Cornucopia?

2009-01-31 14:31

Rätt av SAS

SAS säljer förlusttyngda Spanair. Även om priset bara är en euro så är det bra att bli av med dotterbolaget. Det finns alltjämt ingen anledning för svenska staten att alls deäga ett flygbolag, och i den mån man gör det av regionalpolitiska skäl, så finns det ingen anledning att ge sig ut och konkurrera på andra platser än i Norden.

Nej, min tidigare tanke kvarstår. Knoppa av de nordiska delarna av SAS, och döp om till DDR Airlines, och dumpa eller lägg ner all utomnordisk trafik. Flyget har ändå ingen framtid i spåren av peak oil.

Tydligen skall man inte sätta rubriker som "jag måste vomera" eller bagatellisera matförgiftning tidigare i veckan. Ett råd, smaka aldrig på lockräksallad när ni är och veckohandlar. Poetisk rättvisa. Så det blir inte så mycket skrivet i helgen.

2009-01-30 17:47

Jag måste vomera

Vad kan man säga. Detta är en klassisk bild. Titta på det belåtna leendet på Tomhylsan.

Här skakar man hand om att helt lägga ner Sveriges möjlighet att försvara sig. Helt. Tomhylsans namn skall kommas ihåg. Affärsidé: Tryck upp ett toalettpapper med hans namn på. Borde sälja bra.

För samma summa pengar som vi lade på försvaret när vi kunde sätta 850 000 man i fält kommer vi nu kunna sätta 2000 man i fält. Även justerat för inflationen borde vi för den summan klarat av 400 000 man.

Alla nedläggningar och kassering av nyinköpt mtrl kostar pengar. Nu skall fullt fungerande anläggningar för luftförsvar i Uppsala flyttas till annan ort. Ren skandal att man kan bränna pengar på det viset. Officierare som sägs upp skall få lön och avgångsvederlag etc. Ganska nyinköpta stridsvagnar av modernaste sort skall säljas, eller skrotas. Och så fortsätter det.

Läxan är att det kostar mer att lägga ner försvaret än att behålla det. Dessutom hade vi haft 45-50 000 färre arbetslösa om 40-45 000 unga män gjort lumpen varje år, plus 10 000-tals fler anställda i försvarsindustrin.

Jag får väl revidera min lilla saga om det strategiska överfallet på Sverige. Med det nya försvaret blir det ännu enklare. Vill Ryssland ha Gotland är det bara att de proklamerar det, så säger Sverige ja. Inte ett skott behöver avfyras. Bor man på Gotland kanske det är dags att flytta? Å andra sidan kanske det blir ryska skattesatser på Gotland i framtiden. Har man pengar borde man kanske flytta dit istället redan nu?

Andra bloggar om försvaret är t ex Chris Andersson (många inlägg blir det) eller Tokmoderaten.

Vad händer med silverpriset framöver?

Det mesta silvret som utvinns är en biprodukt vid annan gruvutvinning, till skillnad från guld som till stor del bryts i renare guldfyndigheter. Silverproduktionen är ganska liten, och en stor del av konsumtionen är industriell. Man hittar t ex silver i allt från kylskåp till solceller.

Allt fler gruvproducenter stryper nu sin produktion av diverse råvaror, senast idag kom besked att svenska Boliden drar ner produktionen.

Som en bieffekt av detta kommer silverproduktionen att falla, även om det inte är just silverpriset som orsakat produktionsstoppen. Priset på silver har visserligen nästan halverats, men är fortfarande på en relativt hög nivå jämfört med för några år sedan.

Det krävs nog en noggrannare analys för att kunna peka ut riktningen, men det är inte otänkbart att silverpriset kan komma att stärkas framöver. Det finns också en stigande investeringsefterfrågan på silver som ädelmetall, och silvermarknaden är väldigt liten, så liten att några större aktörer inte kan gå in och köpa fysiskt silver då det helt enkelt inte finns tillräckligt mycket för att investera stora belopp i.

I skrivande stund slår guldet nytt ATH i SEK. Guldet kostar nu drygt 243:- SEK per gram och är väl på väg mot 250:- framöver.

Strategiskt överfall på Sverige

En gång i tiden kunde Sverige inom 48 timmar mobilisera 850 000 man till försvaret. Inom 24 timmar ett antal 100 000 unga, nyligen utbildade och väl motiverade män. Antalet mobiliseringspunkter över Sverige kunde mätas i 1000-tals, och det överallt stod det löpande underhållna och redo fordon och utrustning. Vi kunde sätta över 20 riktiga fältförband i form av brigader i strid, förband som kunde slå fienden och återta landstigningspunkter även med den tidens utrustning. Vi hade hundratals artilleripjäser och över 300 flygplan. Enbart en enda pansarbrigad hade 80-talet stridsvagnar och 100-talet pansarbandvagnar och kunde antagligen inom 48 timmar från mobilisering fara färdig för strid. Enbart en stridande bataljon hade åtminstone fyra artilleripjäser, plus hundratals pjäser på brigad- och fördelningsnivå. Enskilda bataljoner och kompanier med extra hög beredskap kunde inom några timmar anfalla fiendens första brohuvuden. Den svenska försvarsviljan var god, då det fanns en känsla av att man hade en chans. Och försvaret var en tusenhövdad hydra. Även om man kapade av de största huvudena, så växte det hela tiden ut fler. Det kanske var synd om överste Sandström och hans familj om han blev ett offer för Spetsnaz, men det var inget som svenska försvaret stod elller föll med.

Det är på marken man tar och håller ett land, eller försvarar det. Ett flygplan eller en helikopter kan inte sitta vid fronten 24/7. Det enda som kan göra det är manskap med vapen i näven, eller bakom pansaret på ett stridsfordon, förstås helst med ett hyfsat skydd i luften.

Idag kan armén inom 12-24 månader, inte timmar, inte dagar, inte veckor, mobilisera 20 000 man i ett tiotal bataljoner, inte brigader. Alla dessa är inte heller stridande fältförband. Vi kan trolla fram fyra artilleripjäser och 120 stridsvagnar. Med de kommande nedskärningarna skall armén på kortare varsel kunna mobilsera 12500 yrkessoldater i lätta förband och 60 stridsvagnar, men antagligen kommer en stor del av dessa vara förlagda i utlandsuppdrag. Eventuellt kommer vi inte heller ha kvar någon amfibiebataljon. Och hur är försvarsviljan? Vill 12500 man gå i döden i en strid de inte kan vinna?

Och frågan är om det spelar någon roll. Innan de katastrofala försvarsbesluten med start 90-talet gick det inte att ta Sverige med ett strategiskt överfall. Det gör det idag.

För att beskriva hur utfallet kunde blivit i slutet av 80-talet finns tre böcker i Garbo-serien. För att beskriva hur det skulle se ut idag räcker det med ett blogginlägg.

Läs vidare. Ber om ursäkt för varierande detaljnivå och att en del trådar dör ut, men tiden är knapp och det här är inget litterärt verk. Incidenterna skall ses som exempel. Fyller kanske ut lite under dagen.


Lördagen den 22:e juni 2009. Midsommardagen.

06:45 Landvetter Flygplats
En chartrad Aeroflot Boeing 767 med plats för över 200 passagerare på charter från St Petersburg till London anropar Landvetter flygplats på nödkanalen. Man har rökutveckling i kabinen och begär omedelbart om att få landa. Tillstånd ges, och flygplatsbrandkåren rycker omedelbart ut.

06:48 Arlanda Flygplats
En chartrad Aeroflot Ilyushin Il-96-300 med plats för över 250 passagerare, också den på väg till London från St Petersburg anropar tornet på Arlanda. En motor har havererat och brinner. Flygplatsen antar högsta beredskap och storlarm slås. Dussintals ambulanser sätter fart mot Arlanda, liksom räddningstjänst från såväl närområdet som från Uppsala och Stockholm. Liksom alla poliser norr om Stockholm. De som inte gått av nattens jobbiga midsommarskift och åkt hem och lagt sig. Vilket är de flesta. Det går att se svart rök från ena motorn på den klara midsommarmorgonen, fastän planet fortfarande ligger på 20 000 fots höjd.

06:51 Landvetter Flygplats
Aeroflots Boeing 767 landar på Landvetter flygplats, men stoppar inte vid banans slut och inväntar räddningstjänsten, utan fortsätter tvärt emot direktiv från tornet att taxa rakt mot terminalen.

06:53 Svealand, Götaland
Strömmen går över hela södra Sverige. Ledningsstolpar utanför kärnkraftverken i Oskarshamn, Forsmark och Ringhals sprängs sönder samtidigt som matarledningar från Norrland får ett antal stolpar fällda av sprängladdningar. Spänningsfallet gör att även försörjda delar automatiskt slås av. Sabotörerna drar sig tillbaka i terrängen och inväntar reparatörerna, samtidigt som de ställer in kikarsiktena på prickskyttegevären.

Stambanorna Stockholm-Malmö-Göteborg-Örebro-Stockholm, och Göteborg-Jönköping sprängs ute på öde platser i skogen. Med det sprängs också en stor del av de fiberkablar grävts ner i banvallarna och bär viktig delar av den svenska teletrafiken av. Även här drar sig sabotörerna tillbaka och inväntar att någon kommer ut och inspekterar.

Strömavbrottet gör att klockan börjar ticka för reservkraften på telestationer och basstationer, i den mån den fungerar.

Veckor och dagar tidigare har ett antal ryska sabotagegrupper tagit sig in i landet från andra EU-länder. En del är rent av etniska ryssar boende i t ex Estland och är här och jobbar som billig arbetskraft. Via vanliga lastbilstransporter från andra EU-länder har sprängämnen, automatkarbiner och prickskyttegevär smugglats in till tre samlingspunkter. Sabotagegrupperna som uppträder fyra och fyra har vanliga svenska hyrbilar. Varje team har, förutom sprängämnen och handgranater, två automatkarbiner och två prickskyttegevär.

06:54-08:00 Kattegatt, Östersjön
Miniubåtar klipper av de flesta fiberkablar som går till och från Sverige till havs, och successivt minskas kontakten med omvärlden i den mån den inte redan störts av strömavbrott och sabotagen mot stambanorna. Samtliga kablar till Gotland bryts.

06:54 Kaliningrad
Från den ryska enklaven i Kalinningrad avfyras 54 missiler mot nordväst. Ryssland har trots protester från NATO anmält att man skall ha en missilövning tillsammans med den rådande mindre flottövningen. Övervakningssystem noterar avfyrningen, och telefoner börjar ringa ilsket i Berlin, Bryssel, London och Washington.

06:58 Arlanda Flygplats
Aeroflots plan landar på Arlanda, där all flygtrafik strandats i väntan på katastroflandningen. Det syns klart och tydligt hur stora mängder svart rök bolmar ut från en behållare bredvid ena motorn. Planet stannar inte för den samlade räddningstjänsten utan taxar vidare mot terminalen.

06:59 Landvetter Flygplats
Ut ur planet på Landvetter strömmar det ryska elitsoldater i kamouflagekläder och med automatkarbiner. Väktare och poliser som möter upp skjuts brutalt ner, och resterande människor flyr fältet. Två vakter från Falck och en polisman blir de första svenska dödsfallen. Panik utbryter inne på terminalen när ljudet av eld från automatvapen hörs.

07:00 Östersjön, öster om Slite
Två ryska militära svävare av Zubr-klass ute på registrerad övning korsar det svenska territorialvattnet utanför Slite på Gotland, samtidigt som ett större civilt Panama-registrerat men rysslandschartrat RoRo-fartyg korsar gränsen en bit längre norrut, med kurs rakt mot Slite. På den första svävaren finns ett mekaniserat kompani med 10 st pansarhjulvagnar och 110 soldater, samt en stabspluton om 30 soldater utan fordon. Den sista svävaren innehåller en spaningspluton med 3 st pansarhjulvagnar och 30 soldater och tre stycken mekaniserade granatkastare med tillhörande personal. Från ett rysk helikopterplattformsfartyg ute i den ryska flottövningen lyfter sex stycken trupptransporthelikoptrar med 60 soldater ombrod, eskorterade av två attackhelikoptrar.

