Cornucopia?

2009-10-06 06:28

Voddler borde vara tacksamma

Den hypade filmtjänsten Voddler har som bekant stängt ner sitt betatest, efter att användare klurat ut hur man laddar ner tjänstens filmer till en fil istället för strömmande. Användare och användare, dessa kallas hackare av tjänsten.

Voddler viftar nu med användaravtalet och säger att hackarna brutit mot detta och att det minsann är brottsligt. Men Voddler borde istället vara tacksamma för att en av de många bristerna i deras system blir avslöjat innan man går live, med betydligt allvarligare konsekvenser.

Det är inte första gången Voddler har problem med säkerheten, och extra pinsamt blir det när de säger "så får man faktiskt inte göra", eller specifikt: "Dessa personer har begått ett allvarligt brott mot användarvillkoren och de gör det inte anonymt."

Security by license agreement är inte säkerhet. Voddler behöver skärpa till tekniken. Annars står de där när tjänsten släpps och blir stämda av filmbolagen för att de har en nedladdningstjänst istället för streamingtjänst.

Att Voddler är så hypat beror antagligen på att de tänkt tillhandahålla en tjänst som gör vad fildelarna vill, dvs en möjlighet till gratis film- och TV-avsnittsnedladdning. Men jag tror användarna kommer bli gruvligt besvikna. Voddler kommer nämligen inte lyckas teckna avtal med fler film- och TV-bolag än de andra tjänsterna, t ex Headweb, så utbudet kommer inte öka. Det kan rent av bli så att Voddler släpar efter, särskilt om de inte kan visa att deras teknik inte är lätt att hacka. Glöm inte heller att redan idag erbjuder t ex SVT Play en del gratis utländska TV-serier på nätet, ex True Blood och Little Britain från HBO respektive Nurse Jackie från Showtime, bägge är serier från amerikanska betalkanaler, vilket innebär en enorm prestige och ett rejält godkännande av SVT. SVT har även lagt ut serier från BBC, bl a Morden i Midsommer, Being Human, Krig och fred, Den siste fienden mfl. Återstår att se om Voddler kan landa några avtal med liknande tungviktare inom TV eller om det bara blir samma filmer som Headweb har.

Man skall inte heller glömma att Voddlers VD kanske inte har världens bästa trackrecord. Å andra sidan kanske han har lärt sig något på floppar som Cell Network eller Neonode? Fast från Cell lärde han sig att hoppa av i tid innan IT-kraschen utraderat värdet. Återstår att se om Voddler också bara är en pump-and-dump. Mycket hype, men når aldrig ända fram?

En sak är säker, de behöver skärpa till tekniken och säkerheten. Det kommer inte räcka att vifta med användaravtal för att stoppa hacking. Voddler borde uppmana hacking innan de lanserar tjänsten på riktigt. Om det någonsin kommer att ske.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

5 kommentarer:

 1. De borde inte bara vara tackamma, de borde uppmuntra till försök att hacka tjänsten. Om de är seriösa det vill säga.

  Själva har jag ingen anledning att ha dvd, blueray eller hårddiskar fulla med film och TV liggande och ta plats. Löser de bara tillgängligheten så är en streamingtjänst precis vad jag vill ha.

  SvaraRadera
 2. Ännu en trist parentes i Voddlers historia är att en av medarbetarna (även om han blev satt i frysboxen) är inblandad i en bolagsplundring.
  (Mattias H/Hembiocenter)

  http://www.component.se/forum/index.php?showtopic=11200

  SvaraRadera
 3. Headweb har inte reklamfinansierade filmer så jag tycker inte att det går att jämföra rakt av.

  SvaraRadera
 4. Oj fan, visste inte att SVT har True blood liggandes på sin site.. tyvärr så är de ju 1 säsong efter USA och så ligger serierna bara där i 30 dagar.. vad händer om jag vill titta om 32 dagar? Då får jag dra ner det via TPB eller någe..

  SvaraRadera
 5. Det väcker återigen frågan vem som egentligen förlorar på fildelade TV-serier.

  HBO har fått betalt av SVT för att alla svenskar skall kunna se True Blood gratis, så varför skulle de förlora pengar om du laddar ner den mha TPB?

  SvaraRadera