Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Näst sämsta januari någonsin för lägenhetspriserna

Lägenhetspriserna i Sverige steg med +1.78% i januari enligt Valueguard. Januari är normalt årets bästa månad, och siffran för januari 2020 ...

2009-11-19 16:32

Stackare, bara 7540:- i månaden att slösa med

Den stackars modebloggaren MOGI skall låtsas leva på a-kassa, vilket eftersom hon tydligen bor hos mamma och får frukost och middag innebär att hon nu på något sätt skall klara sig på 3770:- SEK i två veckor.

Stackaren får alltså bara konsumera onödiga saker (och lunch) för ungefär 7540:- i månaden!

HUR SKALL DET GÅ!? HUR SKALL FLICKEBARNET KLARA SIG?? MÅSTE HON ANVÄNDA SAMMA PAR SKOR TVÅ GÅNGER?!?!! (Ursäkta att jag skriker)

Väldigt många barnfamiljer får se de vuxna ha mindre än 3770:- var kvar att konsumera för i månaden när boende, mat och räkningar är betalda. Det skall även räcka till buffertsparande och säsongmässiga utgifter. Detta när de jobbar. För att inte tala om vid arbetslöshet...

Själv ligger det månatliga spenderpengarna någonstans mellan 3770:- och 7540:-, beroende på en rad faktorer. På hela månaden. Inte i två veckor. Och då skall man även tänka på framtiden. Och hålla barnen hela och rena.

Under perioder av småbarnsföräldraledighet har vi gått ner till spenderpengar om runt 1000:- i månaden för att maximera antalet dagar med föräldraledighet, dvs i ca 31 månader.

Nej, jag tror jag kräks över ytligheten och intrycket att det skulle vara någon bedrift att klara sig med att spendera 3770:- på två veckor. Dessutom i den trygga förvissningen om att ytlighetsmadonnan därefter kan gå tillbaka till normalt spenderkonto, medan en arbetslös aldrig vet hur länge situationen fortgår.

Konsumism i sin värsta skrud.

Tvi.

Flickan kan ta sig en ostsmörgås, en morot, en stjälk selleri och två glas kranvatten till lunch, den enda utgift hon behöver göra under dessa två veckor, så blir hon inte fet framför datorn. Till det räcker ca 140:- i två veckor. Resten skänker hon förslagsvis till Stockholms Stadsmission, bankgiro 900-3518. Detta har jag föreslagit i en kommentar på hennes blogg, som dock inte publicerats. Kanske för att jag även nämnde begåvningsreserven?

Tillägg: Jag har räknat på kostnaden för den där lunchen, och 10:- var i överkant. Se senare inlägg.

Nej, tacka vet jag Anki på Köpstopp. Hon klarade sig utan att köpa något annat än det livsnödvändiga i ett helt år. Det är noll kronor på två veckor. Noll kronor i månaden. Noll kronor i ett helt år. Japp, ungdomar, 0+0+0+0+0+0+0+0+0+0+0+0=0. Konstigt? Gör om lågstadiematten.

Men det är klart. MOGI är en nolla.

Annars finns de här tre ungdomarna som bestämde sig för att bo fyra veckor under en presenning i skogen. Också noll kronor. De klarade tre. Ungefär som en slutövning i lumpen, fast då har man tränat på det i upp till ett år först. Tyvärr utan att blogga om det. Uteliggare kör motsvarande 52 veckor om året.

Men det är fan (ursäkta) så mycket mer imponerande att frivilligt bosätta sig under en presenning i skogen i tre veckor än att sova och äta hemma hos mamma och försöka överleva med att bara shoppa för 7540:- i månaden...

Härnäst ser jag fram emot att MOGI provar att leka slutövning. Ut och spring i skogen och i lera i tre veckor utan att duscha, och endast tre omgångar underkläder som enda ombyte på tre veckor (OK, kanske en NBC-sanering* på tre veckor), sova på marken med endast ett liggunderlag som komfort, och jobba fysiskt i 18-22 timmar per dygn.

Lämnas som en övning till MOGI. Och ingen jävla (förlåt) shopping under tiden.

Urspårande fotnot:

* En NBC-sanering är ingen SPA-behandling med hudvårdande crémer och gurkterapi, utan innefattar lämpligen först en helkroppsavspolning med högtrycksspruta med kläder och utrustning på. Sedan en ordentlig rengöring med släckt kalkpasta (samma som jag använder för att sanera i djurutrymmen), varefter kläder och utrustning förslagsvis doppas i ett fat diesel. Detta förslagsvis på en kall betongplatta utomhus, helst blåsigt med vinden i rätt riktning. Allt ihop 150 man på en lång rad**. Därefter helkropps högtrycksavspolning igen, fast naken, och kalkpasta över hela kroppen. Därefter avspolning. Igen. Därefter iskall kallvattendusch utomhus och lite tvålning. Fortfarande på iskall betongplatta.