På RoRo-fartyget finns 5000 man, ett hundra stridsvagnar, 200 pansarbandvagnar och 20 stycken mekaniserade tunga artilleripjäser och 20 motoriserade salvpjäser, sk stalinorglar, plus understödsutrustning och ett fältsjukhus. Det finns även fyra stycken nedmonterade attackhelikoptrar med understödsförband.

07:00 Östersjön, öster om Gotland
Den ryska flottstyrkan öppnar kanon- och sjömålsroboteld mot den skuggande svenska kustkorvetten Visby bevakandes övningen. Trots Visbys smygteknik har man från luften haft full kontroll på var fartyget finns. Visbys kapten tar några sekunder på sig innan han tror sina ögon och beordrar moteld med missilmotmedel. Dessa fungerar dock inte mot kanonelden, och Visby tar tre träffar. Visby lyckas dock avfyra en missil mot det närmsta ryska krigsfartyget på radarn, men missilen skjuts ner av de samlade ryska motmedlen. Pga skadorna kan inte Visby försvara sig mot nästa våg av missiler och fartyget sprängs i luften av dubbla missilträffar klockan 07:11. Man finner inga överlevande och 44 man går med henne ner i djupet. Alla försök till radiotrafik till fastlandet har störts bort av den ryska flottans störsändare.

07:00 Östersjön, öster om Uppsala
Tolv stycken ryska Backfire-plan korsar territorialgränsen norr om Stockholm på väg västerut och sex stycken Backfire korsar territorialgränsen söder om Öland på väg mot nordväst.

07:00 Kaliningrad / St Petersburg
Samtidigt startar ytterligare sex Backfire från Kaliningrad och sex från St Petersburg, denna gång eskorterade av var sin rote med jaktplan.

07:05 Landvetter Flygplats
Tyngre vapen börjar lastas ur på Landvetter, och efter ytterligare några minuter står ett batteri med 120mm granatkastare på plattan, och pjäsernas koordinater fastställs via GPS. Terminalen är helt i elitsoldaternas kontroll, även om bara drygt 100 av 220 soldater kommit av planet. En pluton om 25 man tar sig bort mot infarten mot flygplatsen och spärrar av den. Den första bilen de ser beskjuts och sticks sedan i brand med en trasa i bensintanken när den stoppat. Klockan 07:15 är alla 220 soldaterna stationerade, inklusive plutonen med granatkastare, stabspluton och två plutoner i reserv, som börjar tvinga av civilister bilnycklar. Efter att en protesterande kvinna skjutits i knäskålen samarbetar alla närvarande. All telekommunikation till och från flygplatsen bryts, och man har även lastat av störsändare, även om det fortfarande dröjer några minuter innan de fungerar fullt ut.

07:06 - 07:15 Arlanda Flygplats
Liknande scener utspelar sig på Arlanda, men här utbryter skottlossning när inkallade poliser drar vapen. Tre polismän dödas och tre såras allvarligt. Övriga lägger ner vapnen, men en lyckas ropa på radion. Ledningscentralen ber henne upprepa. Vilket hon inte gör. De ryska soldaternas västar klarar pistolkulor, men en rysk soldat blir skjuten i ansiktet och blir den första ryska förlusten. Från 07:15 fungerar störsändarna, även om främst räddningstjänsten fått ut larm via radio.

07:07 Stockholmsområdet
Ett sabotageteam slår till mot statsministerns bostad. De två SÄPO-vakterna skjuts omedelbart ner, och statsministern dras i enbart kalsonger ner till hyrbilen som försvinner i den glesa morgontrafiken. Liknande scener utspelas även hos finansministern, utrikesministern, vice statsminister, samtliga partiledare, ÖB, chefen för marinen och chefen för högkvarteret. Utrikesministern är dock på statsbesök och vice statsministern är iväg på midsommarfirande. De två sabotageteamen beger sig till sekundära måltavlor bland statsråden, där ordern inte är att i första hand ta till fånga.

07:09 Stockholm, Slottet
Högvakten vid slottet blir attackerad av tolv civilklädda ryssar med utfällbara batonger. Samtliga poster övermannas men vakten på Lejonbacken lyckas slå larm. Patrullen rycker ut men möts av eldgivning, och en kort eldstrid utbryter. Ingen i patrullen överlever, men en ryss lämnas blödande i trappan nedanför högvaktens logement. Högvaktschefen hör skottlossningen och slår allmänt larm, men nu AK5-beväpnade ryssar anfaller logementet. Begränsad mängd ammunition till AK5:orna kompletteras med medhavda handgranater och pistoler. Striden varar i tio minuter, men högvakten har ingen större chans. Två ryssar till mister livet och tre sårade lämnas kvar. De återstående sex samlar ihop kvarvarande ammunition och sätter fart mot Rosenbad klockan 07:22.

07:10 London
En nyhetsflash går ut internationellt att Ryssland avfyrat ett stort antal missiler i en övning, trots NATO:s protester. Nyheten får inget större genomslag utan blixtrar förbi på tickers världen över, mestadels obesett.

07:11 Stockholm, Drottningholm
Utan försök till diskretion skjuts den lilla högvaktsstyrkan på Drottningholm ner, tillsammans med SÄPO:s livvakter. Sveriges statschef Hans Majestät Konungen dras sömndrucken iväg och körs iväg i en hyrbil.

07:11 Östersjön öster om Gotland
Korvetten Visby exploderar enligt ovan. Explosionen noteras liksom de tidigare nedslagen av artillerield av ubåten HMS Halland, som också skuggar den ryska övningen, fast under vattnet. Man sänder upp en radioboj och signalerar till fastlandet att oidentifierade explosioner hörts i riktning av flotteskadern, samt ljud av sjunkande fartyg.

07:13 Stockholm
Två sabotageteam tvärstannar sina hyrda lätta lastbilar på Essingeleden och ställer dem på tvären, en i varje riktning. Efterföljande bilar i den glesa trafiken stoppar eller stoppas under vapenhot, och bilförarna tvingas överge bilarna som sticks i brand och helt blockerar trafiken. Trots den glesa morgontrafiken står snart hundratals bilar stilla, och sabotagegrupperna fortsätter sätta fler och fler bilar i brand. Rökpelarna stiger mot midsommarhimlen i Stockholm. I den mån teletrafiken fortfarande fungerar blir SOS Alarm strax överbelastat, men har redan skickat ut räddningstjänsten och polis.

Liknande scener utspelas på E4 norr om Södertälje och på E18 ut mot Kungsängen, samt vid utfarterna från Göteborg och Malmö.

07:15 Slite
De två svävarna kör rätt upp på badstranden i Slite, och chockerar en och annan kvarvarande midsommarfirare. En midsommarstång krossas under den ena svävaren, precis innan den stoppar och stridsfordonen rullar ut. Spaningsplutonen sätter direkt iväg på landsvägen västerut, medan pansarskyttekompaniet snarast besätter hamnen i Slite. De granatkastarutrustade fordonen ställer upp sig direkt på stranden och mäter in sin position.

07:18 Stockholm
De första polisbilarna anländer till eldhavet på Essingeleden, och möts av automatkarbineld. Räddningstjänsten som kommer strax efter slår larm på radion, men finner att någon har börjat störsända.

07:19 Karlskrona
17 stycken missiler från Kaliningrad slår ner i och kring örlogshamnen i Karlskrona, och skadar eller slår ut hela den svenska flottan utom HMS Halland enligt ovan, samt sätter Karlskrona i brand. Bränderna kommer inte sluta på en vecka och antalet döda civila räknas i hundratals och tusentals skadade. Militära förluster begränsas till ett tiotal, då de flesta är hemma för midsommarfirandet.

07:20 Uppsala
Sex Backfire fäller sin last över F16 i Uppsala. Robotar, bomber, multipelbombkapslar och kapslar med tusentals små minor. Samtliga fyra JAS i beredskap totalförstörs. Även om ett stort antal JAS står oskadade i malpåse inne i flygbasens bergrum, så är området täckt av minor och det kommer inte gå att få ut dem. Tolv personer dödas och fem skadas, en stor del av midsommardagsmorgons bemanning. F16 fick inte igång sin reservkraft när strömmen gick, och hade därmed ingen kontakt med omvärlden.

07:20 Ronneby
En rote om två JAS Gripen lyfter från F17 i Ronneby, med order att spana mot den ryska flotteskadern, samt okulärt verifiera ett luftintrång söder om Öland.

07:21 Såtenäs
En rote om två JAS Gripen lyfter från F7 i Såtenäs, för att möta ett möjligt luftintrång norr om Stockholm. Strax efter start träffas det ena planet av en bärbar luftvärnsmissil avfyrad från en hyrd lätt lastbil en kilometer utanför området. Piloten hinner inte skjuta ut sig innan planet kraschar och dör i eldhavet. Det andra planet släpper motmedel, cirkulerar och inväntar order. Flygbasen får dock ingen kontakt med Högkvarteret.

07:22 Ronneby
17 missiler slår ner på F17 i Ronneby. Inga mer Gripen kommer lyfta därifrån. Två av missilerna sprider små hundratals små minor på starbanorna. Ett tiotal i baspersonalen skadas och två dödas.

07:22 Slite
Hamen i Slite är nu helt i rysk kontroll utan att ett skott avlossats, och man kan vid horisonten se RoRo-fartyget, samt börja höra ljudet av helikoptrar.

07:23 Svea Livgarde, Kungsängen
Två av Backfirebombarna avfyrar sin last med multipelbomkapslar över Svea Livgarde. Ett tiotal personer skadas och tre dödas av den lilla styrkan som bemannar garnisonen. Men förödelsen är total, och de flesta byggnader brinner. Smattret av exploderande ammunition och den svarta röken från brinnande fordon väcker grannskapet. Övriga fyra bombplan fortsätter västerut.

07:24 Ystad
Fyra missiler träffar Ystads hamn. En inneliggande färja skadas men sätter sig på hamnbotten. Tre civila dödade och ett tiotal skadade. Den skadade färjan och räddningsarbetet blockerar hamnen tills vidare.

07:26 Såtenäs
I brist på kontakt med högkvarteret ges order att JAS-planet i luften skall fortsätta med sitt uppdrag. Samtidigt börjar man ringa runt efter lediga piloter, men det är som sagt midsommardags morgon.

07:28 Östersjön öster om Gotland
Högkvarterets tillförordnade midsommarchef, en major från flygvapnet, nu effektivt Sveriges krigsbefälhavare, konstaterar att man inte kan få kontakt med Visby, och beordrar HMS Halland att undersöka. När Halland sänder svar uppfattar den ryska flotteskadern radiotrafiken. Man sänder upp ubåtsjakthelikoptrar.

07:28 Högkvarteret
Man har fortfarande inte fått in några väsentliga uppgifter, annat än att man inte får kontakt med HMS Visby, och att två luftintrång upptäckts. Majoren konstaterar att han även tappat kontakt med radarstationer och inte har någon kontakt med Gotland. Rykten om terrordåd på Arlanda börjar snurra i huset, men man får inte tag på någon som kan ge besked. Majoren försöker nå chefen för högkvarteret i hans hem, men utan resultat. Så ringer telefonen. Det är vakthavande befäl på Svea Livgarde.

07:29 Skåne
Fyra missiler träffar det svenska brofästet på Öresundsbron, som håller men skadas och måste stängas för trafik tills vidare. Inga dödade, men två lastbilschaufförer skadas. Fyra missiler träffar P7 vid Revingehed. Inga människor dödas, men en förläggning fattar eld och stridsvagnsverkstaden totalförstörs tillsammans med tre av de sex klargjorda utbildningsvagnarna som finns på regementet.

07:30 I luften över Närke.
JAS-planet möter fyra ryska Backfirebombare som han konstaterar är tungt bestyckade och bär bomber och robotar. De viker inte från sin kurs, och piloten avfyrar varningsskott. Som han flyger närmare öppnar det bakersta planet eld med sina bakre kulsprutor, men JAS-planet svänger undan. Piloten svär tyst, och sedan slår träningen på, han tar ny position och avfyrar sina två jaktrobotar. Två ryska bombplan störtar strax ner mot den mellansvenska myllan. De övriga två öppnar eld, och skadar JAS-planet, men inte värre än att det kan linka hemåt med sänkt fart. I samma riktning som de kvarvarande två Backfireplanen konstaterar piloten.

