Cornucopia?

2009-09-10 06:59

White man's burden

Jag ifrågasatte så sent om igår varför vi i Sverige skall betala utländska studenters studier, utanför utbytesprogrammen. Studenter från t ex Kina som kommer hit och läser kvalificerade teknikutbildningar och sedan reser hem och stjäl svenska jobb.

Det hela handlar om nykolonialism, en sorts rasistisk white man's burden, att man i U-länderna är så dumma i huvudet att de endast kan få bra utbildning i Sverige, vilket är pinsamt långt från sanningen.

Oavsett så finns det ingen anledning för svenska skattebetalare att finansiera utländska studenter, utanför utbytesprogrammen.

SvD uppmärksammar ämnet idag, då regeringen vill införa en möjlighet till avgift för studenter utanför EES. Notera att det rör sig om en möjlighet. Då många universitet har ledningar som ligger åt vänster så kommer de säkert nöja sig med att ta de svenska skattepengarna istället, och på så sätt slippa någon extra administration.

Lite intressanta siffror. 31 200 utländska studenter har vi i Sverige, varav 12 100 på utbytesprogram. Kvar är alltså 21 100 som borde betala sin utbildning. Det nämns ett schablonbelopp om 70 000:- SEK per år, dvs 1 477 000 000:- SEK, eller 1.48 miljarder SEK för att betala dessa stackars utlänningar som inte kan få utbildning på något av de hundratals universitet som finns i Kina...

Regeringen borde gå längre, och kräva att studenter utanför EES och utanför utbytesprogrammen betalar för sig. Svenska skattebetalare skall inte stå för notan. Dessutom kommer en stor del fortfarande få svenska skattepengar, då studierna skall finansieras via stipendier som kommer från svenska biståndspengar.

1.48 miljarder blir ca 165:- SEK per svensk och år, 660:- per år och fyrpersoners familj. Under de 19 år som två barn växer upp i en svensk familj kommer familjen alltså att ha betalat 12 540:- för att utbilda kineser och indier som tar deras barns jobb. Nu tar de våra jobb ändå, men varför skall vi betala pengar via skatten för det? Det räcker väl att 90% av alla prylar vi köper redan är gjorda i Kina.

De tusentals miljarder som Kina sitter på i sovereign wealth funds kan gott användas till att betala för studieplatserna.

Det är dags att släppa tramset om white man's burden. Folket i U-länderna är minst lika duktiga som vi, antagligen duktigare och ambitiösare, och det gäller definitivt för länder som Indien, Kina, Korea och i Sydostasien. Det är inte vår plikt att hjälpa dem ytterligare med gratis utbildning.

Att vi och våra utbildningar skulle vara bättre än deras egna är en rasistisk tanke. Och Sverige har aldrig varit en kolonialstat utanför extremt små besittningar i Karibien, och har därmed ingen som helst plikt att reparera några skador som kolonialismen har orsakat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Små kolonier i Karibien? Delaware (som såldes) ligger väl inte i Karibien.
  Annars håller jag med dig om utbildningen. Med den devalvering som skett med den här hos oss så är dessutom kvaliteten ibland bättre på andra håll.

  SvaraRadera
 2. Felet är väl inte att utländska studenter får utbildningen gratis i Sverige, utan det är att svenskar inte kan få läsa gratis i alla andra länder.

  För övrigt är det väldigt intressant att göra projektarbeten i grupp med internationella studenter. Man lär sig mycket om kulturella skillnader.

  SvaraRadera
 3. Du har inte tänkt på att antalet minskar om de får betala 70 000 kr per termin?

  SvaraRadera
 4. Kostnaden idag är likväl 70 000:- per plats som schablon.

  Ja, antalet minskar. Och? Då kan vi spara ännu mer skattepengar genom att lägga ner några högskolor.

  SvaraRadera
 5. Det är säkert enklare att komma in på KTH än toppuniversiteten i Kina. Dessutom tror jag många kommer hit mer för att få internationell erfarenhet och högre status i sina landsmänns ögon, snarare än att utbildningen nödvändigtvis är bättre.

  SvaraRadera
 6. Man kan fundera på vad Reinfelts prat om de: "Nya fina jobb som snart ska komma", innebär. Särsklit eftersom det tydligen bara är beoende i Europa och USA som ska klara av dem.

  SvaraRadera
 7. Re: Anonym 1
  – "Små kolonier i Karibien", är väl St: Barts som åsyftas.

  SvaraRadera
 8. Sverige gjorde sig en hel del pengar på svart slavhandel via sina små besittningar, va ? Dessutom gav man sig inte, utan fortsatte bedriva den när de andra större länderna förbjöd.

  SvaraRadera
 9. Freddy, det känns som att vi betalat tillbaka den skulden, och mer därtill. Kongo fick t.ex. 341 miljoner förra året...

  SvaraRadera
 10. Kina är väl inget U-land, det är ju världens näst största ekonomi. Dessutom är det världens största diktatur.

  SvaraRadera
 11. Äntligen anpassar sig Sverige till verkligheten. Utbildning är en handelsvara som vilken annan som helst och det är bra att finansiera stipendier via biståndsbudgeten och dra ner anslaget till SIDA. Sverige kommer även fortsättningsvis locka studenter. Mycket väl godkänt till Krantz!

  /Fd studentkårsaktiv

  SvaraRadera
 12. JAG VILL BARA VARNA ER!

  STUDIEAVGIFTEN FÖR ICKE EU MEDBORGARE VÄLKOMNAS AV ER.

  MEN AKTA ER! SÅ BÖRJADE DET OCKSÅ I MÅNGA ANDRA EU LÄNDER (TYSKLAND, ETC).
  FÖRST GRATTIS UTBILDNING FÖR ALLA, SEDAN AVGIFTER FÖR ICKE EU, SEDAN AVGIFTEN FÖR ALLA OCKSÅ TYSKA STUDENTER.

  VÄNTA BARA NÅGRA ÅR TILL SEDAN FÅR ALLA BETALA. KANSKE INTE ALLA, ASYLSÖKANDE FÖR SÄKERT GRATIS UTBILDNING ÄNDÅ.

  HEJDÅ £$€

  SvaraRadera
 13. Ja det är vansinnigt va Sverige slösar bort skattebetalarnas pengar.

  Här är en skön utgift...
  "Hur mycket ger Sverige i bistånd?
  Biståndet uppgår år 2009 till 33 863 miljoner kronor"

  Samtidigt sänker man pensionen. Varför ger man pengar till kongo och straffar de som byggt upp Sverige med minskad pension??

  Ibland är man glad över at man flyttat ifrån Sverige.

  SvaraRadera
 14. Pust för det, blev lite orolig där att vi inte gjort rätt för oss när världshistoriens skall avräknas på den yttersta dagen. Är dock övertygad om att en så eminent världs-bokhållare som Cornucopia? har full koll på vilka som ligger på plus och minus här på vårt klot, allt inkluderat

  SvaraRadera
 15. Jag betalar alltså skatt för att ungdomar från andra länder ska kunna plugga här. Min dotter mfl får ta höga studielån till terminsavgifter i Polen för att kunna bli läkare. I Sverige saknas det läkare och fast man har högsta betyg finns inga garantier utan man lottas in. Varför inte använda dessa pengar till fler utbildningsplatser för läkare.
  Vi "stjäl" Polska läkare, landet börjar få stor brist på specialister. Är det också " White man´s burden"?

  //lilla M

  SvaraRadera
 16. Lilla M,

  Ja det är det. Helsnurrigt och fel.

  SvaraRadera