Cornucopia?

2009-09-19 09:04

Medan vi faller...

Sverige brinner. All vill förstås skylla på något. Polisen. Politikerna. Alliansregimen. Finanskrisen. Ungdomar. Invandrare. Svenskar. Högerextremister. Kommunister.

Men det spelar egentligen mindre roll. Vad vi ser är symptom på början av kollapsen av det svenska samhället. Vi har nämligen drabbats av lagen om minskande avkastning. Trots alla skattemiljarder, trots alla lagar och regler och regleringar så får vi allt mindre för våra skattepengar.

En myndighet som tydligt drabbats av detta är polisen. Myndigheten har blivit så ineffektiv genom åren, genom politikers och ledningens beslut, att missnöjda element i vårt samhälle helt tappat all form av respekt för polisen. Det här är en process som pågått länge, och har inte med vare sig sittande alliansregim eller den föregående socialdemokratiska regimen att göra enskilt, även om de olika politiska sidorna förstås vill peka finger. Socialdemokratisk politik skapade problemet, och borgerlig politik klarar inte av att rätta till det.

Och när respekten är borta börjar Sverige brinna. Har ni läst något om någon som har gripits, anhållits, häktats för alla anlagda bilbränder? Har ni läst något om någon som gripits, anhållits, häktats för den senaste månadens stenkastning och upplopp? Vad gör polisen egentligen?

Igår drabbades lilla Falkenberg av upplopp, som var så omfattande att Hallandspolisen inte själva kunde hantera detta utan var tvungna att kalla in hjälp från Västra Götaland och Skåne. Över tjugo polispatruller i kravallutrustning. Inte en enda gripen upprorsmakare. Redan för någon vecka sedan brann det bilar i Falkenberg, vilket väl kanske var en indikation på vad som skulle komma. Och sluta tjata om att det här är ett storstadsproblem. Falkenberg kör man igenom på fem minuter. Men inte ens en så liten stad kan hela länets poliser hantera.

Det kanske är polisens taktik att inte gripa de som anlägger bränder eller kastar sten. Eller så visar det bara att polisen och rättsväsendet har tappat kontrollen, och etablerar helt det faktum att det är ofarligt att starta upplopp i Sverige idag. Man blir inte gripen. Antar att polisen försöker gripa folk i efterhand genom inre spaning? Om polisens uppgift inte är att skydda personer och egendom och gripa upprorsmakare, vad är den då? Vad betalar vi skatt för?

Samtidigt finns det åtminstone fd poliser som har tankar på hur man kan höja effektiviteten och uppnå någon form av ordning igen, men det är långt från samma sak som att polisledning och politiker ens kommer ta några steg i den riktningen. Vi fortsätter istället att lida under lagen om minskande avkastning och 100% tolerans från polisens sida.

Nedan följer en liten karta med några av de upplopp och anlagda bilbränder som förekommit från augusti 2009 och framåt. Inget att oroa sig över, fortsätt framåt. En fundering kring tidpunkten: Det börjar bli lite mörkare på kvällarna. Har jag missat något, så får ni gärna kommentera, så lägger jag till. Ange URL för referens också.

Det västerländska samhället faller samman allt mer. Nu får upprorsmakare härja fritt medan polisen samlar sina resurser för att titta på.

Egentligen är detta inte överraskande. Vi som tjatat om peak oil i kanske tio år nu, har påtalat att oförmågan att öka oljeproduktionen kommer leda till en allvarlig ekonomisk kris, och på sikt sönderfall av samhället. Vi ser starten på detta nu, även om jag hellre sätter förra sommarens bränsleupplopp i Bryssel som startpunkt. Och den gången fungerade det. Spanska och franska fiskeriarbetare åkte till Bryssel och satte eld på bilar och slog sönder fönster. Och EU gav med sig och gjorde som upprorsmakarna ville. Gatans parlament. Jag skrev följande kring årsskiftet, vad gäller prognoser för 2009:

Vi kommer få se allt fler upplopp inom EU. Inte begränsat till kravaller i Grekland eller Baltikum, vilket vi tyvärr kommer få se redan till hösten när Sverige tar över ordförandeklubban igen, och våra innerstäder skall slås sönder. EU har också visat att man följer gatans parlament, t ex under sommarens fiskeriarbetarupplopp i Bryssel. Resultatet? Fiskeriarbetarna fick som de ville. Allt man behövde göra var att kasta lite brandbomber och slå sönder varenda EU-relaterad lokal man hittade. Kallas väl demokrati antar jag?

