Cornucopia?

2009-02-28 09:11

Bristande medborgaranda?

Vi har redan fått FRA-lagen som kommer avlyssna det vi säger i telefon och vår kommunikation på Internet, exempelvis passerar alla samtal till, från och inom teleoperatören 3 landets gränser och kommer därmed avlyssnas.

Vi har fått en lag, IPRED, som innebär att fascistiska företagsorganisationer får rent drakoniska rättigheter att förtrycka godtyckliga medborgare, inklusive beslagta deras tillgångar så att de inte kan anlita advokat.

Det arbetas i hemlighet på ACTA-avtalet som skall ge tullen rätt att genomsöka datorer, mediaspelare (inklusive mobiltelefoner) när man passerar gränser.

Och sist, men inte minst, så föreslår EU-kommissionen att man omdefinierar vad brottslighet är till att även innefatta "bristande medborgaranda". Se EUR-Lex-5200DC0786 eller dess engelska översättning.

Från den svenskspråkiga översättningen, endast översatt eftersom svenska är ett officiellt språk i Finland, Sverige har som bekant inget officiellt språk:
2.2.1. Begreppet brottslighet
[...]
- bristande medborgaranda, som utan att nödvändigtvis manifesteras i straffbara handlingar tar sig uttryck i olika asociala beteenden som sammantagna kan skapa ett klimat av spänning och osäkerhet.


Det ni.

På engelska är formuleringen sådan här:
2.2.1. The concept of crime
[...]
- anti-social conduct which, without necessarily being a criminal offence, can by its cumulative effect generate a climate of tension and insecurity.


Och på tyska:
2.2.1. Der Begriff "Kriminalität"
[...]
- Rücksichtslose Verhaltensweisen, die keine Delikte, aber Abweichungen von der sozialen Norm darstellen und, wenn sie sich häufen, in der Bevölkerung ein allgemeines Anspannungs- und Unsicherheitsgefühl erzeugen können.


Franska:
2.2.1. La notion de criminalité
[...]
- l'incivisme, qui sans être nécessairement une infraction pénale, se manifeste par des comportements asociaux variés qui peuvent, en s'accumulant, créer un climat de tension et d'insécurité.


Nu kan jag bara i teorin tyska, så jag fattar inte ett ord av vad som skrivs där, och franska ger jag mig inte på. I den engelska översättningen står det dock inget om bristande medborgarnda. Helt klart lämnar översättningarna och översättarna något att önska. Eller kan det rent av vara så att översättarna i smyg för in eller tar bort formuleringar efter eget tycke och önskemål?

En sak är säker, ber jag Google översätta den tyska eller den franska formuleringen så trillar det inte ut någon bristande medborgaranda, utan det är tydligen något som bara gäller för Sverige och som den svenska regimen väl snabbt hoppar på och skyller från sig på EU för. På övriga språk verkar det "bara" stå anti-socialt beteende. Detta är från EU-kommissionen. Har vår kommissionär Margot Wallström (s) något med saken att göra?

Iaf, vad är bristande medborgaranda, som nu alltså skall anses kriminellt? Är det om man inte låter ens barn gå med i Hitlerjugend? Om man skriver regimkritiska inlägg på en blogg? Om man skriver att vi inte får någon varaktig ekonomisk återhämtning förrän efter 2020, om peak oil alls tillåter ekonomin att resa sig igen? Om man skriver eller säger att vi inte får någon pension i framtiden? Eller något så banalt som att föreslå att man går ner i arbetstid och istället cyklar till jobbet, istället för att arbeta några timmar varje dag för att betala för bilen? Eller räcker det med anti-socialt beteende som att flytta ut i skogen?

Skall man kanske inrätta speciella utredningsrotar hos polisen, en sedlighetspolis, som övervakar och arresterar de som visar bristande medborgaranda? Fast kombinerar man det med andan i IPRED-lagen så kan väl sedligheten och medborgandan övervakas av privata organisationer istället, en slags stormtrupper, gärna med bruna skjortor och armbindlar? Stormtrupperna kan väl också i enlighet med IPRED-andan själva få bestämma bötesbelopp i avskräckande syfte?

Orsakar jag ett klimat av spänning och osäkerhet? Hur många års fängelse är det, och hur högt skall bötesbeloppet bli?

Jag är för övrigt inte ett vänsterspöke, jag är väl närmast att klassas som anarkoreaktionär konservativ libertan.

Men hur kan någon stödja ett EU som föreslår att bristande medborgaranda skall vara kriminellt?

2009-02-27 17:19

Tyvärr är inte detta ett aprilskämt

Den första april börjar privatpolislagen att gälla i Sverige. Det är inget aprilskämt. De som inte beslagtagit sina tonåringars datorer gör det lämpligen innan dess. Följande är från piratpartiets ordförande Rick Falkvinges blogg. Ni kommer inte tro det, men detta är vad Sveriges riksdag röstat igenom. God natt, Sverige:

"Till att börja med får Lobbyn - och när jag skriver Lobbyn, så menar jag upphovsrättslobbyn - göra privata brottsutredningar. Det har varit skitförbjudet tidigare, men de har haft tillfälliga undantag. Nu skrivs det uttryckligen in i lagen att de, just de, får göra privata brottsutredningar. De är undantagna från personuppgiftslagen som säger att privata intressen inte får göra sådant.

Sedan får de tvinga en internetleverantör att lämna ut personuppgifterna för den person som ligger bakom IP-numret de spanat på, och som de anser fildelar. Det kan inte ens polisen få ut. Lobbyn får alltså mer långtgående befogenheter än den svenska polisen. Läs den meningen igen: Lobbyn, en privat industri, får mer långtgående befogenheter att kränka vanliga medborgares privatliv än den svenska polisen. Det är bland annat därför som det här har kallats för privatpolislagen.

Därefter får de frysa bankkontot och beslagta huset för en person som de misstänker för fildelning. I klartext, så är det den som står för abonnemanget bakom ett IP-nummer. Ja alltså, personen och familjen får bo kvar där, men det är belagt med så kallat “kvarstad”, vilket innebär att det i allt väsentligt är taget i beslag. Notera nu att det inte ens gäller personen som är misstänkt för fildelning, utan istället personen bakom det abonnemang som har använts.

Sedan kommer de och knackar på och gör husrannsakan. Det är först då man får reda på att ens bankkonto är frysta. Formellt heter det inte husrannsakan, utan intrångsundersökning, men det är precis samma sak med ett annat namn. Då går de igenom alla datorer, alla backuphårddiskar, alla MP3-spelare, allt. Har du nakenbilder på datorn? Varsågod att titta, Lobbyn, säger riksdagen. Har du privata dagböcker? Varsågod, Lobbyn. Privat surfhistorik? Politiska åsikter? Sexuella preferenser? Kom, kom, ta för er bara, Lobbyn. Inte bara på dina datorer, utan för alla i hela hushållet. Riksdagen är generös, den som inte har något att frukta kan inte ha något att dölja.

Därnäst kommer de med ett utpressningsbrev. Då kräver de dig, eller den barnfamilj som de gjort husrannsakan hos, på tiotusentals eller ibland hundratusentals kronor. Vi vet att det är så, vi har sett deras utpressningsmallar.

Skadeståndet de kräver behöver inte vara pengar de förlorat. Lagen går ifrån en grundprincip i svensk civilrätt om att man bara kan kräva igen faktiska förluster. Lagen tillåter Lobbyn att sätta skadeståndsnivån utifrån “industrins intresse att det inte upprepas” — i klartext, så högt att det skrämmer folk. I allt väsentligt privata straffböter, alltså. Men på hundratusentals kronor i stället för, som är brukligt, hundralappar.

I “vänlighet”, så erbjuder de sig att inte gå till domstol om du betalar halva beloppet inom tio dagar. Om det går till domstol, så hotar de med att du dessutom måste betala deras rättegångskostnader på ytterligare massor. I Danmark, där det här systemet har funnits ett par år, så blir de flesta så rädda att de betalar för att bli av med problemet, oavsett om de har gjort något fel eller inte. Konceptet “rättssäkerhet” existerar inte. Lobbyn är inte ett dugg intresserad av att personen som faktiskt fildelat betalar, de är intresserade av att någon får agera syndabock. Om det är rätt person är inte så viktigt.

Sedan kan man gå till domstol om man trots allt kräver någon form av rättvisa och inte vill betala, utan vill bevisa sin oskuld. Bevisa sin oskuld. Det är inte längre en straffrättslig rättegång, utan en civilrättslig. “Oskyldig till motsatsen bevisats bortom rimligt tvivel” gäller inte. Men — aha! — Lobbyn har ju frusit ens bankkonto. Så det finns inga pengar till försvarare. De pengarna som finns kommer man inte åt.

Slutligen, efter de har dömt någon till enorma skadestånd (eftersom man inte har råd med försvarare), så kan den anklagade barnfamiljen tvingas att själv betala en tidningsannons för att berätta att de blivit dömda. Det här är också något helt nytt, en återinförsel av skampålen, som den dömde dessutom tvingas att betala för.

Man behöver inte någon speciell retorik just nu. Det räcker att berätta rakt upp och ner vad den här lagen innebär. Problemet är snarare att över huvud taget bli trodd.

Några hävdar att den bygger på ett EU-direktiv; att Sverige skulle vara tvingade att införa det här. Det är ren lögn rakt upp och ner. Det har varit hela vägen uppe i EG-domstolen som har tydligt sagt att Sverige inte inte inte måste införa de här galenskaperna. Det är bara regeringens eget ansvar och de har inga att gömma sig bakom.

Privatpolislagen är inte en anti-fildelningslag. Det är en anti-rättssäkerhetslag."


Slut citat.

Jag försvarar inte fildelning. Däremot rättssäkerhet och att samma lagar skall gälla på nätet som utanför.

Det finns ett namn på när företag styr staten och får större rättigheter än t o m statsapparaten: fascism. Kom nu ihåg vilka författare, skådespelare, filmskapare, musiker, kompositörer eller kreatörer som står bakom denna lag. Glöm aldrig det. De är flera hundra. Fascister som Per Gessle, Jan Guillou mfl.

Och glöm inte att även krypterade trådlösa nätverk går att hacka, så grannen kan fildela via dig. Eller kanske dina barns kompisar. Allt som krävs för att du skall få alla dina tillgångar frysta tills vidare.

Glöm inte heller att det utomlands har hänt att folk som inte ens har dator eller bredband har råkat ut för detta efter att ha blivit felidentifierade någonstans i kedjan.

Japp, där satt den!

Så kom äntligen BNP-siffrorna för Q4 2008. Vi kanske kan kalla dem lite negativa. Minus 4.9%. Svensk BNP krympte alltså med nästan en tjugondel. Kan någon stava till "recession"? Eller kanske "depression"?

Naturligtvis går diverse ekonomer ut och säger att nu har det bottnat etc etc. Hur de nu kan veta det, då BNP-siffrorna var betydligt svagare än samma ekonomer väntat sig. Däremot hävdar Reinfeldt att vår väldelige Borg korrekt förutsett tappet, och att vi nu är på väg in i fas två av krisen där situationen i land efter land i Östeuropa väntas "leda till oro". Milt sagt kanske, med tanke på att man redan haft upplopp på sina håll i bla Baltikum. Och gissa vilket land som lånat ut mest till just Baltikum? Flute har lite utmärkta grafer över hur utlåningen ser ut.

