Cornucopia?

2009-09-23 07:05

Magkänsla vid investeringsbeslut

Det dimper mer eller mindre regelbundet ner PR-byråmail i bloggens mailbox. Ibland kan det rent av vara relevant eller intressant och förtjäna lite uppmärksamhet.

Helt ovetenskapligt(?) har websajten minmagkänsla.se, som förstås är reklam för mejeriprodukter (vill passa på att som gratis redaktionell reklam rekommendera boende i Halland och Göteborgsområdet att prova Wapnös goda lokalproducerade produkter istället), gjort en studie om när och hur män och kvinnor tar beslut baserat på magkänsla, eller intuition som det lite finare kallas.

Hur studien genomförts vet jag inte, förhoppningsvis är det ingen webstudie utan en riktig studie. Rådatat fick jag iaf från PR-byrån. För övrigt en snygg studie av byrån, åtminstone baserat på frågorna. Man har frågat i en lång rad ämnen, så studien kan vara relevant för en lång rad med bloggare. Fast om någon mer än jag nappat vet jag inte.

Generellt ser det ut så här

Kvinnor har alltså en lite större benägenhet att fatta viktiga beslut baserat på magkänsla än vad män har. Om skillnaden är vetenskapligt säkerställd låter jag vara osagt, då jag inte vet hur studien är genomförd. Antagligen inte.

Men när det gäller aktie- och fondköp, dvs investeringsbeslut, så ser det helt annorlunda ut.

På frågor om i vilka situationer man använder magkänslan, så svarar män och kvinnor ja när det gäller investeringsbeslut enligt nedan.

En klar övervikt för män, i motsats mot ovan. Man kan ju fundera på varför. Vi vet ju redan att män har en högre riskprofil och är aggressivare än kvinnor när det (bland annat) gäller investeringar. Kanske ger detta utfallet att man tar beslut baserat på upplevd intution. När det gäller investeringar kopplar alltså män helt plötsligt bort hjärnan? Det kan förklara en hel del faktiskt.

Använder du magkänsla vid investeringsbeslut, eller är du alltid strikt rationell?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

9 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Det verkar som om Stockholms 2 st polishelikoptrar är stationerade tillsammans i Berga, det innebär att närmsta helikopter finns i Jönköping...

  SvaraRadera
 3. Per Sandström2009-09-23 08:31

  Jag vet inte om det kan förklara skillnaden mellan män och kvinnor i diagrammet, men det finns olika sorters magkänslor. Dels den oinformerade magkänslan, dels den sofistikerade magkänsla som kan ta över efter att man passerat ett "rationellt" analytiskt stadium.

  I ett tidigare liv hade jag ibland anledning att anställa analytiker. Den egenskap jag framför allt letade efter var "analytisk intuition". Jag tror det är en konstnärlig egenskap som man föds med, men självklart kan den i viss mån tränas upp.

  SvaraRadera
 4. Per Sandström2009-09-23 09:31

  Ooops, glömde visst svara på frågan...

  Visst använder jag magkänsla vid investeringsbeslut. Fast först försöker jag göra en "rationell" analys. Magkänslan är ett komplement.

  Ibland kan magkänslan slå till på ett oförklarligt och förunderligt sätt. Som Larry Livingstone (a.k.a. Jesse Livermore) säger i Reminiscenses of a Stock Operator (1923):

  I stared at the last price on the board until I couldn't see any figures or any board or anything else, for that matter. All I knew was that I wanted to sell Union Pacific and I couldn't find out why I wanted to.

  Vad mer kan man säga?

  SvaraRadera
 5. För att skriva något om ämnet.

  Magkänsla när det gäller trading är är egentligen inte magkänsla. Man lär sig se mönster hitta stödnivåer etc och man agerar efter det. Man har alltid en analys i botten och magkänslan kommer in då man väljer när man ska gå in.

  Att då vara sanningsenlig och säga att köpbeslutet bygger på magkänsla stämmer, även om anledningen till att man ens går in är en saklig analys och en bra modell.

  SvaraRadera
 6. Magkänsla är helt klart med i bilden.

  SvaraRadera
 7. läste att de anhållit personer för rånet i gbg, rensar det tidigare inlägget pga irrelevans och felaktighet i resonemanget.

  SvaraRadera
 8. Kul att du tar upp detta ämne!

  I grunden använder jag mig av FA; Där gäller faktainsamling, analys och någon form av värdering av helhetssituationen i slutändan.

  I värderingsdelen kan "magkänsla" komma in.

  Sedan är det frågan om timing att gå in/ut aktier, där kan också "magkänsla" komma in.

  Vid val av aktier som jag väljer att utföra FA på kommer också "magkänsla" in.

  /Utblick

  SvaraRadera
 9. Jag tycker alla beslut borde ha en viss magkänsla bakom sig, men med det sagt så skulle vi män definitivt kunna bli mer sansade och logiska i våra investeringsbeslut.

  SvaraRadera