Cornucopia?

2009-09-11 10:03

Quis custodiet ipsos custodes?

Andra gången jag använder rubriken. Fråga mamma vad den betyder.

Som bekant vill staten övervaka medborgarna, bla med hjälp av FRA och datalagringsdirektivet mm.

Men vem bevakar övervakarna? Don't get angry, get even.

Det finns två eminenta webtjänster att installera på din hemsida eller blogg. Creeper och Mediacreeper. De fungerar helt enkelt så att personerna bakom Gnuheter har fixat fram vilka IP-nr som är registrerade på olika myndigheter och politiska partier, och matchar dessa mot dina besökare. För Mediacreeper har man gjort det samma fast för den tredje statsmakten, dvs media, såsom tidningar, TV, Radio, reklam- och PR-byråer.

IP-blocken finns tillgängliga att ladda ner från Creeper och Mediacreeper, om man själv vill tillämpa detta på riktiga loggfiler.

Man kan diskutera det etiska i att offentliggöra vad våra skattefinansierade myndigheter surfar runt efter, eller att granska granskarna i media. Samtidigt kan vi ju inte koppla detta surfande till någon enskild individ, och det här gäller bara besöken till bloggen, det säger ingenting om kommentarer eller omröstningar. Det säger däremot något om vad dina skattepengar används till, och om media bara surfar runt efter nyheter istället för att ägna sig åt riktig journalistik.

Detta kan också vara en liten påminnelse för alla och envar, särkskilt hos våra myndigheter, att ni kanske borde jobba istället för att surfa på nätet på arbetstid? Jag är dock tacksam för min stora stabila läsekrets, som framför allt inkluderar folk från Skatteverket, men jag har även några trogna läsare hos t ex Totalförsvarets Forskningsinstitut. Glöm inte att ni syns i loggar hos er arbetsgivare, surfa med måtta, tack. Jag vill inte att ni skall få sparken. Med fördel kan ni köpa t ex en iPhone och hantera privata ärenden den vägen istället för via jobbets datorer.

Fast ibland kanske surfandet är en del av tjänsten? Anledningen till att jag postar detta just idag, den 11:e september, är att för första gången så besökte FRA själva bloggen. De läste morgonens inlägg om Mehdi Ghezali. Antingen av ren nyfikenhet, eller så var det ord som terrorism, Ghezali, Pakistan, Afghanistan mm som fastnade i något filter. Det är ju rimligt att FRA prenumererar på i princip alla bloggfeeds som finns, och kör dem genom någon analysator för att flagga intressanta inlägg. Något sådant lär knappast behöva något lagstöd.

Så här såg det ut hos Creeper i morse (och här är myndigheternas besök hos mig generellt):

Specifikt så läste både FRA, Åklagarmyndigheten och Migrationsverket just inlägget om Ghezali. Just FRA dyker rätt sällan upp hos Creeper. Mestadels verkar de jobba med annat än att läsa bloggar, fast så fort FRA omnämns, t ex hos HAX, så verkar FRA dyka upp och läsa. Fast det behövs nog flera intressanta ord, t ex FRA och SSG eller SIG som HAX råkade skriva. Vi får väl se om FRA dyker upp och läser det här också?

Annars verkar FRA mest läsa platsannonser och pokersidor, vad det nu kan betyda?

Creeper publicerar också topplistor över vilka myndigheter som surfar mest. Den toppas av Skatteverket, men vi vet ju att de surfar i tjänsten för att kartlägga skattefuskare, och dessutom är en av de största myndigheterna. Vill passa på att påminna mina läsare från Skatteverket att jag som egen företagare har F-skatt och bokför och deklarerar alla reklamintäkter, samt handlar aktier via kapitalförsäkring.

Annars hittar man t ex försvaret bland de som surfar mest, fördelat på Försvarsmakten, Försvarsstaben, FOI, FRA, FMV, Marinkommando Syd mfl som de kan dyka upp som. Men försvaret är ju en rätt stor myndighet, och brist på hotbild så... En bra lista över vad försvaret dyker upp som hittar man om man tittar på försvarsbloggaren Wiseman's Wisdoms Creepersida.

Mediacreeper har topplistor för de olika tidningarna, och Aftonbladet är den redaktion som mest surfar på nätet. Vad som annars är intressant är att provinsialblaskorna Helsingborgs Dagblad och Göteborgs-Posten surfar på bloggar betydligt mer än vad t ex betydligt större SvD eller DN gör. Det säger kanske något, men exakt vad låter jag respektive tidning reda ut. Annars är Sveriges Television och Sveriges Radio på andra och tredje plats i listan. Skattepengar i arbete. Att köpa Aftonbladet är iaf frivilligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

3 kommentarer:

 1. Hahaha, detta var riktigt rolig läsning. Har du någon statistik från när du skrev inlägget om det ryska anfallet mot Sverige?
  Tror de från skattemyndigheten bara tittar in för privat intressant läsning, ryktet om din fina blogg har nog spridit sig på något skattekontor. Klart bättre att de läser din blogg än värdelösa aftonbladet :)

  SvaraRadera
 2. Pressen läser bloggar på många håll i stället för att göra sitt eget grävande journalistikjobb. De plankar friskt oftast utan att ange källan.

  SvaraRadera
 3. Cornu, du är bra! Kul läsning!

  SvaraRadera