** Nu riskerar förstås de lite mer gubbsjuka läsarna fundera i banor om ett kompani om 100 - 150 stycken blonda 16- till 22-åriga modebloggerskor som genomför detta som en sorts enorm Miss Wet T-Shirt tävling, men det får stå för er.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Instämmer totalt.

  Kalla mig snål, men jag är en vanlig knegare vars sambo dessutom är arbetslös. Jag har ut mellan 13-14.000kr/mån. och klarar mig på ca 1500 spänn per månad efter att räkningarna är betalda. Av dessa 1500 kr går ca en femhundring åt till drivmedel och några hundra till bussbiljetter. Resten "slösar" jag bort på mig själv.

  Min sambo är den som handlar mat, och jag betalar alltså räkningarna. Resten spar vi alltså. Till vad? - Jo, till ett hus, och när bubblan spruckit slår vi till och lämnar vår sunkiga hyresrätt.

  Just det, glömde, vi har dessutom inte en krona i skuld.

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte gå in på hennes blogg och skrika, men det kommer hon ju inte höra.

  SvaraRadera
 3. Vi tänder inte på modebloggerskor...

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det sticker ordentligt illa i ögonen på dem som faktiskt har det ekonomiskt tufft idag när man försöker "bevisa" någonting på det sättet Mogi gör. Ärligt talat tror jag mest det är ett PR-trick för att hon ska framstå som sympatisk och kunna skriva om hur synd det är om alla arbetslösa stackare som inte har råd att shoppa...

  SvaraRadera
 5. Det är ju ungefär vad en student som lever på studiemedel har att röra sig med. Men, visstja. Då ska man ju betala hyra, mat, kurslitteratur, resor och andra nödvändiga utgifter också.

  Blåst, tjej.

  SvaraRadera
 6. Efter hyra och mat har jag som student ca 2000 över varje månad. En del månader går det till kurslitteratur odyl, och på sommaren får man ju inget, men man kan ju lägga undan. 2000 räcker gott och väl för mig.

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet och givetvis är det här "uppdraget" ett skämt å en sidan och hån på den andra.
  För mycket pengar under larviga förutsättningar och under för kort tid.

  Ps.
  Jag är glad att jag slapp NBC saneringen under lumpen, det räckte utmärkt med den efter tårgas övningen. Jaså, det finns små partiklar kvar överallt som vi drar med in på luckan? Tack för den utelämnade informationen.

  SvaraRadera
 8. HAHA rätt sagt!
  Ja, hon verkar totalt blåst... försöker väl bara spara in några tiotals tusen för att om två veckor slå till på en ny väska som är så dyr att man inte skulle våga använda den ...

  SvaraRadera
 9. Trodde alla fick genomföra åtminstone en NBC/ABC-sanering, men det kanske berodde på var och när man gjorde lumpen. Jag gjorde den under den gamla invasionsförsvarstiden, och som tillhörande ÖB:s klubba så tränade vi för att kunna köra rakt genom C-belagt område som fi lagt ut för att skydda en flank eller brohuvud.

  Så jag har sanerat säkert 5-6 ggr, varav två med hela kompaniet, och en gång skarpt efter en övning (OK, bara på specialistnivå) med skarp nervgas av sarin och VX-typ samt lewistit (snabbverkande senapsgas). Den senare var på vintern i -5 grader.

  Det var kallt på betongplattan när vi sanerade, men vi gjorde oss väldigt, väldigt rena.

  Fast numer kanske man inte övar NBC generellt?

  SvaraRadera
 10. Nu för tiden övar man väl knappt alls i den mån folk ens gör lumpen men tidigt 90-tal så förekom det ju. Vi gjorde inte någon så omfattande sanering som ni men visst sanerade vi efter ABC anfall men det var duschar och inte spolning med högtryck :)

  En av få lyxer som pansarskyttesoldat kanske.

  SvaraRadera
 11. Högtryck var kanske en liten retorisk överdrift...

  Också pansarskytte.

