Cornucopia?

2009-09-03 15:08

Ingen optimism från centralbankerna

Den europeiska centralbanken ECB höjer inte räntan. Den svenska centralbanken Riksbanken höjer inte räntan.

Tydligen är det si och så med de påstådda gröna skotten i ekonomin, annars hade man förstås höjt räntorna. Nu anklagas centralbankerna förstås för att vara för dystra från de som bara vill se goda tecken i ekonomin. T ex Bengt Assarsson, som kallar Riksbankens respektive Konjunkturinstitutets prognoser för orealistiska. Själv är han tvärsäker på 4% tillväxt år 2010. Vad som är orealistiskt är alla former av tvärsäkra prognoser, vilket t ex bloggaren Flute har tagit upp.

Det är alla tvärsäkra prognoser om evig ekonomisk tillväxt och inga problem någonstans som fått oss in i denna ekonomiska och finansiella kris. Och att då se hur de som var tvärsäkra på att det här aldrig skulle inträffa sitta och vara tvärsäkra på hur det ser ut framåt i tiden blir lite löjeväckande. Speciellt som vi inte sett någon liknande kris i mannaminne, och alla prognoser blir därför inget annat än gissningar. Eller förhoppningar.

För det är vad prognoser är. Gissningar. Prognos är bara ett finare ord för gissning.

För att låtsas gissningarna är tillförligtliga så använder man något som kallas modeller, dvs systematiserade gissningar efter ett i förväg uppsatt regelverk baserat på hur saker och ting uppfört sig förr. Sådana modeller som t ex sade att syntetiska finansiella instrument inte kunde misslyckas, om ni minns det?

Nej, evig tillväxt är och förblir omöjlig i en ändlig värld, och efter bra tider kommer alltid dåliga tider. Men ändå blir alla så överraskade när de goda tiderna tar slut. Varje gång.

Det enda vi lär oss av ekonomiska modeller är att vi inte lär oss något av ekonomiska modeller.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

11 kommentarer:

 1. Paradigm.

  Det är vad det handlar om. Hela tiden paradigm. Pekar man på fakta som går emot den rådande ordningen får man räkna med att bli ignorerad, illa omtyckt och inte sällan förföljd. Är ju lite roande att se klippen med Peter Schiff (tex http://www.youtube.com/watch?v=2I0QN-FYkpw )när han manglas och hånas av konsensusekonomerna . Självständigare än så tycks inte flockdjuret homo sapiens vara beredd att tänka, av rädsla för uteslutning ur gruppen.

  Frivillig dumhet är väl en träffande beskrivning.

  SvaraRadera
 2. Gröna skott ser man om man röker brajja. Vi som hållt oss vakna vet vad som väntar!

  Finns nog en anledning till att Obama vill stänga av Internet i USA snart...

  SvaraRadera
 3. Du har naturligtvis rätt. Och det är jag SÄKER på!:-)

  SvaraRadera
 4. Internet är nog ett stort hot ja. Svårare att lura i folk en massa när vi kan kommunicera på sidan om.

  Tack och lov är vi många som använder Internet så det torde vara omöjligt att stänga ner nu.

  \Thaman

  SvaraRadera
 5. "Det är alla tvärsäkra prognoser om evig ekonomisk tillväxt och inga problem någonstans som fått oss in i denna ekonomiska och finansiella kris."

  Och hur kan du vara så tvärsäker på det?

  SvaraRadera
 6. Min egna pet peeve är när finanstidningarna tipsar om aktier: "P/E för 2010 är 12, ganska billigt alltså".

  SvaraRadera
 7. Thaman, om vi vaknade imorgon och det visade sig att internet inte fungerade, vad skulle hända då? Inte mycket tror jag. Vi är som tama kor, vi låter oss mjölkas och håller oss inom stängslet. Nu sätter jag på TV:n, och idisslar vidare.

  SvaraRadera
 8. Tänk om vi vaknade imorgon och pengar inte fungerade längre, utom som bränsle...

  SvaraRadera
 9. Peter,
  det finns ju bilder från krisens Tyskland där folk eldade med sedlarna för det var billigare än att köpa ved.

  Trösten i dag är väl att systemen är så globaliserade att man helt enkelt inte har råd att låta det gå dithän. Däremot kan svängningarna bli så kraftiga att det blir katastrof för många människor ändå.

  Rådet är att inte leva på marginalen och att försöka ha reala tillgångar också (däribland guld).

  Kanske lättare sagt än gjort, men det handlar om att lägga sina utgifter på t ex max 80% av inkomsterna. Då går det. Kräver mycket självdiciplin men man blir sin egen herre och inte bankens tjänare. Har funkat för mig och rekommenderas.

  SvaraRadera
 10. De dåliga tiderna har börjat. Inte mera. Detta kommer att pågå inte ett kvartal till utan snarare en dekad, dvs tio år till - minst. Kanske blir det så mycket som 30 dåliga år innan det blir bättre. Kanske blir det bara sämre...
  Men att tro att det skulle vända upp redan nu är ungefär lika smart som att tro att tsunamin inte kommer bara därför att man står på stranden och ser hur havet tillsynes drar sig tillbaka utåt...
  Sedan kommer väggen av vatten emot en och då är det för sent att börja springa...

  SvaraRadera
 11. Jag ber om ursäkt för bitterheten i mitt inlägg 2009-09-04 09:44.

  SvaraRadera