Cornucopia?

2009-12-09 06:30

Replik om CFD:er

Jag tycker det är bra när motparten själv kommenterar ett ämne, och publicerar gärna detta. Alltid trevligt att säga hej till publiken.

I det här fallet rör det sig om den kritik jag riktat mot CFD:er i inlägget Spela mot huset.

Jag fick följande mail från VD:n för svenska IG Markets, som jag återger i sin helhet nedan. Jag har inte fått ett öre betalt för att göra detta utan gör det för att låta bägge sidor i debatten få säga sin mening.

"Hej Cornucopia!

Häromdagen läste jag ditt inlägg ”Spela mot huset” som handlar om riskerna med CFDs. Du har flera bra poänger, men jag skulle vilja ge min syn på möjligheter och risker med CFDs. Jag är VD för IG Markets svenska verksamhet och är kanske inte neutral, men tycker ändå att vi arbetar hårt med att vara transparenta med vad vi gör.

- Vi är ett dotterbolag till IG Group som är ett stabilt brittiskt börsnoterat företag som funnits sedan 1974. Vi har vårt säte i Storbritannien, där regleringar och lagstiftning är åtminstone lika hårda som i Sverige. Att vi är börsnoterade innebär att vi är lätta ett genomlysa, något vi vet är uppskattat hos många av våra kunder.

- IG Markets speglar alltid den underliggande marknadens pris och vi hedgar våra positioner. Det innebär att vi inte går emot kundernas positioner och därför undviker vi en intressekonflikt. Vi tjänar våra pengar på spread, courtage och finansieringsränta - inte på att våra kunder förlorar pengar på sina positioner. Det är också en av anledningarna till att vi har lägst ”churn” i branschen.

- Vi erbjuder kostnadsfria demokonton eftersom det är ett enkelt sätt för våra potentiella kunder att avgöra om vi är ett bra alternativ att samarbeta med. De flesta av de som öppnar konton med oss har först testat ett demokonto.

- Som kund hos IG Markets händer det ytterst sällan att man missar avslut (dvs man slipper ”re-quotes”). Skulle det hända beror det bara på att den underliggande marknaden rört sig och inget annat. Som enda aktör på CFD-marknaden har vi också en prisförbättringspolicy - om priset på den underliggande marknaden hinner ”förbättras” från det att kunden har skrivit in priset och skickat ordern ger vi våra kunder det faktiska förbättrade marknadspriset.

Riskerna med att handla med CFDs finns naturligtvis också, precis som att det finns stora möjligheter att tjäna pengar på flera olika typer av underliggande produkter.

Jag välkomnar en granskning av CFDs. Det skulle förhoppningsvis innebära att fler intresserar sig för vad vi gör.

Med vänliga hälsningar,

Richard Tejme
VD, IG Markets Sverige"


Värt att notera är att IG Markets inte är en av dem som gör mest reklam på olika sajter, och att ovanstående är deras egen syn på saken. Man kan för ytterligare synvinklar styra webläsaren till ForexPeaceArmy och se vad som skrivs där om IG Markets. Kritiken mot dem består främst i att kritikerna inte är nöjda med programvaran samt att kursspikar utlöser stop-lossar, och är i övrigt bara en bråkdel av vad som skrivits om en del andra aktörer.

Kritik mot själva programvarorna lämnar jag därhän, det är som att diskutera Windows eller Mac, dvs en smaksak. Däremot kan man fundera på det där med stop-loss. Min tidigare kritik har handlat om att man lägger alla ägg i samma korg, dvs både programvara, bakomliggande system, market-maker och mäklare är samma aktör. Det betyder att market-makern alltså har tillgång till info om dina stop-lossar, och alltså kan generera courtage och spreadvinster genom att ändra kurser så att stop-lossar utlöses.

Nu säger jag inte att IG Markets gör detta, det är t ex möjligt att sådana incidenter sker förr eller senare drivet av marknaden. Tradar man tillräckligt mycket kommer man alltid råka på lägen där marknaden får en spik. Risken med CFD:er är att man snabbt får rätt stora förluster, och baserat på det så är det inte konstigt om kunder blir upprörda.

Samma sak som alltid gäller. Bilda er en egen uppfattning, och ovanstående mail är precis som mina inlägg bara en partsinlaga. CFD:er innebär stora risker, både kursrisker och även en rejäl motpartsrisk i att allt hanteras av samma leverantör. Det måste man vara medveten om.

Just IG Markets är ett börsnoterat företag, som hedge mot courtage- och spreadförluster kan man väl alltid köpa aktier i bolaget...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

2 kommentarer:

  1. Gillar starkt din öppenhet för "motsatta" åsikter.

    SvaraRadera
  2. Håller med, mycket trevligt att du låter andra sidan komma till tals. Detta var denna bild som VD gav som jag tidigare hade, innan dit inlägg. Har dock undrat över spikarna och att det förklarar varför folk ibland inte får igenom sina ordrar. Här verkar ju som förklaringen kom.

    Vore riktigt roligt om någon väl insatt från oljeindustrin kunde bemöta dina inlägg om peak oil, känns som om jag blivit för påverkad av dig i denna fråga.

    SvaraRadera