Det här är det största BNP-fallet någonsin, utifall någon fortfarande har illusioner om att det här är en liten övergående kris. Men visst, innevarande kvartal kanske BNP bara krymper 2%, vilket kommer omskrivas som en förbättring. Men minus är fortfarande minus.

För övrigt kan man undra varför Konjunkturinstitutet existerar. De har ju aldrig rätt, fast deras existens motiveras av att de skall kunna ge prognoser.

Riksbanken lär väl fortsätta sänka räntan nu, och SEK noteras över 9 SEK mot USD, guldet i ca 275:- SEK per gram.

2009-02-26 19:53

Vattenfall

Det kanske är dags att kommentera statsägda (dvs du och jag) Vattenfalls vidare äventyr på kontinenten. Denna gång äventyr i storleksordningen 95 miljarder SEK, nämligen budet på holländska Nuon. Ett uppköp som till passande 95% av dessa 95 miljarder handlar om fossilgas-, kol- och kärnkraftverk, och alltså ökar det ändliga fossila behovet i Vattenfalls kraftverksportfölj.

De där 95 miljarderna är förresten kontant, och är hälften av Vattenfalls investeringsutrymme de närmsta fem åren. 95 miljarder av dina och mina pengar. Iaf om du som läsare är svensk. Det är drygt 10 000 SEK per svensk, gammal som ung. 40 000 SEK per fyrpersonsfamilj. För att köpa kraftverk som är beroende av import av ändliga energikällor. OK, Nederländerna har förvisso egen fossilgasproduktion även under några år till.

Man kan fråga sig varför Vattenfall alls skall ägna sig åt kontinentala äventyr. Ett svar kanske finns i Veckans Affärers journalist Gunnar Lindstedts utmärkta artikel om hur Vattenfall smyghåller på billig vattenkraft och säljer när priset är som högst pga bland annat Vattenfalls egna kolkraftverk på kontinenten.

Vinsterna på detta, som alltså mjölkas av svenska privatpersoner och företag, går inte tillbaka till oss svenskar, utan går till att köpa upp fler kolkraftverk på kontinenten.

Vidare påtalar Gunnar Lindstedt att prisökningen på el som handeln med utsläppsrätter inneburit, i själva verket har lett till högre vinster hos elproducenterna och stigande priser på vår egna förnyelsebara vattenkraft eller koldioxidfria kärnkraft. Auktionsförfarandet för utsläppsrätterna har tydligen om och om igen skjutits på framtiden via intensiv lobbying.

Förr eller senare kommer Vattenfall göra ett misslyckat förvärv. Tills dess kanske man kan ursäkta det hela med att man bygger värde i bolaget som i förlängningen kommer alla svenskar till del. Om det nu inte vore för att man köper in sig i allt större beroende av ändliga fossila energikällor. Varje fossilgasverk har till skillnad från t ex vind- eller vattenkraft ett slutdatum där det inte längre finns energi till kraftverket. Inte ens Ryssland kommer kunna leverera för evigt. Om de nu vill det. Fossilgasberoendet ger Ryssland ett kraftfullt vapen. Speciellt om man nu bara kan få bygga Nordstream-pipelinen också.

Kan Sverige och svenska regeringen motstå trycket att godkänna pipelinen, när allt större det av Vattenfalls kontinentala kraftportfölj direkt eller indirekt är beroende av rysk fossilgas?

I övrigt har tydligen samtalen mellan regeringen och oppositionen kring energipolitiken och bla kärnkraften havererat. Det kanske är därför Vattenfall hellre använder sina 95 miljarder utomlands, för utan en långsiktig och konsekvent energipolitik kommer man inte vilja investera i det egna hemlandet.

Företagande: Telefonförsäljare

Tack vare en kommentar om Ventelo i förra inlägget om klippandet av Telias luftburna kopparkablar, så kom jag osökt att tänka på telefonförsäljarhelvetet man drabbas av som egen företagare eller enskild firma.

Efter att i åtminstone ett decennium som privatperson suttit i NIX-registret och varit förskonad från telefonförsäljare, undantaget i de fall man redan är kund, så upptäcker man snabbt att man som egen företagare, rent av enskild firma, inte är benådad. Speciellt inte om man varit korkad nog att ange sitt hemtelefonnummer i registreringsuppgifter hos Skatteverket eller Bolagsverket.

Läxa ett: Ändra kontaktuppgifterna hos åtminstone Skatteverket och Bolagsverket till ditt mobiltelefonnr. Det stoppar 95% av alla telefonförsäljare, då det helt enkelt är för dyrt att ringa till mobiler för långdragna säljssamtal. Dessutom är det förbjudet för callcenter som är medlemmar i Sveriges Callcenterförening respektive Swedma att ringa till mobiltelefoner.

Vad som slagit mig är att de telefonförsäljare man drabbas av som företagare ofta inte är ett dugg seriösa. T ex de som säljer åt Ventelo eller andra skumma telefonibolag, med argumentet att du kan lägga även din privata hemtelefon hos dem så kan du ta alla telefonikostnader obeskattat på företaget. Eller sådana som vill sälja tvättmedel för 5000:- med argumentet att "ni har väl barn, då går det åt mycket tvättmedel, och det är ju gott att kunna ta det obeskattat på företaget". Kontrar man med "så får man faktiskt inte göra" kommer svaret enligt säljmanus "men det finns väl ingen som startar företag för att gå med vinst, man startar ju företag för att få en massa schyssta avdragsmöjligheter, sådant här upptäcker inte Skatteverket".

Här är lite bra inköpsmanus jag brukar använda numer:

- Hej, jag ringer från ABC och vi har ett erbjudande till dig.
- Först vill jag berätta att detta samtal kommer spelas in i utbildningssyfte och för din trygghet som säljare, och kanske publiceras på Internet, alternativt skickas till Skatteverket om ni uppmanar till skattebrott.
- ... så får man inte göra.
- Det får man visst, och i övrigt bryr jag mig inte. Inget personligt, men jag föreslår att du använder din dyrbara provisionsbaserade säljtid till att ringa ett enklare prospekt. Adjö.


Det brukar räcka så.

Annars finns det varianter. Svara aldrig ja.

- Sven Svensson
- Är det här Enskilda Firman?
- Nej, det här ett privat telefonnummer.
- Men är det inte du som driver Enskilda Firman?
- Nej.
- Heter inte du Sven Svensson?
- Nej.
- Men det sa du ju i början.
- Jag ljög.
- Kan jag få tala med Sven Svensson.
- Nej.
- Jobbar du på Enskilda Firman eller tecknar du för Enskilda Firman.
- Nej.
- Jag ser att Enskilda Firman har det här telefonnumret.
- Nej, det är fel. Inget personligt, men jag föreslår att du använder din dyrbara provisionsbaserade säljtid till ett annat prospekt.


Här är för övrigt en bra sida med vilka telefonnr som telefonförsäljare använder. Väldigt ofta är det 08-5xxxxxx. Ett tips som också finns på den sidan är att programmera in dessa telefonnr i din mobil, på en identitet ("Telefonförsäljare" använder jag) och ge dem en tyst ringsignal.

Annars finns Vem ringde? som också är att rekommendera.

När man blivit kontaktad av en telefonförsäljare från ABC, så jobbar de ju i själva verket oftast på callcentret DEF. Man kan med fördel maila DEF och ange att man aldrig vill bli uppringd av dem igen, så skall de iaf enligt branschens etiska riktlinjer inte ens ringa dig som företagare. Annars kan man höra av sig till ABC och klaga över att DEF ringde och var otrevliga.

Man behöver iaf inte vara speciellt otrevlig mot telefonförsäljare, om de inte själva är det. Trots allt jobbar de på lågavlönade slavkontrakt, och är ofta oerfarna yngre. Lite medlidande kan man visa, men låt dem inte hålla sig till manus och se snabbt till att slänga ur dig "Inget personligt, men jag föreslår att du använder din dyrbara provisionsbaserade säljtid till ett annat prospekt" eller något annat, och lägg sedan på luren.

En gång ringde den otrevlige upp igen och fortsatte tjata, kallade mig otrevlig och försökte ge mig någon form av dåligt samvete. Synd att jag inte spelade in på den tiden.

Roligast var annars något som kallade sig Spärrservice, och för en rätt saftig summa erbjöd sig att inte ringa igen. Fast eventuellt skulle de även spärra numret hos andra telefonförsäljare. Snällt av dem. Finns ett liknande bolag, Q Call, som ringer upp igen och igen och igen och igen och igen och igen och igen och igen och igen och igen och erbjuder sig att sluta ringa mot betalning, eller som det kallas "spärra mot telefonförsäljare för företag".

Annars drabbas man faktiskt ibland av dörrförsäljare, iaf som nystartad firma. Finns t ex dörrförsäljare som specialiserar sig på nyregistrerade lantbruksföretag och att sälja brandskåp för bokföringen man måste spara i 10 år för att inte bli sköntaxerad av Skatteverket. Eller traktorer för den delen. Fast de försöker oftast vara trevliga, och pga den dyra men lite personligare säljprocessen så släpper de svåra prospekts direkt och drar vidare.

Som man bäddar får man ligga, eller snarare ingen telefon

Dagens Industri uppmärksammar nu den några veckor gamla nyheten att TeliaSoneras resultatenhet Skanova tänker klippa en stor del av sina kopparluftledningar, och med det göra att en stor del av landsbygden varken får telefoni eller riktigt bredband. Det rör sig om 50 000 - 200 000 abbonenter, och berör alltså upp till 500 000 människor. Moderna IT-Sverige.

Jag skriver resultatenhet om Skanova ovan, Skanova är nämligen bara en registrerad bifirma till TeliaSonera, med samma organisationsnr och allt. Det är nämligen när omöjligt att separera nätet från Telia organisatoriskt. Men det är ju en snygg front.

Idag tar TeliaSonera 100 000 - 200 000 i betalt för att ansluta ett hus på landet till kopparnätet, och nu när man alltså vill klippa kablarna för tokar som bor på landet, så handlar det om en kapitalförstöring på upp till 400 miljarder SEK, om man ser till vad det skulle kosta att nyanlägga dessa ledningar. Notera att även den som nyligen betalat 150 000 för att få koppartråd kan komma att få se sin kabel klippt av Telia.

Sedan Telia bolagiserades har man slutat att ledningsröja teleledningar, om de inte är sambyggda med elbolagen, som ledningsröjer. Så på många håll är separata telestolpar helt omöjliga att underhålla, de har i princip växt in i träden och går inte längre att frilägga. Möjligen med stege och sekatör, en gren i taget. Här har vi en utmärkt möjlighet till beredskapsjobb de närmsta åren. Stege och sekatör, och tusentals fd bilindustrianställda som får frisk luft och motion där de drar till skogs. Stege , för det är uppe i träden man skall klippa bort grenar. Inte stolpskor alltså.

