Cornucopia?

Aktuellt

Löfven: Skärp er "tillsammans för Sverige"

Statsministern höll i en oklipp tagning ett tal till nationen i kväll. Beskedet till svenska folket var att vi ska skärpa oss "tillsamm...

2009-11-18 07:22

Headweb goes Plex - Voddler hopplöst efter

Efter att ha blivit utnämnd till Sveriges bästa underhållningssajt, och tredje bästa sajt alla kategorier, så har nu Headweb även tagit steget in i hemmets mediacenter på allvar.

Headweb har nämligen själva släppt en plug-in till mediacenterprogramvara Plex, ett alternativ till Front Row på Apple Mac OSX som jag gick igenom härom veckan. Det innebär alltså att man nu enkelt kan fjärrstyra Headweb via fjärrkontroll och även hyra film direkt via fjärrkontroll, allt utan att behöva använda vare sig tangentbord eller webläsare.

Plex är en mycket kraftfull mediacenterprogramvara, men förstås inte lika lättanvänd som Apples egna Front Row. En av de stora styrkorna är olika plugins, som gör att man t ex kan se på Headweb, SVT Play, Viasat Play (TV3,TV6,TV8,Viasat Sport), CNN, MSNBC, Fox News mm via fjärrkontroll direkt inne i mediacentret. Återstår nu bara att TV4 Play får tummen ur och fixar en plugin så man slipper ta fram ett tangentbord för att se på Idol...

Redan tidigare var Headweb den enda onlinetjänsten för film i Sverige som fungerade med Mac, men med releasen av stödet för Plex i dagarna så tar man ett ännu större kliv framåt.

Värt att notera är att Headweb gjorde det här i en handvändning, medan Voddler just tagit in 35 miljoner SEK i en nyemission och fortfarande vare sig fungerar bra eller finns allmänt tillgängligt för annat än Bredbandsbolagets kunder. Plex bygger för övrigt på XBMC, samma plattform som Voddler är byggt på. Voddler luktar mer och mer hype och IT-haussen, mycket snack, lite mindre verkstad och en massa nyemissioner. Fast med tanke på vem som är VD kanske det inte är överraskande, med nyemissionsmaskiner som Neonode eller Cell Network som erfarenhet.

Det tål också att funderas på varför den tjänst som erbjuder stöd för Mac också utses till bästa tjänst i Sverige. Det kanske inte beror just på att man stöder Mac, utan att på att om man inte utestänger vissa kunder så kanske man generellt också tänker rätt. En biograf som inte släpper in folk som äger en Saab lär inte vara speciellt kundvänlig ens för de som har Volvo...

Headweb har också släppt programvara för att hyra och se film direkt ifrån Playstation 3, vilket stärker bilden av mindre snack och mer hockey samt kundvänlighet.

Jag tänkte nu besvära er med en liten längre genomgång av Plex som alternativ till Apples egna Front Row.

Plex kräver till skillnad mot Front Row lite trixande för att indexera filmer korrekt, och även lite skärminställningar inne i programmet, t ex lämplig anpassning till din TV:s upplösning (720p,1080p etc). Men det får ni klura ut själva. Man bör också installera en ny drivrutin för Apples IR-fjärrkontroll, men det hjälper senaste versionen av Plex till med. Över huvud taget så finns det massor av inställningar att göra, t ex hur många sekunders buffert man vill ha vid streaming. I en del fall ger det rejäl effekt, som t ex för trailers, där man kan ställa in vilken upplösning man vill ha på biotrailers och därmed alltid kunna få dem i t ex full HD om man har en sådan TV. En rejäl skillnad mot Apples Front Row alltså.

Enklaste sättet att komma åt olika plugins man installerat i Plex är att lägga till dem som favoriter.

En liten titt på SVT Plays plugin.

Avsnittet om den (före detta?) topphemliga Musköbasen i Hemliga Rum. Rekommenderas innan den snart tas bort, då SVT inte låter avsnitt ligga kvar hur länge som helst. Man har rent av med kartor över basen (!!!).

Så går vi över till Headwebs plugin. Startsidan.

Bläddra lite bland filmer hos Headweb.

Förhandstitt hos Headweb på Batman: Begins, skitig scen från kinesiskt fängelse vilket kanske kan vara aktuellt. Jag har pausat scenen och tagit fram de lite mer avancerade kontrollfunktionerna i Plex, vilka bland annat ger möjligheten att lägga manuella bokmärken.

För att kunna hyra film och se film från Headweb i Plex måste man förstås ange inloggningsuppgifter i inställningarna för Headwebs plugin, men det gör man bara en gång. Gäller dock att hålla i fjärrkontrollen så inte barnen konsumerar upp hela saldot på kontot bara, men det krävs alltså att man satt in pengar i förväg och debiteras alltså inte något VISA-kort. Annars hade jag gått i taket.

En liten titt på pluginen för Apples trailersajt. En brist mot Front Row är att man inte får med någon beskrivande text på trailern, men i Front Row var den texten ofta så kort att den ändå inte fick med något väsentligt om filmen utom kanske någon enskild skådespelares namn.

Biotrailern till Camerons kommande film Avatar, här i 720p HD-upplösning, strömmade helt mjukt utan ett enda hack. Skärmdumpen är dock tagen via distans och Apples inbyggda funktionalitet för Screen Sharing, vilket sänker bildkvaliteten något. Jag har alltså suttit på min laptop och tagit skärmdumpar på en fjärrvy på mediacentret.

Som man ser ovan så dyker inte de avancerade kontrollerna upp direkt, utan i normalfallet så blir det bara pause/play.