07:30 Malmö
En missil träffar polishuset i Malmö, och dödar tre poliser och två civilanställda. En andra missil missar målet och träffar ett bostadshus där ett femtiotal svenskar som sover midsommarruset av sig dödas. Hundratals skadas, och Malmös räddningstjänst, sjukhus och poliskår blir helt uppbunden tills vidare, de som inte redan mött kulorna vid bilbränderna på utfarterna från staden. Två missiler slår ner i Malmö hamn, ingen skadad men viss materiell förstörelse.

07:31 I luften över södra Småland
De två JAS-planen från Ronneby möter sex ryska Backfirebombare. Varningsskott avfyras, och elden besvaras från bombarna. JAS-planens fyra jaktrobotar skjuter ner tre bombare och skadar en tredje som vänder söderöver. De kvarvarande två bombarna viker mot sydväst mot sitt sekundärmål Karlskrona förföljda av de två JAS-planen.

07:32 Helsingborg
Fyra missiler träffar hamnen i Helsingborg. En färja från HH Ferries totalförstörs och ett tjugotal människor dödas och hundratals skadas, men i övrigt skadas inte hamnen. Räddningstjänsten kan snabbt släcka bränderna, men blir helt uppbunden av räddningsarbetet och hamnen måste stängas för färjetrafik tills vidare. Södra Sverige är nu isolerat från kontinenten, undantaget färjorna på Västkusten.

07:32 Östersjön, öster om Gotland
Den ryska flotteskadern vänder mot nordväst med avsikt att passera norr om Gotland. HMS Halland, som tagit ner sin radiosändare, detekterar ljudet av tre sonder som faller i vattnet och som börjar pinga aktivt. Nåja, vi har lekt det här förr tänker kaptenen och låter ubåten tyst styra vidare mot HMS Visbys senast kända placering. Samtidigt beordrar han stridsledningen att passivt identifiera och prioritera mål samt allokera vapen mot den ryska eskadern. Ifall att.

07:34 Stockholm
Statsministern anländer till den ryska ambassaden i bakluckan på en hyrbil, iklädd endast kalsonger.

07:35 Karlskrona
Över rökpelarna från infernot Karlskrona fäller Backfirebombarna sin last. Kort därefter störtar en av dem mot havet, nedskjuten av JAS-planens automatkanoner. Den sista bombaren ökar farten och styr hemåt mot Kaliningrad. Gripenpiloterna vänder hem mot Ronneby.

07:38 Stockholm
Kungen anländer till den ryska ambassaden i bakluckan på en hyrbil, iklädd endast den kungliga pyjamasen.

07:40 Ronneby
Efter att fått kontakt med resterna av flygbasen landar de två Gripenplanen på en väg nära flygplatsen, där personal möter upp med en överlevande tankbil och mer ammunition. Sveriges samlade tillgängliga flygvapen är nu en skadad JAS på en tom väg på Skaraslätten, ett oskadat JAS-plan i en hangar på Såtenäs och två oskadade JAS på en väg i Ronneby. Även om man skjutit ner sex Backfire och skadat en, så förfogar det ryska försvaret över ytterligare 245 stycken, varav tolv är på väg mot Sverige med jakteskort över Östersjön.

07:42 Såtenäs
Med morgonsolen i ryggen faller två Backfireplan över Såtenäs på hög höjd, avfyrar sina robotar och släpper sina bombkapslar och vänder sedan hemåt igen. Såtenäs tänds upp av detonationer från tunga laddningar på startbanorna, och en myriad av multipelbomber sprids över området och sprider död och förintelse. Och en bombkapsel sprider ut minor över hela området. 15 personer dödas och ett tiotal skadas. Ett JAS-plan är oskadat, men det ligger minor och odetonerade multipelbomber överallt.

07:44 Såtenäs
De första inringda piloterna anländer lagom för att se förödelsen. En av piloterna tar tag i några överlevande värnpliktiga för att leta upp prickskyttegevär för att börja skjuta sönder minor.

07:45 Såtenäs
Det återvändande skadade JAS-planets pilot konstaterar kallt att det inte går att landa, och landar på en gammal övergiven krigsflygplats på en väg i riktning mot Lidköping, och försöker få kontakt med Såtenäs och hjälp med reparationer och omladdning.

07:46 Visby
Spaningsplutonen från Slite kör in på Visby Flygplats, assisterad av två attackhelikoptrar. Efter att ha konstaterat att man inte mött något motstånd landsätts 60 man från trupptransporthelikoptrar. Man tankar helikoptrarna med flygplatsens bränsle och de återvänder ut till flotteskadern.

07:47 Forsmark
En reparatör som är ute och inspekterar de sprängda ledningarna får en prickskytts kula genom huvudet. Övriga reparatörer flyr fältet och inspektionerna kommer inte att återupptas i väntan på förstärkning från driftvärnspersonal, som har midsommarledigt.

07:52 Kaliningrad, St Petersburg
På beskedet om att man har kontroll över Visby Flygplats börjar startar ett tjugotal jaktplan från Kaliningrad, och dussintalet från St Petersburg, med destination Gotland. De 60 flygplatsteknikerna börjar färdigställa flygplatsen, medan spaningsplutonen går i ställning och börjar gräva ner sig. En attackhelikopter svävar ständigt i luften, medan dess partner landat för att spara bränsle.

Då det rapporteras att Landvetter flygplats och Arlanda flygplats är under rysk kontroll börjar transportplan lyfta från Kaliningrad och St Petersburg. De närmsta timmarna kommer drygt 60 plan att lyfta, bärandes 40 pansarbandvagnar och 3200 man samt utrustning. Initialt cirkulerar dessa över sina baser.

07:55 Slite
RoRo-fartyget lägger till och omedelbart börjar fordonen rulla av. Först ett snabbt kompani med pansarbandvagnar som genast tar fart i riktning Visby, följt av ett kompani med T90-stridsvagnar. Därefter kör de två batterierna om 10 salvpjäser vardera ut och ställer upp sig på fälten utanför Slite. Övrig urlastning kommer ta timmar.

08:13 Slite
En hemvärnsman gnuggar sig i ögonen när han tittar ut genom villafönstret och ser ryska trupper. Han kastar sig på telefonen, som fungerar. Kompanichefen för hemvärnskretsen svarar. Telefonkedjan drar igång.

08:15 Slite
Salvpjäsbatterierna är skjutklara. Stridsvagnskompaniet avancerar lite mer försiktigt mot Visby längs två parallella stråk och avdelar enskilda stridsvagnar i viktigare korsningar som effektivt stoppar all biltrafik i området.

08:29 Visby
Kompaniet med pansarbandvagnar vrålar in i Visby, och vibrationerna väcker många sommarbesökande midsommarfirare såväl som bofasta. Några minuter senare har man besatt hamnen med en pluton, och kompanichefen ställer upp sig med en pluton på torget. En pansarbandvagn var fördelas till tre infarter till staden. Samtidigt tar de mekaniserade granatkastarna från den ursprungliga landstigningen upp position i anslutning till flygplatsen. Man börjar skjuta granater mot alla kända mobiltelefonimaster, och successivt slås dessa ut. En grupp från spaningsplutonen avdelas för att åka runt till de olika telestationerna och spränga dessa på plats.

09:05 Visby / Gotland / Slite
Hemvärnets telefonkedja har uppbringat all manskap man lyckas få tag på, 143 man. Man börjar samlas på samlingsplatser sydväst om Visby. Hemvärnsmän i Slite kurar ihop sig i sina hem och räknar stridsfordon och skickar SMS till hemvärnsstaben.

09:10 Visby
En pluton T90-stridsvagnar anländer till Visby Flygplats, och inväntar som reserv vidare order. Övriga stridsvagnar ur kompaniet är nu positionerade längs vägarna mellan Visby och Slite. Stridsvagnar har avlossat skott mot två civila bilar som inte förstod att de borde stanna, och två kvinnor och en man har dödats.

09:15 Visby
De första ryska jaktplanen landar på Visby flygplats. De blir omedelbart omtankade, och ställer sig redo att starta. Transportplanen börjar lämna cirkulationen över Kaliningrad och St Petersburg.

09:25 Visby
Teletrafiken i och kring Visby har i stort sett upphört att fungera, även om enskilda mindre telestationer fortfarande fungerar. Störsändare stör ut radiotrafik. Morgontrötta midsommarfirare börjar titta ut över ett nytt Visby. Skott i luften får folk som vågar sig ut att snabbt gå in igen.

09:30 Visby / Gotland
Hemvärnskretsen har samlats och order har delats ut. Prioriterade mål är Visby hamn, flygplatsen och Slite. Hemvärnschefen gör bedömningen att Slite är förlorat, men avdelar fem prickskyttar som skall ta en omväg via bil söderöver och sedan till fots ta sig upp mot Slite och börja störa brohuvudet i möjligaste mån. En order som också går ut till de som hukar i Slite med "lycka till" som avlutning. Tre grupper avdelas för att hitta lägen för korta eldöverfall längs vägarna mellan Slite och Visby.

Övriga 108 man rör sig till fots i tre plutoner mot Visby centrum från söder, dolt och nyttjandes sin lokalkunskap. Man är beväpnade med AK4:or, varje pluton har en kulsprutegrupp och man har ett tjugotal engångs pansarskott och tre granatgevär som enda beväpning mot stridsfordon.

Så börjar slaget om Visby. Om man kan kalla det så. Mot 108 lätt beväpnade oskyddade infanterister står ett pansarskyttekompani om ca 100 man och tio pansarbandvagnar, och en pluton om tre T80-stridsvagnar, assisterade av en spaningspluton på 30 man med tre pansarhjulvagnar och en pluton om tre mekaniserade granatkastare. Och två attackhelikoptrar. Några mil därifrån i Slite står 20 salvpjäser redo, och ytterligare nästan 5000 man håller på att lastas av i hamnen.

Och hemvärnsmännen är de som skall återta mark. Hemvärnschefen önskar tyst att han vore en pansarbataljon, om åtminstone tjugo stridsvagnar och lika många pansarbandvagnar samt 200 pansarskyttesoldater, assisterade av artilleri. Men det är bara att gilla läget. Assymetrisk krigföring är så ... modernt.

Slaget varar i drygt 30 minuter innan överlevande hemvärnsmän lägger ner vapnen. 47 hemvärnsmän är dödade, 23 sårade. Under halvtimmen strider i Visby statskärna har drygt 250 civila dödats och 543 sårats, främst av ryskt artilleri. De ryska förlusterna uppgår till två pansarbandvagnar, 23 dödade och tolv sårade.

09:30 Moskva
Ryska presidenten och premiärministern kallar till brådskande presskonferens 10:00 svensk tid

10:00 Moskva
Presskonferensen startar. Budskapet är att med anledning av midsommaraftonens våld mot ryska medborgare på Gotland, har de ryska myndigheterna tröttnat på vårens trakasserier av ryska medborgare på den av historisk hävd rusiska ön Gotland. Svenskar har med de svenska myndigheternas, svenska regeringens och svenska polisens medgivande i strid med demokratiska värderingar systematiskt stört och trakasserat ryska medborgare som arbetar med förberedelserna för pipelinen Nordstream. En pipeline som skall ge EU och Europas demokratiska länder en hållbar och trygg energiförsörjning i framtiden, ohotad av odemokratiska krafter som Ukrainas och Sveriges regeringar. Vårens serie av våld, som förtigits av svenska media, kulminerade under gårdagens sk "midsommarfirande", då svenskar visar sina låga moraliska värderingar i ett landsomfattande fylleslag och allmän sex. I samband med detta mördades en rysk medborgare i Slite, och hans fru våldtogs och mördades. [Här visas bilder på de blodiga offren]. På grund av den svenska polisens ovilja att utreda händelsen har Ryssland inget annat val än att tillsätta en egen utredning på plats. Av denna anledning har Ryssland under morgonen landsatt militärpolis på Gotland, som skall utreda händelsen. Sverige har svarat genom att beskjuta en rysk flottstyrka, och Ryssland har därmed känt sig tvingad att försvara sig. Korvetten Visby har sänkts av de överlägsna ryska styrkorna, och åtta attackerande JAS-plan har skjutits ner. Ryssland känner sig därför tvingade att neutralisera det aggressiva svenska flygvapnet på land. Man kommer hålla en presskonferens igen klockan 1400 (svensk tid).