Telia vägrar också att gräva ner sina med elnäten sambyggda luftledningar när elbolagen gräver ner sina kablar. Kvar blir gamla stolpar och Telias tråd, medan elkabeln är nedgrävd i marken nedanför. Det finns något exempel från Värmland där Televerket grävde ner 240km koppartråd varje år, men sedan Televerket blev Telia så har man totalt grävt ner 10km tråd. Inte per år, utan på 16 år.

Samtidigt så bör man peka finger på Post- och Telestyrelsen, som om och om igen tvingar Telia att sänka priserna för koppartråden. Det är alltså staten som går in och gör att Telia inte kan ta marknadsmässiga priser.

Ett problem till är att staten har gett miljarder i bredbandsstöd till Sveriges landsbygdskommuner, för att Telia skall finansiera utbyggnad av ADSL i stationer utanför tätorter tillsammans med kommunerna. Men nu skall man klippa dessa kablar. Det kommer finnas statligt och kommunalt finansierade DSLAM-utrustade stationer som inte längre kommer ha speciellt många abbonenter. Ytterligare kapitalförstöring.

Avregleringen av telemarknaden tillsammans med PTS framtvingade lägre priser på kopparanslutningarna gör att Telia inte anser dem vara lönsamma om de hänger i luften. Rimligtvis kommer det speciellt vara de kablar där konkurrenterna äger kunden som är extra olönsamma, dvs där kunden använder en annan leverantör för bredband och telefoni. Kanske är det så att man kan hoppas på lite större chans att få ha kvar sitt bredband här på landsbygden om man köper både bredband- och telefonitjänsterna av Telia. Dessutom brukar Telia vara väldigt snabba på att laga saker om man är Telia-kund, medan fel tar längre tid att åtgärda om man inte är det. Fast det krävs väl en vetenskaplig studie för att bevisa, resultatenheten Skanova förnekar väl detta.

Annars har jag som markägare goda erfarenheter av Skanova. De är blixtsnabba på att åtgärda kablar inför skogsarbete, ex lägga ner kablar på marken om man skall fälla träd, eller hänga upp kablar som fortfarande ligger på marken fyra år efter stormen Gudrun om man påtalar att man skall köra över dem med skogsmaskin om några dagar.

Oavsett så handlar TeliaSoneras ambition att avvecka kablar för hundratals miljarder kronor inte om glesbygd. På en del håll handlar det även om kunder i tätort. Lite mer finns att läsa om i denna PTS-rapport. Jag har försökt få ut handlingar om vilka abbonemang som Telia vill klippa från PTS, mha offentlighetsprincipen. Telia är dock så pass skickliga att de endast tar detta muntligt med PTS, och lämnar inte in några handlingar. Så det är bara snällt vänta till det kommer ett brev på posten.

Du kan vara olönsam även 200m från telestationen, lille vän. Om du inte tyckte att du bodde på glesbygd, så skall Telia nu göra sitt bästa för att du skall uppleva det så.

För sk mobilt bredband är inte samma sak som trådbaserat. Med trådbaserat kan du få dedikerat 6-8 Mbit/s, rent av upp till 24 Mbit/s medan med trådlöst sk mobilt bredband får du dela upp till 7.2 Mbit/s med alla andra på samma basstation, och med sämre svarstider. Något många som lurats av telefonförsäljare att byta sitt bredband till t ex 3:s 3G-nät snabbt upptäckt. Dessutom saknas inte sällan lokal täckning på landsbygden, oavsett vad teoretiska täckningskartor påstår. Allt som krävs är lite skog eller ett berg. Hm, kanske dags att uppgradera till maximala 24 Mbit/s och öka chanserna att de inte klipper tråden.

Och glöm att du kan betala för att gräva ner kabeln, alternativt dra in nedgrävd fiber. Telia gör bara det för nybyggda hus. Är du företagare kan du dock ha en chans, men inte som privatperson. Fast det blir egenfinansierat oavsett.

Förhoppningsvis är detta bara elakt politiskt spel från Telia som på så sätt antingen vill ha stödmiljarder för att inte riva sådant som staten byggt för hundratals miljarder, med dagens kostnadsläge, alternativt skall få höja priserna på koppartråd till marknadsmässiga priser. Varje gång Telia kommunicerar med Skanova höjer de antalet abbonenter de tänker klippa. I höstas var det 50 000, nu pratar man om 200 000. Ger inte PTS med sig så blir väl nästa bud att samtliga luftledningar skall rivas, ca 600 000 abbonenter eller upp mot en och en halv miljon människor. Men just nu är risken bara 33% av just du blir av med din telefoni och ditt bredband om du har luftledning.

Frågan är om mervärdet fast telefoni och framför allt bredband tillför samhället så pass mycket att kostnaden för detta är värt pengarna? Antagligen kan åtminstone Telia trolla fram en rapport som visar att det inte finns någon samhällsvinst med telekommunikationer. Det blir väl nästa steg.

Varför är elbolagen skyldiga att tillhandahålla el överallt i Sverige, men inte telebolagen? Är det verkligen så att staten måste äga och driva all infrastruktur för att man inte skall tvingas leva som på 1800-talet om man bor utanför tätort?

Samtidigt så vet man vad man gör om man bosätter sig på landet. T ex får vi ofta betala högre priser för bensinen, och man har också längre att köra. Kan man tåla högre bensinkostnader, så kan man väl tåla att få betala högre pris för kopparledningen? Varför måste PTS envisas med att en koppartråd på landet skall kosta lika lite som i tätort? Trots allt betalar vi mindre för ett hus på 190 m2 än vad en del betalar för en etta i storstan, så lite högre priser för koppartråd kan vi tåla.

Mer finns att läsa på bla ATL eller IDG. Till Dagens Industri länkar jag inte.

2009-02-25 16:51

Skampålen återinförs

Idag röstade riksdagen med överväldigande majoritet för privatpolislagen IPRED.

Ett tillägg kom med, nämligen att alla som fälls enligt lagen själva skall bekosta en annons i dagspressen där den fällande domen publiceras, inklusive vem som fällts.

En modern skampåle alltså.

Påminner om Kina, där räkningen för kulan till nackskottet på avrättade personer skickas till de anhöriga.

Dessutom skall målsäganden själv få bestämma skadeståndet, det skall inte fastställas av tingsrätten. Säger målsäganden 2 miljarder i skadestånd, så är det vad som gäller vid fällande dom. Kan bli luckrativt att bli författare... Skall nog skriva en bok tror jag.

Undrar varför just endast fildelning skall berättiga till skampåle. Varför skall t ex inte sexualbrottslingar publiceras i tidningen? Eller folk som tagit mutor? Eller fälls för korruption. Fast det sker förstås inte i Sverige... Och varför skall inte offret vid t ex misshandel själv få fastställa bötesbeloppet (och inte nöja sig med 10 - 20 000)? Eller våldtäkt (inte som nu 50 - 100 000 SEK)? Fast det kanske kommer. Annars våldtäkt, pyttsan, ingenting mot fildelning.

Veckans Affärer skriver att fildelning inte är en rättighet. Nej, det har ingen påstått. Men demokrati och att inte privata organisationer skall få större rättigheter än polisen, det är en rättighet. Sedan borde samma lagar gälla på Internet som i den fysiska världen, dvs brevhemlighet, meddelarskydd mm.

Bulshytt

Bulshytt: (1) In Fluccish of the late Praxic Age and early Reconstitution, a derogatory term for false speech in general, esp. knowing and deliberate falsehood or obfuscation. (2) In Orth, a more technical and clinical term denoting speech (typically but not necessarily commercial or political) that employs euphemism, convenient vagueness, numbing repetition, and other such rhetorical subterfuges to create the impression that something has been said. (3) According to the Knights of Saunt Halikaarn, a radical order of the 2nd Millennium A.R., all speech and writings of the ancient Sphenics; the Mystagogues of the Old Mathic Age; Praxic Age commercial and political institutions; and, since the Reconstitution, anyone they deemed to have been infected by Procian thinking. …
Neal Stephenson, "Anathem" (2008)


Obama bin Laden har hållit ett hyllat tal, som går att läsa i sin helhet här.

Aldrig förr har så mycket bulshytt sagts av en man i ett tal vid ett tillfälle. Skulle vara av Hank Paulsen eller Ben Bernanke kanske?

Det finns som sagt för mycket bulshytt i talet för att man skall kunna gå in och bemöta alla punkter. Professor Kjell Aleklett har iaf bemött dumheterna kring förnyelsebar energi.

Men vill man plocka isär talet så är det bara att markera, klippa och klistra. Vad man än tar så är det ren bulshytt. T ex

"In order to save our children from a future of debt, we will also end the tax breaks for the wealthiest 2% of Americans. But let me perfectly clear, because I know you’ll hear the same old claims that rolling back these tax breaks means a massive tax increase on the American people: if your family earns less than $250,000 a year, you will not see your taxes increased a single dime. I repeat: not one single dime. In fact, the recovery plan provides a tax cut – that’s right, a tax cut – for 95% of working families. And these checks are on the way."

Hur i hela världen skall världens mest skuldsatta nation bli mindre skuldsatt av att man sänker skatten för 95% av befolkningen och höjer den för de rikaste två procenten? Dessutom samtidigt som man fläskar ut utgiftspaket efter utgiftspaket om tusentals miljarder dollar.

Eller man kanske kan citera Obama när han berättar hur den skuldsatta befolkningen skall låna sig ur krisen:

"That’s what this is about. It’s not about helping banks – it’s about helping people. Because when credit is available again, that young family can finally buy a new home. And then some company will hire workers to build it. And then those workers will have money to spend, and if they can get a loan too, maybe they’ll finally buy that car, or open their own business. Investors will return to the market, and American families will see their retirement secured once more. Slowly, but surely, confidence will return, and our economy will recover."

Inte att byggnadsarbetaren skall spara pengar så att han kan köpa den där bilen, utan så att han kan ta lån för att köpa den där bilen. Och hur skall ännu mer ökad skuldsättning göra att amerikanska familjer skall få en säkrad pension?

Här är en favorit till:

"Second, we have launched a housing plan that will help responsible families facing the threat of foreclosure lower their monthly payments and re-finance their mortgages. It’s a plan that won’t help speculators or that neighbor down the street who bought a house he could never hope to afford, but it will help millions of Americans who are struggling with declining home values – Americans who will now be able to take advantage of the lower interest rates that this plan has already helped bring about. In fact, the average family who re-finances today can save nearly $2000 per year on their mortgage."

Hur kan man kallas "ansvarsfull" (responsible), om man tagit så stora lån att man riskerar utmätning (foreclosure)? Det här är sådant nyspråk att jag börjar tänka på Orwell och 1984. Krig är fred. Slaveri är frihet.

Eventuell eufori som resultat av detta fullkomligt absurda tal lär bli kortlivad och visar bara att marknaden inte vill förstå någonting, och att vi får se djupare bottnar och fler krascher framöver.