Nu handlar inte den senaste månadens upplopp om EU, men ni kan ju tänka er tanken vad som händer när polisen samtidigt är uppbunden med att bevaka något EU-toppmöte nu under hösten?

På samma sätt som svenska folket sakta kokats levande och vant sig vid att polisen är allt mer meningslös, så kommer vi successivt vänja oss vid upplopp och uppror, och snart inte ens lyfta på ögonbrynen. Vare sig DN eller SvD uppmärksammar ens att det var upplopp i Falkenberg, så det finns väl inte?

Återstår att se när samhället väl exploderar i någon form av motsvarighet till 1968. Vad tror ni den svenska polisen idag har för chans mot stora och samtidiga upplopp runt hela riket? Det sociala kontraktet och civilisationen är bara en tunn fasad. Frågan är när något petar hål på den på allvar och tar sig en titt på vad som finns på andra sidan?

Lägg in referenser till de bränder eller upplopp som inte är med på kartan. Augusti 2009 eller senare, tack. Jag kommer uppdatera kartan i nya inlägg successivt, så får vi se hur den ser ut om några månader eller om ett år.

Kort tillägg om kommentaren om peak oil ovan, som en del har svårt att förstå:

Ingen ökad oljeproduktion -> Slut på ekonomisk tillväxt -> Slut på kreditbubblor -> Recession -> Arbetslöshet -> Ungdomsarbetslöshet -> Upplopp

Oljeproduktionen slutade att öka i all väsentlighet 2005, och efter 2-3 år var det därmed slut med den kreditbaserade expansionen av ekonomin, och därmed en kollaps i den artificiella kreditmarknaden med ekonomisk kris som resultat.

Naturligtvis är det samhällsgrupper längst ner i samhället som revolterar först, för att citera Gerald Celente: "When people have nothing to lose, they lose it!" Över tiden när problemen flyttar uppåt i samhällsgrupperingarna kommer beteendet att sprida sig. Men det är alltid de som har det sämst ställt som börjar, och de hittar man som grupp generellt i invandrartäta bostadsområden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

23 kommentarer:

 1. Haha, va faan??! Oerhört imponerande galet att kunna koppla ihop förtappade ungdomars stenkastning med peak oil...! Har du druckit?

  Foliehatt på...

  SvaraRadera
 2. Stringfellow, det är en process och ett symptom på samhället sönderfall, och det har i allra högsta grd med stagnation i spår av oljeproduktionens utplaning, vilket började för några år sedan.

  Men framför allt så kommer det att bli värre tids nog. Inte linjärt, och kanske inte i närtid, men vi börjar redan bli tillvanda och avtrubbade.

  Vi får se hur det ser ut om några år.

  SvaraRadera
 3. C har rätt i att peak oil spelar en viss roll. Allting hänger samman och påverkar i viss mån varandra.

  Nu skulle man lägga 4 miljarder på rättsväsendet har jag för mig man läste. Vi får väl se vad vi får det? Ännu mer regler och tillkrånglade ansvarsfrågor etc. Jag gissar att pengarna försvinner ner i ett svart hål av adminstration av att inte göra fel i alla regler som finns och vem som ansvarar för vad.

  Det är precis samma på det stället där jag jobbar. Cheferna håller på med sina ansvarsfrågor, säkerhet till idioti. Som om vi som jobbar saknar helt förnuft. Jag kan säga att det blir inte mkt gjort när alla ska tycka till och man måste sitta och skriva massa fina utredningar och rapporter innan man kan göra de simplaste saker.