10:15 Landvetter samhälle
Hemvärnskompaniet vid Landvetter har börjat samlas i samhället. Kompanichefen avdelar två grupper som skall spana mot flygplatsen, en skall ta sig dit via infarten från motorvägen, och en grupp skall ta sig in bakvägen via skogen.

10:25 Landvetter flygplats
Hemvärnets gamla 11-bil blir utsatt för eldöverfall på infarten till flygplatsen. En hemvärnsman av sex klarar sig helskinnad och flyr in i skogen. Man lyckas inte få iväg något meddelande via radion. Hemvärnsmannen får dock iväg ett SMS: "Eldöverfall. Infarten. Okänd storlek. Förluster. Spanar."

10:45 Landvetter flygplats
En hemvärnsgrupp går i position för visuell spaning mot flygplatsen. Radiotrafiken är utstörd, men man lyckas fortfarande kommunicera via mobiltelefon. Man räknar folk, ser en pluton med granatkastare. Rapporterar detta.

10:55 Landvetter samhälle
Hemvärnskompanichefen drar slutsatsen att ett anfall mot flygplatsen är chanslöst, och sätter istället ut två plutoner för eldöverfall på förrekade positioner längs motorvägen mot Göteborg, och håller en pluton i reserv. Han börjar försöka få tag på något befäl högre upp, men det är svårt att få kontakt riks.

11:00 Oslo
Beslut tas om att stänga gränsen mot Sverige. Endast personer med svenskt pass kommer släppas igenom. Man beslutar om en partiell mobilisering och befäster den ryska gränsen, där allt dock är lugnt.

11:00 Bryssel
EU-kommissionen kan inte komma överens, då den svenska kommissionären protesterar mot alla uttalanden. I NATO-högkvarteret tas beslut om intensivövervakning av situationen, men man har fått garantier från Ryssland om att detta är en ren rysk-svensk angelägenhet, och NATO-officerare bjuds in att övervaka.

11:20 Arlanda Flygplats
De första transportplanen från St Petersburg börjar landa och lasta av stridsfordon och manskap.

11:24 Slite
Den första prickskytten når skjutposition 500m söder om Slite och tar sikte på sitt första mål. En underofficer faller framåt sekunden innan ljudet av skottet ökar över nejden och övriga tar skydd. Prickskytten ålar tillbaka och beger sig till nästa position, samtidigt som en pluton med ryska pansarbandvagnar tar fart i hans riktning.

12:00 Helsingfors
Finland tar beslut om partiell mobilisering och mobiliserar 150 000 man. Men vid gränsen är allt lugnt.

13:15 Landvetter Flygplats
De första transportplanen från Kaliningrad landar och börjar lasta av stridsfordon och manskap.

13:30 Stockholm
Efter febrila försök att få tag på någon med möjlighet att ta beslutet tar de medlemmar i regeringen som Högkvarteret fått tag på beslutet om allmän mobilisering, och riskerar sina politiska karriärer. Försvarsministern är emot, och vill först ha mer information och tycker att man bör pröva diplomatiska kanaler istället.

Av de 20 000 inom armén som mobiliseras får 11 000 inte reda på det bla pga strömavbrotten. Av övriga 9000 struntar 3000 i ordern om mobilisering då de inte vill riskera livet eller helt enkelt tror att det är ett skämt. Av övriga 6000 kan 3000 inte ta sig till sina mobiliseringsplatser pga kaoset på lederna i storstäderna. Av de 3000 som under dagen når sina mobiliseringsplatser är det endast de 500 i Boden och ca 300 som når oskadade P4 i Skövde som kommer till en fungerande anläggning. Men samtliga upptäcker att det inte finns någon utrustning, allting står i malpåse, och det krävs normalt ca 12 månader att få allt i ordning. Lite utrustning för träningen av värnpliktiga finns dock att uppbringa. I Skövde har man fyra stridsvagnar och fyra pansarbandvagnar. Ingenting kommer dock vara redo förrän sent på kvällen.

De mobiliserade som faktiskt dyker upp vid Kungsängen och P7 utanför Lund får hjälpa till med räddningsarbetet, även om man i Lund åtminstone kan avdela personal till att sätta upp en stridsvagnstropp om två fordon.

Hade man haft samma låga inställningsgrad, alltså 15%, när vi kunde sätta 850 000 man i fält, hade vi ändå haft 127 000 man.

13:50 Landvetter Flygplats / Göteborg
En första pluton med pansarbandvagnar lämnar Landvetter flygplats för rekognosering längs motorvägen mot Göteborg. Samtidigt viker ett civilt RoRo-fartyg från sin kurs några kilometer utanför terrotorialvattengränsen utanför Göteborg och styr mot Göteborgs hamn.

13:55 Landvetter Samhälle - Riksväg 40
Strax innan Landvetter samhälle utsätts plutonen ryska pansarbandvagnar för ett eldöverfall från hemvärnet. Pansarskott spränger en bandvagn, och skjuter av banden på en annan, som dock backar i en halvmåne bakåt och ner i skydd av vägvallen. De lägger rök och öppnar eld med automatkanonerna och kallar in granatkastareld.

13:56 Landvetter Samhälle - Riksväg 40
Riktskott från granatkastarna landar kort vänster om hemvärnets skjutställning. Hemvärnsplutonen börjar göra utdragning för flytt till alternativ skjutställning

13:57 Landvetter Samhälle - Riksväg 40
Full salva av granatkastareld landar i och kring hemvärnets tidigare position. Då man är på fötter för omflytt i skogen dödas tre man och fem såras. Manskap avdelas för att ta hand om de sårade, och andra halvan av plutonen går in i alternativ skjutställning och återupptar bekämpningen av pansarbandvagnarna.

14:00 Moskva
Man drar igång en andra presskonferens.

Svenska paramilitära styrkor har attackerat de ryska militärpoliserna i Slite, och Ryssland har inte sett sig ha något annat val än att bekämpa dessa och ta kontrollen över det av hävd rusiska Gotland. Man rapporterar att det svenska flygvapnet är neutraliserat. Man bjuder in Internationella Röda Korset och att övervaka situationen på Gotland, och då svenska paramilitära styrkor öppnat eld mot civila svenskar önskar man också internationell hjälp med hanteringen av skadade civila. Ny presskonferens utlovas klockan 1600.

14:05 Landvetter Samhälle - Riksväg 40
Nästa pluton pansarbandvagnar blåser rätt förbi eldstriden i 70 km/h och fortsätter mot Göteborg. Granatkastarelden är nu omriktad mot hemvärnets alternativa skjutställning, och de kan endast sporadiskt beskjuta fienden, vars skyttesoldater nu ligger i position längs bortre sidan av vägvallen och håller konstant eldgivning mot resterna av hemvärnsplutonen. Fjorton ryssar ligger döda tillsammans med två utslagna pansarbandvagnar. Hemvärnets förluster är nu sex döda och 11 sårade, inklusive plutonchefen. Stf plutonchef beordrar reträtt. Hemvärnschefen skickar sin reservpluton för att möta upp.

14:06 Visby Flygplats
En rote med två ryska attackplan och en rote med två jaktplan lämnar Visby med Landvetter som mål. Det samma lämnar Visby med Arlanda som mål.

14:08 Landvetter Samhälle - Riksväg 40
Den andra hemvärnsplutonen öppnar eld i ett eldöverfall efter Landvetter samhälle. En pansarbandvagn exploderar, men de övriga två fortsätter några hundra meter utom räckhåll för pansarskotten, innan de kallar in granatkastareld och börjar skjuta med sina automatkanoner. Några kilometer längre fram syns röken från sabotörernas vägspärr tidigare under dagen.

14:20 Östersjön - norr om Gotland
Kaptenen på HMS Halland tar en risk och sänder upp en radioboj för att kommunicera med Högkvarteret. Svaret kommer snabbt om skarpt läge, alla fartyg ur den ryska flottan är skarpa mål och fientliga. Bojen dumpas omdelbart, där den släpar kilometern efter ubåten, som omdelebart byter djup, fart och riktning. Ryska antiubåtshelikoptrar flyger mot bojen, och två jagare vänder av från flotteskadern i riktning mot bojen och området HMS Halland är i. I stridsledningscentralen ombord på Halland ser kaptenen över aktuella mål och vapenprioriteringar.

14:23 Riksväg 40
Eldstriderna vid eldöverfallen är för tillfället över, och en tredje pluton ryska pansarbandvagnar blåser förbi bägge dessa och fortsätter mot Göteborg. När de når sabotörernas vägspärr kör man helt sonika över de utbrända vraken från personbilarna och fortsätter ner för backen mot Göteborg utan motstånd. Man kör rakt genom tunneln under älven och vidare ut mot Skandiahamnen.

14:23 Landvetter Flygplats
Samtliga 10 pansarbandvagnar avdelade för att landsättas på Landvetter har nu lämnat flygplatsen. Resterande stridande personal får strida till fots, men en stor del av personalen är flygbaspersonal.

14:30 Vinga - Göteborg
RoRo-fartyget passerar Vinga Fyr. Inget motstånd. Allt kustvärn är nedlagt, och det finns ingen amfibiebataljon med kustjägare, sjömålsrobotar och mobilt artilleri att mobilisera. Den skall finnas i det brinnande Karlskrona, efter 12 månaders mobiliseringsperiod. Två kulsprutebeväpnade Stridsbåt 90 skvalpar obemannade i midsommarvågorna inne vid Käringberget.

14:35 Östersjön - norr om Gotland
HMS Halland avfyrar sex torpeder. Den ryska flottstyrkan detekterar ljud av avfyrningarna men kan inte lokalisera ubåten. Eskadern tar omdelbart och separerar två och två, samt fäller skenmål i vattnet. Några minuter senare börjar torpederna pinga sina mål aktivt när det bara är kilometern kvar. Nu intensifieras undanmanövrarna hos de ryska fartygen, och man tar till aktiva motmedel. Två torpeder missar sina mål, en torped träffar ett skenmål och en torped oskadliggörs. En torped träffar en rysk jagare som klyvs i två och sjunker inom några minuter, och en andra torped träffar ett underhållsfartyg, som börjar brinna med kraftig slagsida.

HMS Halland ändrar kurs och smyger i djupet. Den ryska flottstyrkan skjuter antiubåtsrobotar mot den position man gissar att ubåten fanns på, och dessa börjar aktivt söka efter mål. En robot får pejl på HMS Halland och susar efter. Halland släpper skenmål och ökar farten. Roboten träffar skenmålet, men tryckvågen skakar om HMS Halland som i övrigt undgår skador.

14:48 Skandiahamnen - Göteborg
Plutonen med tre ryska pansarbandvagnar anländer till Skandiahamnen och en eldstrid med hemvärnet tar sin början. Från RoRo-fartyget startar nu två ihopmonterade attackhelikoptrar och flyger iväg mot hamnen.

14:54 Skandiahamnen - Göteborg
Ankomsten av två attackhelikoptrar innebär ett snabbt slut på striden. Överlevande hemvärnsmän lägger ner vapnen och de ryska soldaterna blir fullt upptagna med att ta hand om fångar. De ryska förlusterna är en pansarbandvagn, fem döda soldater och tretton sårade. De svenska var tre dödade och tre sårade innan attackhelikoptrarna anlände. Två minuter senare var de 56 dödade och 17 sårade.