Jag har inte tid att sitta och klistra in hela talet och plocka isär all bulshytt, det skulle ta längre tid än det tog Vita Husets samlade stab att skriva det. Jag drar till skogs med motorsågen och skogsmaskinen istället.

2009-02-24 19:24

Dr Doom

E24 kör tre artiklar om Dr Doom, och då menar jag inte denne herre.

Först ut är Peter Schiff, författare till bland annat Crash Proof: How to Profit From the Coming Economic Collapse.

De övriga två varianterna av Dr Doom är än så länge hemliga hos E24. Väldigt superskurkar över det hela alltså.

Men en inte alltför svår gissning är att det rör sig om Nouriel Roubini och Marc Faber, den senare författare till bla Tomorrow's Gold: Asia's Age of Discovery.

Åtminstone Peter Schiff och speciellt Marc Faber har man många gånger haft som gäst på Financial Sense, så deras varningar har inte varit ohörda om man följt FSN genom åren. Senast hade man en intervju med Marc Faber förra helgen.

Det är förstås kul att E24 uppmärksammar dessa korrekta prognosmakare, men det är samtidigt väldigt sorgligt att man inte exponerat dem i tid, utan har kört med i den positiva hallelujakören tillsammans med övriga mainstream finansmedia. Varningarna har funnits, men journalistkåren har inte velat låta den få plats innan fullbordat faktum.

Årets obligatoriska förlovningsrykte

Dagens Industri, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet och förstås Aftonhoran rapporterar om årets obligatoriska förlovningsrykte för den åldrande kronprinsessan Victoria och bonnasonen (nja) från Ockelbo, Daniel Westling.

Sådana här rykten får vi varje år. Förra året berodde det på en reservation i UD:s budget för möjliga utgifter vid kungligt bröllop. Nu beror det på att statsministern skall närvara vid kungens konselj idag, vilket är fullt normalt. Fast denna gång kanske det är på riktigt?

Dagens Industri liksom Veckans Affärer har åtminstone den goda smaken att diskutera vad det här får för ekonomiska konsekvenser för Stockholmsregionen och Sverige.

Men vad vi alla vill veta är vad innebär det här för börsen? Är förlovningsryktena anledningen till att börsen i Stockholm är typ den enda börsen i europa som iaf tillfälligt är på plus? Och vad blir de långsiktiga konsekvenserna för börsen? Affärsvärlden har kanske svaret? Det är nu akut risk för börskrasch om det inte blir en förlovning, så det kan vara läge att ta vinsterna.

Och hur skall ett eventuellt bröllop i år, kombinerat med svenskt EU-ordförandeskap i höst lösas? Vi kommer inte ha en polis i hela landet det närmsta året, pga all övertid som går åt till detta. Jag upprepar min tidigare rekommendation att förlägga alla EU-möten till Sveriges reservhuvudstad Karlsborg.

Kanske behöver nationen något glamoröst att samlas kring, och det är därmed bra tajming med bröllop i svåra tider. Eller så kommer bara sprickorna i fasaden att bli allt tydligare.

Och hur skall det nu gå med intresset för melodifestivalen om den nu överskuggas av kunglig förlovning?

Äh, jag ironiserar. Notera att jag inte länkar till vare sig Dagens Industri eller Dagens Nyheter. Det bör ni inte heller göra som bloggare.

We don't Trust you

En efter sänker kanadatrusterna sina utdelningar.

Mitt största noterade innehav, fossilgastrusten Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN), sänkte sin utdelning från 0:15 CAD i månaden till 0:12 CAD i månaden. Sedan dess har kursen något motsägelsefullt fallit, så utdelningen är nu över 22% i framtida årstakt.

Canadian Oil Sands Trust (TSX:COS.UN) har även de sänkt sin utdelning till 0:15 CAD i kvartalet, eller endast ca 3% i framtida årstakt. COS är därmed tämligen ointressant, utom som en spekulation i högre oljepris. Som visat sig under de senaste två årens stigande oljepris, så är hävstången enorm i COS, men det slår åt bägge hållen.

En trust som ännu inte sänkt sin utdelning är olje- och raffinaderitrusten Harvest Energy Trust (TSX:HTE.UN), som nu kurssätts till en årstakt på utdelningen om 52%. Man kan nog lätt räkna med att marknaden förutsätter att utdelningen halveras eller värre framöver, kanske ner till runt 20% där många truster hittas idag.

Nu blir man förstås orolig om att det handlar om belåningsgrad och problem för de individuella trusterna. Samtidigt slaktas hela sektorn, alla truster går ner, men även de rena företagen i sektorn. Igår föll t ex fossilgasbolaget Chesapeake (NYSE:CHK) med 5.48%, fossilgas och oljesandsbolaget Canadian Natural Resources (TSX:CNQ) föll 4.47%, fossilgastunga Anadarko (NYSE:APC) föll 6.3%. I jämförelse föll t ex Peyto 8.6%, Harvest 12.23%, Enerplus Energy Trust (TSX:ERF.UN) föll 8.46%, Penn West Energy Trust (TSX:PWT.UN) 7.33%.

Trusterna ser alltså ut att falla hårdare, men om alla faller så kanske det inte handlar om individuella problem. Snarare är det antagligen råvarupriserna och investerarnas avbelåning som driver detta. Man bör nog vara väldigt försiktig och titta noga på respektive trusts belåningsgrad, terminssäkringar, och när lån skall lösas in. Peyto skall använda den sänkta utdelningen till att betala just skulder.

Det finns förstås lite undantag. Portföljinnehavet Crescent Point Energy Trust (TSX:CPG.UN), som främst producerar lättolja i Kanada, terminssäkrade en stor del av sin oljeproduktion runt 100 USD, och föll bara 3.23% igår. Samtidigt går rykten om att även CPG kommer sänka utdelningen framöver, trots att utdelningen bara är för sektorn låga dryga 13% i årstakt. Baserat på den låga utdelningen känns det ändå som att marknaden inte bedömer att CPG kommer sänka. Iaf inte än.

Min tro är att när rapportperioden är över och med den utdelningssänkningarna får man bättre underlag, och att det antagligen kan bli läge att köpa mer framöver. Samtidigt har inte marknaderna bottnat, så någon brådska att gå all-in är det nog inte.

Som vanligt ansvarar alla för sina egna investeringar, se disclaimer nere i marginalen.

Funderingar och kommentarer?

Affärsvärlden mediterar med gurun

Affärsvärldens sajt är ute och mediterar med gurun, i en liten blinkning åt Amigan:

Samtidigt noterar det japanska Nikkei-indexet sitt 26-års lägsta, men det är svårt att läsa något om det hos Affärsvärlden tyvärr. Däremot skriver DI om det.

Nu skall jag ägna mig åt lite meta-skriverier. Som bloggare så horar man hos gammelmedia, genom att länka till deras artiklar och sedan via främst Twingly bli inlänkad på deras sidor. Detta är en jättebra affärsidé för gammelmedia, eftersom varje artikel de skriver på så vis får massvis med länkar och stiger därmed i sökrankning hos sökmotorer. Vill man in hos Aftonhoran måste man däremot pinga via Aftonhorans bloggportal, med det innovativa namnet Bloggportalen.

Hos gammelmedia finns en del tidningar som bangar Twingly, t ex Dagens Industri eller GP. Så de får inte så många länkningar från mig. T ex har jag inte länkat till DI ovan. Enda gången det är intressant att länka dit är om de verkligen har något unikt att säga.

Dagens Nyheter har nu omdesignat sin websajt, och gömmer blogginläggen. Här följer en liten skärmdump från Google Analytics över hur det påverkar min besöksstatistik.

Vad man ser här är hur lite trafik DN driver till mitt inlägg om Saab igår, i jämförelse med SvD och Veckans Affärer. De senare två exponerar blogginlägg klart och tydligt. Notera att statistiken ovan enbart gäller den unika sidan för just det inlägget, inte hela bloggen, där det var 2075 sidvisningar och 1342 besökare, varav 899 var unika.

Så jag tror jag slutar att länka till Dagens Nyheter. Med en respons på fyra besökare till mig i utbyte mot att DN skall få högre ranking i sökmotorer, så tar jag från och med nu och bojkottar länkar till Dagens Nyheter, om de inte har något unikt att säga, som t ex morgonens artikel om vedeldningens ofarlighet.

Jag uppmanar övriga bloggare att göra det samma. Inget mer horande för DN.

Quid pro quo. Har man hört talas om det på Dagens Nyheter? Länka till andra bloggar istället, så stiger de i sökrankningen på gammelmedias bekostnad.

Mer om vedeldning

Dagens Nyheter har publicerat en liten artikel om ännu en studie kring vedeldning. Denna gång påtalas det att vedrök inte är samma sak som bilavgaser.

Partiklarna i vedrök är nämligen lättare än motsvarande partiklar i bilavgaser. Två tredjedelar (ca 66%) av partiklarna från bilavgaser stannar kvar i lungorna, medan endast en femtedel (20%) av partiklarna från vedrök gör det.

Nu för DN förstås vidare den väldigt missvisande beställda rapporten om att vedeldning är farligt, fast det fanns vedeldare i studien som hade renare luft än alla som inte eldade med ved alls.

Man får åtminstone vara tacksam att det kommer fram studier som motsäger vedeldningens farlighet, även om den inte kommer få samma spridning eftersom man inte kan larma om cancer.

Såg en löpsedel i helgen.

"Din förkylning kan vara cancer". Var förstås hos Aftonhoran, enligt den kända formeln välj-något-som-alla-har-och-varna-för-att-det-kan-vara-något-farligt-i-ett-fall-på-hundratusen. Här är några framtida rubriker vi väl får se tids nog:

"Känner du dig frisk? Du kan ha cancer."
"Trött på morgonen? Du kan ha cancer."
"Trött på jobbet? Du kan ha cancer."
"Trötthet på kvällen kan vara farlig sjukdom."
"Ont i magen när du är hungrig kan vara cancer."

Hittade förresten "Din förkylning kan vara lungsjukdom" hos Kvällsposten/Expressen. Tre dagar innan Aftonhorans larm om att snuva är cancer. Specifikt tonsilcancer, som drabbar 200 svenskar om året. Med tanke på att antagligen nio miljoner svenskar är förkylda minst en gång om året, så är risken att förkylningen är cancer en på 45 000... Det ni. Akta er. Speciellt för biltrafiken, då fler än 200 svenskar dör i trafiken varje år. Undrar när följande rubrik kommer.

Ute i trafiken? Du kan dö idag!

2009-02-23 15:21

Deflation, pyttsan

Inflationen sjunker heter det, vi kanske rent av skall få deflation. Hur det nu skall gå till? När de flesta pratar om inflation pratar de om ett av symptomen på sjukdomen, nämligen priset på varor och tjänster som uttryckt via konsumentprisindex, KPI.

Riktig inflation är ökningen av penningmängden. Och den ökar fortfarande. Tittar vi på en graf över den svenska penningmängden 1995-2008 så ser det ut så här.