  Det kanske hör till att människan är enormt bra på att krångla till saker och därmed tappa totalt effektiviteten. Kanske är det bara naturligt att det är vår stund nu att behöva vrida tillbaka arbetsmiljöansvaret för ditt och datt. Vem ansvarar för att du skruvar dit skruven säkert och att du sitter på ett ergonomiriktigt sätt när du gör det. Vi kan inte skruva dit den där skruven förrän vi skrivet en utredning vad det får för konsekvenser etc.. Visst jag överdriver en aning, men inte så mkt.

  Jag betalar in hur mkt skatt som helst, men tycker tyvärr jag får minimalt tillbaka. Det är knappast uppmuntrande att betala skatt när man ser vad det slösas iväg på för skit.

  Västvärldens början till förfall ser vi. Man undrar när vi ska vrida tillbaka till lite sunt och förnuft?

  Jag hoppas ni inte missar debatten mellan deflation och inflation. Peter Schiff förklarar så att alla ska förstå i sändningen från 12 september. (Financial Sense)
  Tack och lov finns det lite förnuft kvar.

  Tack också C för att du hjälper till och sprida kunskap.

  \Thaman

  SvaraRadera
 4. Om detta är upplopp, vad blir det inte då när det blir oljebrist.

  Det skulle vara roligt att höra varför de upplöpande gör upplopp. Är det politiskt eller bara fulla ungdomar som kommit på att de kan ut och förstöra som en kul grej och komma undan med det?
  /Farfar

  SvaraRadera
 5. Upploppen beror på den havererade invandringen (inte invandrarna) och den svenska generositeten. Visst är det bra att vara generös, men att placera stora invandrargrupper i getton under evig bidragsförsörjning fungerar inte.

  Synd bara att ingen vågar säga sanningen i den politiska debatten. Det lämnar en vidöppen dörr för SD.

  Hur du kopplat dessa upplopp med Peak Oil är svårbegripligt. Vad är kopplingen menar du?

  SvaraRadera
 6. Peak stupidity och Fractional reserve banking. Som man bäddar får man ligga.

  SvaraRadera
 7. Man löser inte problematiken kring exploderande kriminalitet genom att öka antalet poliser eller genom att göra polisen skickligare. Man löser problemet genom att stoppa invandring från mellanöstern och nordafrika. Man löser problemet genom att utvisa de individer det går att utvisa och låsa in resten på långa strafftider. Man behöver inte stoppa invandringen för att stoppa kriminaliteten. Det gäller bara att stoppa invandringen från fel länder. Det finns utmärkt statistik (gammal i Sverige, mer uppdaterad i andra länder) som visar exakt vilka etniciteter som begår de grova brotten. Siffrorna för överrepresentation vid exempelvis sexualbrott överstiger för vissa etniciteter 2000 procent. Det handlar om MENA-länderna. Samtidigt finns det grupper av invandrare, t ex från sydostasien, som har lägre kriminalitet än befolkningen i stort i Sverige. Skall vi nödvändigtvis ägna oss åt massinvandring gäller det att importera rätt invandrare, företrädesvis då kineser. Att våra makthavare fastnat för just MENA-folk är svårt att förstå.

  SvaraRadera
 8. Dalarna!
  http://www.dt.se/search/?eceForm=simple&eceExact=true&eceSort=descending&eceSection=7&eceSearchEngineName=lucySearch1&eceExprAll=bilbr%E4nder

  Jobbar på skola i Malung och där finns det en uttalad hotbild kring bränder.

  /Pontus

  SvaraRadera
 9. Gammal info ovan.
  Det var detta jag menade!

  http://www.dt.se/brottsplats/article466718.ece

  /Pontus

  SvaraRadera
 10. Upplopp i Falkenberg var att ta i. Ett tjugotal ungdomar kastade lite sten och eldade papperskorgar. Efter en halvtimme upplöstes de.

  På stan - där jag var hela natten - märktes ingenting och polisen var på plats utanför krogarna som vanligt där det sups och slåss som alltid.

  /falkenbergare

  SvaraRadera
 11. Peak oil, jag lägger till detta ovan också för att förtydliga.