15:15 Skandiahamnen - Göteborg
RoRo-fartyget anlöper hamnen och börjar lasta av 5000 man, 100 stridsvagnar, 100 artilleripjäser, 200 pansarbandvagnar, och två isärmonterade attackhelikoptrar, allt medan två attackhelikoptrar hovrar över hamnen. I containerhamnen ligger det sedan tidigare ett civilt containerfartyg och väntar på att bli urlastat. Det är fulllastat med militär utrustning, tullen skulle kontrollera de plomberade containrarna efter urlastning...

16:00 Moskva
Ytterligare en presskonferens. Denna gång visas en knivskarp TV-sändning från ryska ambassaden (utan ljud) som visar hur den svenska statsministern och den svenska kungen skriver under papper i närvaro av en uniformerad och väldekorerad rysk officer. Den ryska officeren läser sedan på ganska felfri svenska upp dokumenten, nu med ljud och med kungen och statsministern i bakgrunden. Dokumenten beordrar alla svenskar att lägga ner vapnen och sluta attackera ryska medborgare. Sverige avsäger sig också alla krav på Gotland, som skall få rätten att utropa sig till en egen nation. Fredsbevarande styrkor från Ryssland skall hjälpa den nya nationen att bibehålla stabilitet och fred i regionen.

Presskonferensen fortsätter. Man meddelar att man sänkt en svensk ubåt som attackerat ryska civila fartyg. En flygförbudszon utropas kring Gotland. Man för intensiva diskussioner med den blivande gotländska interimregeringen, och hoppas att allmänna val kan hållas på Gotland framåt hösten. Alla som idag är närvarande på Gotland eller födda på Gotland skall få rätt till medborgarskap, inklusive alla invandrare eller besökande utlänningar.

Inte många svenskar nås däremot av denna information. Oavsett så är alla besked om att motstånd eller mobilisering skall upphöra falska, om man får tro den information som finns i t ex telefonkatalogerna.

Läget är nu som följer.

Ryssland har 5000 man och fordon och utrustning i Göteborg, plus ca 1000 man på Landvetter flygplats. Man har drygt 5000 man på Gotland, där striderna helt upphört och hemvärnet kapitulerat. Visby Flygplats är liksom Landvetter och Arlanda nu ryska militära flygbaser. På Arlanda har man drygt 2000 man och 20 pansarbandvagnar, samt militärt flyg. Man fortsätter systematiska bombningar av militära mål i södra Sverige tills Sverige ovillkorligen lägger ner vapnen på söndagen, vid det laget har man dubblat styrkan på Arlanda, som sedermera ockuperar Stockholm.

Undantaget det svenska rätt chanslösa hemvärnet, speciellt chanslöst mot stridsvagnar och attackhelikoptrar, kunde Sverige sätta in mindre än 10 stridsvagnar och mindre än 10 pansarbandvagnar i södra Sverige, och ungefär 1500 man, eller färre än enbart de ryska soldaterna som flygits in till Arlanda.

Det utlyses nyval i Sverige, och en marionettregim på Gotland utropar landet till en egen nation som godkänner byggandet av Nordstream. Ryssland erhåller permanenta militärbaser på Gotland. De ryska ockupationsstyrkorna börjar lämna Sverige i samband med att den nyvalda svenska regeringen tillträder efter årsskiftet 2009-2010.

Ryssland får aldrig fatt på HMS Halland, som till slut söker asyl i tysk hamn när bränslet börjar ta slut.

2009-01-29 11:00

Kjell Aleklett bemöter samtliga 60 kommentarer från DI.se:s läsare

Professor Kjell Aleklett bemöter samtliga 60 kommentarer från DI.se:s läsare om peak oil-artikeln igår här.

Som bekant har Sveriges universitet tre uppdrag. Utbildning, forskning och interaktion med samhället för spridande av kunskap och debatt. Man kan nog konstatera att Aleklett klarar av alla tre uppdragen, om om kommentarerna mestadels är korta repliker.

Har Cecilia Aronsson blivit en doomer?

En krönika i Veckans Affärer får mig att reagera och läsa, eftersom den handlar om en undersökning från PriceWaterhouseCoopers, där det framstår att uppfattningen bland 1154st stor-VD:ar är att ekonomin inte är på grön kvist igen förrän år 2012. Det stämmer ju bra med min egen prognos om 2011-2012.

Så jag läser artikeln. Utan att kollat vem som skrivit den så börjar jag mer och mer misstänka att det är Gunnar Lindstedt som skrivit. Han är som bekant en ordentlig doomer, om bland annat livsmedelskrisen och peak oil.

Läs följande citat

MEN OM FÖRETAGENS BESLUT STYRS SÅ HÄR ENSIDIGT av den ekonomiska oron kommer de inte att få uppleva någon mer högkonjunktur. En eller annan mammut kommer att göra dem till ett enkelt byte innan dess. Osynliga för vd:arnas recessionsmärkta skygglappar är det fritt fram för energikriser, naturkatastrofer, internationella konflikter och oanade sjukdomar att breda ut sig.

Men inte är det Gunnar Lindstedt. Det är normalt muntra Cecilia Aronsson vi läser här. Har hon slutligen blivit smittad av Gunnar? Vad hände med flickan som reste runt i USA och ibland nästan överförfriskad rapporterade från presidentvalet? Jag trodde att Lindstedt var en ensam bastion av undergång hos Veckans Affärer? Fast vill man vara munter så kan man läsa Pontus Herin istället. Han tror på börsuppgång med start i vår. Jag tror iofs också på börsuppgång, men bara tillfälligt. Veckans Affärer framstår som väldigt splittrade i sin syn på framtiden. Kanske är det en tillgång?

Det är som bekant World Economic Forum i Davos. Tongångarna är inte muntra. Nu är det inte tredje världen som behöver räddas från sig själv, utan västvärlden. Så Bono stannar hemma.

Gärna en guldklocka, men först en rejäl VD-pension!

Här går man och tror att den livslånga arbetsgivartroheten var försvunnen, och tillsammans med den guldklockan för lång och trogen tjänst.

Men så visar det sig att ingen mindre än Saab fortfarande håller på med guldklockor. Det måste bli dyrt. LAS gör väl att det pga uppsägningarna genom åren sitter en puckel med folk som jobbat i decennier på fabriken i Trollhättan. Inte konstigt att bolaget går dåligt. Man får väl åtminstone hoppas att det finns någon rotation på design- och utvecklingsavdelningarna.

Naturligtvis blir det väl moralpanik över att VD:n har miljonlön, men att man nu dragit in guldklockan för lång och trogen tjänst till arbetaren.

Om jag har uppfattat det rätt så måste gåvor eller belöningar eller tävlingspriser relaterade till arbetet på över 5000 SEK beskattas. Alltså rör det sig antingen om en väldigt beskedlig guldklocka, typ en lövtunn guldklocka från Seiko. Vi snackar inte Rolex eller Breitling här. Alternativt så tvingas arbetstagaren betala skatt på gåvan. En guldklocka för 30 000:- kan med marginalskatt innebära en skattebot på 14500:- (58% av 25000:-).

Fast i bakhuvudet viskar någon specialregel kring just guldklockor och liknande, en anakronism som överlevt det gamla arbetarsamhället.

Angående rubrikvalet så är det en travesti på det gamla fackliga slagordet "Gärna en guldklocka, men först en rejäl pension!". Om nu någon inte har koll på det.

2009-01-28 16:23

Tack Göteborg, för att ni drar ert strå till stacken för barns hälsa

Jag kan inte motstå att kommentera ett I-landsproblem som det just nu är moralpanik över. Kan ni tänka er, på ett skolmatscentralkök i Göteborg spillde man mat på golvet. Och plockade upp den igen. Det råder förstås bloggbävning.

Snacka om I-landsproblem.

Som contrarian investor ("motvalls investerare" på svenska) vill jag tacka Göteborgs kommuns anställda för att de drar sitt strå till stacken för att bidra till god hälsa och mindre allergier hos skolbarnen. Vi har nämligen i egenskap av sociala flockdjur ett sjuhelvetes starkt immunförsvar. Immunförsvaret är ungefär som politiker. Finns det inget man behöver stifta lagar om, så hittar man på något. Eller som journalister. Finns det inget att skriva om så hittar man på något.

Har vårat immunförsvar inget att göra hittar det på något. T ex att bekämpa harmlösa substanser. Sådant kallas allergi. I takt med att renlighetsmanin sprider sig, så sprider sig också allergierna. Visste ni förresten att barn som får avföring på sig i samband med förlossningen mer sällan blir allergiska. Sterila förlossningar leder till ökade allergier. Och barn på bondgårdar är sällan allergiska trots, eller antagligen just tack vare, att de leker bland koskit.

Och ärligt talat, när man föser ihop 900 skolbarn på en skola, barn som pillar i näsan, går på gemensamma toaletter utan att tvätta händerna etc, så är knappast lite tappad skolmat i ett sterilt kök ett problem. Var är rapporterna om matförgiftning? Lösa magar är inte ett allvarligt tillstånd, om det är övergående.

Sterila kök. Visste ni att det inte längre är tillåtet att bereda rotfrukter (=potatis, morötter etc) i samma rum som annan mat, iaf inte samtidigt och inte utan rengöring mellan. Detta för att de fruktansvärda jordbakterierna inte skall få fäste i maten. Vet inte hur mänskligheten överlevt så här långt utan denna regel.

För övrigt, det man inte vet har man inte ont av. Gissa vad som pågår bakom stängda resturangdörrar? Möjligen kan man bli upprörd över att inhyrda eller kommunanställda åkare har tid att gå och leka kommunalarbetare och hänga i köket och filma. De skall väl för helvete jobba för skattepengarna, inte hänga? Skäms. Mediakåt också, fast det kanske bara handlar om att dryga ut den skrala lönen. Fast det kan man göra utan att framträda med namn. Och stå på er, ni på centralköket, jag håller på er. Vi mot världen.

Skall också berätta en saga om mjölk. Mjölk kommer inte från mjölkpaketet eller affären. Den kommer från kon. Det är ett djur. Kon har ett juver, som är lokaliserat nedanför den öppning i kon ur vilken det kommer så kallad avföring. Denna klatschar ner på den yta där kon står, och skvätter inte sällan ner juvret. Kon är dessutom en sk idisslare, vilket innebär att hon (det är bara hon-kor som ger mjölk, hankor har bara en "spene", och ur den kommer inte mjölk, men det lämnas därhän för känsliga läsare) stora delar av sitt liv ligger ner och idisslar, dvs tuggar maten som varit nere i hennes våm och jäst. När kon lägger sig ner lägger hon sig på den yta som hon har släppt avföring på. Juvren är iaf inte det fräschaste på kon, men ur dessa tappar man mjölk varje dag stora delar av året, eller "mjölka", som det heter.

Iaf, så ger de flesta svenskar mjölk till sina barn. Det sägs vara bra för hälsan och utvecklingen (det är det). Mjölken pastöriseras dock för att man skall bli av med bakterierna, mest därför att det kanske smakar lite väl mycket ko annars, och dels därför att mjölk ofta behöver lagras i några dagar innan man druckit upp den.

Skolmaten som besökt golvet skall på sin höjd lagras i några timmar, eventuellt också värmas upp till kokpunkt (OK, ca 70 grader C räcker) som tar död på bakterierna. Vad man främst bör se upp med är just matförgiftning, som orsakas av mögelsvampar som producerar olika gift. Det sker inte på några timmar från centralköket till barnmatsalen. Sker det på den tiden så beror det på att råvaran var dålig från början. Mögel på råvaror ser man dessutom med blotta ögat. Oftast. Och för de bloggare som ojar sig över vinterkräksjukan (ett rotavirus, som inte försvinner pga kokning) lever inte på golvet. Den lever i människor. Är det någon anställd på köket som är magsjuk och är på jobbet så spelar det ingen roll var maten snurrar runt, smittan hamnar nog i maten ändå. Om inte den anställde har en ABC (atom-, bio- och kem)skyddsdräkt och skyddsmask, militär utrustning.

Nej, fram för mer snusk, så vårt immunförsvar får något att göra. Naturligtvis i rimliga proportioner. Finns ju en del otäcka bakterier där ute, t ex EHEC, listeria eller salmonella, men de dör i matlagningen om man nu inte serverar rå mat, t ex sallad.

