodell CwF + RtB = $$$$ även för välgörenhet. På några dagar fixade han ihop 6.5 miljoner kronor för en hjärttransplantation åt en av sina fans. Trots att Nine Inch Nails alltså ger bort sin musik gratis.

Undrar när någon av alla kreatörer som envisas med att jaga sina fans och bästa kunder för fildelning senast fixade fram några miljoner åt ett fan i behov av hjärttransplantation?

Det är nog som författaren Paulo Coelho, som lade ut sin senaste bok gratis på Pirate Bay, säger: "En människa som inte delar med sig är inte bara självisk utan även bitter och ensam".

RtC ovan står för Return to Community hittade jag just på.

Korvkiosk i Ängelholm med i slutstriden om Saab

Ja, ni läste inte fel. All publicitet är bra publicitet. Koenigsegg har ju visat sig duktiga på att hitta på stolligheter förr i utbyte mot lite gratis redaktionell reklam i media.

Men visst, man kanske kan tänka sig att kraftigt dra ner på Saabs volymer och enbart fokusera på märket som en sportbil. Men konkurrensen är knappast lägre i det segmentet än någon annanstans.

Naturligtvis rör det sig dock bara om ett PR-stunt. Och det fungerade, eftersom jag skrev om det.

Oavsett så kan man väl fundera på vem som egentligen vill köpa Saab Automobile? Är det inte bättre att invänta konkursen först, så man inte får skulderna med på köpet?

2009-05-28 13:41

Läsvärt från Göran Collert

Hos Realtid.se hittar man ett litet referat från en dragning som Göran Collert, tidigare VD för Swedbank, drog på KTH i tisdags.

Läsvärt, och i stort sett överensstämmande med min bild och uppfattning. Nästan exakt rent utav. Han kallar iofs att sänka räntorna som att ge narkotika till knarkare, medan jag väl brukar tala om att hälla på bensin för att släcka brasan.

Och han angriper keynesianernas försök till stimulanser.

Liksom t ex Gerald Celente så talar Göran Collert om en andra våg i krisen framöver, orsakad av bland annat problem för de kommersiella fastigheterna, och naturligtvis även i de kvarvarande derivaten. Krisen är långt ifrån över bara för att börserna stigit lite de senaste månaderna.

Som numer stående utanför så kan Collert agera sanningsägare.

Härlig läsning.

Snacka går ju...

Nu kräver (s)ocialdemokraterna kortare djurtransporter. Det kanske man skulle tänkt på innan de socialdemokratiska regimerna sedan 90-talet har sett till att motarbeta småskalighet och decentralisering. I Sverige finns det snart inga slakterier kvar alls, eller ca 50st, vilket kan jämföras med t ex Österrikes 5000 slakterier.

Men det är klart, (s) vill att djurtransporter skall begränsas till högst åtta timmar. Då kan man ju fortfarande köra djur från Skåne till Uppland, slakta dem, köra slaktkropparna till Polen, där det finstyckas, och sedan körs till en butik i Värmland. Om man efter vändan till Uppland (eller längre) och via Polen istället säljer köttet lokalt i Skåne och inte i Värmland så kallas det närproducerat på nysvenska...

Hade man seriöst tänkt göra något åt saken så hade man infört högst två timmars transport till slakt, eller ännu hellre, radikalt förenklat de absurda reglerna kring gårdsslakt.

Hemslakt är åtminstone fortfarande tillåtet på nåder, men bara om man som djurägare själv äter upp köttet inom hushållet. Då kan man fortfarande gå ut i hagen med en hink med godis, och utan stress bedöva djuret (som det kallas när man med en för ändamålet konstruerad bultpistol skjuter in en sju cm lång bult in i hjärnan på djuret) medan det mumsar något extra gott för fulla muggar i sin egna trygga hage, och därefter fortsätta med slakten enligt regelverket. Men sälja sådant kött, det får man inte.

Annars kan man förstås sätta sig in i de tusentalet sidor med regler som är applicerbara på ett gårdsslakteri, och göra de investeringar på 100 000-tals kronor som behövs, följt av nödvändigheten att hyra in veterinär varje gång ett djur skall gårdsslaktas, container för destruktion av avfallet för det får inte längre grävas ner, livsmedelsgodkänd lokal (ytterligare några 100 000:-) för finstyckning av köttet etc. Regelverket är detaljerat, ner till hur tak över dörrar skall utformas.

Hur det är tänkt att köttproduktionen skall fungera när det blir allvarlig brist på drivmedel för transporter efter peak oil framöver, det låter jag vara osagt. Man bör väl som djurägare se till att inte ha fler djur än man kan äta upp årets föryngringar själv.

Det går förstås att skylla regelverken kring slakterier och slakt på EU, men hur kommer det sig då att Österrike fortfarande har 5000 slakterier? Jag skyller på socialdemokraternas regimer 1994-2006, och alliansregimens passivitet. Att skylla på EU är fel, men förstås ett praktiskt sätt för svenska (och danska) politiker att skylla ifrån sig. I Sverige motarbetas småskalighet systematiskt, och det gäller alla branscher. Att sedan, när man genom politikernas försorg bara har 30 småskaliga slakterier kvar i landet komma som politiker och oja sig över de långa transporterna luktar ganska illa. Som man bäddar får man ligga.

För övrigt är det ju lustigt att läsa hur man vill att hela EU skall införa Sveriges generösa regler för utrymme för gris. Från EU-kravet på 0.6 kvm till Sveriges 0.9. Grisarna skall alltså bli berättigade till fem A4-papper till att leva på, totalt 15 istället för bara tio ark papper. Schyrre, (s). Man skall ej glömma att en vuxen gris är större än en människa.

Nej, köp KRAV-märkt griskött istället.

2009-05-27 19:47

En fröjd för ögat!

EPhone fortsätter att vägra lämna ut abonnentuppgifter i den första begäran om informationsföreläggande i enlighet med den sk IPRED-lagen.

Läs deras ifrågasättande av kravet på utlämnande av uppgifter här. Läsningen är en fröjd för ögat. Man sågar hela IPRED-lagen, bland annat baserat på att den bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som sedan 1995 är en del av svensk grundlag, och även att den bryter mot kraven på tystnadsplikt i lagen om elektronisk kommunikation, samt mot personuppgiftslagen PUL.

Sedan fortsätter man med att såga de påstådda bevisen jämte fotknölarna. Antipiratbyrån har inte ens laddat ner ett helt verk, utan bara en bråkdel av en procent, och som enda bevis har de ett påstått filnamn i en skärmdump som APB själva har redigerat. Ett filnamn är inget bevis, filen kan innehålla vad som helst. APB har inte ens visat att filen faktiskt innehöll någon ljudbok, än mindre visat att det inte är en legal säkerhetskopia på en privat server.

Och så fortsätter man. Det räcker att tingsrätten accepterar en enda av den långa rad punkter som EPhone lägger fram, så måste de rimligtvis avslå begäran om informationsföreläggande.

Det tycker jag dock vore synd. EPhone verkar nämligen vilja driva detta vidare så långt det går för att få ett prejudikat, och i bästa fall så kan det leda till att hela IPRED-lagen visas vara olaglig och i strid med Europakonventionen.

IPRED bjuder alltså alltjämt på storartad underhållning, men tyvärr på skattebetalarnas bekostnad som tingsrätter blir belastade av sådant här istället för riktiga brott, med brottslingar, brottsoffer, polis, åklagare och framför allt bevis på att ett brott har begåtts.

Vi kan förstås lita på svenska tingsrätters inkompetens, och att de därför går på Antipiratbyråns mfl linje, så EPhone kan driva detta vidare.

Nu skall jag redigera skärmdumpar och byta namn på en textfil med matlagningsrecept på min dator till Leif_GW_Perssons_Senaste_Bok.mp3

Dags för subventioner av solcellsel

Det närmar sig för beslut om förslaget om subventioner av solcellsanläggningar i Sverige, som jag skrivit om tidigare.

Förslaget innebär att man sätter av 150 MSEK under två år till att subventionera 60% av nätanslutna anläggningar, upp till 2 MSEK per anläggning. Man går dock inte så långt som i Tyskland, där man även ger prisgaranti för överskottsel, vilket gett upphov till en hel del rätt stora privata anläggningar. Inte sällan kan man hitta hela lador täckta av solceller i just Tyskland, vilket vi knappast kommer få se här. 150 MSEK räcker inte heller särskilt långt, så det blir först till kvarn.

Veckans Affärer uppmärksammar nu detta i en artikel.

I artikeln framgår det att en 1kW-anläggning ger ca 850 kWh per år i Södra Sverige, rimligtvis vid optimal placering.

Dags för lite gratis redaktionell reklam (jag gör det igen, att jag aldrig försöker få betalt...) . En 600 W anläggning kostar 46 000:- hos Lego Elektronik, och hos Etc:s Egen El kostar 540 W 44 000:-. Detta inkluderar omformare för att mata in elen på ditt lokala nät, och kopplas in i en vanlig stickpropp. Man bör tillägga att det tillkommer kostnader för montage, men det hela kan utföras av en privatperson. Eller två...

Med subvention på 60% blir kostnaden för 600W 18400:- och för 540 W 17600:-.

600 W ger alltså 0.6*850=595 kWh om året, och solcellspanelerna beräknas överleva i 20 år. Med 1:25 SEK per kWh inklusive skatter och moms, blir det en minskad elkostnad på 743:- om året, eller 14860:- på 20 år. Överlever panelerna i 25 år utan minskad prestanda får man in 18575:-, dvs pengarna tillbaka på 25 år. Utan ränta.

Vän av ordning kan väl påtala att elpriset antagligen hinner stiga under perioden, så ovanstående är lite elakt.

Men det är, trots 60% i subvention, fortfarande bättre att investera pengarna någon annanstans. T ex i ett vattenkraftbolag som norska Hafslund (OSE:HNA), eller kanadensiska Innergex (TSX:IEF.UN) eller Great Lakes Hydro (TSX:GLH.UN), som alla delar ut pengar varje år eller varje månad. Hafslund har väl även en betydande aktiepost i norska solcellstillverkaren Renewable Energy Corporation (OSE:REC). De enda som tjänar på solcellssubventioner är just tillverkarna, åtminstone med de nordiska låga elpriserna. Även Aktietorgsnoterade investmentbolaget Borevind (Aktietorget:BORE) är med på marknaden genom portföljbolagen solcellstillverkaren Gällivare Photovoltaic och konsultbolaget Switchpower, som nämns i Veckans Affärers artikel.

