Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2009-10-09 09:16

Inflationen väntar i kulisserna

Nu varnar euroländernas centralbank, ECB, för att man kommer tvingas ta till kraftiga åtgärder för att stoppa inflationen framöver. Samtidigt behåller man räntan på 1%.

Inflation beror på att mängden pengar i omlopp ökar relativt den ekonomiska aktiviteten, dvs tillväxten i ekonomin. Penningmängden fortsätter att öka påpekar mycket riktigt bloggaren Sloped Curve. Att vi inte får se inflation beror dock på att den ökande penningmängden i större utsträckning inte är i omlopp i ekonomin, utan sitter i kulisserna till mycket låg ränta på bankkonton och statspapper pga riskovillighet från kapitalägarna.

Detta är förstås sunt, vi behöver spara och amortera för att få ner skuldsättningen i ekonomin, så vi kan få en varaktig och lugn återhämtning. Problemet är bara den att när riskviljan ökar framöver så kommer alla dessa pengar i kulisserna att kasta sig in i tillgångar, varor och tjänster och orsaka rejält med inflation. Vi spänner just nu ett gummiband, och när det väl släpper kommer det dra iväg rejält.

Därför bör alla som belånar sig idag vara beredda på att räntorna kan stiga mycket fort. Om inte styrräntorna höjs, så kan fortfarande marknadsräntorna dra iväg när främst obligationsköpare inte längre är intreserade av tiondelars procent i avkastning och dumpar obligationer.

Nu återstår förstås att se om ECB till slut vågar höja räntan, eller om man bara försöker snacka ner den kommande inflationen. Men liknande tongångar har vi hört från andra håll tidigare. Så var beredd på hög inflation och snabbt stigande räntor om inte ekonomin fortsätter rasa. Amortera medan räntan är låg och det finns ekonomiskt utrymme för höjda amorteringar.

Men tyvärr har bostadspriserna börjat sticka iväg igen. Folk lånar istället för att amortera. Det kommer sluta illa, dvs värre än vi haft det senaste året.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Jo, om en två tre år. Som i en vanlig konjunkturcykel mao. Fast högre inflation/räntor.

  Innebär att det finns gott om tid att tjäna pengar på marknaderna. Lång tid i dessa sammanhang.

  Lugna dig med vargen ett tag.

  SvaraRadera
 2. Penningmängdstillväxt visar sig vanligtvis som inflation efter 15-24 månader. Det enda som kan mildra våra centralbankers agerande är om output tokhöjs nu framöver. Den som lever får se.

  Frågan är om inte Friedmans k-percent rule hade varit något att applicera och sen låta maskineriet gå för sig själv.

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt humoristiskt att centralbanken varnar för sitt eget agerande. Det finns de facto inget annat sätt att tolka det på eftersom det ALLTID är centralbankernas agerande som är grundorsaken till ökningen i penningmängd. Men det ingår ju i deras uppdrag att prata mumbo-jumbo.

  /MK

  SvaraRadera