Oftast pratar man om den procentuella förändringen mot 12 månader tidigare, och den ser ut på det här viset fram till och med december 2008:

Även om ökningen av penningmängden har minskat, så fortsätter den fortfarande att öka. Och speciellt intressant är att även ökningen har börjat återhämta sig mot slutet av året. Kanske inte så konstigt med tanke på den mängd med nytryckta pengar som skjutits in i ekonomin, bland annat genom Riksbankens sexfaldiga ökning av sin balansräkning.

Det här är inflation. Och det kommer till slut att ge utslag i olika symptom, som stigande KPI eller stigande tillgångspriser, t ex guld. Och guldet har nästan dubblats sedan den akuta finanskrisen drog igång med start i Lehman-kraschen.

När det gäller KPI så kan knappast KPI fortsätta vara nere på 1.3% framöver. Svenska kronan har allvarligt försvagats, och med det har priset på alla importvaror stigit. KPI hålls antagligen nere genom att bostadslåneräntekomponenten sänker inflationen i takt med Riksbankens räntesänkningar. Men snart kan man inte sänka räntan mer. Exempelvis bensinpriset är på väg uppåt igen tack vare den svaga kronan.

Och den ständigt stigande penningmängden ligger och lurpassar och väntar på att få bryta sig ur balansräkningarna och ut som symptom.

När bottnar börserna?

Senaste veckans undersökning var om Saab överlever året ut. En överväldigande majoritet tror tydligen inte det. Sedan undersökningen startade har bolaget som bekant ansökt om rekonstruktion, vilket är så nära konkurs man kan komma. Men än så länge överlever bolaget.

Veckans fråga är när du tror att börserna bottnar. Definiera börserna som du själv vill.

Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, så du är helt anonym för mig.

Saab - Tillverkar bilar i Mexico och Tyskland enligt affärsplanen

Enligt den affärsplan som svenska regeringen sågar jämns med fotknölarna kommer Saab Automobile att tillverka bilar i Tyskland och Mexico. Den nya helt feltajmade SUV:en 9-4X skall tillverkas i Mexico, och nya 9-5 skall tillverkas i Rüsselsheim. Däremot skall tillverkningen av gamla 9-3 cabriolet flyttas till Trollhättan från Österrike.

Efter 2010 kanske tillverkningen av nya 9-5 flyttas till Sverige, men det verkar vara osäkert. I Sverige skall alltså bara en modell med rätt många år på nacken, Saab 9-3, tillverkas som det ser ut idag.

Så är argumentet för statligt stöd att det är viktigt för de svenska jobben och med dem vård, skola, omsorg och bla bla bla, så skall man komma ihåg att Saab inte tänker göra bilar i Sverige ändå. Fast tydligen vill Låna Stahlin hävda att det är de svenska skattebetalarna som drabbas om Saab inte får nödlån.

Den orealistiska affärsplanen bygger på att 9-4X skall börja säljas framåt 2011, då, då kommer Saab minsann att gå med vinst. För nya 9-5 skall inte räcka för vinst. En annan liten ledtråd: Vi kommer inte ha högkonjunktur 2011.

Saab har vidare redan 11 miljarder SEK i skulder, vill nu låna 5 miljarder och det krävs totalt 10 miljarder fram till 9-4X skall lanseras. Så det nu omdiskuterade lånet är bara ett första steg, och allt hänger på att 9-4X blir en storsäljare. Annars är det konkurs.

Nej, det är inte snack om att snubbla på mållinjen. Det handlar om att Saab bygger sin framtid på en vild chansning. Snarare vill bolaget alltså låna pengar till att få köpa trisslotter. Dessutom är det inte helt ovanligt att lanseringar av nya modeller kan försenas.

Gunnar Lindstedt på Veckans Affärer menar för övrigt att en rekonstruktion av Saab bara är ett sätt för GM att minimera nedläggningskostnaderna.

2009-02-22 14:12

Extrem vecka för guldet

Guldet fortsatte uppåt i veckan. Spikrakt uppåt. Som högst noterades guldet på över 282:- SEK per gram under fredagen, även om det baserat på eftermiddagsfixen och Riksbankens växelkurs för dagen bara blev 279:50 SEK per gram.

Guldet var också uppe och nosade på all time high i USD på drygt 1000 USD, och handeln stängde i USA på 1001:70 USD per troy ounce (31.1g).

Frågan är nu om det var en sista spik vi såg nu, eller om trenden håller i sig. Annars är det fullt normalt att man får se en rekyl om 20-30% i guldet, minst en gång om året, för att sedan följas av nya toppnoteringar. Och så har det väl varit varje år sedan guldet tog fart runt 2001. Det är förstås psykologiskt viktigt att guldet stängde över 1000 USD i USA.

Som vanligt, klicka på grafen för detaljer.

2009-02-21 19:55

Vad är fiatpengar?

Då och då hittar någon av mina läsare ett riktigt guldkorn. Denna gång har läsaren "anonym" (verkar vara ett väldigt vanligt namn) hittat ett guldkorn som beskriver vad fiatpengar är.

Visserligen på engelska, men den innehåller allt; Personliga anekdoter från barndomen som går över i en historik, och slutar i orsakerna till den rådande finanskrisen och blickar framåt. Visserligen USA-centrerat, och kanske behöver man lite bakgrundskunskap för att hänga med på vem FDR (Franklin Delano Roosevelt) är osv. Men varför säga något, när någon annan sagt det så mycket bättre.

Tipstack till "anonym", som sagt.

2009-02-20 09:36

SAAB - Chapter-11, eller rekonstruktion på svenska

Som jag skrev tidigare så var tisdagens besked kring Saab inte något klargörande. Ett citat

" Det är inte orimligt att GM sätter Saab i omdelbar konkurs eller rekonstruktion inom någon vecka om svenska staten inte skjuter till pengar."

Det tog inte ens någon vecka. Det tog två dagar. Så jag hade fel. Förlåt.

SAAB Automobile har nu lämnat in ansökan om rekonstruktion och konkursskydd. Detta motsvaras för övrigt av den ofta felöversatta amerikanska chapter-11. Som jag uppfattar det är chapter-11 liktydigt med en svensk rekonstruktion, medan amerikanska chapter-7 är liktydigt med svensk konkurs.

I USA finns det även möjlighet för privatpersoner att söka chapter-11 eller chapter-7, vilket ju inte finns i Sverige. I Sverige blir man inte av med sina skulder som privatperson. Det kan alltså vara bättre att ta lån via ett egenägt aktiebolag, som man åtminstone får sätta i konkurs om det kniper. Exempelvis låta ett bolag äga villan, och hyra villan av bolaget. Faller priset under belåningen kan man sätta bolaget i konkurs och därmed bli av med skulden, istället för att få den hängande över sig resten av livet. I teorin iaf. Fast om den svenska skattelagstiftningen tillåter sådant vet jag inte. Eller banken.

Att gårdagens styrelsemöte hos Saab drog över på tiden berodde tydligen på att fackombuden pumpade bolagen på all möjlig ekonomisk information. Kan det verkligen vara så att facket vill använda sina miljarder till att ta över Saab? Bolaget bränner ju en halv miljard i månaden, så IF Metalls krigskassa om sex miljarder skulle ju faktiskt räcka för att driva Saab ett helt år. Och det är ju tydligen en lysande affär att ta över Saab enligt alla vänsternissar.

Nej, som vanligt vill vänsterfolk att AFP skall användas, Annat Folks Pengar.

Rekonstruktion är väl det bästa alternativet för Saab i det här läget. Konkurs kan man därmed skjuta upp några månader. Frågan är nu bara om vi får en våg av rekonstruktionsansökningar från alla fordringsägare också? Och vilken underleverantör kommer vilja leverera till ett Saab som inte betalar för sig?

Fast rekonstruktion handlar ju också om AFP. Trots allt så snor man alla fordringsägares pengar, iaf under rekonstruktionsperioden.

Saab skall komma ut med tre nya bilmodeller de närmsta två åren. Med bästa fingerspitzgefühl så handlar det om en stor SUV, en stor bensinslukande familjebil, och en bensinslukande lite exklusivare sportbil. Jag saknar ord.

Hur illa är det egentligen med EU och euron?

I en artikel i Affärsvärlden om den svenska kronans fall, så framgår det att enligt GaveKal Research så har EU:s företag har skulder på 11 000 miljarder USD, eller ca 95% av BNP. I USA är den siffran bara ca 50%. GaveKal är väldigt skeptiska mot euron, och man påtalar att Österrike ligger sämst till.

En av mina läsare skickade mig en länk till följande inlägg hos Global Research.

Det handlar om en artikel i brittiska The Telegraph, med rubriken European banks may need £16.3 trillion bail-out, EC document warns. 16 300 miljarder brittiska pund alltså. 16 300 000 000 000 GBP. 203 750 000 000 000 SEK.

Man kan se dessa rubriker hos Google, men rubriken på den ursprungliga artikeln är ändrad.

Däremot ser man fortfarande den gamla rubriken i URL:en, som är http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/4590512/European-banks-may-need-16.3-trillion-bail-out-EC-dcoument-warns.html.

The Telegraph har tagit bort följande text från artikeln:

"European Commission officials have estimated that impaired assets may amount to 44pc of EU bank balance sheets. The Commission estimates that so-called financial instruments in the trading book total £12.3 trillion (13.7 trillion euros), equivalent to about 33pc of EU bank balance sheets.

In addition, so-called 'available for sale instruments' worth £4trillion (4.5 trillion euros), or 11pc of balance sheets, are also added by the Commission to arrive at the headline figure of £16.3 trillion."


Här har vi en rykande pistol och något konkret för konspirationsteoretiker att ta tag i. Eller åtminstone riktiga journalister. Det här är inget påhitt, se URL:en ovan.

Nu är den här siffran större än del totala skuldsättningen hos EU:s företag enligt GaveKal i början, men det handlar som sagt om att 44% av den totala balansräkningen hos EU:s banker.

Är man realistisk så är dessa 203 750 miljarder SEK det maximala beloppet som kan gå åt pipan för EU. Det är synd att vi inte har någon offentlighetsprincip inom EU, och att man därmed kan hålla på denna rapport. EU-kommissionens (EC) rapport har nyligen diskuterats av EU:s finansministrar, inklusive Anders Borg. Men han håller tyst.

Sprid gärna vidare.

2009-02-19 16:29

EU-stöd for dummies

I veckan har det första SAM-utskicket börjat trilla ner i Sveriges jordbrukares brevlådor. SAM är huvudblanketten man använder för att söka gårdsstöd och ersättningar för miljöarbete, sk miljöersättningar.

När man söker EU-stöd, och speciellt när man ingår sk åtaganden för miljöersättningar, så skriver man på att följa regler som ändras varje år under de fem år som åtagandet gäller. Man vet alltså inte vad man skriver på, men om man bryter mot framtida ändringar så kan man retoraktivt få betala tillbaka i teorin mer än man har fått i ersättning.

Men det är lite finare detaljer jag återkommer till någon annan gång.

Nu skall vi fokusera på EU-stöd for dummies. I år skickar man nämligen med ett helt papper på lättläst svenska, LL. Vet inte varför. Som bonde måste man ju vara en fenomenal juridisk och företagsekonomisk administratör. Kanske menar Jordbruksverket att det är många dyslektiker, gamla, förståndshandikappade eller invandrare som är bönder.