Nu rör sig de svenska subventionerna om småpotatis i sammanhanget, och påverkar knappast REC och Hafslund. Möjligen kan Borevinds betydligt mindre GPV tjäna några korvören på detta.

Solceller är och förblir olönsamma med våra låga elpriser, med eller utan subventioner. Som Switchpowers vd Lars Hedström säger till VA, det måste vara andra motiv än pengar som gör att man skaffar en anläggning.

Man kan ju vända på det. Det är inte så många som räknar på lönsamheten i en ny soffa eller en stor platt-TV, till samma kostnad som 600 W subventionerade solceller. Nu kan man förstås göra roligare saker i soffan än man kan göra med solceller, och TV:n innebär kanske lite underhållning, men de är ännu olönsammare än solceller.

Vänder man på det igen så är solceller den alterantiva energiproduktion som innebär mest utsläpp av CO2, mest utsläpp av svaveldioxid, mest utsläpp av stoft och mest utsläpp av radioaktiva ämnen under sin livscykel. Detta pga den råvaruintensiva tillverkningen per genererad kWh från gruva och borrhål till återvinningsstationen. Solceller består som bekant av av bl a kisel, silver, koppar och plast (=olja eller fossilgas). Inget av detta växer på träd, om vi säger så...

2009-05-26 19:15

Hej till publiken!

Jag fick ett litet mail från Erik Bisgaard Madsen, vice direktör för Danish Meat Association, som jag återger i sin helhet nedan. Detta är deras replik på avslöjandena från svensk media om den usla danska hållningen av gris, och har antagligen gått ut till alla bloggare som kommenterat det hela, inklusive mig. Man har rent av bemödat sig att översätta till korrekt svenska. Jag väljer att återge mailet nedan, vilket jag hoppas att DMA inte har något problem med, då det väl bara stärker den demokratiska debatten?

"Hej!

I ett reportage från Sveriges Radios Ekoredaktion visas brister hos vissa uppfödare av grisar i Danmark. Men de hemska bilder som reportaget visar ger ingen representativ bild av grisuppfödningen i Danmark. Vi skulle vilja klargöra ett par saker om våra regler som du säkert undrar över efter att ha sett reportaget och uppmana dig att höra av dig till oss om du har några frågor.

I det svenska reportaget framkommer saker hos enskilda uppfödare som inte är acceptabla och som inte stämmer med gällande regler. Bristerna ska inte förekomma i dansk svinuppfödning och måste omedelbart rättas till. Bristerna är inte representativa för dansk grishållning. Gällande regler om djurskydd måste följas och vi bedriver inom branschen ett ständigt utvecklingsarbete för att förbättra djurskyddet.

Danmark har en tydlig djurskyddslagstiftning som bygger på EU:s direktiv om djurskydd, men som på många områden går längre än dessa direktiv. I Danmark finns både en lagstadgad myndighetskontroll, en certifierad oberoende branschkontroll och Danish Crown har egna förhållningsregler som samtliga grisuppfödarna måste följa.

Kontrollen av slakterier och grisuppfödare sker enligt ett strikt reglemente där alla besättningar kontrolleras av myndigheter. Att det ändå upptäckts brister visar att det finns skäl att se över kontrollsystemet. Vi kommer inom branschen att ta initiativ för att se över kontrollrutinerna.

Danmark är ett stort uppfödnings- och exportland för grisar och griskött. Vi föder upp 25 miljoner grisar om året. Den danska framgången med grisuppfödning har skett tack vare en god djurhållning. Vi är därför angelägna om att fortsätta att utveckla en god djurhållning för att värna om vårt goda rykte runt om i världen.

Följande regler gäller för dansk grisproduktion:

· Djurskyddslagen fastställer att grisarna ska få en skonsam drivning från stall till transport och till slakt
· Lagen säger vidare att rum och ytor ska inredas på ett sådant sätt att djurets behov tillgodoses. Varje grisstall ska vara inredda så att varje djur kan lägga sig, resa sig och vila utan problem. Suggor hålls en kort tid fixerade i samband med att de får kultingar. Syftet är att hindra att suggan skadar kultingarna. Krav på lösgående suggor i alla nya stall ska vara infört senast 1 januari 2013. Idag är mer än 75 % av suggorna lösgående.
· Grisar ska permanent ges tillgång till halm och strö för att uppfylla deras behov av sysselsättning.
· Kupering av svansar är enbart tillåtet inom en kort period då kultingarna är mycket unga och om det finns risk att de annars kan skada sig själva och andra allvarligt.

Mvh
Erik Bisgaard Madsen, vice direktör för Danish Meat Association"


Det är väl bara att konstatera vad man inte säger. Man säger att man följer EU:s regler, och är ibland rent av hårdare. Man säger alltså mycket riktigt inte att man följer Sveriges regler, som trots allt är ännu hårdare. Vidare medger man i mailet att uppenbarligen fungerar inte de danska kontrollfunktionerna som de skall, och att suggor först måste vara lösgående år 2013. Det är några år tills dess, som man alltså lugnt kan ignorera danskt griskött. Man kan ju också fundera på om plaströr är att anse som skonsam drivning. De kunde ju använt stålrör...

Att Sveriges Radio så enkelt kunnat hitta grisfabriker som inte fyller upp mot kontrollorganens krav visar enligt mig att det knappast rör sig om isolerade händelser, och i reportagen finns det vittnesmål från veterinär om att slagna grisar är mycket vanligt.

Danmarks stora export av griskött beror knappast på djurhållningen, då skulle Sverige exporterat mer griskött än Danmark, så det argumentet är knappast relevant. Det går på samma sätt att plocka isär mer av repliken, men det finns inte tid för det nu.

Vore intressant vad för åtgärder som nu tas mot de uppfödare som fångats med fingrarna i syltburken, eller snarare näven runt plaströret. Inga åtgärder, så är repliken ovan bara snack.

Nu skall jag ut och klia djuren bakom öronen. Det gör vi i Sverige ibland. I Sverige är det i princip bara tillåtet att muta eller mota djuren när de skall drivas. Det är förstås en förenklad men praktisk tumregel.

Och en PR-byrå gjorde hi-5 för att de lyckades få ovanstående replik publicerad någonstans. Grattis. Tårta?

Man får det man betalar för

Nu blir det väl antagligen någon moralpanik kring den danska grishållningen. Sanningen är den att man får det man betalar för. Och det är just detta ni betalar för när ni köper danskt griskött.

Svenska bönder har att leva med världens hårdaste djurskyddslagar, vilket gör att vi aldrig kan konkurrera med lägre pris än t ex danska bönders grisar.

LRF påtalar att regeringen inte uppfyllt ens hälften av de vallöften man gav till Sveriges hårt prövade bönder. Ett av dessa löften var att arbeta hårt för att skärpa djurskyddet i övriga EU-länder, så svenska bönder inte får arbeta i uppförsbacke med hårdare regler än konkurrenterna. Det har förstås inte regeringen gjort.

En annan punkt som inte genomförts är att man vid upphandlingar skall ställa samma krav på inköpt mat som man ställer på svenska bönder, dvs i praktiken köpa svenskt. Istället köps de misshandlade danska grisarnas kött av svenska staten, landstingen och kommunerna, eftersom detta är billigast. Svenska bönder köper man inte av, då djurhållningskraven gör köttet för dyrt och kan därmed inte stå sig vid offentlig upphandling.

Nu är lämnar förstås inte sällan hanteringen av svenska icke-ekologiska grisar en hel del att önska det med.

Köp därför ekologiskt griskött. Då får grisarna vistas ute, böka fritt och äta för dem naturlig föda och endast närproducerat foder. Det går inte att bedriva grisfabriker om man skall föda upp dem ekologiskt.

Tyvärr är det ekologiska grisköttet ofta svårt att hitta, och finns det så drunknar det väl i raderna av importerat danskt kött från misshandlade grisar.

Man får det man betalar för.

Grisen är en fantastisk jordbearbetare, överlägsen alla former av redskap och traktorer. Och den jobbar gärna, gratis och med glädje. Låt den göra det. Köp ekologiskt svenskt griskött.

Tillägg: In the end we're all debt påtalar att det gäller att köpa KRAV-märkt ekologiskt griskött, inte EU-ekologiskt som Scan nu börjat köra med. EU-ekologiska grisar har inte rätt till äkta utevistelse, dvs med bökande och gyttjebad, och suggor har inte heller rätt att bygga egna bon. Tyvärr lär det bli svårt att få tag på KRAV-griskött efter Scans sidbyte.

Kvartalets Spara & Slösa: The Bitch is Back!

Swedbank och den lokala sparbanken har tydligen fortfarande inte fått slut på pengarna, utan fortsätter att ge ut tidningen Lyckoslanten. I dag damp nya numret ner. Jag ger mig på en ny recension av senaste Spara & Slösa. Tidigare recensioner hittas t ex här, och även lite gnäll i mina kommentarer här.

Temat för hela lyckoslanten är denna gång djur och natur, och verkar därmed för tillfället lämnat Euro-propagandan. Kanske är det just frånvaron av ekonomitema som gör att Spara & Slösa går tillbaka till den gamla kärnan för första gången på åtminstone ett år. Man kör lite mer fundamentalistisk hardcore sparande vs slösande, disciplin mot slapphet.

De två flickorna ger sig denna gång ut i naturen, men ser inte djuren för alla träden. Slösa gnäller och tjatar om att gå till affären och fotografera bananflugor istället, medan Spara plockar tomburkar. I slutändan tjänar Spara 20:-, och Slösa bara gnäller.

Annars är attributen de samma. Slösa har finare blont hår, kläder i roliga färger och mönster, rosa ryggsäck och digitalkamera. Slösa atributeras i mer naturnära och outsmyckad klädsel, förmodligen begagnade, och får inte ha någon kamera som den fräcka Slösa.

Men segern tillfaller i slutändan Spara, som både står som moralisk och ekonomisk vinnare, och antagligen vinner läsarnas sympati.

The Bitch is Back! Äntligen.

Förhoppningsvis fortsätter Swedbank, Sparbankerna och Lyckoslanten med hardcore-stilen och tittar tillbaka mot sparandet även framöver. Men jag tvivlar, utan förväntar mig en återgång till slösandet och allmän lycka för den som slösar i nästa nummer.

Vindkraft, NIMBY:s och äganderätt

Det finns många punkter man kan kritisera vindkraft på, t ex behovet av balanserande effekt när det inte blåser. För Sveriges del så är t ex vattenkraft ett utmärkt komplement, men på kontinenten har resultatet blivit att man istället byggt allt mer fossilgasverk för att snabbt kunna balansera bortfall från vindkraften.