  Ingen ökad oljeproduktion->Slut på ekonomisk tillväxt->Slut på kreditbubblor->Recession->Arbetslöshet->Ungdomsarbetslöshet

  Oljeproduktionen slutade att öka i all väsentlighet 2005, och efter 2-3 år var det därmed slut med den kreditbaserade expansionen av ekonomin.

  Oförmåga att expandera ekonomin, samt oljebrist kommer inte att minska flyktingströmmarna, utan dessa kommer fortsätta att söka sig till den upplevda relativa rikedomen i väst.

  Men oavsett invandring så kommer problemen ändå. Att direkt hacka på invandringen eller invandrare eller rent av specifika invandrargrupper är att göra det för enkelt för sig. Men det är förstås bra populism, och sådant kan man bygga en politik, politiskt parti och politisk karriär på.

  Ser att även Falkenbergsborna redan är tillvanda, det är inget uppseendeväckande om några ungdomar futtar eld på saker och ting och kräver ett 20-tal polisbilar för att hanteras. Allt är som vanligt, bara vi kan få gå på krogen och supa som vanligt...

  SvaraRadera
 12. Nu har faktiskt en hel det personer gripits, många av dem kriminellt belastade.

  Bristande framtidstro är ett problem, som i sin tur beror på svårighet att få jobb om man saknar utbildning eller ett bra kontaktnät. Att riva upp systemet med att nästan alla jobb förmedlas via kontakter och en minskad invandring av outbildade skulle minska problemen

  /Markus

  SvaraRadera
 13. Eller är det början till slutet för Västs dominans? Indien, Kina och hela Sydostasien väntar på sin tur. Obama har satt USA i skuld för lång tid framöver, precis som Churchill gjorde. Fast Churchill spenderade pengarna på att besegra Hitler. Obama besegrar.... vem?

  Hade fortfarande bott i SVerige hade jag sett till att skydda mig. Och jag antar att vissa gör det. Privatpolisen eller maffior bör frodas. Tur man bor i Finland.

  SvaraRadera
 14. Markus, med tanke på att det handlar om yngre förmågor så är de per definition outbildade, och i inte så fall är de inte invandrare, utan svenskfödda med invandrade föräldrar, sk "andra generationen". Oavsett vad (sd) mfl säger så är man svensk om man är född i Sverige, och har rätt att vistas och försörja sig i landet.

  Du får gärna ge några referenser till att några gripits. Jag vet att det åtalats folk som greps för kravaller i vintras, ex i Rosengård, men jag har inte läst ngt om att ngn gripits, anhålligts och åtalats i den här vändan. I Falkenberg grep man uttryckligen ingen igår. 20+ polispatruller stod och tittade på...

  SvaraRadera
 15. Angående gripanden:
  http://www.dn.se/sthlm/fem-greps-efter-bilbrander-i-alby-1.954413

  Hade för mig att det hade skett på fler ställen, men hittade inget vid en snabb koll.

  Många av de som sätter eld på bilar skulle jag tro har föräldrar som befinner sig utanför samhället, det var mer dessa jag syftade på. Att ha en omfattande invandring när arbetslösheten är hög leder alltid till problem

  /Markus

  SvaraRadera
 16. Detta kommer inte bli roligt när arbetslösheten gradvis kommer stegra.
  Samtidigt kommer inflationen visa sig och kräva betydligt högre räntor. Detta kommer troligtvis komma rätt snart och förvärra situationen för de många med höga lån och dessa kommer alltmer bli desperata när de inser att de inte kommer kunna behålla sina hus. Tyvärr finns väl inga vägar ut ur detta utan så är detta falska monetära system uppbyggt. En chans för dessa med miljonlån är kanske att ta lån på huset och köpa guld för allt och sen sälja alltefter behov till lånlösen då guldet kommer enligt mina tankar fullständigt explodera framöver. Vet ej om detta är rätt men "desperate times call for desperate measures".