Här följer ett utdrag från detta papper. Läs och njut:

I år är det många förändringar för dig som söker stöd
EU har klagat på Sveriges regler för betesmark.
Det har gjort att vi måste ändra reglerna för betesmark igen.
Reglerna skall passa alla.
Det tar därför tid att skriva bra regler.
Reglerna är inte helt klara ännu.
EU tycker också att Sveriges register över jordbruksmarken inte är tillräckligt bra.
När jordbruksmarken inventeras mäter Jordbruksverket hur mycket jordbruksmark du kan söka stöd för.


Alla hänger med? Lite bakgrund.

Förra året fick inte en italiensk EU-revisor de mutor som han förväntar sig få när han blev satt att granska Sveriges EU-stöd. Han konstaterade därmed att det fanns något som kallades träd på svensk betesmark. Om det är fler än tio träd på ett hektar kallas det i Italien för skog, och EU-revisorn gick vilse i den skogen. En svensk skog kan lätt innehålla 2000 - 3000 träd per hektar, men tydligen inte italiensk.

Så förra året ändrades reglerna för betesmark till att det maximalt fick finnas 50 träd per hektar, undantaget bärande träd. Vi lämnar definitionen av bärande träd därhän idag. Pliktskyldiga jordbrukare som är införstådda i att man skrivit på att följa regler som ändras varje år gick ut och sågade ner svenskt kulturarv så att de hade maximalt 50 träd per hektar.

Men det var fortfarande inte någon som mutade den italienske revisorn, så i år ändras reglerna igen, och dessutom skall, och det här är riktigt kul, Jordbruksverket inventera all betesmark. För det hyr Jordbruksverket in Skogsstyrelsen, som i sin tur hyr in Poolia. Att Skogsstyrelsen får uppdraget beror på deras kompetens i fältmätningar, och att Skogsstyrelsen hyr in Poolia beror på att Skogsstyrelsens kompetens på fältmätningar, alla sjutton personerna, inte räcker till. Enter Poolia.

Det är kanske pga Poolia som man tagit fram det där pappret på lättläst svenska.

Under tiden sägs den italienske EU-revisorn gått vilse på en betesmark där det fanns 51 träd, och ingen har sett till honom sen dess. Men bollen är i rullning, och snart kommer Poolia-personal i bilar med klisterlappar som det står Jordbruksverket på att åka runt med precisionsutrustning för GPS och gå längs kanten på varje tveksam beteshage i hela Sverige, för att så exakt som möjligt kartera dessa.

Men det sker oftast inte innan den 2:a april, då ansökan om EU-stöd måste vara inne hos länsstyrelsen, som tar hand om ansökningarna åt Jordbruksverket.

Reglerna för hur många träd det får finnas på betesmark är inte heller klara, som det står i EU-bidrag for dummies ovan. Det ryktas att om det rör sig om betesmark med sk särskilda värden (massa små blommor som djuren äter upp, stenmurar etc) så kan man få ha 100 träd per hektar för miljöstödet, men bara 60 om man skall ha gårdsstöd. Men om marken bara har allmänna värden (gräs, veketåg etc), så får det fortfarande bara vara 50 träd. Har jag hört. Om de inte är bärande. Fast jag skall inte tråka ut publiken med att definera bärande. Jo förresten. Träd som har bär, t ex rönn eller oxel, eller träd som står solitärt och med en vid och utsträckt krona, ex gamla ekar. Träd som är under 10cm i brösthöjdsdiameter skall eventuellt också undantas, och om det står flera träd av samma art inom samma kvadratmeter så skall de räknas som ett träd. Kanske.

Alla hänger med nu?

Man skall alltså innan den 2:a april ansöka om ersättningar, som man inte vet hur stor arealen är på. Och om den sökta arealen är 10% fel eller mer, utifrån ännu okända inventeringar och definitioner, så får man avdrag på dubbla felet. 15% fel ger ett avdrag på 30%, 60% fel ger ett avdrag på 120% osv.

Välkommen till en underbar värld av byråkrati. Ser ni någon kostymklädd italienare gå runt bland koskit i en beteshage och räkna träd, så vet ni iaf att det är en revisor från EU. Snälla, stick till honom någon tusenlapp i så fall, så det här går över.

Culture of death

Nu är det återigen upp på förslag att värnplikten skall avskaffas, drivet av ultraliberalmaffian i riksdagen, liberaler som aldrig stirrat ner längs ett eldrör eller glömt bort vad de heter i tryckvågen från avlossandet av en 155:a.

I en artikel i SvD konstateras det att svenska soldater om och om igen får utmärkta vitsord från andra länders officerare på de missioner vi deltar. Svenska soldater är nämligen värnpliktiga. Det betyder att de är människor, och inte tränade dödsmaskiner. Det betyder att i en pluton i BA0x under de blodigaste åren i Bosnien, så fanns det snickare, rörmokare, ingenjörer, lärare, bönder och mekaniker. Kunskaper som är ovärderliga under en fredsbevarande eller fredsskapande mission. Strid ägnar man sig åt i minuter, men kontakt och hjälp till civilbefolkningen sker hela tiden.

Dessutom kan dessa kunskaper användas i det dagliga fältlivet. I det teoretiska fallet att man skulle försvara Sverige kommer också kunskaperna väl till hands, ingenjören från brokonstruktionsbolaget kan avgöra om en skadad bro är körbar, grävmaskinsföraren kan hantera en inlånad grävmaskin för snabb konstruktion av motståndsnästen etc.

Och framför allt så blir rekryteringsbasen för officerskåren, som börjar bland de värnpliktiga, och därmed även framtida anställda soldater, mycket bredare. Man undviker en likriktning där endast en viss typ av människor söker sig till militären, inte sällan en grupp som de flesta inte skulle önska gjorde det. Och erfarenheten från andra länder visar med all tydlighet att man successivt får sänka kraven för att alls lyckas rekrytera.

From the dolequeue to the regiment a profession in a flash
But remember monday signings when from door to door you dash
On the news a nation mourns you unknown soldier count the cost
For a second you'll be famous but labelled posthumous

Forgotten Sons, Marillion från skivan Scripts for a Jesters Tear.

Sedan har vi det här med dödskulten man ser hos länder med lång erfarenhet av proffsmilitärer, t ex Storbritannien. För att glorifiera döden och locka till rekrytering hittar man en tydlig dödskult. Exemplen är många, från museum till military tatoos. Man kan ta Skottland och Edinburgh som exempel. Skottarna har alltid välvilligt ställt upp med kanonmat, kanske pga en fattig befolkning, och därmed mer än väl förtjänat sin plats i unionen med England.

Edinburgh kryllar av hyllningar till den dödskult militären står för. På slottet hittar man inte ett museum, man hittar minst tre museum som hyllar (eller om man så vill hedrar) soldatlivet. Rum fyllda med alla medaljer regementet dragit in de senaste 200 åren, ett helt museum med böcker över alla dödade, där man uppmanas att hålla käften och stänga av mobiltelefonerna för att hedra de döda. Långa listor över alla infödingsuppror man kväst, bilder, foton, vapen, uniformer. Och käcka reklamfilmer för rekrytering, med så mycket militär hårdvara att en stridspitt antagligen drabbas av priapism.

Och på en video från en military tattoo, fast denna gång på Royal Museum of Scotland, där nästan en hel våning dedikeras till att hylla militären och såväl kolonialkrigen som modernare konflikter, så får vi se hur en medlem i The Black Watch, 3rd Battalion, Royal Regiment of Scotland (3 SCOTS) får kläderna ombytta av sina medkrigare från modern uniform till 1800-talsvarianten, samtidigt som han berättar för publiken att The Black Watch alltid varit duktiga på att kväsa infödingsuppror ("put down restless natives"), från 1800-talets Afrika, till dagens Irak. Helt utan att åtminstone jag uppfattar ett uns av ironi.

Gunshots shatter in the peace of night
Just another fire fight
For the people of this little town
But for the dying soldier
Well he's feeling ten years older
As he's lying face down on the ground
All the words that are in his head
And all the words his mother said
As she would put him to bed back home

Your daddy well he died in the Falklands
Fighting for another man's cause
And your brother he was killed in the Last War
And your mother well she's lying home alone

Another Man's Cause, The Levellers från skivan Levelling the Land.

Frågan är om vi vill ha generationer av proffssoldater, och en form av agnotologi, ett självförstärkande förhärligande av de egna snäva åsikterna och värderingarna? Ungefär som i bloggosfären alltså, där man bara läser sådant man håller med om, och förstärker de egna värderingarna som successivt blir mer och mer extrema?

Jag vill iaf hävda att det inte är det lilla fåtalet elitsoldater inuti en massa av undermåligt rekryterade proffs som vi skall ha. Vi skall ha människor med en bred erfarenhet av livet, vanligt folk, inte proffs vars enda utbildning är i dödandets konstform. Redan idag har vi den lilla nischade eliten i SSG mfl extremt små elitformationer. Det räcker så.

Vill ultraliberalerna avskaffa värnplikten så bör de samtidigt se till att avskaffa gratis högre utbildning och andra egalitära institutioner i det svenska samhället, så vi likt USA kan använda finansiering av högre utbildning som rekryteringsbas för våra avlönade dödsmaskiner.

Så var är de svenska museumen för BA01? BA02? BA03? Svenska Afghanistan-museet? Svenska Tchad-museet? Kongomuseet? Kosovomuseet? Var har vi en sprängd PBV302 från BA02 uppställd på förevisning? Var finns väggarna täckta av utmärkelser eller missionmedaljer? Jag kanske missat något? När är det dags för käcka reklamfilmer med stridsvagnar på bioreklamen?

Nej, låt de svenska krigarna smälta tillbaka in i samhället efter utförd mission. Det gynnar alla, vilket inte en snäv självförhärligande elit (enligt dem själva) gör.

2009-02-18 16:19

Vem vill bli miljardär?

Liberty Silver har utökat sitt produktsortiment. Man har nu gett sig in handel med fiatvalutor. Det går nu nämligen att köpa 100 miljarder Zimbabwe-dollar från dem. Det är lite svårt att få någon bra växelkurs, för jag är lite osäker på vilken version av ZWD det rör sig om. Liberty Silver vill dock ha över 200:- SEK för en sådan sedel, men då får man trots allt en skyddande ficka att förvara den i, och det är antagligen den man betalar för.

ZWD ändras hela tiden, nu är man inne på sin fjärde dollar, vilket betyder att man tog bort sex nollor från den tredje. Liberty Silvers dollar ser ut att vara från juli, så det innebär att det var Zimbabwes andra dollar, ZWD(2). Den ändrades i augusti så att en miljard dollar blev en dollar, och nu i februari när man gick över till sin fjärde dollar så blev en miljon ZWD(3) en ZWD(4).

Dagsvärdet på en sådan hundramiljarderdollarsedel som erbjuds är alltså betydligt mindre än pappersvärdet, eller rent av mindre än energivärdet om man eldar upp den. Annars går det drygt fyra miljoner ZWD(4) på en SEK. Förlåt, jag menade 4.3 miljoner ZWD(4) på en SEK. Nej, nu blev det fel igen, 4.5 miljoner ZWD(4) på en SEK skall det vara. Svårt att hinna med inflationen.