  SvaraRadera
 12. Ja så rätt, håller med precis.
  Hon gör det i 2 veckor och får allt serverat under tiden. Hur svårt kan det vara? BLÄÄÄ
  Fan vad ytligt att handla hela dagarna, inget innehåll i livet.
  Jävla hån
  Arbetslös utanför systemet

  SvaraRadera
 13. Tack... Skönt att få läsa lite sunt förnuft.

  SvaraRadera
 14. Ha ha, det här var kul Cornucopia!
  Inte trodde jag att du läste sådana bloggar?

  Fast efter att ha läst igenom bloggen verkar det vara så att hon har 1.995 kr kvar att leva på under 14 dagar efter att ha betalat hyra hemma.
  Även det beloppet är förstås mycket mer än vad som behövs om man bor hemma hos föräldrarna.

  Tyvärr är många ungdomar otroligt bortskämda idag, och den här tjejen verkar dessutom vara ganska "blåst" att döma av hennes svar på kommentarerna.

  Den där NBC-saneringen kommer jag inte ihåg från lumpen, i alla fall inte så som du beskriver den. Fast det kanske är något nyare påfund, det är 40 år sedan jag låg inne.

  Också skogsägare

  SvaraRadera
 15. Hmm. Hon säger att hon har 100.000-tusentals läsare men efter att jag prenumererade på hennes feed ser jag att hon bara har två abbonenter (och jag är en).

  Jag har själv 71 som "prenumererar" på hennes blog och Cornucopia har 230.

  Jag skrev en kommentar till hennes blogg och hänvisade till riktiga fattiga människor, http://sharonastyk.com/2009/11/13/just-dont-be-poor/

  Får se om den kommer in. Speciellt kommentarerna är intressanta.

  SvaraRadera
 16. Också skogsägare, plockat upp "nyheten" via knuff.se, naturligtvis läser jag inga modebloggar.

  Livet efter, intressant om feeds.

  SvaraRadera
 17. "Jag har själv 71 som "prenumererar" på hennes blog och Cornucopia har 230."

  Jag menar förstås att jag har 71 som prenumererar på *min* blogg.

  SvaraRadera
 18. Naturligtvis, det förstod väl alla? Du var antagligen distraherad av tankar på 150 modebloggare som NBC-sanerade.

  SvaraRadera
 19. ...eller så var jag distraherad av att klockan var 5.30 på morgonen...?

  Vad beträffar mitt råd att läsa kommentarerna menar jag *förstås* inte de idiotiska kommentarerna på Mowglis blogg (speciellt inte hennes egna), utan de intressanta och ibland chockerande kommentarerna på Sharon Astyks blogg!

  SvaraRadera
 20. Kiss i brallan... Det var nära jag gjorde på mig av skrattet när jag läser din artikel. Du har så rätt. Tänk om människor kunde lära sig den enkla devisen att förmögenhet har mindre med inkomster än utgifter att göra. Man blir så trött på att läsa om dessa människor som borde lägga sina pengar på studier och förbättra insidan istället för utsidan. Helt klart är det så att de som saknar insida får kompensera med en snygg utsida för att få balans.

  SvaraRadera
 21. Hmm - hur räknar aftonbabblet egentligen !?
  "Så här har vi räknat ut Mogis a-kassesumma: 3770 kr.

  Exempel: Innan hon blev arbetslös tjänade hon 18 000 kr i månaden på ett heltidsarbete i butik. Då fick hon ut 13 677 kronor efter skatt.

  Som arbetslös skulle hon få cirka 650 kronor om dagen.

  A-kassa betalas ut fem dagar/vecka. Man räknar vanligen med 22 dagar/mån.

  Den första månaden skulle hon efter karensdagar få, 8 084 kronor efter skatt (9 818 före skatt).

  Enligt Konsumentverkets beräkningar blir det, om hon äter luncher på vardagar ute, betala hemma 3 550 kr/mån. Övriga kostnader, inkl luncherna, bör kosta henne 3 990 kr/mån. Sammanlagt behöver hon alltså 7 540 kr/mån.

  Det blir 3770 kr i 14 dagar.

  Från och med i dag testar Mogi hur det är att leva på denna summa.

  Fakta: Pengar 24 "

  Hon skall få 8084 kr/mån efter skatt.
  Om hon bor hemma bör hon på det betala för mat och hyra: Och det beloppet säger dom enl. KV är: 3550 kr/mån.

  Då får jag fram att hon borde få 4534 kr/mån över till övrigt ???

  /K

  SvaraRadera
 22. Klas,
  Jag skulle bli förvånad om hon betalar något för att bo hemma. Men jag är inte direkt insatt i frågan ska jag tillägga

  SvaraRadera