En annan punkt är att branschen överdriver medeleffekten från verken. Nu skall man inte göra som Winning Trading och titta på resultatet vid ett enskilt tillfälle. I skrivande stund är effekten i snitt t ex 4% enligt Vindstat.nu, men april-maj är inte heller den blåsigaste månaden på året. Exempelvis kan man som bäst de senaste 30 dagarna kan man notera en dygnseffekt runt 40% i början av maj.

De stora punkterna mot vindkraft är förstås de åsikter som NIMBY:s brukar framföra. Not In My Backyard.

Jag kan börja med att påtala att jag numer omfattas av utbyggnad av vindkraft, och alltså kallas till samrådsmöten, infomöten och får tonvis med informationsmtrl i brevlådan. Jag är alltså själv drabbad, men har själv inga problem med att det skall resas vindkraftverk.

Inför framtiden måste vi ha en ökad mängd förnyelsebar energi, och i en extremt hög takt. Allt för att ersätta den sinande oljan, fossilgasen och kolet. Peak oil är just nu, peak gas om några år, och om ca 10 år har vi peak coal. Vi får leva med utbyggnaden, även om det kommer bli allt svårare framöver. Just nu är det finanskrisen som spökar, och de storstilade planerna på utbyggnad blir det inget med på sina håll.

Sanningen är den att de finansiella muskler som har funnits har bränts på att köpa stora bilar, lyxiga hus och platta TV-apparater det senaste decenniet, istället för att bygga en hållbar framtid. Det återstår att se om vi någonsin kommer kunna bygga ut förnyelsebar energi i framtiden, eller om vi har förbrukat vår chans. Redan har vi problem ekonomiskt, och framöver kommer vi även få brist på insatsråvaror och det kommer uppstå andra flaskhalsar.

Men nu skall jag diskutera NIMBY:s lite grann.

Det finns några olika typer. Dels finns det BANANA:s, Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anyone. Där hittar man även de generella motståndarna. Inte så mycket att diskutera egentligen.

Men bland NIMBY:s så är ofta argumentet gärna vindkraft, och jag förstår behovet av vindkraft (pga klimatet), men varför skall det byggas här? Ett motsägelsefullt hyckleri. Äta kakan men ha den kvar.

Problemet med den där kakan skulle man kunna lösa på ett orealistiskt sätt. Alla som klagar på utbyggnad får helt enkelt sin elanslutning klippt. De får ordna sin egen el. Nu skulle aldrig något sådant införas, men tillgång till el finns faktiskt inte med i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Vill man att någon annan skall drabbas av elproduktion, så kanske man själv skall avstå?

Den vanligaste punkten är dock att NIMBY:s åberopar sin äganderätt. Ett helt förkastligt argument.

De äger nämligen bara sin egen fastighet, mark och några meter upp i luften. Man äger inte utsikten. Man äger inte luften ovanför andras fastigheter, och man äger speciellt inte ljud, eller bristen på ljud.

Ofta verkar det just vara relativt nyutflyttade på landet som missuppfattat det där med äganderätt och tror att de köpt en utsikt, eller den vackra skogen intill villan.

Nu är det dags för en realitycheck.

Om du tycker att du har äganderätt till allt du ser skall du inte flytta ut på landet. Du skall flytta tillbaka till stan. Där finns det detaljplaner som reglerar allt, och grannen får inte ens byta färg på sitt hus utan att du har rätt att lägga dig i. I stan är det mesta exploaterat, och därmed får du vad du köpt.

Så är det inte på landet. Äganderätten gör nämligen att den där vackra skogen en dag kommer förvandlas till ett hygge. Du kanske kommer hem från jobbet och upptäcker detta en vacker dag. Eller så styckar grannen prompt av tio stycken villatomter att sälja till andra som missuppfattat äganderätten, och du har istället för att bo ensam i skogen tio stycken grannar. Avstyckning av tomter har du dock en möjlighet att uttala dig om.

Utanför detaljplan har man dessutom rätt att bygga ut sitt hus med 40%, eller med en komplementbyggnad på 40% av huvudbyggnadens storlek, helt utan bygglov. (OK, i en del kommuner har man bestämt 40 kvadratmeter istället för 40%). När som helst kan alltså den där grannvillan slänga upp ett jättegarage om två våningar just framför din fantastiska utsikt.

Och grannen kan måla om sitt hus illrosa utan att du har något att säga till om, eller kan åberopa någon äganderätt.

Men jordbruksmark och skog på landet är framför allt sk jordbruksfastigheter. På dessa ger äganderätten enorma rättigheter. På den där åkern du har intill ditt hus på landet kan markägaren helt utan att behöva lämna in ett enda papper anlägga ekonomibyggnader "för jordens och skogens behov". Han kan slänga upp en grisfabrik, ett hönseri, cisterner, silon eller kanske anlägga en gödselbrunn intill din tomt. Eller ett sågverk. Eller rent av allt detta samtidigt.

Dessutom finns det en lång rad andra saker en markägare kan hitta på. Grabben kanske skall träna offroad-racing, och det fixas en racingbana intill din villa? Eller så anläggs det en parkeringsplats för bonden öppnar café och gårsbutik. Eller så köps gården av en sportflygare, som gör om den platta åkern till en start- och landningsbana för hans privata flygplan. Bor du riktigt ensligt kanske det flyttar in en radioamatör som granne och vräker upp 20m höga radiomaster.

Så din lilla röda stuga med vita knutar på landet kan över en natt hamna i ett litet villaområde, omgivet av kalhyggen, och med en gödselbrunn och ett sågverk runt knuten. Dessutom kommer de där avstyckade tomterna innebära att du kanske i några års tid är granne med byggarbetsplatser. Jag lovar, du kommer inte höra eventuella vindkraftverk över ljudet av grävmaskiner och polska hantverkare.

Och det kan uppföras vindkraftverk. Dessa kräver dock tillstånd, till skillnad från svinstian.

Har man problem med detta, flytta inte ut på landet. Eller så får du själv köpa en gård där du äger allt du ser, och via din äganderätt ha så långt till grannar att ovanstående inte kan inträffa.

"Men vi flyttade ut på landet för att få det lugnt och skönt." Tufft, men sådant är en missuppfattning.

Men många tror som sagt att de äger allt de ser fast de inte gör det. De kanske tycker att de betalt för sjöutsikten, men vattenrättsägaren tömmer sjön på vatten periodvis. Det var nämligen ingen naturlig sjö, det var en kraftverksdamm. Eller så sjunker bara vattnet en meter i den naturliga sjön när man kör kraftverken, och den där nya bryggan hamnar på land...

Sanningen är den att närboende inte har någon äganderätt på de fastigheter där vindkraft uppförs. Äganderätten gör däremot att fastighetsägaren är fri att arrendera ut sin mark för uppförande av vindkraftverk. Eller mobilmaster. Eller något annat.

Så den äganderätt som en del viftar med är i själva verket ett argument för att det skall uppföras vindkraftverk, inte mot.

Det är nämligen ingen skog du ser, det är ett företag. Glöm inte det. Det är i staden det finns parker, på landet finns det istället företag, undantaget möjligen naturreservat.

Nu finns det just i företagandet en fullt legal möjlighet för gnällspikar att hindra uppförandet av vindkraftverk. De kan nämligen själva gå till markägaren och bjuda över vindkraftsbolaget. Ett stort verk idag ger markägaren kanske 50 000:- SEK per år i arrende. Bjud 60 000:- per år för vindkraftsrättigheter på fastigheten, så är saken klar.

Går 100 NIMBY:s tillsammans så är det bara 600:- per hushåll och år. Billigare än de flesta vägföreningar. Alla blir nöjda. Husägare sitter helt plötsligt på lite faktiskt tillfällig äganderätt över den där utsikten, och företagaren (aka "bonden") tjänar sina pengar på sin äganderätt.

Sedan kanske det blir lite jobbigt om vindkraftsbolaget istället flyttar till nästa fastighet, men vill man bo fint så får man betala för det också. Det gör folk i stan. De betalar för kontroll och ordning.

Som boende på landet kan man fundera på vad som kommer påverka värderingen av villan, ett vindkraftverk en kilometer bort, eller att den där skogen garanterat kommer avverkas en dag... För det kommer ske.

Sälj medan tid är och flytta till stan är mitt förslag. Bullerbyn finns inte. Eller jo, det är just det den gör, med fokus på buller. Jag säger bara skördetröska klockan ett på natten. Eller flismaskin. Känslan sitter i, länge...

Utan ironi. För äganderätt.

2009-05-25 16:09

Som ringar på vattnet

Det började som en skakning på nedre däck...

Oförmågan att expandera ekonomin i verkligheten, annat än genom fejkad statistik, fick bostadsbubblan att spricka i USA, och de fallande huspriserna utlöste i sin tur finanskrisen, som gått över i ekonomisk nedgång och recession.

Det har länge talats om att nästa offer blir de kommersiella fastigheterna, vars ägare inte sällan är tungt belånade. När arbetslösheten sprider sig så minskar den meningslösa konsumtionen, och med det dras affärer och butiker med, vilket leder till vakanser, vilket leder till konkurser. Samma sak inom kontor och industrilokaler.

Vi ser det nu i Tyskland, där jätten Arkandor (Karstadt och DKW) är på obestånd. Woolworth's i England har gått i konkurs, och Macy's (Macy's och Bloomingdales) i USA har allvarliga problem.

I Sverige har det väl inte blivit så illa än, men frågan är hur långlivade en del nybyggda köpcenter som stått färdiga de senaste åren blir?

Ett aktuellt exempel är det halvt övergivna lilla Eken Center utanför Göteborg. OK, inte direkt nytt, bara dåligt placerat intill IKEA. Marknadsvärdet var skattat till 85 MSEK, men på den exekutiva auktionen blev högsta budet 20 MSEK, varför konkursförvaltaren vägrade att sälja. De kvarvarande hyresgästerna är dock mer nöjda med konkursförvaltaren som ägare än tidigare ägare, danska kursade Centerplan.

Om ingen vill köpa ett köpcenter med taxeringsvärde på 145 MSEK, påhittat marknadsvärde på 85 MSEK, så kan man väl fundera lite på om marknadsvärdet är korrekt? Korrekt marknadsvärde är tydligen 20 MSEK, eller som en dyrare villa i Stockholm...

Tydligen röstar ni på Piratpartiet

Förra veckans undersökning om vad ni skulle rösta på om det vore EU-val idag visade att en majoritet tänker rösta på Piratpartiet (pp). Se bild.