Iaf vill någon bli miljardär så behöver man bara beställa en sedel, så är det klart.

Kanske lite mer intressant är att Liberty Silver har präglat upp egna silvermynt. Vad som är lite speciellt är att man erbjuder sig att köpa tillbaka mynten utan spread, dvs till aktuellt försäljningspris. Fast det är en sanning med modifikation, man köper tillbaka de egna mynten till det försäljningspris som gäller om man köper en monsterbox om 500 mynt. Köper man färre mynt är det en viss spread, i extremfallet att man bara beställer ett mynt är spreaden ca 11%. Men det innebär iaf att man har en kanal att sälja sitt silver på. Härom dagen var återköpskursen 195:- SEK per mynt, nu är den uppe på 209:-.

Man börjar också sälja palladiumtackor, med PAMP:s snygga cornucopia-motiv på i mars, för övrigt samma motiv som på PAMP:s guldtackor som man kan köpa hos Tavex.

Växelkurs för ZWD är nu 4.9 miljoner ZWD(4) på en SEK. Här går det undan. Jag tror jag föredrar silver, om ngn vill skicka mig en present. Eller palladium.

Jag har inte fått ett ruttet öre för att skriva detta inlägg, om någon på Konsumentverket undrade. Men jag gjorde gratisreklam ändå. Med reservation för att växelkursen ZWD(4)-SEK inte längre stämmer när du läser detta inlägg. Man kanske rent av är inne på ZWD(5) och strukit några nollor igen.

Skulle du ta över ett företag som gått med förlust i över 20 år?

Till slut kom det väntade beskedet från General Motors: Man gör sig av med Saab. I praktiken är det ett utpressningsförsök mot den svenska regeringen. Om Saab inte får pengar inom kort kommer bolaget gå i konkurs, om bolaget får pengar kommer GM släppa bolaget till årsskiftet, oavsett köpare.

I praktiken innebär det antingen konkurs nu, eller konkurs sen. Eller en ständig ström av nya pengar från staten.

En ständig ström av nya pengar från staten är vad GM och Chrysler får just nu. Man fick 15 miljarder USD i december, pengar som alla visste bara skulle räcka till mars. Man begär nu tillsammans 17.4 miljarder USD till, pengar som bara kommer räcka till juli. Och GM har än så länge misslyckats att förhandla bort 47 miljarder USD i skulder och pensionsåtaganden.

Skall svenska staten göra det samma? Varje miljardlån kommer följas av ett till, och ett till och ett till. Vem vill köpa ett företag som gått i förlust i åtminstone 20 år, på en kollapsad marknad? Varje person som förespråkar detta föreslår jag själva lägger upp minst 10 000 på bordet till Saab. Det är lätt att sitta och tycka att andras pengar skall användas, men är ni beredda att ta av era egna? Är ni inte det är Saab inte en bra affär, skatt betalar man oavsett om Saab får statsstöd eller ej, så det räknas inte. Facket har väl många miljarder i sina krigskassor? Är Saab en bra affär så kan väl facket gå in?

Det kan finnas en fortsatt risk för att GM söker konkursskydd, chapter-11, om fordringsägarna av delar av de där 47 miljarderna kräver in sina pengar.

Saab sålde för övrigt 955 bilar i USA i januari. Det är gör inte ett livskraftigt bilföretag.

Dagens besked är egentligen inget klargörande. Det är inte orimligt att GM sätter Saab i omdelbar konkurs eller rekonstruktion inom någon vecka om svenska staten inte skjuter till pengar.

Nej, kasta inte bra pengar efter dåliga. Ingen vill köpa bilarna. Ingen vill köpa bolaget.

Man kan för övrigt komma ihåg att den (s)ocialdemokratiska regeringen utlovade ett infrastrukturpaket för Trollhättan om ett antal miljarder, bla motorväg till Göteborg, för några år sedan, men likväl så vill GM nu i praktiken lägga ner. Döende industrier är alltid döende, och en regering skall inte luras via utpressning.

GM har ett ägaransvar. Det har inte svenska staten. Naturligtvis är det fler jobb än de på Saab som hotas, men det illustrerar bara ett problem. Var drar man gränsen? Skall Saab Automobile få nödpengar, så måste även underleverantörer få det, och så fortsätter det.

Ryck sladden till respiratorn. Saab går ändå i konkurs.

Tack och lov finns det lite ryggrad i Maud Olofsson. Underbart citat:

– Ska jag spela Monopol med skattebetalarnas pengar och investera det i en så osäker verksamhet? Svaret är nej.

När jag var liten så kallade man SAAB för "Sälj Aset Annars Byt". Så sant.

2009-02-17 10:25

Seabased: Fortum intresserade av att bygga fullskalig vågkraftsanläggning för 250 MSEK

Fortum släppte just ett PM om att de är intresserade av att bygga en fullskalig vågkraftanläggning med mitt portföljbolag Seabaseds teknik. Det rör sig i så fall om en bojpark med 500 aggregat till en summa av ca 250 MSEK. Effekten blir 10 MW.

Som tidigare redovisat så har Seabased uppfört en fabrik i Lysekil.

Media har inte riktigt vaknat än, men det kommer väl.

Seabased AB är ett onoterat och privatägt bolag, där man bland annat hittar uppfinnaren och grundaren Mats Leijon och sjätte AP-fonden, via investmentbolaget Energy Potential, bland ägarna, såväl som åtminstone en namnkunnig svensk peak oil-förespråkare. I sfären av bolag ingår även tidigare idag nämnda Vertical Wind och även Current Power och Electric Line som sysslar med något elbilsrelaterat. Ber om ursäkt för varierande kvalitet på hemsidorna. Jag har påtalat att speciellt Seabased borde modernisera sin hemsida, de är iaf i marknadsfasen nu.

Tillägg: Ny Teknik har iaf vaknat nu.

Guld - nytt ATH 268:29

Gold is going ballistic. Nytt ATH i SEK per gram är nu 268:29. Både guldpriset i USD, och själva USD går starkt idag. För några veckor sedan skrev jag på VCW att jag väntade mig att guldet skulle gå till 250:- SEK per gram. Det skedde också, men nu ser vi väl ut att vara på väg mot 300:-. Om vi nu inte får en rekyl snart, men just nu pekar trenden rakt uppåt.

Jag har en känsla av att vi ofta ser att både guld och USD går starkt samtidigt, även om det är kontraintuitivt. Kanske beror det på att investerare flyr till vad som anses säkert, vilket ofta är USD. Samtidigt flyr andra till guld, men om flykten sker samtidigt stiger bägge.

Flute har som vanligt läsvärda inlägg, bland annat om guld.

Tillägg 18:22: Nu kostar guldet 275:29 SEK.

Leben das Bullerbü - lokalisering på landet

I peak oil-kretsar har ofta livet på landet framförts som något eftersträvansvärt och hållbart. Det går att föra en hel del resonemang kring detta. I slutändan måste det dock vara en personlig preferens och ett personligt val, så vi kan bortse från argumenten för tillfället, även om den diskussionen antagligen är intressantare. Vi får återkomma till den i ett senare inlägg.

Stabor framför ofta att landet innebär långa avstånd och ingen service. De blandar då ihop landet med glesbygd. Det är två olika saker. Lämnar man faktiskt motorvägarna och besöker byarna vi har på landsbygden, så finner man inte sällan små, små, små städer med 500 - 1000 invånare, med allsköns service på bekvämt gångavstånd.

Och när det gäller avstånd så skall man inte glömma att 2-3 km med cykel på landet går i ett nafs. Det är inga trafikljus, inga korsningar, ingen störande biltrafik eller fotgängare, och när det väl är några medtrafikanter finns det gott om plats etc. Så vill man bo på landet kan man bosätta sig inom några kilometer från ett mindre samhälle med önskad service.

Nu finns det inte full service i varje by, men man kan titta på en del indikatorer som antagligen innebär bra service. Finns det skola 0-9? Finns det en lokal sparbank? Finns det en lokal mataffär?

Den viktigaste servicen är den man behöver varje dag, och det är skola (och dagis). Många små skolor, 0-3, 0-5, 0-6, hänger ofta löst vid besparingar, men de lite större 0-9 brukar sällan läggas ner. Ett högstadium som samlar ihop eleverna från omkringliggande byar är dessutom en stor arbetsplats. Elevernas sockersug kan också ge en lokal matbutik ett välbehövligt stöd. Så när man letar efter en by skall man titta efter ett högstadium.

Nästa steg är om det finns en lokal sparbank. Närvaron av en lokal sparbank visar på ett starkt näringsliv, oftast via de hundratals småföretagare man hittar på landet, och det är inte bara bönder som är företagare på landet.

Har byn bank och högstadium så har den med stor sannolikhet även en mataffär. Och med detta följer sannolikt mer service. Mataffärer på landet är förstås dyra, men är bra för småinköp. Annars hittar man ofta lokala äldre bland de större kunderna, en grupp som är på tillväxt. Annan service att titta efter är postombud, vilket ofta förbättrats sedan posten lade ner sina kontor, apoteksombud, systembolagsombud mm. Dessutom finns ju fortfarande lantbrevbärare, eller brevbärare med servicekänsla, sådana som knackar på om de har ett paket istället för att lägga ett papper i brevlådan.

De allra flesta måste förstås fortfarande jobba i Stora Staden, och därför är hållbara transportmöjligheter viktiga. Man bör nog söka sig till platser i närheten av en järnvägsstation, och då kan man byta den lilla byn mot den lilla staden. Det går ju fortfarande att bo på landet några kilometer från stan. Tar vi Göteborg som exempel så hittar vi t ex kommuner som Falkenberg, Munkedal eller Vårgårda på hyfsat billigt avstånd från Stora Staden. Oavsett hur utfallet av peak oil blir, så kan man nog chansa på att järnvägarna kommer fungera framöver.

En annan faktor kan vara att välja en kommun utan en enskild utmärkande centralort. Då kan servicen vara mer utspridd över kommunen. Tyvärr ligger dessa oftast avsides, ex i norra halvan av Bohuslän, Dalsland, eller i Bermudatrianglarna i Västergötland, dvs de tre solfjänderformade trianglarna mellan Rv45, E20, Rv40 och E6. Hur många här har varit i Essunga kommun någon gång? Eller Töreboda? Tranemo?

