Cornucopia?

2009-11-02 13:10

Vilken planet kommer LO från?

LO visar sig återigen ha humor. De kräver 2.6% i löneökningar eftersom det inte är lönerna som är problemet, utan efterfrågan. Lyssna till följande underbara citat från LO:s pressmeddelande:

"- I dagens ekonomiska läge är det extra viktigt för fackföreningsrörelsen att vi träffar rätt i våra lönekrav. De krav vi enats kring ger våra medlemmar reala löneökningar samtidigt som vi tar ansvar för samhällsekonomin. Krisen beror inte på att lönerna i Sverige är för höga utan på ett kraftigt tapp i efterfrågan. För låga löneökningar leder till minskad konsumtion och i förlängningen ökad arbetslöshet, säger LOs avtalssekreterare Per Bardh."

Alltså, det är inte bara Mona Stahlin som är en utomjording, utan hela LO kommer från någon annan planet.

Sverige är och förblir ett exportland. Den inhemska konsumtionen är inte vad som försörjer LO-medlemmarna med jobb och lön så de kan betala fackföreningsavgift så att fackpamparna kan festa ordentligt.

Om det vore så, så skulle väl LO ta ansvar för ekonomin genom att kräva 500% i löneökning, då skulle ju efterfrågan fullkomligt explodera enligt dem.

Nej, vi har en konsumentprisdeflation i Sverige, enligt Riksbanken just nu på -1.6% just nu. 2.6% i lönekrav är alltså en höjning av lönerna på 4.2% mitt under den värsta krisen för svensk industri i mannaminne.

Sverige behöver stärkt konkurrenskraft. Det får vi genom lönesänkningar. Just nu finns det lätt ett utrymme för en lönesänkning på 1.6%, dvs i takt med deflationen. På marginalen blir det pga skattesystemet ändå en reallöneökning för LO-medlemmarna. Så Svenskt Näringsliv borde riva upp tidigare avtal och gå ut med ett motbud på -4.2% i lön, så kan man mötas på -1.6% och stärka Sveriges konkurrenskraft lite.

Nej, veckans skämt måste vara att kalla 4.2% i reallöneökningskrav för att ta ansvar. LO visar återigen att de saknar all förståelse för Sveriges ekonomi och istället köper de dåliga argumenten kring inhemsk konsumtion som något drivande.

Hållbar tillväxt bygger man genom sparande och investeringar, inte genom konsumtion (speciellt inte lånefinansierad sådan).

Låt bli nubben när ni skriver pressmeddelanden, LO. Spara det till mötena. Hm. Förresten, jag tror det är något annat som spökar i LO-borgen. Brukar det inte komma ut tung rök ur lokalen? Vad heter ordföranden? Ganja Lundby-Wedin?

Nej, nu har ju LO satt ner foten, så jag vill också ha 4.2% i reallöneökning. Nu skall jag som egen företagare bums höja alla priser med 2.6% så jag kan höja min lön med 2.6%. Det är ju bra för landet säger LO. Äsch, jag höjer 10% istället. Ännu bättre för landet. Har många LO-medlemmar som kunder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. Där tror jag minsan att du snubblade på mållinjen, "hållbar tillväxt" är en tulipanaros, som mången politiker skulle önska sig, men som inte är möjlig som annat än tillväxt i penningmängden, även kallad inflation.

  Just kombinationen av "hållbar" och "tillväxt" är bara möjlig under en period under speciella förutsättningar, nämligen så länge det går att öka vissa av de ingående parametrarna befolkning, råvaruutnyttjande, energiförbrukning m.fl.

  Fö håller jag med om att det verkar huvudlöst att begära löneökningar i detta läge.

  SvaraRadera
 2. Det är för att Wanja och Mååååna är UFOn från planeten Niribu som kommer nu vid 2012. De förbereder bara för ett globalt kollektivavtal där alla på planeten får 2.6% i lönehöjning.

  (detta inlägg kan innehålla en smula ironi och idioti)

  SvaraRadera
 3. Jo, jag har också undrat var Mååna och Wanja har kommit ifrån...