Hela 52% avser att rösta på Piratpartiet. Tredje största parti är (sd) med 9%

Näst största parti är alltjämt moderaterna, följt av miljöpartiet med 5%.

Det här ligger inte i linje med tidigare undersökningar. Se även här.

(sd) fick 17% i november 2008, och (pp) endast 5%. Alla partier har tappat till förmån för (pp). Att även (sd) backat från 17% till 9% gör att jag inte kan bortförklara undersökningens resultat med att de som sympatiserar med småpartier är överrepresenterade i Internet-undersökningar, eftersom de finner det extra viktigt att svara på undersökningar för att visa upp sitt ställningstagande.

Miljöpartiet är det parti som tappat minst antal väljare om man tittar på undersökningarna, från tredje största parti på 8% till fjärde på 5%, att jämföra med (m)oderaterna som tappar från 36% till 12%.

Nu är ni kära läsare förstås inte representativa för Sveriges befolkning, men kanske är rörelsen mot Piratpartiet relevant ändå.

Guldpriset i SEK per gram vecka 21 2009

Ingen större dramatik denna veckan när det gäller guldpriset i svenska kronor. Förhållandevis stabilt på dryga 230:- SEK per gram, även om guldet stigit rätt rejält mätt i USD på försvagad dollar.

Som vanligt kan man klicka på grafen för detaljer.

2009-05-24 20:09

Liberty Silver sänker priserna

Liberty Silver meddelar att de sänker sina priser överlag. Verksamheten och volymerna har utvecklats så väl att man tillsammans med sänkta premier på inköp av silver nu genomför prissänkningar på ca 2-14%.

Maj månad ut, 2009, höjs även "Cornucopia"-rabatten till 2%. Detta gäller dock ej deras egna Liberty Silver-mynt, som inte kan handlas med rabatt, eftersom detta skulle innebära förlust då man erbjuder återköpsmöjlighet. För rabatt om 2% ange rabattkod "Cornucopia".

Ovanstående är redaktionell reklam, om nu någon undrade. Vill du, ditt företag eller en uppdragsgivare göra redaktionell reklam för något så kan det vara möjligt till rätt pris, baserat på mitt godtycke, men jag är tydlig med att det är reklam.

Vindkraftsdilemmat

Vindkraftkooperativ har varit en företagsform som varit gynnad de senaste åren. Andelsägarna har kunnat plocka ut vinsten på sin investering helt skattefritt, istället för att som normala aktieägare först betala 28% i bolagsskatt på vinsten, och därefter 30% på eventuell utdelning.

Ett företag som investerar i vindkraft, och får en kostnad på säg 20 öre per kWh, inklusive avskrivningar, drift och underhåll, och sedan säljer denna el för 40 öre per kWh får betala en skatt på 5.6 öre i bolagsskatt plus 4.32 öre i kapitalskatt om hela resultatet delas ut till aktieägarna. Det är alltså 9.92 öre av en vinst på 20 öre, eller nästan 50%.

I ett vindkratkooperativ gör man ingen vinst, utan hela vinsten går tillbaka till andelsägarna genom att man bara betalar just 20 öre för elen. Detta vill naturligtvis Skatteverket ändra på och en skatt om 26.5% på vinstuttaget skall införas. Hälften av vad man som företagare som gjort exakt samma investering får göra. Vad som är lite lustigt är att skattekramarna hos den röd-gröna axelmakten är emot detta. Ser vi här en svängning hos axelmakten? Wanja tycker ju att man skall få ta ut hotellvistelse åt maken gratis via jobbet utan att betala skatt. Det är nästan en spaning. Hittar vi bara ett tredje exempel så kan vi börja tala om en trend.

Men naturligtvis blir det tandagnisslan från vindkraftkooperativen.

Vindkraft får redan, som sig bör, en statlig subvention via elcertifikatsystemet, och även via utsläppsrättshandeln. Det är lite synd att företagande inom vindkraft skall missgynnas kontra kollektivt ägande. Beslut blir det den 15:e juni.

Frågan är inte svart-vit, och inte heller är regeringen eller partierna konsekventa. Det skall bli enklare, och fortsatt skattefritt, att producera egen el på den egna fastigheten. Varför det skall skilja sig om man gör det kooperativt tillsammans med andra på en annan fastighet kan man fundera på.

Motsägelsefullt.

Dessutom är vindkraftkooperativ en möjlig väg för att förankra vindkraftparker hos lokalbefolkningen. Olika sätt att hantera NIMBY:s och BANANA:s när det gäller vindkraft återkommer jag med i ett nytt inlägg i morgon.

Men varför måste företagande straffas hårdare än kooperativ?

Ädelmetaller, energi, råvaror och förnyelsebar energi

DN uppmärksammar vilka sektorer som varit de stora vinnarna bland branschfonder de senaste åren, och faktiskt de största vinnarna bland fonder alls, punkt slut. Och det är inte de som normalt rekommenderas av bankerna, utan de sektorer där det ständigt tjatats om att det rör sig om en bubbla allt sedan sektorerna tog fart efter år 2000.

Bäst är alltså ädelmetallfonder med +120% på fem år, följt av energifonder (dvs mest olja) med +75%, därefter generella råvarufonder med 61% och ny energi, dvs förnyelsebar energi med 44%.

Samtidigt har börserna gått ner de senaste fem åren, men ändå har experterna mage att säga att branschfonder skall man akta sig för. En del lär sig aldrig, eller så är det bara svårt att lära gamla hundar att sitta. Problemet är förstås att om banker och fondförvaltare skulle sluta reka sina gamla trötta index-, Sverige- eller globalfonder, och bara reka rätt branschfonder, så skulle det ju inte finnas några privatpersoner som köpte de aktier som institutionerna vill ur till förmån för de branscher som faktiskt går bra. Det går ju inte för sig. Så därför måste man envetet förneka att ädelmetaller, energi och råvaror fortsatte att gå bra och lura på folk blaha-blaha-fonder istället.

Jag minns att jag 2005-2006 någon gång skrev att de sektorer man skall investera i för framtiden var just energi, förnyelsebar energi, råvaror och ädelmetaller. Och se så det blev. Kan jag ha tur att pricka in just de fyra sektorer som sedan också gått bäst, så borde väl bankerna med höga förvaltningsavgifter och högavlönade toppanalytiker också kunnat reka alla sina kunder att just gå in i dessa sektorer.

Även vinnarna för 2009 hittar man i dessa fyra sektorer, så trenden fortsätter, samt just för 2009 även inom ny teknik, dvs IT etc.

Råvarugurun Jim Rogers brukar tala om att råvarucykler går i upptrend i 15-20 år, med ett snitt på 17 år. Nuvarande trend inom råvaror, dvs ädelmetaller, energi och råvaror påbörjades 2001, och har alltså lång väg kvar att gå, åtminstone till 2016. Alternativ energi hänger på prisuppgångarna inom fossil energi.

De kraftigaste uppgångarna ser man i den tredje fasen, när väl mannen på gatan upptäcker att det är där man skall investera, vilket ger bubbelvärderingar de sista åren. Där är vi inte än.

2009-05-23 12:35

Sjukdomsinsikt?

Jaha, Wanja slår till igen. Vem är överraskad? Nu kallas att ligga vid poolen och sola sig, eller äta på semesteranläggningens restauranger för att "följa verksamheten". Må så vara, men som god (s)ocialdemokrat borde ju Wanja förstå att det är en skattepliktig förmån när maken följer med och bor gratis medan hustrun "följer verksamhet".

Det är ju fräckt att betala skatt, eller vad nu Wanjas kompis Mona brukar säga.

Wanjas princip gäller uppenbarligen fortfarande.

Tycker iofs att det vore positivt om Wanjas make slipper betala skatt för gratis boende medan Wanja "följer verksamheten". Det skulle ju sätta ett fint prejudikat. Man tycker ju att Skatteverket kunde uttala sig om vad det är som gäller.

Att Wanja säger sig inte ens tänkt tanken att detta kunde vara skattepliktigt säger ju en hel del om (s)ocialdemokraternas hyckleri, och Rörelsens princip: "Du skall inte leva som jag lever, du skall leva som jag lär!

Nu skall jag ut och rensa ogräs från grönsakslandet.

2009-05-22 17:53

Systematiskt valfusk riktat mot småpartier

Småpartierna i EU-valet, dvs Junilistan (jl), Piratpartiet (pp), Feministiskt Initiativ (fi) och Sverigedemokraterna (sd) verkar utsättas för systematiskt valfusk från politiskt aktiva valfunktionärer från etablerade partier. Bland annat så slängs partiernas valsedlar när mobila röstningslokaler packar ihop för dagen, vilket är ett brott enligt Brottsbalken 8:2. Även om småpartier själva är ansvariga för utdelandet av röstsedlar, är funktionärer ansvariga för att alla valsedlar behandlas lika när de väl är på plats.

En liten Youtube-snutt från Botkyrka finns att beskåda. Av någon anledning ville inte funktionären vara med på bild. Valfusk kan ge upp till fyra års fängelse, och har åtminstone gett 70 dagsböter i mildare fall.

Bland media är det bara Nyheter 24 som uppmärksammar det hela, men det finns förstås gott om bloggar också som rapporterar om detta.

Småpartiernas fotfolk bör alltså se till att dagligen besöka lokaler där man lagt ut valsedlar för att kontrollera eventuellt valfusk, och se till att det finns valsedlar framme.

Etablissemanget är tydligen livrädda för folkets vilja och missnöje när man måste ta till valfusk i ren desperation.

Det bör understrykas att småpartierna blir väl bemötta i de flesta vallokaler, speciellt på bibliotek. Där har inte personalen nödvändigtvis partibok hos ett riksdagsparti, och personalen har antagligen en känsla för det fria ordet och demokrati, vilket inte alltid verkar gälla personer med partibok.

Demokrati är tyvärr inte något man kan ta för givet. Den dagen man tar den för given förlorar man den. Förtroende bra, kontroll bättre.

Tillägg: Nyheter 24 följer upp det hela. Valansvarig Hans Nylund i Alby kommun hävdar att eftersom en mobil vallokal byter plats upp till 30 ggr, så är det upp till småpartierna att lägga ut valsedlar vid varje byte av plats, och alltså är korrekt att slänga dessa valsedlar. Piratpartiets förstakandidat och vice partiledare, Christian Engström funderar på att polisanmäla. Citat från Nyheter 24:

"Nylund menar att piratpartiet ska leverera valsedlar till utvalda vallokaler och då den mobila vallokalen ändrar plats upp till 30 gånger så är det upp till piratpartiet att leverera valsedlar till alla dessa platser om de vill att valsedlar ska finnas på plats."