Göteborgs kommun får väl se över sina "rutiner". Mitt förslag är att man häller i lite smuts i maten från någon behållare istället, så man slipper moralpaniken. Det var väl det som "krismötet" handlade om. Och utbildning? Hur svårt är det att utbilda personalen: "Häll inte ut mat på golvet när utomstående är närvarande. Häll i smutsen från ett kärl istället". Så bättre rutiner, smuts från kärl, inte från golv, tack.

Nä, nu skall jag koka lite potatis. Smutsig potatis, som har jord kvar på sig sedan i höstas då jag plockade upp den och antagligen kryllar av jordbakterier. Men inget mögel, möglig potatis slänger jag.

Utan ett uns av ironi. Läs även lite om Livsmedelsverket.

Oj, det kunde man ju aldrig tro...

Julhandeln backade med 1.3% 2008, istället för väntade ökning med 1.5%.. Oj, vad överraskande. Inte.

Liksom mäklarkåren har Handelns Utredningsinstitut hållit god min och pratat om nya rekord. Går det inte, så får man snacka så det går. Fast det gick inte det heller visade det sig när man får siffror från opartiska SCB. Fast siffrorna går att vända och vrida bäst man vill. Ovanstående siffror gäller sällanköpsvaror. Medräknat mat så steg handeln 0.7%, vilket är lägre än inflationen på 0.9% per december 2008. Säljer man lika mycket i volym som föregående år så skall omsättningen öka med inflationen. Nu minskade den mätt i reala termer, även om den magiska gränsen 60 miljarder passerades.

Man kan notera att 60 miljarder är ca 6600 SEK per svensk, vilket inte stämmer överens med den här enkäten. Julhandeln avser antagligen sammanlagd konsumtion i december, dvs allt man köper räknas som julhandel, även om det inte handlar om julklappar. Och mat måste man ju äta oavsett.

Det tål väl att upprepas, lita aldrig på en lobbyorganisation, oavsett om det är HUI eller för den delen Mäklarstatistik. En part i målet har bara ett intresse, och det är att få uppdragsgivarna att tjäna mer pengar.

0.7% är ingen ökning när inflationen är 0.9%.

Peak oil juli 2008 enligt Kjell Aleklett

Professor Kjell Aleklett sticker ut hakan i Dagens Industri och på sin blog att peak oil inträffade i juli 2008. Den globala oljeproduktionen, alla vätskor inklusive tung olja från tjärsand, kommer aldrig mer nå upp till samma höjder som man såg i somras.

Ord och inga visor. Antagligen har forskarna i Uppsala rejält på fötterna för att göra ett sådant kategoriskt uttalande. Det handlar inte längre om något som kommer ske snart, utan nu blir det enkelt att motbevisa Aleklett. Bara att se till att producera mer olja per dag globalt än vad som skedde i juli. För övrigt så har oljeproduktionen bara ökat marginellt de senaste åren, toppen i juli är inte speciellt högre än den varit sedan 2005.

Nedan följer en graf över oljeproduktionen enligt EIA, reviderade siffror för de senaste åren, men data för sista månaden, oktober 2008 är preliminära.

Vad som fått Aleklett att sticka ut hakan så här tidigt är antagligen raset i oljepriset. Det har medfört att ett antal projekt skrotats eller lagts i malpåse, och oljeproducenterna kommer antagligen inte våga sig på att investera i dessa projekt igen innan oljepriset varaktigt når forna höjder. Det skjuter upp ny produktion längre fram i tiden, och istället för en peak runt 2010, får vi en lite mjukare utförsbacke i produktionen än annars under några år, förutsatt att oljepriset stiger över 100 USD igen och stannar där. Det här rör sig inte om några snabbstartade projekt, utan det tar 5-10 år att dra igång dem. Men först måste man få tillbaka investeringsviljan, och i så fall återigen rekrytera personal och utrustning.

I kommentarerna på DI börjar folk givetvis tjata om elbilar. Tydligen tror man att olja enbart är ett problem för privatbilismen, som endast står för ca 25% av konsumtionen. Sanningen är att allting i vårt samhälle idag bygger på olja, och ständigt ökande oljekonsumtion globalt är en förutsättning för tillväxtekonomin. Glöm inte att vi sedan början av 80-talet har exporterat allt mer av vår oljekonsumtion, och istället importerar förädlade produkter, t ex av plast. Utan väsentligt ökande konsumtion gick inte den ohållbara ekonomiska expansionen att bibehålla mer än tre år innan bubblan sprack. Allting beror på olja. Denna dator har under sin produktion från gruva till köksbord konsumerat 10x sin egen vikt i olja, och den är till stor del gjord av plast, alltså olja.

Medan privatbilismen står för 25% av konsumtionen, så står den petrokemiska industrin för 10%, vilket inkluderar plast och därmed t ex de flesta kläder vi klär oss i. Hört talas om nylon, fleece eller polyester? Kläder är ett banalt problem, men visar bara hur viktigt det är med olja. Mängden bomull, lin och fårull i världen idag räcker inte till att klä mer än en bråkdel av oss. Vi är helt enkelt för många på klotet idag, något som enbart fungerar pga oljan.

Privatbilismen är ett problem, då vårt samhälle är byggt kring den, men när oljeproduktionen faller så är det vårt minsta problem.

2009-01-27 09:49

Tala för dig själv du

Euro-propagandan forstätter och drevet går för att försöka få Sverige att införa euron. Senast idag påstår Företagarnas VD att de 389 000 svenska småföretagarna inte köper läget. Citat:

"Och på grund av inre motsättningar tycks också det röd-gröna regeringsalternativet vilja skjuta eurofrågan till efter nästa regeringsperiod 2014. Det köper inte Sveriges 389000 småföretagare. Det är dags att våra politiker ”talar ur skägget” om, när och hur euron ska införas i Sverige."

Tala för dig själv du, Anna-Stina Nordmark Nilsson. Här är en småföretagare som köper läget. Så det är högst 388 999 som inte köper läget. Och jag verkar bla inom exportberoende skogsindustri. I övrigt undrar jag vad kanske 20 000 småföretagare som driver pizzerior, eller 20 000 hårfrisörer tycker. Antagligen ingenting. Eller som folket i stort kanske, dvs de är emot.

Fast Nordmark Nilsson initialt åberopar Sveriges samtliga småföretagare så framkommer det senare i hennes debattinlägg att så inte är fallet. Det är ett billigt retoriskt knep att säga sig tala för alla, och först framåt slutet precisera att det inte är så. De flesta har vid det laget slutat läsa. Hon kan väl också ta och redovisa hur undersökningen var utformad, när 70% av de tillfrågade företagarna påstår sig stödja euron. Var frågan "om du skulle tjäna mer pengar på det, skulle du vara positiv till att införa euron", så är inte resultatet relevant. När det gäller beställningsjobb så är det frågan som avgör, inte svaret. Här är ett annat förslag till fråga: "Vilket skulle du föredra att införa som betalningsmedel i Sverige, euro eller zimbabwedollar?". Då skulle man nog få 100% positiva till euron.

Man kan också ställa sig frågan vilka företagare som blivit tillfrågade. Väljer man vissa branscher så får man vissa svar. Och det finns dessutom en tung bias i att man inte svarar på enkäter man inte är intresserade av. Som företagare och även som privatperson överöses man av enkäter, och oftast åker de direkt i papperskorgen om de inte handlar om något som är relevant, alternativt är för omfattande. Man har bättre saker att göra, t ex driva sitt företag. Så är man inte engagerad i frågan så svarar man antagligen inte.

Och vad anbelangar politikerna, så har redan svenska folket talat ur skägget. I en folkomröstning. I en demokrati respekterar man sådana. Vad politikerna tycker kvittar. Å andra sidan har ju svenska politiker en stolt tradition i att skita i vad folk tycker.

I övrigt går det att beställa rapporter som säger vad helst man önskar. Det är väl relevant att påtala vad SNS är för organisation, dvs en lobbyorganisation, och inte bara publicera uppgifter om rapporter hit och dit bara för att man blivit bjuden på lunch av en PR-byrå.

Finanskrisnytt!

Någon som glömt bort finanskrisen? Kanske tänkt att vi nu övergått i vanlig hederlig recession?

Inte då. Det amerikanska bolånepappershanteringsbolaget Freddie Mac begärde ytterligare 30 till 35 miljarder USD förra veckan, och nu begär systerbolaget Fannie Mae mellan 11 och 16 miljarder USD. Sedan förspelet till den akuta finanskrisens start i september har F&F tagits över att amerikanska staten, men det räcker uppenbarligen inte.

F&F har däremot frisedel för att förlora nästan hur mycket pengar som helst. Upp till 100 miljarder USD var utlovat vid räddningsaktionen tidigare i höst.

F&F har en central roll i grunderna till finanskrisen. De existerar för att köpa bostadslån av andra banker, och sälja dem vidare på marknaden. Tanken har varit att bankerna inte skall behöva oroa sig över att låna ut pengar till folk som inte kan betala, FF finns ju där och köper upp lånen. Sedan Clinton-eran har det ju varit förbjudet att vägra någon bostadslån baserat på bla bostadsområdet eller hudfärg. Låter kanske naturligt, men tyvärr är det inte sällan så i USA att bostadsområde eller hudfärg har ett starkt samband med betalningsförmågan, eller avsaknaden av denna. Och genom att tvingas ge ut lån de aldrig skulle gjort annars sådde man fröerna till finanskrisen 15 år senare.

Obamaregimens finansminister har nu svurits in. Inte för att det spelar någon roll, de 700 miljarder USD man nu skall trycka ut i ekonomin kommer förstås inte hjälpa, utan frågan är väl mest när nästa paket om 700 miljarder skall trollas fram från sedelpressarna.

På annat håll har nu Islands regering avgått. Till synes kanske det beror på gatans parlament, men samtidig har fd statsministern drabbats av cancer, vilket kanske kan bidra till att det är lämpligt med ny regering. Fd statsminister Haarde har dock sagt att han vill sitta kvar i den nya regeringen.

Det finns inte så mycket som Islands regering har kunnat göra. Landet är för litet för att kunna rädda sina banker, som vuxit sig oproportionerligt stora för landet. Handlade det bara om inhemsk skuldsättning vore det inget problem, det kan man alltid lösa med sedelpressarna och medföljande inflation och devalvering. Men utländska åtaganden försvinner inte då, utan förstärks vid svagare valuta. Samtidigt har Islands centralbank gjort sitt bästa de senaste åren, med skyhöga räntor för att dämpa inflation.

På motsvarande sätt är det med de svenska bankerna som SEB och Swedbank. Inhemska felsteg kan staten alltid fixa, men äventyr utomlands, som i Baltikum är vad som riskerar fälla dem. Jämför man med USA, så är de amerikanska bankernas problem mestadels inhemska, och kan därmed hanteras genom tryckpressarna som i fallet F&F, även om tusentals banker och bolåneinstitut har gått omkull sedan finanskrisens start våren 2007.

Håller man sig inom landet finns inga problem. På samma sätt kan inte ett land bli bankrutt om det inte tagit upp lån i utländska valutor. Oturligt nog för euro-länderna så är euron att betrakta som en utländsk valuta i det sammanhanget, eftersom man inte kan trycka upp nya pengar efter eget tycke och fylla hålen med. Kostnaden är en svagare valuta och inflation. Nu börjar riskerna med statspapper och eventuella inställda betalningar, alternativt höjda räntor och därmed fallande värde på obligationerna, påtalas i media också.

2009-01-26 16:02

Förlägg alla EU-toppmöten till Svea Rikes reservhuvudstad!

Om mindre än ett halvår tar Sverige återigen över ordförandeklubban i EU. Det innebär att det är Sveriges tur att stå för kostnaden för demonstrationer, kravaller och upplopp, och det är svenska folkets tur att sakna polis under ett halvår då all tid tas ut till EU-kommenderingar. Inte för att polisen märks av ändå, och dessutom redan har en ansträngd ekonomi.