Installerar och tar bort plugins gör man enkelt via Plex AppStore, som är inbyggt i programmet och alltså också helt kan styras via fjärrkontrollen. South Park-plugin och Viasat Plays plugin nedan, bara att klicka med fjärrkontrollen för att installera.


En liten lista på installerade plugins. Movies är ett manuellt upplagt bibliotek för indexering av film på hårddisken, se nästa bild.


När det gäller filer på disk så är det lite mer komplicerat. Man måste lägga upp källor under Videos, och sedan ange varifrån metadata skall laddas ner, t ex IMDB, och inställningar för detta. Filerna måste också vara korrekt namngivna. När man väl fått det att fungera kan det se ut som följer.

Enbart fria nätfilmer ovan, samt även Pans Labyrint, som är köpt och lagligt nedladdad till disk via Headweb. Allt metadata är automatiskt nedladdat från IMDB, vilket innebär att Pans Labyrint fick sin spanska titel. Lite länkar kanske är på sin plats till The Hunt for Gollum, Big Buck Bunny, Troops och Dr Horrible's Singalong Blog, som dock inte finns för gratis nedladdning längre. Siffrorna i skärmdumpen ovan avser nog betyget hos IMDB.

För musik så anger man lämpligen iTunes som förval, och får då ett gränssnitt som liknar Apples egna från Front Row, fast inte fullt så svart. Det ingår även några fler funktioner än i Front Row, bland annat kategoriserar Plex all musik i decennier, så vill man bläddra bland gammal go 80-talsmusik är det lättare gjort än i Front Row.

Uppspelning av låt.

Det finns också stöd för en del strömmande musiktjänster, t ex Yahoo Music!, Live Music Archive och diverse kombinerade tjänster som YouTube, Joost, MTV Music Videos etc. Jag har dock försökt fokusera på svenskt innehåll ovan.

Avslutningsvis kan man konstatera att de första säsongerna av Morden i Midsomer finns att titta på via Viasat Play, om man nu inte har något bättre att göra.

Första gången jag provade Plex var precis när Apple släppte senaste versionen av sitt operativsystem OSX 10.6 Snow Leopard, och då fungerade bland annat inte fjärrkontrollen som den skulle. Men med senaste versionen av Plex så har jag egentligen inga bryderier längre.

I värsta fall kan man manuellt dra igång Front Row inifrån Plex.

Plex är Open Source, och har alltså inte krävt några nyemissioner alls för att fungera utmärkt. Ett kraftfullt steg mot ett enda ramverk för allt media på hemmets mediacenter, istället för individuella separatlösningar för varje innehållsleverantör, eventuellt med krav på tangentbord och mus.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Ursäkta för att kommentaren inte gäller inlägget som den hamnar under.

  Cornu, har du kvar några aktier i Guideline? Hur ser du på aktien idag?

  SvaraRadera
 2. Inte kvar nej, kan fortfarande vara intressant, men aldrig under en nyemissionsperiod.

  SvaraRadera
 3. Själv har jag Telia digital-tv

  Men den kan jag titta på hyrfilm, titta på alla dessa svt-/tv4/viasat playkanaler när jag vill fullt integrerat i Tvn men ett enkelt gränssnitt utan att ha något mediacenter.

  Ja visst ja...man kan hämta sin musik också om man har en nätverkshårddisk.

  SvaraRadera
 4. Bra för dig. Antar att den har en DVD-spelare också, plus att den stöder att du rippar in hela din DVD-samling till hårddisken?

  SvaraRadera
 5. Lysande genomgång, kör ju fortfarande ful-on-demand men detta ser bra ut. Blir kanske en Mac nästa gång det är dags. Har jag iofs sagt ett bra tag nu...

  /Tillsats

  SvaraRadera
 6. Vill minnas att du var emot TV-tittande i största allmänhet och istället förespråkade att man skulle göra något kreativt som att tex virka sockor och sy lapptäcken?

  SvaraRadera
 7. Javisst!

  Därför nyttjar jag endast on-demandtjänster, dvs vad jag vill när jag vill. Inte något som tvingar in mitt liv i något speciellt mönster eller att man tittar på något för att det är vad som visas just nu.

  Finns t ex löpande massvis med bra dokumentärer på SVT Play, som man numera alltså kan se när det själv passar om och när man får tid över.

  Vilket är extremt sällan skall medges.

  SvaraRadera
 8. SVT Play på Plex är verkligen en killer-app. När jag fick klart för mig att det fanns, införskaffade jag mig en Mac Mini så fort jag kunde och installerade Plex. Underbar och billig lösning.

  SvaraRadera
 9. Valfrihet är alltid bra! Fast även om dessa tjänster låter en välja när man ska titta på något (till skillnad från tv) så bestämmer de _vad_ man ska titta på. Detta är kanske den främsta anledningen till varför en privat tracker med speciell inriktning är mycket bättre. På dessa finns ett utbud ingen laglig tjänst motsvarar idag och det finns ingen risk för censur.

  Problemet är väl bara det med dagens lagstiftning så kommer det inte gå att komma upp i samma utbud och kvalité med lagliga tjänster.

  // anonononym

  SvaraRadera
 10. Jovars, XBMC är inte dumt alls, har kört i flera år på min gamla chippade Xbox.

  SvaraRadera
 11. Johan (du som kör XBMC); kan du köra Headweb-plugin:en på XBMC ?

  /Henrik

  SvaraRadera
 12. Henrik, verkar tyvärr inte så.

  Synd, för jag planerar att ersätta den gamla xboxen med en Atom-baserad HD-kapabel linuxburk med XBMC. Men Headweb verkar iaf ha nån annan sorts klient till Linux, som jag dock inte testat än,

  SvaraRadera