  För att inte tala om Lars Ohly som vill att Sverige ska anställa 100 000 i offentliga sektorn för att minska arbetslösheten. Han tror precis som de gulliga naiva barnen; att man bara kan hämta pengar i "väggen" (bankomaten alltså).

  SvaraRadera
 4. Yllven, naturligtvis har du rätt där. Det är ju min grundtes.

  Men du får se det som en predikan för de som tror på evig tillväxt. Skall man få en uthållig tillväxt utan boomer och krascher så är det sparande och investeringar som gäller.

  Och i nolltillväxtekonomin framöver, så är det definitivt sparande som gäller. Det blir det enda sättet att få utveckling, dvs investeringar, när den ekonomiska tillväxten inte längre kan betala för detta.

  SvaraRadera
 5. och hur blir julgranspriserna i år jämfört med fjolåret?

  SvaraRadera
 6. Arbetare i LO har små möjligheter att på egen hand förhandla upp lönen. Om LO "tar ansvar" blir resultatet bara att tjänstemännen, med nollavtal centralt, förhandlar till sig saftiga löneökningar lokalt och individuellt. Löneökningar som betalas med arbetarnas centrala nollavtal. Om LO får igenom två procent centralt kan man eventuellt hålla jämna steg med tjänstemannasidan. Cheferna skall vi inte ens nämna, de har alltid utrymme för bonus och häjda löner.

  SvaraRadera
 7. Gustav: Om alla höjer sina löner utan att det finns mer värde att dela på, vad är det som händer? Jo bara att det trycks fler pengar för att motsvara samma värde, även kallat inflation...

  Det är ett dåligt argument att kräva fördelar för egen del, för annars kommer ju bara någon annan att göra det.

  SvaraRadera
 8. ylven:

  Det är inte samma sak att kräva nollavtal centralt för LO å ena sidan och TCO och SACO å den andra. Arbetarna får nämligen sina huvudsakliga löneökningar via centrala avtal medan tjänstemännen får sina löner lokalt/individuellt. Om arbetarna skall förses med nollavtal centralt måste arbetsgivarna gå med på att förse tjänstemännen med nollavtal lokalt. Alla diskussioner om att "ta ansvar" resulterar bara i att arbetarna tar ansvar för tjänstemännens fortsatta löneökningar. Det är lätt att säga åt andra att de skall hålla tillbaka sina löneanspråk men uppenbarligen betydligt svårare att själv ta ett sådant ansvar.

  SvaraRadera
 9. De sista tre åren (som anställd i IT-branschen) fick jag bara exakt den centralt förhandlade löneökningen, ex 1.1%.

  Så jag sade upp mig och har inte ångrat mig en sekund.

  SvaraRadera
 10. Jag är inte med i facket, jag förhandlar själv. Kommer man dragandes med några procent/år slutar jag.

  Kan nämna att... Detta år höjde jag lönen ca 10 % i våras. Nu sluta jag iaf och höjde lönen med 14 % på mitt nya ställe.

  Se man till att vara attraktiv på arbetsmarknaden och man kan förhandla.

  Kom an då jantelagen!

  \Thaman

  SvaraRadera
 11. 2,6% i löneökning är ju egentligen för lite då den kommande inflationen kommer vara minst 4-5 ggr högre.

  SvaraRadera
 12. Fack och arbetsgivare och organiserat sig för att klasskampen ska ske under civiliserade former. En fackförening ska varje år kräva högre löner och arbetsgivare ska säga nej. Sen gör man upp i avtal. Så går det till. Varje krona som inte tas ut av en arbetare tillfaller en drönande börsjobbare eller finansspekulant.

  Problemet just nu är att befinner oss i en lågkonjunktur. Det vet alla om. LO har tidigare tillämpat en löneprincip som säger att företag som inte kan betala genomsnittligt konkurrenskraftiga löner ska slås ut. Det är därför som företag hela tiden måste rationalisera driften. Oönsamma branscher har lämna arenan eller flyttat till låglöneländer.