Eloge till Nyheter 24, som till skillnad mot gammelmedia följer detta. Inte bara bloggar alltså.

Definiera kollaps

Dagens Nyheter uppmärksammar fritagningen av 53 fångar från ett mexikanskt fängelse.

Med anledning med tidigare fokus på Mexico hos mig, Flute och Efter oljan, så kan man fundera på hur kollaps skall definieras.

När staten inte längre fungerar, och privatarméer eller kriminella karteller obehindrat kan vandra in i ett fängelse och hämta ut 53 fångar som fått sina celler upplåsta i förväg, så kan man börja tala om kollaps. Landet, staten och rättsväsendet finns fortarande på pappret. Lampan lyser, men det är ingen hemma.

Det lär inte blir bättre i Mexico de närmsta åren, när tillgången till den inhemska oljan byts från export till behov av import, och förlust av en stor del av statens inkomster.

2009-05-20 16:13

Där satt den!

Efter att WTI-oljan steg över 60 USD tidigare under dagen, så gick nu även Brent-oljan över 60 USD.

Därmed är min prognos om att oljepriset skulle nå intervallet 60-80 USD under 2009 uppfyllt, och vi har fått se oljepriset dubblas sedan det bottnat runt 30 USD pga avbelåning. Nu är det slut med avbelåningen, och fundamenta får råda igen.

Nu kommer oljan förstås fortsätta uppåt som vi går in i högkonsumtionsperioden över sommaren, men prognosen var iaf korrekt.c

Oljan handlas alltså till priser vi såg mitt under brinnande högkonjunktur 2005-2007, fast världen är inne i den värsta recessionen och finanskrisen i mannaminne. Man kan ju också notera att dollarn är relativt stark och kan alltså inte förklara stigande oljepris, och i svenska kronor är vi nu på god väg mot att få se 13:- SEK per liter bensin till sommaren.

Anledningen stavas peak oil.

Nyemission i Seabased och Energy Potential

Mina onoterade portföljbolag Seabased och Energy Potential genomför just nu nyemissioner.

Eftersom det än så länge rör sig om privata aktiebolag (priv) och inte publika (pub), så är nyemissionerna begränsade till 200 deltagare per bolag. Ordningen man anmäler sig avgör inte, däremot måste man betala in emissionslikviden samtidigt som man anmäler sig om beloppet man tecknar är mindre än 70 000:- SEK. Vid överteckning betalas förstås förbetalda pengar tillbaka.

Investeringsmemorandum kan beställas från bolagen nu via e-post till [email protected] respektive [email protected], där det mesta framgår. Seabaseds pengar skall gå till utbyggnad av bolagets fabrik i Lysekil, och åtminstone hälften av Energy Potentials emission går till att teckna i Seabased. Seabased står nu inför ett skarpt genombrott. Tas beslut senare under sommaren om att stödja byggandet av deras första fullskaliga vågkraftpark för 250 MSEK tillsammans med Fortum går bolaget från att vara ett utvecklingsbolag till att vara ett industriföretag. Man har enligt investeringsmemorandumet även projekt på gång i Norge. Klicka på nyckelord nedanför inlägget för att se fler inlägg om respektive bolag.

En investering i investmentbolaget Energy Potential ger förutom delägande i Seabased även ägande i vindkraftbolaget Vertical Wind, som just nu jobbar åt sin första kund, havsströmsbolaget Current Power, samt Electric Line som skall syssla med drivlinor för elbilar. Ett nytillskott är också Electric Generation, som skall tillhandahålla specialösningar, antagligen baserat på systerbolagens teknik.

Rimligtvis har man några större investerare som är intresserade av att gå in i nyemissionerna, men det har jag ingen information om idag. En annan möjlig slutsats är att bland de nya utomstående investerare som tillkommer så kommer man prioritera de större, eftersom emissionerna är begränsade till 200 aktörer. Det kan dock finnas en god chans att komma med ändå, det är knappast så att det kommer stå 200 institutioner på kö här.

Jag har inte fått ett öre för att skriva detta inlägg, men eftersom jag är delägare i bolagen och tror på tekniken och företagen så skriver jag om dem ändå.

Var och en ansvarar som vanligt för sina egna investeringar och sin egna investeringsbeslut.

Nej, företagare som inte kan ekonomi har det svårt

I ett förvirrat inlägg på Politikerbloggen skriver Magnum Coltrane Price (vem är det?), som tydligen är en artist och producent, att om han sätter samman en skiva i 1000 exemplar till en kostnad av 50 000, och sedan säljer dessa och får in 100 000, så åker 50 000 i skatt och han är tillbaka på noll.

Inte konstigt att han säger sig leva på existensminimum. De 50 000:- han investerat är nämligen avdragsgilla, så vinsten på försäljningen är 50 000:-, och det är dessa som skall beskattas. Kvar blir då vid 50% i skatt 25 000:- SEK. Inte noll SEK.

Som sagt tidigare, det är inte en mänsklig rättighet att leva på sin hobby, speciellt inte om man inte kan det minsta om bokföring eller ekonomi och missar något så grundläggande som avdrag för kostnader. Långt från alla företagare kan leva på sitt företag, och det krävs åtminstone lite förståelse för redovisning, bokföring, skatt och ekonomi för att kunna driva företag.

Price säger sig inte behöva säga mer än ovanstående. Det tycker jag hade varit bra, men istället fortsätter han och fortsätter och fortsätter. Hade han kortat ner svamlet lite så kunde han t ex strukit den passage där han jämför fildelning med utrotningen av judar under andra världskriget.

Sluta gnäll och läs på om CwF + RtB = $$$$. Finns ingen Reason to Buy, så spelar det ingen roll om fildelning inte existerar.

2009-05-19 07:39

Steg verkligen de amerikanska börserna så mycket?

Igår steg t ex amerikanska NASDAQ med +3.11% och Dow Jones-index med +2.85%.

Det låter ju bra, och stora hysterirubriker är det i finansmedia.

Men samtidigt har dollarn fallit med 1.57%. I svenska kronor mätt så blev alltså den amerikanska uppgången bara ungefär hälften av vad som rapporteras. Det var förstås inte bara SEK som stärktes mot USD, som generellt försvagades.

En del av börsuppgången i USA kan alltså förklaras med fallande dollar. Men det lär väl inte hindra den svenska börsen från att stiga nu på morgonen, för att justera för valutaeffekter eller ens inflation är ju inget man gör.

Som alla förstås vet så slog inte börsen rekord 2007, utan det var bara nominellt ATH. Justerat för inflationen så toppade börsen i mars 2000, och har varit på väg ner sedan dess, även om nedtrenden haft en del uppgångar. Det är reala pengar, real köpkraft, som räknas i slutändan. Inte hur många nollor du har på kontot. Bryr du dig om nollor så har Liberty Silver zimbabwiska 10-biljonsedlar till salu. Ange "Cornucopia" som rabattkod så får du 1% i rabatt och kan sedan titulera dig biljonär.

På 90-talet räckte det med fem nollor på kontot för att kontant kunna köpa en villa i stora delar av Sverige, inklusive mindre än 2 mil från centrala Göteborg. Idag måste du ha sex nollor på kontot, utom på de allra billigaste platserna. Har din köpkraft verkligen stärkts av de stigande börserna sedan 90-talet, eller kan du fortfarande inte köpa din bostad kontant?

FRA och false positives

Inför EU-valet och fokus på Piratpartiet har nu FRA-frågan börjat segla upp i bloggosfären igen i spåren av en opinionsundersökning. Att vi går mot ettårsdagen till att lagen som ger Försvarets Radioanstalt laglig rätt att avlyssna all trådbaserad trafik som passerar landets gränser, och kan kräva sk samverkanspunkter från teleoperatörerna för att uppnå detta, kanske spelar in.

Förespråkarna säger förstås som vanligt att de som inte har något att dölja har inget att frukta, och FRA skall inte lyssna på svenskar. FRA säger naturligtvis att de är extremt skickliga och inte gör fel.

Låt oss anta att de är just extremt skickliga. Låt oss säga att deras filter fungerar korrekt i 99.99% av fallen. En tiondels promille av terroristers trafik slinker igenom utan att FRA märker av den, och en tiondels promille av all övrig kommunikation blir identifierad som matchande sökkriterierna, en sk false positive.

Det låter väl bra?

Av Sveriges nio miljoner invånare kommunicerar 3-4 miljoner personer över landets gräns varje dag. Minst. Telefonsamtal till eller från teleoperatören 3 passerar landets gräns, och tar en vända över Danmark. E-post till och från personer i landet passerar gränsen, och det handlar om miljontals mail varje dag. Har du din e-post hos Telia så är servrarna placerade i Finland, och mail dit eller därifrån till mottagare eller avsändare med servrar i Sverige passerar gränsen. Kanske läser du din utlandsbaserade e-post via okrypterad POP? Och så har vi all webtrafik mot utländska sajter.

Av säg 4 miljoner svenskar som via telefon eller Internet kommunicerar över landsgränserna varje dag, så fastnar alltså 0.1 promille i FRA:s sökkriterier dagligen. Fast de är oskyldiga. Det är 400 personer om dagen. 146 000 om året som får sin kommunikation granskad av analytiker hos FRA, trots att de är oskyldiga. Naturligtvis skall FRA destruera sådan felfångad trafik, men det betyder ändå att 146 000 personer om året får privata telefonsamtal avlyssnade, eller privata mail lästa av en analytiker på FRA innan de sållas bort. Inte trycka på print och sätta upp på roliga anslagstavlan. Inte skratta åt vid fikabordet. Inte som analytiker eller operatör alls bli påverkad av, utan via någon form av intern hypnos för evigt radera ur minnet.

Det är integritetskränkande och ett grovt ingrepp i oskyldiga svenskars privatliv.

I Sverige har det inte skett några terroristdåd sedan 1970-talet. Hotet verkar inte direkt vara överhängande. Är det värt att 146 000 personer skall bli granskade varje år för att förhindra något som inte skett på 30 år?

Detta är inget annat än en ren skandal. Politiker kommer förstås försöka fortsätta bortförklara detta med att FRA är skickliga och skall inte avlyssna svenskar. Men de kan inte ducka ovanstående siffror. Och betänk att om FRA bara är 99% korrekta, så blir det 40 000 oskyldiga personer om dagen som fastnar i deras filter. Är FRA korrekta 99.999% så handlar det fortfarande om 14 600 personer om året som oskyldigt blir avlyssnade eller lästa.

Ärligt, bättre än 99% är extremt bra. Jag tog 99.99% ovan som exempel för jag ville vara snäll. Det är illa nog ändå.

