Cornucopia?

2009-09-02 20:13

Nu är 868 miljoner fat ett jättefynd

Som på beställning, nästan exakt tre år sedan "jättefyndet" Jack-2, så meddelade BP (LON:BP) idag att de hittat 868 miljoner fat olja (BP:s andel), iaf om man får tro antaganden av Reuters.

Fyndet gjordes återigen i djuphavs Gulf of Mexico, denna gång i Tiberprospektet. Hos Reuters gör man antagandet om 4 miljarder fat och 35% i utvinningsgrad, men det är förstås inte några officiella siffror från BP, som trots allt bara hittat olja och än så länge inte kan säga något mer om det. Notera att 25%, inte 35%, är normal utvinningsgrad där nere...

Värt att notera är att fyndet gjordes på 10 685 meters djup, vilket alltså klår Jack-2. Nåja, det tog ju bara åtta år för BP att få igång Thunder Horse, så Tiber kan väl vara i drift till år 2017. Mer jobb för GVA får man hoppas?

Nu skall iaf 868 miljoner fat, eller drygt 10 dagars global konsumtion av olja "ease concerns about peak oil", dvs minska oron för peak oil enligt ett citat hos Reuters.

Har vi hört det förut? Fast i desperation över att kunna avfärda peak oil så räcker det nu alltså med fynd om 10 dagars konsumtion för att peak oil skall kunna avfärdas. Fortsätter trenden kommer snart småfynd av svenska oljebolag att innebära att vi kan ignorera peak oil.

Nu får vi väl se hur svenska media haussar detta "enorma" fynd de närmsta dagarna, likt det man gjorde med Jack-2 för tre år sedan. Glöm inte att det behövs ett fynd som BP:s Tiber-fynd var tionde dag för att oljan inte skall sina framöver... Jack-2 skulle iaf räcka i åtminstone 37 dagar.

Och ni läste det här först? (Det har faktiskt varit en notis på SIX också)
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

6 kommentarer:

 1. Missade du "fyndet" som jag skrev om här: http://ylven.blogspot.com/2009/08/vilseledande-nyhetsrapportering.html

  SvaraRadera
 2. Fy för fasen! Blir nog till att 10-dubbla potatislandet till nästa år! Kan inte dröja länge innan ridån börjar gå ner för oljeindustrin

  SvaraRadera
 3. Gå ner? Hur tänker du nu? Det är väl snarare så att oljeindustrin kommer att blomma upp än mer när den "lätta" oljan tar slut. Jag sitter så att säga mitt i smeten och suget efter kompetent arbetskraft är enormt. Det gäller bara att hedgea med rejäl guldreserv och en skogsgård i bakfickan...

  SvaraRadera
 4. Ylven, nej jag missade inte det. Man kan också ta den siffran med en stor nypa salt.

  SvaraRadera
 5. Clemens> När det gäller oljebolag så kan det mycket väl vara så att deras kostnader stigger minst lika mycket som priset på oljan....

  Personligen så tror jag att oljebolag kan vara direkt dåliga investeringar i och med peak-oil.

  Man kommer få kostnadskris och extremt volaltilt oljepris och på sikt så komemr stater nationelisera och förstatliga oljan och privata aktieägare göre sig icke besvär.

  SvaraRadera
 6. Anonym> Nu svänger du lite, i första skriver du om oljeindustrin och nu om oljebolagen, en i mina ögon markant skillnad. Ett förstatligande av oljan är naturligtvis allvarligt, men fortfarande måste det köpas in produkter och tjänster från oljeservicesektorn som utgör en stor del av "oljeindustrin". Det fungerar utmärkt idag, ingen skillnad att jobba mot statliga, halvstatliga eller privatägda oljebolag. Rosten gnager som bekant lika mycket på statliga rör, så oljeindustrins ridå kommer nog vara uppe ungefär lika länge som "the world as we know it".

  SvaraRadera