Som vanligt är planen att fördela kravallerna över riket, med toppmöten på olika orter. Fördela skadan mellan bland annat Malmö, Stockholm och Göteborg.

Detta är varken kostnadseffektivt eller önskvärt.

Ett bättre alternativ är att förlägga samtliga EU-möten till Sveriges reservhuvudstad, Karlsborg. Fördelarna är enorma, och det finns en stor möjlighet att spara stora summor pengar.

Karlsborgs fästning uppfördes på 1800-talet för att vara Sveriges reservhuvudstad, och hysa regering, riksdag, kungahus och guldreserven i händelse av krig. Guldreserven skall även faktiskt förvarats där, kanske den gör fortfarande. Fästningskyrkan är byggd för att kunna fungera som plenisal, och skulle därmed fungera utmärkt för möten.

Alldeles intill fästningen finns det en flygplats, gamla F6, som iaf kan ta mindre passagerarplan. Gamla F6 är åtminstone delvis militärt fortfarande, liksom Karlsborgs Fästning.

Eftersom fästningen är militärt område är det inga problem att avhysa utländska demonstranter, eller rent av svenska sådana. Militären kan därmed förstärka polisen i bevakningen, och köra "halt, halt jag skjuter skarpt (varningsskott), verkanseld" mot demonstranter som försöker ta sig in på området, helt i enlighet med regelboken.

Möjligheterna att ta sig in på fästningsområdet är landvägen högst begränsade, och mycket lättförsvarade, iaf mot demonstranter. Demonstranter kan med fördel kanaliseras in i vallgravarna runt fästningen, från vilka det inte går att ta sig ur, och det är enkelt att skjuta (tårgas) på dem från skottgluggarna. Demonstranterna kan ej heller orsaka någon skada på sten, som varken brinner eller går sönder. När de väl tröttnat kan man hissa upp dem en och en med någon form av kran och sätta dem i någon fängelsehåla i väntan förhör.

Dessutom utbildas ju fortfarande fd mobboffer fortfarande till förhörsledare på tolkskolanK3 på fästningen. Dessa kan med moderna metoder assistera i förhören av demonstranter. Har man sett dem få svenska proffsmilitärer att börja gråta som små barn efter att ha placerats naken i en snödriva på en övning, så kan man ju bara tänka sig vad de kan åstakomma mot amatörer.

Karlsborgs fästnings logement kan husera uppåt 1000 poliser, och på Kråks skjutfält söder om fd F6 kan man inhysa ytterligare minst 200-300 i skjutfältets logement, om jag minns rätt. Genom att köra min- eller skarpskjutningsövningar på skjutfältet under mötena, så kan man dessutom effektivt avlysa hela södra flanken, inklusive en stor del av Vättern. På Skövde Garnison några mil därifrån kan man inhysa ytterligare 1000-talet poliser.

Medan poliserna sover på logementen får de värnpliktiga snällt bo i tält. Dessutom kan försvarets telekrigförband köra någon övning under mötena och störa ut all icke-godkänd radiotrafik i området.

Tydligen får svenska polisen redan sin kravallträning på just Karlsborg, så man kan effektivt ge dem träning på plats, utan behov av fältbesök på respektive ort. Kravallträningen kan alltså ge både lokalkännedom och träning.

Karlsborg ligger också ganska svårttillgängligt. Med vägspärrar på de fåtalet tillfartsvägar kan man snabbt stoppa demonstranter från att ta sig till Karlsborg. Dessutom stal koppartjyvar luftledningarna till järnvägen för några år sedan, och dessa har inte ersatts om jag minns rätt. Genom att boka upp landets diesellok inför och under möten, så kan man därmed även hindra möjligheten att ta sig till Karlsborg via tåg. EU-frälset tar som sagt flyget.

Att patrullera av Vättern torde vara en smal sak för lite polisbåtar samt marinens mindre båtar, som kan ta sig dit via Göta Kanal.

Enda problemet är login för EU-frälset. Speciellt sydlänningarna har ju lite högre krav, och nöjer sig kanske inte med att bo på logement. Man kan dock hyra in samtliga Göta Kanalbåtar och ankra upp i hamnen, så får de både trevlig logi och så löser man den finare matlagningen på köpet. Annars finns väl alltid catering.

För journalister kan man (med diesellok) köra in lite sovvagnar via järnvägen. I övrigt blir det ju en välbehövlig glesbygdsboom för Karlsborg när man kan trippla priset på områdets hotellplatser under mötena.

Logi för eventuella demonstranter är högst begränsat. Även om kommunen skulle vilja hyra ut skolorna som sovsalar, så finns det inte plats för speciellt många.

Så det är idel fördelar. Genom att hålla mötet på militärt område får militären skjuta verkanseld mot folk som tar sig in på området och inte lyder order, det blir även billigt och kostnadseffektivt att hålla både träning och faktiska kravaller på samma plats, om nu några demonstranter lyckas ta sig till Karlsborg.

Ej heller måste man spärra av hela resvägen från flygplatsen in till Göteborg eller Stockholm varje gång någon sydlänning skall bli skjutsad, och därmed lamslå trafiken (som man gjorde stup i kvarten vid toppmötet i Göteborg). Istället kan de enkelt promenera över till fästningen från flygplatsen, eller kanske skjutsas i miljövänliga eldrivna golfbilar.

Det finns väl inte ens någon McDonalds att slå sönder i Karlsborg?

Tyvärr gissar jag att planerandet av toppmötena redan har gått för långt. Annars är ovanstående bästa användningen av skattemedel, och våra storstäder behöver inte lamslås av kravaller eller avstängd trafik. I den mån Karlsborg blir sönderslaget, så välkomnas nog arbetstillfällena av de lokala hantverkarna efteråt.

Även vänsteraktivisterna borde vara nöjda. Genom att låsa in sig i en fästning, så illustreras ju med all tydlighet gapet mellan väljarkåren och politikerna, utan att man behöver kasta sten. Och politikerna borde ju också vara nöjda som slipper se några väljare.

ATH i guldet. Igen.

Fortsätter vara lite tjatigt. Baserat på eftermiddagsfixen för guldet i London, och Riksbankens växelkursdata så slog priset på guld i SEK per gram ATH i fredags på 236:- SEK. Följde man intradagnoteringarna så såg man att guldet tillfälligt var över 237:- SEK per gram. Guldet har nu stigit drygt 45% sedan Lehmankraschen.

Klicka på grafen för detaljer.

Vad som fått guldet att dra mot nya höjder i veckan kan beskrivas med två ord. Barack. Obama. Det råder väl ingen tvekan längre hos marknaderna att det skall ösas ut nytryckta eller nyupplånade pengar över ekonomin. Oavsett vilket så leder det på sikt till svagare dollar, och det räcker att en väldigt liten del av investerarkollektivet går över till guld för att det skall bli rejäl hävstång i guldpriset. Det går att trycka upp pengar, men det går inte att trycka upp nytt guld.

Man kan föra ett resonemang att guldruschen sedan 2001 har berott på råvaruboomen, men att det är först nu sedan den akuta finanskrisen som guldet börjat dra av inflationsskäl. Eller förväntningar på framtida hyperinflation. Men i svensk media är det tyst. Det ojas över fallande aktie- och fondnoteringar etc, men att guldet gått 45% plus medan börsen gått 45% minus är det ingen som uppmärksmmar.

Samuelssons rapport uppmärksammar också guldet ur ett TA-perspektiv och mätt i USD.

2009-01-25 21:55

Hur har din aktieportfölj gått sedan årsskiftet?

Så hur amorterar de kära läsarna?

40% har amorterat bort sina lån (eller har inga skulder), alternativt hyr sin bostad.

Väger man resten baserat på mitten på intervallet, och 500 år för de som inte amorterar alls, så blir snittamorteringstakten 84 år. Lite mer ansvarsfullt än de 90 år som eventuellt är normalt.

Veckans fråga är om din aktieportfölj ligger back sedan årsskiftet. Som vanligt kan jag inte se vem du är eller var du sitter när du svarar, så ditt svar är anonymt.

I.O.U.S.A

Dokumentärfilmen I.O.U.S.A ("Superskulden" på svenska) sändes den 18:e januari på SVT:s Dokument Utifrån.

Den finns tillgänglig att se i sin helhet på SVT Play till den 18:e februari. Passa på om du missade den, alternativt inte har någon TV.

Dokumentären gjordes 2007, när USA:s statsskuld bara var 8 700 000 000 000 USD. Nu är den 10 500 000 000 000. Och det kommer inte bli bättre. Det finns en suverän animerad graf i filmen som visar vad effekterna av pensionssystemet social security och sjukvårdssystemet för pensionärer medicare blir efter 2010. 10 500 miljarder USD syns knappt i grafen...

Där försvann den pensionen

Nu är ju jag den första att påtala att drömmen om pension i framtiden bara just är en dröm. Men redan? Lite trött får man bli ändå.

I gårdagens Göteborgs-Posten stod det att läsa att politikerna nu överväger att skyndsamt ta bort bromsen i pensionssystemet.

Det svenska pensionssystemen är balanserat, pensionerna skall baseras på pengar som faktiskt finns, och pengar som faktiskt tjänats in. Om förvaltningen av pensionspengarna går dåligt skall den sk bromsen slås till, och pensionsutbetalningarna skall sänkas. Som det ser ut nu skulle det innebära att nuvarande pensionärer får ca 4% lägre pension, eller ett snitt på 400:- i månaden.

Men nu när bromsen skulle slå till så klarar inte politikerna av det. Så nu skall bromsen bort, dvs 40-talisterna och äldre skall få pension ifrån framtida pensionärers pensioner. Så 50-, 60-, 70- och 80-talister kommer få lägre pension i framtiden. 400:- i månaden per befintlig pensionär som man tänker ta från framtida pensioner nu blir rätt stora belopp med ränta på ränta i 30 år.

Citat GP:

"Alla partier i pensionsarbetsgruppen står fortsatt bakom principen att pensionerna ska följa den allmänna ekonomiska utvecklingen. Men de tycks också överens om att något ska göras för att mildra effekterna 2010."

Pensionssystemet levde alltså inte ens 10 år innan politikerna började nagga det i kanten på bekostnad av framtida pensionärer. Följa den allmänna ekonomiska utvecklingen? Tydligen bara när börsen går upp. Det har inte heller slagit dem att börsen kanske fortsätter nedåt också? Har man väl börjat ta pengar, så kommer man inte kunna sluta.

Dessutom, skall man nu kanske mer korrekt gå över till stegvis nedräkning, och börsen fortsätter falla, så blir resultatet att befintliga pensioner sänks ännu mer än de planerade fyra procenten. Det kanske inte riktigt var tanken? Då får man in och skruva igen, och rakt av avskaffa bromsen, eller bli väldigt impopulära kortsiktigt.

Nåja, det enda vi kan vara säkra på är att det inte är sista gången de tar pengar från våra framtida pensioner.

2009-01-24 10:43

Stiff upper lip

Hur stora problem har egentligen Storbritannien?

Lite blogginlägg från veckan att läsa, t ex Samuelssons rapport med en intervju med råvarugurun Jim Rodgers, eller Flute om den brittiska bankröran.

Recession har de också bekräftat.

Rodgers menar att det inte längre finns något som Storbritannien producerar som resten av världen vill ha. Sedan några år exporterar man inte längre olja och fossilgas, och med finanskrisen så vacklar London som ett av världens finanscentrum, så hur det blir med exporten av finansiella tjänster kan man ju också fråga sig. 10 000-tals finansfolk har fått gå eller riskerar att gå. Rodgers går väl så långt att han menar att Storbritnnien borde kraschat tidigare, men det är bara den tidigare exporten av fossila bränslen som hållit imperiets rester under armarna.

Fortfarande har man ju alltid traditioner att exportera, och kanske även underhållning, men allt fler brittiska institutioner vacklar nu.