  SvaraRadera
 17. Vi saknar en tydlig definition av vad samhället är och ska vara. Därför kan en gradvis degenerering ske utan alltför mycket motstånd.

  Ett samhälle måste vara definierat kring en tydlig kärna som aktivt försvaras och förvaltas av det stora flertalet. När så inte längre sker i tillräcklig omfattning, då spricker det.

  Vi diskuterar inte längre vad samhället ska vara. Vi pratar bara om att eventuellt skattegynna den ena eller den andra gruppen på övrigas bekostnad. Och att kräva att någon annan gör jobbet. Det håller inte utan leder till den utveckling som Cornu beskriver.

  Vem ska då försvara? Ja inte bara "någon annan" som man betalar skatt för att göra jobbet, utan DU och JAG. Sviker vi så faller till slut allt. Och eftersom jag ser och känner att just du inte ställer upp så undrar jag varför jag ska fortsätta göra det......

  /Morfar

  SvaraRadera
 18. Det är nog tyvärr inte bara Sverige som brinner - hela västvärlden står inför en tid av ökande social oro och växande problem med kriminalitet. Och den trenden har nog tyvärr bara börjat. Att vi ser detta nu är nog inte så mycket ett symptom på bristande respekt för polisen som det är ett symptom på att människor, särskilt yngre, idag känner allt mindre framtidstro. Man vill protestera mot allt, men det verkliga problemet är att ingen har några lösningar att komma med. Istället så blir det bara värre för varje år som går, samtidigt som världsfrånvända politiker inte inser att deras världsbild skiljer sig allt mera från den bild av verkligheten som befolkningen har.

  SvaraRadera
 19. Ganska magstarkt att hävda "anknytning till Sverige" om man trots fri skolgång och fri skolmat aktivt ointresserat sig för skolan och sedan slagit in på en yrkeskriminell bana. Det är ett aktivt val av ickeanknytning.

  Och utan anknytning till Sverige finns inga hinder för utvisning av kriminella.

  Sd tycks tro att det har med religion och ursprung att göra. Nonsens, bortsett möjligen från högre andel utvecklingsstörda från kusingifteskulturer. Men människor skall bedömas individuellt.

  SvaraRadera
 20. Peak oil påverkar förstås det svenska styrande skiktets ännaklämdhet att få hänga med de tuffa grabbarna på skolgården. Och det innebär invandring bortom hållbar utveckling,diverse våldsengagemang i fjärran länder samt bevakning och kontroll av den egna befolkningen utan tidigare motstycke i svensk historia. Som naturligt nog skapar aggresioner och en upplösning av vi-känslan.

  Vem skulle vilja försvara Sverige tillsammans med FRA-folk och legofolk från Afghanistan? Nej tack.

  SvaraRadera
 21. Linjeavel, ex kusinparningar, kan faktiskt också förstärka positiva egenskaper, dvs leda till intelligentare, starkare, snabbare, duktigare etc avkommor.

  Recessiva negativa anlag kan förstås komma fram vid tät avel, men det finns också en uppsida.

  Är man svenskfödd så är man svensk. Vi har alltid haft invandrare, valloner, holländare, danskar, norrmän, ryssar, engelsmän etc. Vikingarna var nere och parade sig i Konstantinopel, och tog inte sällan med sig både hustru och avkommer tillbaka till Norden. Så det där vikingablodet kanske inte är vad en del tror att det är.

  SvaraRadera
 22. Tidigare invandrare har kommit under perioder då det varit relativt lätt att hitta jobb. Dessutom från samma "civlisation" vilket har underlättat integrationen.

  /Markus

  SvaraRadera
 23. När det gäller Falkenberg så hade ungdomsgänget samlats i en skog och låg i bakhåll, sedan sa anlade dom bränder på 4-5 ställen. Men i samma ögonblick som dom fick se hur många poliser som stormade in i området la dom benen på ryggen och sprang.

  Polisens uppdrag var att säkra området i Falkagård. Ungdomsgänget hade utlovat upplopp och konfrontation, bilbränder osv.

  Utan konfrontation - inga gripanden.

  SvaraRadera