Inte konstigt att FRA:s budget glider upp mot en miljard om året framöver, för att avlöna de som skall läsa dina mail och sedan försöka glömma bort dem. Det kommer krävas många analytiker som läser dina mail och lyssnar på dina samtal för att identifiera att dessa var oskyldig kommunikation mellan svenskar, allt för att förhindra obefintliga terroristdåd eller sälja information till USA, i utbyte mot allmosor. Men det mesta av allt som analytikerna läser kommer de få kasta, endast en liten del kommer faktiskt vara relevant. Om nu inte terrorister, spioner eller främmande makt använder vanlig gratiskryptering, som inte kan knäckas på 1000-tals år av någon i världen existerande superdator. För då kommer FRA inte läsa något intressant alls, utan bara 146 000 oskyldiga svenskars mail om året.

Är Mexico det första landet att kollapsa pga peak oil?

Bloggaren Efter Oljan har skrivit en bra analys av läget för Mexico.

Själv skrev jag följande på VCW för ca två år sedan:

"Nu skall jag studera Mexico. Frågan är vad som händer om något år när man vid nuvarande konsumtion inte längre är en oljeexportör? Mexico är idag största exportören till USA, och drabbas nu av extremt hastig "peak oil", med upp till 40% minskad oljeproduktion om året enligt *officiella* uppgifter. Mexico är ett väldigt fattigt land, och man kommer nog vara tvungen att fortsätta exportera då landet behöver inkomsterna. Därmed kommer befolkningen fråntas mycket av sin nuvarande oljekonsumtion. Man har redan tagit till upplopp på gatorna när det blev brist på tortillas eftersom USA behövde majsen till etanol.

År 2000 var 7.5% av Mexicos export olja. Sedan dess har oljepriset femfaldigats, vilket allt annat lika skulle innebära att oljan står för ca 40% av Mexicos export. En export som kan ryckas bort på bara något år.

Mexicos demokrati är ung och bräcklig. Landet är mycket fattigt. Effekterna av deras alldeles egen peak oil kan slå hårt. Utfallet kan bli en kombination av statskupp från höger, revolution från vänster, fragmentering av landet och inbördeskrig (finns definitivt iaf regioner som skulle ta tillfället i akt, ex Subommandante Marcos zapatister), svält, en kraftigt ökad massflykt mot USA, som blir tvungen att göra något drastiskt.

Höjer iaf ett varningens finger för Mexico, gäller framför allt de som har råvaruinvesteringar i landet inom bla basmetaller, silver och guld. Oljan är som bekant redan nationaliserad. Många råvaruinvesterare gör bedömningen att Mexico är att anse som politiskt tryggt, men jag tror man får gå längre norrut för att få den tryggheten framöver. När två av de största partierna har "revolutionär" eller "revolution" i sitt namn så kanske man skall fundera lite på vad som kommer hända när landet kollapsar framöver."


Ovanstående förutsätter en del förkunskaper. En stor del av Mexikos statsbudget har finansierats via den statliga kontrollen av oljan via bolaget Pemex, vars främsta oljeutvinning är från världens näst största oljefält Cantrell. Problemet är nu att oljeproduktionen de senaste åren rasar i extremt snabb takt. Sedan 2005 har produktionen fallit från 2.2 miljoner fat per dag till 0.8 miljoner nu i januari påtalar Efter Oljan.

Mexico är sannolikt inom något år inte längre en nettoexportör av olja, och måste inte bara ersätta exporten med import, utan även ersätta de inkomster som oljan gett till den statliga budgeten. I intervallet 2015-2020 riskerar landet inte längre producera olja alls. När produktionen väl faller i offshorefyndigheter, så går det fort.

I en rapport från amerikanska militären 2008 (sidan 36) diskuteras Mexico tillsammans med Pakistan, som två länder som riskerar att falla samman de närmsta åren. Mexico och Pakistan nämns alltså som möjliga situationer likanande ex-Jugoslavien. Och i fallet Mexico baserar detta sig enbart på de drogkrig som sker i landet. Situationen med kollapsad tillgång på olja finns inte med som riskfaktor.

Mexico är till en början inte direkt ett stabilt land, så det här riskerar att inte sluta så väl.

Landet kan bli ett första offer för peak oil, och kanske ett betydligt mer dramatiskt exempel än vad som kommer visa sig vara normalt. Som granne till USA kommer Obama-regimen vara tvungen att agera, sannolikt inom innevarande mandatperiod.

When in doubt, stay out.

2009-05-18 06:58

Om det vore EU-val idag, vilket parti skulle du rösta på då?

Veckans fråga är hur du skulle rösta i EU-valet, om det vore val idag. Svara här ute i marginalen. Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, så ditt svar är helt anonymt för mig.

Igår hade vi första partiledardebatten i SVT inför valet. Piratpartiet var inte inbjudna, och inte heller Junilistan. Att (pp) inte fick vara med kan förstås motiveras med att de idag inte har några mandat, men Junilistan har faktiskt mandat i EU-parlamentet och borde väl fått en plats i debatten? Baserat på opinionsundersökningar har förstås (pp) fler väljare än (kd), så hade det varit motivet skulle (kd) inte varit med. Men i slutändan så får man väl se till vilka partier som sitter i SVT:s styrelse, dvs riksdagspartierna. Kanske var det därför som debatten handlade om inrikespolitik istället för den politik som skall föras i EU?

Kanske är det bra, då får både Junilistan (jl) och Piratpartiet (pp) fortsätta framstå som outsiders och anti-etablissemang.

Fast fildelning debatterades ändå. Ungefär som när en blind ger instruktioner till en döv. Jag såg inte debatten, har som bekant ingen TV, men frågan är om man debatterade de lite mer intressanta frågorna, dvs datalagring och andra integritetskränkande påhitt från EU:s sida. De röd-gröna axelmakterna är delade i frågan om fildelning, ingen borgfred hos axelmakterna tydligen. Och alliansens ledare Fredrik Reinfeldt hävdade att de stod fast vid sitt vallöfte om att inte kriminalisera en hel generation, man hade ju faktiskt via IPRED sett till så att de istället blir föremål för civilrättsliga stämningar av upphovsrättshavares representanter som fått större befogenheter än polisen. Så det handlar inte om att stämpla dem som kriminella. Bara lägga fildelares alla tillgångar i kvarstad, låta upphovsrättshavaren själv bestämma skadeståndet, och sedan tvinga dessa icke-kriminella att erkänna sina synder i tidningsannonser de själva får betala. Men att behandla dem som kriminella, ni vet med oskyldig till bevisad skyldig, rättegång etc, och skyddat privatliv efter avtjänat straff, nej det har inte Reinfeldt & Co gjort.

Resultatet av förra veckans undersökning visar på att de flesta ansluter sig till linjen att peak oil redan inträffat. Vanligast är min linje, att vi såg peak oil 2008. Kanske inte så underligt, jag kanske övertygar mina läsare?

8% stoppar huvudet i sanden och menar att peak oil är en bluff. Hur nu en ändlig naturresurs inte kan få en punkt där produktionen toppar? Ändliga naturtillgångar börjar på noll i produktion och slutar på noll i produktion. Därför måste det finnas en punkt mitt emellan där man når högsta produktion, dvs peak. Nåja, 8% tror väl att oljan är förnyelsebar energi.

Guldpriset i SEK per gram vecka 20 2009

Guldpriset tog ett kliv upp över 230:- SEK per gram mot slutet av veckan. 236:- på torsdagen och 235:- på fredagen. Detta som guldet började stiga mer än dollarn fallit den sista tiden.

Vill man överanalysera kanske man nu kan ana en dubbelbotten, och att priset nu skall upp igen på allvar, men det har jag skrivit förr också. Den som överlever får se.

2009-05-17 07:18

Låt pensionärer få det som arbetande har!

Någon mer som börjar bli trött på pensionärernas gnäll över att de får samma beskattning som folk som går på a-kassa eller försäkringskassan?

Jag har en lösning. Istället för att leka med pensionssystemet, så att pensionärerna inte behöver drabbas av finanskrisen som alla andra, så kan man göra om systemet och sänka pensionerna med lika mycket som skillnaden mellan arbetares jobbskatteavdrag och pensionärernas grundavdrag. Sedan inför man jobbskatteavdrag för pensionärer. Det är trots allt jobbigt att vara pensionär, så de borde få jobbskatteavdrag.

Resultatet blir att de får lika lite pengar som idag, men betalar lägre skatt. Tror ni det blir tyst på gnället då? Det tror inte jag.

En annan variant är att sänka eller avskaffa bostadstillägget för pensionärer. De får nämligen lite extra bidrag från Försäkringskassan, så de inte behöver flytta till ett mindre boende och frigöra huset med sju rum till ngn barnfamilj som idag bor i en tvåa med kokvrå. Slopandet av bostadstillägget kan sedan finansiera jobbskatteavdrag för pensionärer. Trots allt vill de ju bli behandlade på samma sätt som de som arbetar. Dessutom skall a-kassemedlemskap göras obligatoriskt för pensionärer som för jobbskatteavdragare.

Vidare skall pensionärer dagligen, undantaget fem veckors semester, anmäla sig personligen hos Försäkringskassan, för att kvalificera sig för pension och jobbskatteavdrag den dagen. Varje dag alltså. Folk som arbetar och får jobbskatteavdrag kan liksom inte få betalt om de är hemma och påtar i trädgården eller vad man nu gör som pensionär.

Och blir en pensionär sjuk skall detta anmälas till Försäkringskassan, så pensionen dras in i en karensdag, liksom för de som har jobbskatteavdrag.

Tillsammans borde dessa åtgärder kunna finansiera jobbskatteavdrag för pensionärer.

Man kan dra detta längre. Jobbskatteavdrag för folk som går på a-kassa kanske? Som motprestation måste alla, och då menar jag alla, med a-kassa anmäla sig personligen hos arbetsförmedlingen varje dag. Misslyckas man med det blir det ingen a-kassa den dagen. Simulerar ju på ett bra sätt att gå till jobbet, även om de får nöja sig med att stå i kö hela dagen. Tar de med en bärbar dator och ett 3G-modem så kan de surfa på Aftonbladet och läsa privata mail hela dagen, så blir det exakt som att ha ett tjänstemannajobb.

2009-05-16 06:27

Resultat från test av den nya angiverilagen

Som ni kanske minns infördes en lag i mars, som gör att kassapersonalen på banken måste fråga varifrån pengarna kommer när man sätter in lite större summor.