Jag menar nu har t o m Burberry beslutat att lägga ner klädtillverkningen i England. Nu bryr jag mig förstås inte om deras fjantiga moderna mode, utan nu snackar vi om tidlös (och jag menar omodern) design och produkter som deras gabardintrenchcoats, oförändrade sedan första världskriget. Kompletta med ringar att hänga handgranaterna i och gevärsfläpp så det inte regnar in i pipan när man står på vakt. Nu stängs väl därmed fabriksoutleten utanför London. Man får väl hålla sig till Burberrybutiken på Bond Street, alternativt deras gamla butik på Regent Street, numer House of Scotland. Haymarket är liksom för arbetarklass. Hm. Måste blogga om mode någon gång. Eller anti-mode. Då får man ju 100 000-tals läsare. Stay tuned.

Så vad skall Storbritannien exportera framöver? Varken finansiella tjänster, fossilgas eller olja? Inte ens kläder i gabardin...

Nej, det är bara att ta på sig sin stiff upper lip och gilla läget antar jag. Men man har alltid traditioner.

2009-01-23 16:24

Vi har det så bra...

Egentligen hade jag tänkt skriva ett annat inlägg så här på fredagseftermiddagen inför kvällsmyset, men det får väl bli imorgon istället.

För att spinna vidare på utskällningarna jag fått för åsikter om 24 hour business camp, så blev jag inspirerad av Mindparks VD:s hyllningsinlägg. En VD utan ledarskapsutbildning, alternativt som glömt bort vad han lärt. Det är lätt att svepas med i förälskelsen man uppnår med pseudogemenskap.

Har ni någonsin funderat på varför man alltid får en sådan fantastisk gemenskap och det alltid är så oerhört trevligt med små kick-offer, läger eller andra kortare tilldragelser där man samlas för ett gemensamt mål? Detta kallas för pseudogemenskap, och är bara det första steget mot äkta gemenskap.

Jag bygger här på M. Scott Pecks teorier kring gruppdynamik och gruppgemenskap, något iaf jag fick lära mig under befälsutbildningen på den tiden då Sverige hade ett invasionsförsvar.

Det kan handla om tidigare nämnda 24 hour business camp, ett konfirmationsläger, nollperioden på högskolan, företagets kick-off eller för den delen den fantastiska gemenskapen du fick med den där killen eller tjejen du träffade på krogen, så fantastiskt att ni rent hamnade i säng tillsammans. Eller återföreningsträffar, där den gamla skolklassen blir som ny och konflikträdslan och välviljan gör det så faaantastiskt trevligt.

Saken är den att denna fantastiska gemenskap är falsk, och bara verkar finnas för att deltagarna är inställsamma och konflikträdda i början. En ledares roll här är att snarast få slut på pseudogemenskapen och dra upp konflikterna till ytan. Hos de lite mer kortlivade gemenskaperna, så hinner man aldrig lämna pseudogemenskapen, utan går vidare i livet med fantastiska minnen från den underbara gemenskapen ni hade på den där kick-offen innan ni gick iväg till era ordinarie separata sysslor igen. Att få folk att ha goda minnen från 24 timmars datorhackande är inte svårt. "Vi har det så bra..." som kompanichefen ironiserade över när han lade ut fakta för de stackars befälseleverna. Att påtala pseudogemenskap är ett bra sätt att spräcka den...

När pseudogemenskapen spricker går man över i kaosfasen. Den fantastiska gemenskapen fragmenteras till olika grupperingar av individer som tycker lika. Gräl och olikheter kommer upp till ytan. De flesta sammanslutningar kommer aldrig förbi denna fas, t ex en skolklass, där det blir olika kompisgäng och ofta varaktiga konflikter. Visserligen ändras dessa över tiden, men man uppnår aldrig den kompletta gemenskapen.

Minns du killen/tjejen från krogen ovan? Nu har ni vaknat på morgonen, och det visar sig att ni börjar bråka om någon meningsskiljaktighet. Om inte på morgonen, så kanske efter några veckor. Om inte, så var det kanske din själsfrände du träffade. Gå vidare till tomheten.

Tredje fasen blir tomheten, där man rensar bort sig själv och sina egotrippar. Åsidosätter de egna önskningarna och anpassar sig till gruppen. Eller sin framtida respektive.

Och först därefter går man över i riktig gemenskap. Hit når man inte på 24h. Hit når man med sin livspartner, och förhoppningsvis i många familjer. Hit når faktiskt stridande trupp på grupp-, plutons- eller kanske kompaninivå, där man blir redo att lägga sitt liv för en annan. Även om man har olika åsikter.

Receptet för lyckade minnen är korta träffar och piska alla mot ett gemensamt mål, och undvik att dra upp konflikterna. Då kommer du berätta om hur trevligt ni hade för dina barnbarn.

Nu förväntar jag mig ännu mer skäll från de som tyckte 24h business camp var det bästa sedan Jesus. Bring it on! Skjut budbäraren!

Gengas alternativ till etanol

Bensinmackar som säljer över en viss volym bränsle per år har ju krav på sig att erbjuda ett förnyelsebart bränsle. De flesta har ju valt etanol, samtidigt som det kräver en investering på kanske en kvarts miljon kronor.

Men nu har macken i Korpilombolo börjat erbjuda ved till gengasbilar. För övrigt ett betydligt mer hållbart och energieffektivt bränsle än etanol. Det finns inga krav på vilket bränsle man skall erbjuda, bara att det skall vara förnyelsebart.

Som bekant går det åt ungefär lika mycket energi från fossila bränslen för att framställa en liter etanol, som själva etanolen innehåller. I fallet svensk etanol från vete går det rent av åt mer fossila bränslen än vad etanolen ger. EROEI (energy returned on energy invested) kan alltså vara under 1, eller t ex 3:2.

Men ved har en EROEI på mellan 1:100 och 1:200, iaf enligt mina egna studier, och det medräknar förlusterna vid förbränningen. EROEI blir ännu högre om man som i fallet etanol räknar bruttoenergin, och inte den effektiva energin, exergin.

Gengas är alltså en betydligt bättre lösning än etanol, och det är bara att applådera initiativet. Kostar inte många ören att börja erbjuda ved. Fast i rättvisans namn så bör den vara i brikettform, dvs inte som hela vedträn, för att fungera bra i gengasaggregat. Inte packade spånbriketter, utan väldigt små rena vedbitar, kanske 1/20 av ett vanligt vedträ. Bör nog tillverkas med en vedklipp istället för en vedklyv.

Mer om gengas hittar man t ex på www.gengas.nu eller hos härliga vedbil.se. Gnällspikar anmärker förstås på att gengas sotar lite. Men om det går att svetsa ihop ett gengasaggregat på en helg hemma i garaget, tänk vad man kunde åstakomma med lite industriell ingenjörskonst och modern teknologi och riktiga tillverkningsprocesser. Gengas från skogsbränsle kommer alltid vara energieffektivare än t ex etanol ur skogsbränsle, pga obefintliga förädlingskostnader och färre omvandlingar innan förbränning i fordonet. Utsläppen skulle kunna hanteras via någon form av katalysator eller avgasrenare, inget som inte några miljoner i riskkapital och några ingenjörer inte kunde lösa ganska enkelt.

Volvo IT kräver 15% i rabatt hos konsulterna. Retroaktivt.

Göteborgsregionens största IT-konsultinköpare, Volvo IT, kräver retroaktivt 15% i rabatt från sina leverantörer. Volvo IT är Volvo-koncernens IT-bolag, och tillhör alltså inte Ford-bolaget Volvo Personvagnar. Däremot är Volvo IT den största leverantören av IT-tjänster till just Volvo Personvagnar.

Motiveringen för rabatten är att det inte skall löna sig att förhala omförhandlingar, utan de som varit tillmötesgående skall inte drabbas värre än de konsultbolag som trilskas. Nu går det förstås inte att tvinga någon att ändra ett avtal retroaktivt, men Volvo IT säger att man "långsiktigt ifrågasätta prioriteringsordningen när vi väljer konsulter i framtiden". På ren svenska säger man alltså att man tänker vara sura i lång tid framöver, och endast köpa in konsulter från trilskande bolag om det inte finns något alternativ.

Bland de börsnoterade konsultbolag som kan drabbas hittar vi bla TietoEnator, HiQ, Acando, CyberCom, Sigma, Modul-1 och Teleca.

15% är inte sällan mer än vinstmarginalen för konsultbolagen i dagsläget.

Exakt hur den retroaktiva rabatten skall fungera återstår att se. Skall bolagen betala tillbaka pengar till Volvo IT, eller skall man jobba av pengarna på nästa fakturering? Volvo IT tillämpar självfakturering, och kan ju därmed enkelt låta konsultbolagen jobba av den retroaktiva rabatten.

Rabatten på 15% skall för övrigt gälla tills vidare även framåt, även om den förstås är formulerad som tillfällig och att grundpriserna i avtalen inte ändrats. Volvo IT ser detta som att leverantörerna hjälper till i en väldigt speciell situation. Är man den största inköparen av konsulttjänster i regionen så är det nog bara att tacka och buga, iaf för de större bolagen. Väldigt små bolag kanske kan hitta beläggning någon annanstans.

Hursom, så lär konsultbolagen ovan få ta en nedskrivning under Q1, alternativt sänkt fakturering. Om man sålt 50 konsulter till Volvo IT, för ett snittpris på 650:-, och dessa fakturerat 160 timmar i månaden, så blir det 50*650*0.15*160*3=2.34 MSEK i nedskrivning.

Tittar man godtyckligt på ett bolag som t ex Sigma, så var resultatet för årets första nio månader 17.5 MSEK. Nu gissar jag att Sigma har fler konsulter än 50 på Volvo IT, men det skulle innebära att resultatet försämras med mer än 10%. Dessutom gjorde man förlust på över 11 MSEK under Q3, och det lär väl inte bli bättre under Q4. Och nu inte heller under Q1 2009, om det är där smällen kommer.

Sigma ligger för övrigt nästan exakt på schablonen 1 MSEK i omsättning per anställd, vilket med 40 veckors fakturering av 40 timmar innebär en snitttimpenning på 625:-, vilket ligger någorlunda i linje med mitt exempel i förra stycket.

Det är iaf fortsatt bistra ekonomiska tider för IT-konsulterna, även om Arbetsförmedlingen inte rapporterar så många varsel. Men mörkertalet för uppsägningarna är nog stort.

Lite morgonläsning

Det är väl knappast någon av de regelbundna besökarna som missat Liberty Silvers kampanj här ute i marginalen.

VD:n för bolaget, Torgny Persson, har skrivit tre artiklar om finanskrisen, som kan vara intressanta även om man inte är intresserade av silver. De hittar ni i turordning här, här och här.

2009-01-22 17:34

Kan inte motstå

Så här ser den påstådda svenska näteliten ut. Jag tycker kommentarer är fullkomligt överflödiga.

Jag biter mig i tungan och låter bilderna ... tala för sig själva.

Överdrivet om upplopp och kravaller på Island

Det har tydligen varit protester, kravaller och upplopp på Island. Man får väl sätta det i sitt perspektiv. Det är ungefär som om Malmöborna skulle protestera mot kommunledningen i Malmö.

Nåja, en snabb titt på webb TV-bilder från demonstrationerna bekräftar vad jag misstänkt från början, dvs att detta är en storm i ett vattenglas.

Det visar sig nämligen att det mest är ungdomar iklädda typisk mundering för vänsteraktivister som protesterar. Dessa är knappast de som förlorat mest på finanskrisen. Snarare handlar det om att vänsteraktivister, alla tvåhundra, på Island passar på att skräna lite, kasta lite sten och elda upp lite saker i sin protest mot kapitalet och "hela jävla skiten", när helst de får en möjlighet.

Finanskrisen har förstås gett dem alibi att hänga på eventuella legitima och seriösa protester och få bråka lite. Ungefär som det blir till hösten när Sverige får ordförandeklubban i EU. Fast då blir det fler än 200 vänsteraktivister gissar jag, lite dyrt och omständigt att åka till Island för att få slåss lite. Enklare att åka till Sverige.

Så än så länge gör nog Islands regering rätt som ignorerar kravallerna. Man böjer sig knappast för en liten minoritet av vänsterungdomar, plus en och annan äldre nostalgiker från '68.