Cornucopia?

2009-09-21 07:10

Man hör det man vill höra. Nästan.

I går presenterade Anders Borg höstbudgeten för pressen.

Alla hörde det de ville höra. Nästan. Provinsialblaskan Göteborgs-Posten hörde något annat.

De hörde att Anders Borg menar att det kommer en ny kris, och den kommer redan inom 4-5 år. Så nog är det bråttom att få en återhämtning i statsfinanserna nu efter att de borgerliga visat sig släppa allt vad budgetdisciplin innebär. Ingen annan tidning verkar uppmärksamma detta.

Fast Borg har med gröna skott på sin första presentationsslide. Antar att han menar algtillväxten på 12-20% av världens containerflotta som läggs för ankar nu när världshandeln fortsätter falla. Borg påtalar också att den stigande arbetslösheten främst beror på ökad storlek på arbetskraften, men att antalet personer som har jobb inte fallit speciellt mycket.

Åtminstone så förväntar sig inte Borg guld och gröna skogar framöver, utan att arbetslösheten fortsätter att stiga fram till och med 2011. Det är t ex betydligt mer realistiskt än amerikanska prognoser om återhämtning i ekonomin, som baserar sig på lägre högsta arbetslöshet än man redan uppnått.

Viktigt är också att regeringen inte skriver upp förväntningarna på återhämtningen i samma takt som alla andra gör. Borg nämner att övriga prognosmakare förbättrar sina prognoser med i snitt 0.1% i veckan, vilket inte Anders Borg gjort. Han menar istället att man har en realistisk prognos när det gäller återhämtningen.

Återstår dock att se om regeringens prognoser om återhämtning uppfylls.

Man försöker åtminstone stärka Sveriges konkurrenskraft genom fortsatta skattesänkningar, men man kunde även gjort mer för företagen. Lägre skatt för de anställda stärker inte svenska företag, vilket lägre arbetsgivaravgifter hade gjort

En sak är åtminstone säker - höjda ersättningar till sjuka och arbetslösa höjer inte svensk konkurrenskraft, och gör inte en eventuell återhämtning snabbare. Detta är en väsentlig skillnad mot den rödgröna axelmaktens politik, som anser att höjda ersättningar till icke produktiva delar av ekonomin på något sätt stärker Sveriges konkurrenskraft och snabbar på ekonomisk återhämtning. Vilken ekonomisk teori man lutar sig på då vet inte jag.

Men intressantast är att endast Göteborgs-Posten hörde att Anders Borg sade att krisen återkommer. Resten stoppade huvudet i sanden, eller missade detta. Eller hörde GP fel? Tidningen kommer för övrigt göra om sin hemsida, vilket är välkommet. Den är trots allt den sämsta bland alla Sveriges dagstidningar. Men man kan nog inte hoppas på för mycket.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

11 kommentarer:

 1. I samhällen där basvaror produceras lokalt har förstås ökad köpkraft även för icke-produktiva grupper en positiv inverkan på ekonomin.

  Till exempel har programmet med basic matkorg för Brasiliens fattiga haft en åtminstone inte negativ effekt eftersom basvarorna produceras i Brasilien och ökad efterfrågan ger jobb i Brasilien.

  I Sverige tillverkas nästan allt som är något att ha någon annanstans, i typfallet Kina, så här är det förstås annorlunda.

  SvaraRadera
 2. Du som är blåögd, tycker du det är rätt att låna till jobbskatteavdrag för att få fler att bli "motiverade" att söka jobb i den värsta krisen sedan 30-talet?

  SvaraRadera
 3. Det bästa är förstås att fortsätta hålla strikt budgetdisciplin, samtidigt som man sänker skatterna, dvs att man även minskar statsapparatens utgifter med motsvarande, t ex sänker a-kassa och bidrag ännu mer.

  I princip alla ökade utgifter för staten är ju av ondo.

  Vad gäller a-kassan så kan man tänka sig att frysa den på en konstant total utbetalning. Blir fler arbetslösa får därmed alla proportionerligt sänkta ersättningar. Det vore rättvist.

  SvaraRadera
 4. Vi har två klart lysande stjärnor inom svensk politik: Borg & Bildt, B&B

  Motståndarlaget har svårt att dölja sin avundsjuka. Men de kanske kan föreslå en extra B&B skatt?

  SvaraRadera
 5. Ja Filip,

  B&B är lysande på sitt sätt. Däremot är de solostjärnor som inte har laget med sig fullt ut och då blir resultatet inte det bästa på totalen.

  Politik är ju en lagsport och man måste även ha med sig publiken.

  Bjäbbet om skatter är just bara bjäbb. Den som kan presentera en hållbar vision och trovärdigt koppla det till åtgärder i nuet vinner. Och just nu gör ingen det. Inte ens B&B.

  SvaraRadera
 6. Håller med om att B&B är bra, men att det finns andra som drar ner helheten. En minister som jag inte litar på är Odell. Hela hans framtoning antyder att han har passerat sin kompetenströskel för länge sen.

  SvaraRadera
 7. Jag kan inte fatta hur man kan säga att man lånar till sänkt skatt. Utgår man då ifrån att alla inkomster per default tillhör staten, dvs 100% skatt?

  Nej, man lånar till att upprätthålla välfärden, istället för att ta in pengar via skatt.

  SvaraRadera
 8. som borg själv sade. sänkta arbetsgivaravgifter kommer att ätas upp höjda lönekrav.

  SvaraRadera
 9. Den här bloggen påminner inte så lite om Svensk Politisk Debatt. Numera saligen avsomnad.

  Höjda anslag till polis och militär. Sänkta do: till sjukvård, arbetslöshetersättningar etc.

  Är bloggägaren möjligen en beundrare av Nattväktarstaten?

  SvaraRadera
 10. Om staten ändå hade klarat sin nattväktaruppgift så hade många med mig blivit lättade. Men istället håller man på med genusforskning...

  FredrikN

  SvaraRadera
 11. Bra skrivet Cornu.
  Det är helt fel att satsa på ökade bidrag av olika slag då det inte höjer produktiviteten i Sverige. Däremot kanske man skulle kunna locka människor till vissa utbildningar som långstiktigt gynnar Sverige genom att ge högre studiebidrag till dessa utbildningar.

  Tyvärr kan jag inte hålla med vissa av kommentatorerna här om att Bildt gör ett bra jobb. Bildt har historsikt visat sig vara en nickedocka för NATO och har genom sitt agerande brutit mot internationell rätt. Ett bra exempel är Bildts totalt inkonsekventa beteende gällande Serbien/Kosovo-konflikten kontra Georgien/Sydossetien-konflikten.
  Bildt säger det NATO vill att man ska säga.

  SvaraRadera