Sedan dess har jag testat lagen på mitt lokalaste sparbankskontor. Naturligtvis skulle man kunna bemöda sig att läsa lagtexten istället, men fältstudier tycker jag är mer intressant och mer relevant. Om verkligheten skiljer sig från kartan, så gäller inte kartan, utan verkligheten. Och då krävs empirisk forskning.

Jag började med ett beskedligt belopp ur företagskassan. 3000:- SEK. Ingen respons, bara att sätta in. Bestämde mig därmed för att dubbla insättningarna tills jag fick någon reaktion. Sålde lite mer ved, naturligtvis vitt mot kvitto, satte in 6000:-. Ingen reaktion.

Nu började jag bli lite nervös. Inför nästa steg behövde jag sitta på en kassa om 12 000:-. Inga summor att förvara i hemmet, även om det är inlåst i ett säkerhetskåp. Och tänk om de inte reagerar då heller? Skall jag då behöva dra ihop 24 000:-? Vedsäsongen går ju dessutom mot sitt slut.

Liksom tidigare gick jag till banken med en ryggsäck full med alla pärmar med företagets kompletta bokföring. Detta för att kunna testa exakt hur långt de krävde att man skulle gå för att bevisa varifrån pengarna kommer. Kvitton hade jag hört talas om, men det här handlade ju faktiskt om summor som var större än enskilda kvitton, och man kanske fortfarande måste bevisa att man inte använt företagskassan till inköp, så att den i själva verket nu var tom, och man försökte tvätta pengar med kvitton som falska bevis.

Jag såg fram emot att få stå i kassadisken och gå igenom verifikat efter verifikat för åtminstone den senaste månaden för att bevisa att pengarna var legitima.

Mina farhågor om att behöva dubbla till 24 000:- besannades inte. Vid 12 000:- begärde de legitimation. Legitimation! För att sätta in pengar. Snacka om att bli misstänkliggjord? Sedan kom frågan om varifrån jag fått pengarna, och en ursäkt för att de måste fråga om det rör sig om mer än 10 000:-. Så där fick vi svaret på hur åtminstone det bankkontoret tillämpade lagen. Det kanske står i lagtexten, men hur kul vore det att läsa sig till kunskap? Test i verkligheten glömmer man ju inte.

Jag mumlade något om insättning av företagets handkassa, och lyfte med hopp i blick upp ryggsäcken på disken. -"Jag har med mig bokföringen här om du vill titta?" tillade jag hoppfullt. -"Nej, det behövs inte. Om du hade haft ungefär tre gånger så mycket hade vi begärt kvittokopior" svarade kassapersonen. På bankens insättningskvittokopia skrev hon "insättning företagskassa" i marginalen längst ner.

Inte ens behövde jag visa F-skattsedeln för att bevisa att jag var företagare. Den hade jag förstås också tagit med. Bättre beväpnad än överraskad.

Så min empiriska slutsats är legitimation plus muntlig förklaring på belopp över 10 000:- SEK, och kvitto på belopp vid ca ett basbelopp ("ungefär tre gånger 12000"). Så nu får bokföringen stanna hemma och jag kan slippa ackumulera handkassa.

2009-05-15 07:01

3.5% betalar för nyheter på nätet

Mindparks VD Joakim Jardenberg, som jag bråkat med förr (skall inte bråka nu), har gjort en analys av möjligheterna att ta betalt av läsare på Internet för onlinetidningarna. Detta baserat på hur många prenumeranter som faktiskt betalar för Aftonbladet Plus.

Detta som en reaktion på röster som höjts (läsvärt från HD) om att det är dags att ta betalt av läsarna på nätet, som lösning på fallande reklamintäkter i spåren av recession och finanskris.

Man kan tycka att det knappast är så att läsarna har mer pengar när arbetslösheten stiger tillsammans med fallande ekonomi. Istället bör man nog söka sig till andra affärsmodeller. Aftonbladet Plus kan man dock se som en tillämpning av CwF + RtB = $$$$. Antagligen är innehållet så intressant att det är en Reason to Buy. Nu finns det väl förhoppningsvis inga fans till Aftonbladet, så då får CwF denna gång stå med Compete with Free.

3.5%. Skulle jag kunna få 3.5% av mina ca 10 000 unika besökare per månad att betala 5:- för att få läsa något speciellt på bloggen, så hade det gett mig 1750:- inkl moms. Betydligt mer än reklamen oftast ger alltså, 5 öre per unik besökare i april. Men från det skall det dras kostnader. Dessutom tror jag inte att det är ett dugg realistiskt att ta betalt för en blogg. Siffran skulle inte vara 3.5% och man kunde knappast ta betalt 10:-. Då får en blogg allt vara fullkomligt unik. Och då menar jag världsunik.

Nej, då får man nog satsa på någon annan RtB. Sälja kaffemuggar med tryck på. Skriva en bok. Hålla föreläsningar. Det är bara att acceptera att content is king, cash isn't på Internet.

Det är nog så svårt att producera bra eller unikt innehåll. Med en betaltjänst så skulle kravet vara att ständigt producera ett högklassigt innehåll, och sådant tar tid. Då ser inte 1750:- i månaden så attraktivt ut längre. Inklusive moms och före skatt.

Återvänder man till Aftonbladet Plus, så handlar det väl ofta om köpt innehåll och speciella tjänster. Listor över vad folk tjänar i din kommun, priser på hus i grannskapet, eller sextips med rubriker som kommer förändra ditt liv. Man kan nog vara lite skeptisk till att alla 3.5% av Aftonbladets läsare är ständiga prenumeranter på Aftonbladet Plus. Det kan rent av vara så att man betalar 15:- just för en specifik nyhet, och sedan inte förlänger prenumerationen nästa månad. Fast om du inte säger upp den tar Aftonbladet betalt automatiskt, så där har man tänkt till.

På bilfronten ingen nytt, eller?

Försäljningen fortsätter rasa för Saab Automobile tillsammans med många andra biltillverkare. Vem vill köpa en bil från ett märke som kanske inte existerar om några månader, med möjlig utebliven garanti och brist på reservdelar på eftermarknaden? Men alla tappar inte i försäljning. Billiga europeiska bilar är fortfarande eftertraktade, Skoda, Fiat mfl.

Här finns väl en viss logik. Det skall inte vara premiummärken när pengarna tryter, och det skall inte heller vara märken där ägande och framtid inte är avgjord. Tyskland sticker dock ut. Antagligen är det skrotningspremien där som gör att bilförsäljningen faktiskt ökar.

Den svenska bilindustrin är däremot i uppror. En statlig rapport visar på att Sveriges biltillverkare ligger näst sist vad gäller konkurrenskraft. Bil Sweden är inte lite upprörda av att utmålas som näst sämst i klassen. Men kanske finns det fler anledningar till att just de svenska biltillverkarna tappar i försäljning, än att man just råkar ägas av Ford respektive GM. Rapporten gäller även de svenska underleverantörerna. Är rapporten korrekt, så får man allvarlig ställa sig frågan varför staten alls skulle fundera på att stödja industri som saknar konkurrenskraft? Det leder bara till cementerade statliga stöd i stil med varvskrisen, och nedläggning i slutändan ändå.

Den norska elbilen Think Nordic är nu godkänd för försäljning i hela EU, vilket väl är att betrakta som ett genombrott för Think. Nu öppnar sig nästan hela hela den europeiska marknaden för biltillverkaren. Bakom detta hittar man nya regler som gör att elbilar inte måste godkännas i varje enskild EU-land.

Amerikansk-israeliska företaget Better Place har nu demonstrerat en prototyp av sin teknik för automatiskt batteribyte på elbilar. Tiden för laddning av batterier, och de krav som ställs på elnätet vid snabbladdning är ett möjligt problem för elbilar. Genom att byta batteri på en batteristation kommer man runt detta problem, och det kommer inte ta mycket längre tid än att tanka en bensinbil. Men bland det fåtal elbilar som finns så saknas det helt någon standard för detta, så det är en lång väg kvar att gå.

2009-05-14 06:51

Nedgången fortsätter i Asien

De senaste dagarna har Stockholmsbörsen fallit, tillsammans med många av världens börser. Vårhaussen verkar åtminstone tillfälligt ha tagit paus. Egentligen har ju ingenting förändrats sedan botten i mars, och en rekyl har varit väntad. Det återstår att se hur lång rekylen blir, och om den går över i ett nytt ras och nya börsbottnar. Igår såg vi Stockholmsbörsen backa 2.9%, och Nasdaq gå ner 3.1%.

Gårdagens ursäkt var dåliga amerikanska siffror för detaljhandeln. Trots 500 - 600 000 nya arbetslösa varje vecka i USA, så hade inte analytiker förväntat sig att detaljhandeln skulle påverkas.

Raset fortsätter under morgonen i Asien. Japanska Nikkei går ner 2.62% och Hong-Kongs Hang Seng faller 3.23%.

Att uppgångarna skulle ta slut och vända i nedgångar har varit väntat. Veckans Affärer sätter sitt hopp till bland annat Handelsbankens nollränte ROT-lån, där man utgår att en hel del pengar kommer gå till aktieaffärer. Heja, man hoppas alltså nu på att privatpersoner skall låna pengar för att stoppa in på börsen, så uppgången kan fortsätta. Jag tar mig för pannan.

Formeln är alltså fortfarande att vi skall lösa en kris orsakad av kraftig överbelåning och överkonsumtion med ännu mer överbelåning, fast denna gång vill åtminstone VA att de lånade pengarna skall till börsen. I USA minskar åtminstone hushållen sin skuldsättninggrad just nu, men i Sverige står hoppet till ökad belåning. Fast belåning för spekulation.

Följer börsutvecklingen 1929-scenariot, så skall vi ner rejält de närmsta åren. En långsam, utnötande och uttröttande nedgång, som knäcker de flesta. Speciellt belånade. Det är många som talar om en W-formad börs, inklusive undertecknad. Vi har i så fall nu haft uppgången, och nu, eller senare under året, är det ner på allvar som gäller.

Den som överlever får se. Marknaden kan fortsätta ner längre än du kan behålla din solvens. Talesättet är the market can stay irrational longer than you can stay solvent. Men en nedgång nu är inte irrationell. Det var uppgången som var det.

Läs gärna ett blogginlägg hos RedEye. Ett skrämmande inlägg om ett konkursmässigt SEB. Man har omvandlat derivatförluster om 147 miljarder SEK till att kallas för lån, för att undvika att redovisa en förlust tyngd av just 147 miljarder. Istället har man alltså ökat skuldsättningen, men dessa 147 miljarder måste fortfarande betalas tillbaka en dag. Fast då kanske Falkengren inte längre är VD?