Men tittar man på kommun eller ort på det viset så bör man nog också fundera på den lokala arbetsmarknaden, och med det serviceunderlaget en bit efter peak oil. Tar vi Falkenberg som exempel, så har kommunen utmärkta förutsättningar. Man ligger längs en höghastighetsjärnväg, med nybyggd station alldeles utanför tätorten, och på en dryg timme kan man både nå Öresundsregionen eller Göteborgsområdet. Man har också en lokal hamn, vilket kan gynnas av peak oil då båttransporter om möjligt är ännu mer effektivt än tåg. Vi kan få se ett uppsving i kustnära transporter, på bekostnad av lastbilar och flyg. Kommunen har också en bra policy när det gäller förnyelsebar energi, med massiva utbyggnader av vindkraften. Visserligen dumpas den energin på nätet, och kommer inte specifikt lokalbefolkningen till del, men det ger arbetstillfällen och via delägande hos det kommunala energibolaget även intäkter för kommunkassan. Vertical Wind etablerar som bekant sin fabrik i Falkenberg, och med det arbetstillfällen. Man ligger också i en utpräglad jordbruksbygd, och arbetstillfällen inom jordbruket kommer finnas kvar så länge folk behöver mat, inklusive service kring detta.

Problemet för den som drömmer om leben das Bullerbü (ursäkta den dåliga tyskan) är att det är så fruktansvärt svårt att få tag på en gård. I hela Halland finns det 61 jordbruksfastigheter till salu på Hemnet, och dessa kostar inte sällan över 3 miljoner. Ett antal, speciellt närmare Göteborg, är helt nybyggda sk hästgårdar, där någon uppenbarligen tvingas sälja av personliga anledningar, oavsett om det är arbetslöshet, finanskris, skilsmässa eller att banken tröttnat på finansieringen. I minst ett fall sitter plasten fortfarande kvar på toalettsitsarna i det oinflyttade huset. Enda sättet att få tag på en någorlunda billig gård är att välja en med en standard som de flesta stabor aldrig skulle acceptera, typ 2-3 rum och 50-talsstandard. Sådant går dock att bygga ut och renovera, bara läget är rätt. Man kan alltid ändra huset, men läget går inte att göra något åt. Generellt får man på landet bygga ut sitt hus med 40-50% boyta utan bygglov, och ekonomibyggnader får även de uppföras utan bygglov. Detta gäller utanför detaljplan, ibland kan det finnas en extremt lokal detaljplan som förstör.

I specifikt Falkenberg finns det bara 15 jordbruksfastigheter till salu, och i princip ingen uppfyller de kriterier som kan vara eftersträvansvärda. I hela Västra Götaland finns det bara 155 jordbruksfastigheter till salu, vilket kan sättas i relation till 211 villor enbart i Göteborg. Det är en litet utbud, och varje gård är unik, med unika förutsättningar. Att hitta det man söker, på en plats med närhet till service, är en bedrift.

För den som är intresserad av att flytta till landet för att kunna försörja sig själv med t ex värme (=ved) och viss produktion av mat, så räcker det i södra Sverige ofta med 2-3 hektar skog, för att uthålligt kunna förse hushållet med ved. I extremfallet, att man t ex planterar en hektar åker med hybridasp, så kan man försörja hushållet med ved på bara en hektar skog. Till detta kommer möjligheten att uppföra vindkraft. Det kräver antagligen inga grannar inom synhåll, samtidigt som man måste ha bra förutsättningar för vind. Inte helt lätt att få ihop.

När det gäller matproduktion så innebär faktiskt köttproduktion mindre arbetsinsats än t ex grönsaksodling, även om det tar mer yta. Ett hushåll kan ordna det viktigaste proteinbehovet mha lite äggläggande höns. En höna per person i hushållet, så bör det räcka med att utfodra dem med matrester under vinterhalvåret, och de kan sprätta fritt om sommaren. Går man upp i ambition så kan man beroende på marken försörja kanske fem tackor och en bagge på en hektar bete, och en hektar vall eller slåtteräng för vinterfodret. En hektar slåtteräng klarar man även av att skörda helt manuellt om man lägger en helg, och bjuder in vänner eller grannar. Det kan ge 7-10 lamm om året, och med det 70-150 kg kött. Eller så köper man in lite smågris på våren, och låter dem jobba med markarbete över sommaren, och slaktar dem innan det är dags för vinterfoder. Samtidigt är detta i optimala fall. Grönsaksodling är tidskrävande, även om förstås djur även kräver sina minuter per dag. Bland den enklaste odlingen man kan göra är förstås potatis, bara man ser till att undvika alla sjukdomar genom rätt brukande. Industriell potatis besprutas med olika gifter 10-15 gånger under säsongen, men egen odling blir förstås ekologisk och avkastningen blir därefter. (Off-topic: Om det är något man skall köpa ekologiskt så är det potatis, för mängden gift som används vid "normal" potatisodling är som sagt skrämmande)

Oavsett är tillgången till vatten extremt viktig. I bästa fall har man en aldrig sinande djupborrad brunn av Loka-kvalitet, i värsta fall en förorenad grävd brunn, som kräver tre olika filter och dessutom torkar ut på sommaren när man behöver vattna grönsakerna. Åtminstone är vattnet i princip gratis på landet, då elkostnaden för pumpen är försumbar om man inte är professionell odlare. Enda avgiften är för tömning av trekammarbrunnen 1-2x om året, och den understiger rejält VA-avgiften för stabon.

För den som vill läsa på om självförsörjning är Alternativ.nu en bra start, där man hittar allt från proffs till hustomtar, men med det gemensamma att alla vill eller försöker åtminstone delvis försörja sig själva på något sätt. Eller bara är väldigt ovanliga.

Nu är leben das Bullerbü starkt idealiserat. Läser man faktiskt Astrid Lindgrens Bullerbyn, så framgår det att de vuxna jobbar jämnt, och barnen måste hjälpa till, och har några kilometer att gå till skolan. Så speciellt romantiskt är det egentligen inte. Det är ett hårt slit, även om man bara har några hektar mark att ta hand om.

Skall man hitta den nästan perfekta gården, så krävs det oavsett många år av tålmodig väntan. Eller bra lokala kontakter, vilket man kanske har om man kommer från bygden. Närhet till vänner och släktingar är också en faktor att beakta.

I slutändan är det som sagt ett personligt val att flytta ut, även om det kan vara väldigt lönsamt, även vid nuvarande låga räntor. Lönsamheten med billigare boende på landet blir desto större när vi återigen ser räntor över 4%.

Härnäst skall vi nog utredda debatten stad mot land ur peak oil-perspektiv. Det finns fördelar med bägge.

2009-02-16 08:18

Till attack mot Keynes

I SvD går faktiskt Nils-Olof Ollevik till angrepp mot keynesianismen. Som bekant har vi keynesianism, inte kapitalism, och det är Keynes teorier som misslyckats, inte kapitalismen.

Detta kan ställas i kontrast mot Veckans Affärers Pontus Schultz, som efterlyser mer statlig intervention och alltså mer Keynes. Åtminstone så kritiserar Tysklands finansminister USA för dess utgiftsprogram, men snacka om att kasta sten i glashus. Tyskland är inte mycket bättre själva.

Sänkta räntor och höjda statliga utgifter och ökad statlig reglering är vad som ligger bakom finanskrisen. Vi skulle valt den fjärde vägen, och låtit naturen ha sin gång och den brutala kapitalismen fått haft sin gång och rensat ut felaktigheterna.

Just den svenska regimen har skött sig någorlunda väl än så länge, utan allt för stora ingrepp i systemet, även om de finns. Och populisterna fortsätter ropa på statlig intervention. Tyvärr kommer den väl förr eller senare.

Går vi tillbaka till Ollevik, så påtalar han mycket riktigt att Sverige är en exportekonomi, och de protektionistiska och nationalistiska åtgärder som blir resultatet av keynesianism gynnar inte den gränsöverskridande handel som Sverige är beroende av.

Allt prat om att stimulera den svenska konsumtionen är ett villospår. Den svenska konsumtionen handlar till stor del om att importera billiga plastprylar från Kina. Är det möjligen något som skall stimuleras så är det svensk export, och det löser sig automatiskt genom att vi har en egen flytande valuta. Där behöver inte politikerna vara inne och styra.

Det är tufft att låta naturen ha sin gång, men efter sol kommer regn, och efter excesser i form av överbelåning och överkonsumtion, så kommer konkurser och åtstramningar. Alternativet är att vi får hyperinflation framöver. Fast det kanske är tanken? Keynes teorier leder i förlängningen till socialism, och vad tror ni att självste Lenin har att säga om inflationen?

Två citat av Lenin, på engelska:

"The way to crush the bourgeoisie is to grind them between the millstones of taxation and inflation. "

och

"The best way to destroy the Capitalist System is to debauch the currency. By a continuing process of inflation, governments can confiscate, secretly and unobserved, an important part of the wealth of their citizens. There is no subtler, no surer means of overturning the existing basis of society than to debauch the currency. The process engages all the hidden forces of economic law on the side of destruction, and does it in a manner which not one man in a million is able to diagnose."

Så Obama är kanske Lenins ande?

En hederlig och principfast man

Anders Björk avsäger sig sitt uppdrag i Försvarets Underrättelsenämnd, FUN, i protest mot FRA-lagen som han anser är integritetskränkande, dyr och ineffektiv. Detta är väl det andra stora protestavhoppet mot alliansregimens försvarspolitik, det första avhoppet var försvarsminister Mikael Odenberg.

Det finns alltså fortfarande principfasta moderater som står för sina värderingar, men i takt med avhoppen så stärks förstås regimen. Det kanske hade varit bättre om de varit kvar, men för Odenberg var det väl omöjligt. Anders Björk hade däremot kunnat sitta kvar i FUN och obstruerat FRA-lagen.

Men det handlar om "en hederlig och principfast man" av den gamla skolan, en sån som inte tar någon skit utan hellre avgår istället för att kräla i stoftet för överhetens inkompetens. Hade vi haft fler politiker av den kalibern hade vi inte haft någon FRA-lag. Då hade Fredrik Federley och de andra röstat mot FRA-lagen. "Du skall veta hut!" säger jag till Fredrik, med ett klassiskt Anders Björk-citat. Citatet "en hederlig och principfast man" är vad Björk säger som sig själv i artikeln hos SvD. Det betyder rimligtvis att han menar att de som stöder FRA är ohederliga och principlösa.

Men att vara hederlig och principfast är ju inte bra för den politiska karriären. Ruffleri och principlöshet är bättre. Med karriären bakom sig är det kanske riskfritt för Anders Björk att ge regeringen fingret? Strunt samma.

Så jag ställer mig upp och sträcker på ryggen och tackar Anders Björk för att ha visat att det finns något kvar att vara stolt över inom politiken. Honnör vore olämpligt som en civilist, även om jag en gång stod i givakt framför honom när han var försvarsminister och var ute och visiterade fotfolket på den tiden Sverige hade ett försvar.

FRA-lagen kommer framöver göra att enbart FRA kommer kosta upp mot en miljard kronor om året, pengar som är onödiga då vi ändå inte har ett försvar som kan svara mot något FRA mot förmodan upptäcker. Möjligen kan man hinna evakuera statsminister innan det är för sent, alternativt så hinner man skriva iordning en ovillkorlig kapitulation att lämna över till den förste fientlige soldaten på svensk mark. Fast en sådan har man antagligen redan redo i någon svart väska som statsministern bär med sig hela tiden.

Ville man att svenska folket skulle få uppleva någon trygghet och säkerhet kunde man för samma pengar anställt och skickat ut några tusen poliser på svenska gator och torg.