  Problemet just nu är att några nya arbetskraftsslukande industrigrenar lyser med sin frånvaro. Däri ligger det dilemma som hela västerlandet just nu brottas med.

  Så länge miljardregnet över vedear och banknissar fortsätter tycker jag facket gör helt rätt i att kräva sin del av kakan. Vem skulle annars göra det?

  Vart det hela sedan leder är en annan femma. När det sista företaget lagt ner eller lämnat landet, får Cornucopia släcka lyset i stugan :-)

  SvaraRadera
 13. Jag undrar om det verkligen är dessa 2.6% som skulle tvinga företagen ur landet ?

  Antingen är man redan på väg eller så lär inte just dessa procent vara avgörande.
  Rent rimligt så bör löneökningstakten i Europa vara lägre än den i Asien tex - så dom hinner ikapp.

  Detta kommer innebär höjda priser på importerade produkter - ngt vi måste anpassa oss till. Transpoerterna kommer om inte annat bli dyrare.

  just dyrare transporter kan f.ö. ge tillbaka jobben hit i viss mån - iaf om vi ser till att ha andra fördelar, som tex ren, effektiv och billig energi - tex via utbyggd kärnkraft !

  Sen kommer troligen löneökningarna inte hamna på 2.6% - det är ett rel lågt utspel. Arbetsgivarna säger 0, LO säger 2.6 - Jag gissar på ett ettårs- eller tvåårssvtal med ca 1.5% då :)

  /K

  SvaraRadera
 14. Klas, jag räknade en gång på transportpriset på skor, relativt lönerna i Kina kontra Sverige. Om oljepriset når runt 10 000 USD skulle det bli lönsammare att tillverka skorna i Sverige...

  SvaraRadera
 15. @Cornucopia: det inlägget missade jag.
  Men jag tycker inte det låter rimligt !?
  10000 USD/fat !?!?

  Då tyder det på att frakten i princip idag är försumbar ?

  Det låter dessutom som om de skorna skulle vara väldigt manuellt tillverkade då ?

  Vad händer om man samtidigt har billig elenergi i Europa ?
  Tag dessutom det faktum att lönerna även i Asien stiger, med mer än 2.6% i genomsnitt dessutom då dom får allt bättre förhållanden och kräver mer och mer även därborta.

  Sen kan dom gärna få fortsätta tillverka skor f.ö. det finns andra saker vi kan tillverka här då - vad kostar det tex att frakta en bil i Europa vs Asien, med alla frakter av råvaror, tredjepartdelar osv?

  1 (en) bil kostar ju ca 15000 kr att frakta för en privatperson, så ett företag torde iaf få betala 3-5000 kr ? Lägg därtill tullar och frakten av delar fram och tillbaka - vet inte vart den uträkningen slutar -men det torde bli en intressant en :)

  /K

  SvaraRadera
 16. Klas, transportpriset är ca 1/3 bränsle, 1/3 kapital (=fartyget) och 1/3 löner.

  Av 15000:- är alltså högst 5000:- bränsle.

  Låt oss säga att även en container kostar som en bil att transportera, dvs 5000:- i bränslekostnad.

  I en container kan du väl stoppa in åtminstone 5000 skokartonger. Transportkostnaden från Kina blir då 1:- per skokartong.

  Transportkostnaden väl här i Sverige kvittar, den är samma oavsett om skon tillverkas i Göteborg eller om den anländer med container till Göteborg.

  Därnäst får du titta på vad lönekostnade per Kinasko är, och jämföra med det svenska löneläget.

  Nu har jag inte kvar beräkningen, men skall enbart bränslekostnaden ta ut detta så krävs det rejält högre oljepris. Men visst, det kanske var 1000 USD, inte 10 000 USD.

  Samtidigt så är skor mestadels tillverkade av plast numera, dvs olja, råvarupriset kommer då sticka för skorna, vilket gör lönen till en mindre andel av totalpriset, vilket vore en fördel för t ex Sverige.

  SvaraRadera