2009-05-13 13:17

Censurförsök av bloggen

Ibland är Internet bra lustigt.

Någon har anmält mitt tidigare inlägg, som diskuterade Piratpartiets ställningstagande i deras icke-frågor, till abuse-funktionen hos Twingly. Twingly är en tjänst som gör att man kan bli länkad på tidningsartiklar man länkar till. I det här fallet en artikel hos SvD.

Tydligen trampade mitt inlägg på någons ömma tår, fast det inte tar ställning i vare sig frågan om prostitution eller droger, eller så såg någon politisk meningsmotståndare en möjlighet att censurera min länkning hos Twingly.

Twinglys admin har nu varit inne och tittat på bloggen, och länkningen från SvD verkar finnas kvar. Så censurförsöket har misslyckats. Än så länge. Man kanske inte skall bli så förvånad. Någon PR-byrå har väl fått lite partipengar från något etablerat parti att sätta efter Piratpartiet. Det hör ju till spelets regler får man anta.

Nu är lunchrasten slut och jag skall ut till vedprocessorn igen.

Korrigering: Det är till SvD som mitt blogginlägg anmälts för abuse, och det är SvD som via Twinglys verktyg har kontrollerat och konstaterat att jag får vara kvar. Se kommentar från Twingly själva, som alltså bekräftar att det förelåg en anmälan om abuse.

EIA Short Term Energy Outlook - oljepriset 58 USD 2010

Amerikanska EIA, Energy Information Agency, har kommit med en ny Short Term Energy Outlook. Man gissar nu att oljepriset kommer snitta på 58 USD nästa år, mot nuvarande pris på nästan mina prognosticerade 60 USD. Under resten av 2009 tror man på ett stabilt oljepris om 55 USD.

Detta för WTI, West Texas Intermediate, dvs den normala amerikanska kvaliteten av finare olja, i motsats mot den europeiska motsvarigheten Brent, som skiljer sig åt någon dollar i pris.

Man får trösta sig med att EIA aldrig någonsin har rätt i sina prognoser, och att 58 USD för 2009 är priser som vi såg under högkonjunkturen 2005-2006. Även om de själva inte medger det så finns det alltså något problem med oljeproduktionen, om vi får se högkonjukturpriser mitt under den värsta ekonomiska krisen och recessionen i mannaminne.

Den orsaken stavas förstås peak oil.

Är Piratpartiet ett knarkliberalt prostitutionsvänligt HBT-parti?

Drevet går för fullt mot Piratpartiet (pp), eftersom partiet utanför sina kärnfrågor kring medborgarrätt, upphovsrättsfrågor och privatliv inte har någon åsikt. Politikerbloggen slänger sig med att (pp) skall rösta för legalisering av narkotika och prostitution, om den gröna eller liberala partigruppen i EU röstar för något sådant.

Politikerbloggen glömmer dock att nämna att miljöpartiet (mp) respektive folkpartiet (fp) också tillhör respektive partigrupp. Alltså är en röst på (mp) eller (fp) också en röst på legalisering av droger och prostitution.

Hos den omdiskuterade EU Profiler så framstår vidare (pp) som ett HBT-parti och klassas som det mest extrema socioekonomiska vänsterpartiet.

EU Profiler påstår att (pp) fullständigt håller med om att samkönade äktenskap skall legaliseras. Detta motiverer EU Profiler enligt följande:

"Ur Piratpartiets principprogram (www.piratpartiet.se/principer): 'Vi vill värna den enskilde medborgarens privatliv och grundläggande mänskliga rättigheter.' Detta gäller självklart alla, oberoende av sexuell läggning."

Tittar man på principprogrammet så står det mycket riktigt att "Vi vill värna den enskilde medborgarens privatliv och grundläggande mänskliga rättigheter.". Punkt.

Man hittar också följande text

"Piratpartiet skall och kommer att agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man ska kunna förvänta sig av en demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning."

Inget av detta är egentligen speciellt uppseendeväckande. Vad som är uppseendeväckande är att den enda frågan som EU Profiler menar att (pp) engagerar sig i är legaliseringen av samkönade äktenskap. En fråga som inte nämns på partiets hemsida alls. I övrigt är man neutral i alla frågor som EU Profiler täcker, undantaget att det har tolkats som att man tenderar att inte hålla med om att man skall tvinga på utomeuropéer vår kultur.

EU Profiler tar inte upp någon av (pp):s frågor alls, men väljer att profilera partiets som ett extremt enfrågepartie som enbart sysslar med HBT-frågor. Helt baserat på vad partiet anser om diskriminering ovan.

Nej, vill man se vad Piratpartiet faktiskt står för bör man läsa deras hemsida, och vad de har att säga om principer, patent, privatliv, upphovsrätt, EU.

Piratpartiet är också uttryckligen motståndare till Lissabonfördraget. Ett citat från hemsidan:

"Vi är motståndare till Lissabonfördraget, eftersom det skulle cementera det demokratiska underskottet som är roten till en stor del av det som är fel med EU."

Ovanstående är inte en tolkning, utan vad man faktiskt skriver. Detta är väl egentligen den enda punkten utanför kärnfrågorna där man helt klart uttalar sig, vilket profilerar (pp) som klara motståndare mot mer makt för EU. Samtidigt accepterar man det faktum att vi är med i EU, men att det nu handlar om att minimera skadan. Ändå klassificerar EU Profiler (pp) som ett helt EU-neutralt parti.

Man kan fundera på varför mediadrevet börjat gå mot (pp). Det är dock fullt normalt och en del av den demokratiska processen, och partiet tål att särskådas. Vi har ju fortfarande fritt ord på Internet, och än så länge behöver vi inte ansöka om att få blogga, även om ett sådant förslag finns inom EU.

Röstar man på Piratpartiet så finns det åtminstone en chans att det fria ordet finns kvar även i framtiden. I Frankrike har man nu röstat för att begränsa det fria ordet genom att utan domstolsprövning stänga av användare från Internet om de inte installerar statens spionprogramvara på sina datorer. Från franskt regeringshåll heter det att man nu hoppas stänga av 100 000-tals användare.

Vad som är intressant är att EU Profiler trots mediabevakningen av t ex telekomlagen, eller kring IPRED, ACTA mfl lagar, direktiv eller förslag, inte alls berör medborgarrättsfrågor. Man är helt enkelt inriktad mot gårdagens frågor. Rent av sämre än svensk media, som åtminstone försöker följa med sin tid.

Själv anser jag inte att (pp) är ett extremt vänstersocialt parti, utan ett extremt liberalt eller rent av anarkoliberalt parti. Det enda man bryr sig om är demokrati, mänskliga rättigheter, integritet, privatliv och att upphovsrätt inte skall gälla i 70 år efter skaparens död, utan i 5 år. Resten får alltså marknadskrafterna ordna bäst de vill. Det kallar jag inte vänster.

Kapitalförsäkring eller depå: Scenario årlig ominvestering

Igår jämförde jag skatteutfallet i kapitalförsäkring respektive depå om man tillämpar buy-and-hold. Utfallet var att kapitalförsäkring var marginellt bättre, men beroende på avkastningen så blev depå bättre i de osannolika fallen att man satt mycket länge med en aktie utan att göra affärer.

Glöm inte att ibland har man inget val, utan en skattemässig affär blir påtvingad. Exempelvis vid ett bud på ett bolag, eller om det blir en nyemission, och man behöver sälja lite befintliga aktier för att finansiera denna.

Idag tittar vi på hur det ser ut med ett scenario med årlig ominvestering. Detta motsvarar att man i snitt säljer hela portföljen en gång om året, eller att hela värdestegringen i portföljen beror på utdelningar som återinvesteras. I din depå dras 30% skatt även på utdelningar, medan utdelningar i svenska aktier i en kapitalförsäkring är skattefria. Utländska aktier får 15% i källskatt, men det bortser vi från nu. Vill man så kan man se exemplet med 7% i avkastning som att det motsvarar en utdelning på 8.2% från en kanadatrust, och 12% motsvarar en utdelning på 14% från en trust. Full realistiska utdelningsnivåer alltså.

Liksom igår sätter vi schablonskatten till 1% i kapitalförsäkringen. Då ser det ut enligt följande:

Vid 4% i årlig avkastning blir skillnaden inte så stor eller försumbar. Vid tio år är depån värd 128, och kapitalförsäkringen 132. Vid 20 år 168 mot 174, och vid 32 år 235 mot 247.

Har vi lite mer attraktiva 7% i årlig avkastning blir skillnaden förstås betydligt större mellan depån och kapitalförsäkringen, men fortfarande inte några enorma multipler. Vid tio år 153 mot 167, vid 20 år 248 mot 298 och när vi når det 32:a året 440 mot 596.

Den stora skillnaden ser vi vid 12% i årlig avkastning. Redan vid tio år har kapitalförsäkringen ökat med nästan 50% jämfört med depå och har ett värde på 253 mot depåns 206. Vid 20 år är skillnaden 711 mot 462 till fördel för kapitalförsäkringen. Och efter 32 år 2457 mot 1218.

Ju högre avkastning, desto fördelaktigare för kapitalförsäkring. Vid extremt höga avkastningar blir utfallet än mer extremt.

Inte bara slipper man en massa jobb med deklarationen, utan nettot efter skatt blir också betydligt bättre. Ägnar man sig åt trading borde kapitalförsäkring vara obligatoriskt. Dock begränsas ju möjligheten till derivat i kapitalförsäkringar, som numer inte ens får handla warrants, eller ens inneha utdelade konvertibler. Dessa får man väl fortsätta trada via depå. En del tradingtjänster kanske inte heller ger dig möjligheten att koppla en kapitalförsäkring till tradingapplikationen.

Det finns ytterligare en viktig poäng med kapitalförsäkring. Tror man att vi går mot ett hyperinflationssamhälle, så kommer börserna dras upp nominellt med hyperinflationen, även om de antagligen backar i realt värde. Har vi inflation på t ex 50%, så kanske börsen stiger med 40%, dvs backar 10%. Säljer du då en aktie med 40% i nominell vinst, får du betala 12 procentenheter i skatt, vilket ger dig 28% i nominell vinst mot inflationen på 50%. Alltså en kraftig real förlust. Staten bryr sig nämligen inte om inflationen, utan beskattar din nominella vinst, inte den reala vinsten.

Med kapitalförsäkring blir inte förlusten alls lika stor. Tar man ett extremfall, säg 1000% i hyperinflation och 800% i uppgång på börsen, så får du bara behålla 560% av den uppgången i depån, och dina tillgångar eroderar mycket hastigt.