Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2009-09-25 12:34

Helikopterhysteri

Uppmärksamheten kring helikopterrånet i Stockholm börjar bli hysteriskt. Nu framställs det som att försvaret kunde ingripit med JAS. Man tog bort plan från incidentberedskap över Östersjön och de enorma ryska flott- och landstigningsövningar som Ryssland just nu genomför, med syfte att träna sig i att möta hot mot den framtida ryska gasledningen North Stream, dvs t ex besätta Gotland, men som svensk media inte skriver något om av någon okänd anledning.

Vad skulle JAS-plan göra? Låga överflygningar över centrala Stockholm? Skicka jaktrobotar mot en helikopter med misstänkta ombord, och få den att störta över bebyggt område? Skjuta med automatkanon och sprida 27mm automatkanonkulor över halva Fjollträsk? Inte ens varningsskott hade kunnat göras utan extremt stor risk för allmänheten och tredje parts egendom. Allting man skjuter i luften landar någonstans, och 27mm (diameter) kulor i några gånger ljudets hastighet är inte något man vill befinnas sig i närheten av när de väl träffar något. Sådana projektiler är stora som små ägg...

Dessutom är det knappast helt enkelt att observera eller följa en långsam helikopter ifrån snabbt flygande stridsflygplan, även om dessa skulle strypa farten maximalt.

Man måste också komma ihåg att det inte går att avgöra om det finns oskyldiga i helikoptern. Piloten kunde varit kidnappad och flugit med en pistol i nacken. Man kan inte bara öppna eld hur som helst i det civila, inte ens för polisen. Man måste veta vad man skjuter på. Det kanske rent av var tur att polishelikoptrarna satt kvar på marken. En välriktad kula från en rånare, så hade vi haft en helikopterkrasch över bebyggt område, vilket hade varit oändligt mycket värre än ett okänt antal miljoner kronor stulna utan att människor verkat komma till skada.

Det enda försvaret kunde tillfört, om vi fortfarande hade haft något försvar att tala om är att följa helikoptern med radar, även om detta inte är helt enkelt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Utan att vara insatt tänker jag spontant att ett jas-plan, tekniskt sett, kunnat vara till hjälp för polisen att lokalisera helikoptern. Att fånga rånare handlar väl mycket om att inte komma för mycket efter.
  /Kurt

  SvaraRadera
 2. Observera kunde man givetvis gjort. Skjuta oxå. Vilket visserligen i lagens mening antagligen hade varit mord, men varför bry sig om något sådant fjolligt?

  SvaraRadera
 3. Kanske en lite långsammare SK60 eller SK50 kunde hjälpt. Eller något av försvarets flygande stridsledningsplan, alltså en flygande primärradar. Men de står rimligtvis i hangar eller bevakar den ryska övningen.

  Om du suttit i ett JAS-plan (eller någon gammal Viggen etc) så kanske du hade lärt dig att man har bra sikt framåt, uppåt och åt sidorna, men inte nedåt och inte bakåt. Utan avancerad flygning som inte är lämplig över bebyggelse i fredstid skulle det bli väldigt svårt att upptäcka eller följa en långsam helikopter på låg höjd.

  SvaraRadera
 4. Allt annat hade varit bättre än polisen tafatthet! Utöver det, vilka stackars oskyldiga skulle ha varit omboard på helikoptern? Det finns sätt att sända signaler om man är kapad... sådan NAIV inställning bäddar gott för dem som planerar nästa rån / attack..kanske mot Riksdagshuset? Skulle då också oskyldiga sitta vid spakarna in ett flygande objekt?

  SvaraRadera
 5. inius, vi talar om verkligheten, inte om Hollywood. Jag lovar dig att 99% av mänskligheten skulle samarbetat om de hade en pistol i nacken. Och hur sända hjälpsignaler, förklara gärna, du som är så insatt.

  Man (polisen) öppnar inte eld mot fordon om de inte kan vara säkra på att endast misstänkta (och på goda grunder misstänkta) sitter i fordonet. Och en helikopter störtar om man skjuter sönder den eller skadar piloten. Rakt ner på oskyldiga civila.

  Bra jobbat. Skriv filmmanus för Hollywood istället.

  SvaraRadera
 6. Det finns åtskilligt annat man hade kunnat göra med flygplanen annat än att följa helikoptern med radar och skjuta på den. Det finns en del annan teknisk utrustning och en rad andra möjligheter att understödja polisen med att följa helikoptern och var rånarna släppte av pengarna. Men vet man inget om JAS annat än haverierna är jag inte förvånad över att man drar de slutsatser du gjort.

  SvaraRadera
 7. ... dessutom är det inte så f-b enkelt att träffa en flygande helikopter som Hollywood-uppfostrade tror. Det finns inte heller något kulfång uppe i luften (hört talas om kulfång? Något som stoppar kulan om man missar, så att ingen oskyldig blir träffad), så om man missar kommer den att flyga iväg över Stockholm och träffa något annat. Förhoppingsvis blir ingen skadad, men något träffar en förlupen kula alltid. Helst ingen person.

  SvaraRadera
 8. Plus att en civil helikopter är en ganska tunn och bräcklig konstruktion. Kulor skulle nog sannolikt passera rakt igenom och riskera att träffa något annat (med försvagad kraft), om man nu inte träffar motorblocket eller en person.

  Det är tur att en del personer är poliser, och att andra inte är det.

  Jag vill iaf inte se vare sig poliser eller JAS-plan som skjuter vilt omkring sig i fredstid i bebyggt område.

  Wiseman, jag ser inte riktigt vad just JAS kunde gjort faktiskt. Men jag har inte tillgång till några hemlighetsstämplade detaljer om passiva sensorer, annars är det väl bara ögon och radar?

  SvaraRadera
 9. Någon beskjutning var det nog aldrig fråga utan isåfall att övervaka, observera. Varför fortsätter du gagga om att beskjuta ?

  Helt klart behövs det bättre samarbete mellan polis och militär, tjafset om ådalen måste ta slut någongång, bristen på sådant samarbete har skadat sverige mer än det som hände i ådalen.

  SvaraRadera
 10. Sen finns det väl andra principiella anledningar att inte blanda polis och militär. (Som jag inte förmår redogöra för nu)

  Faktiskt är det väl ett sundhetstecken att staten inte var så desperat att skydda kapitalet att militärflyg sattes in, utan de beordrades hålla sig utanför det civila..
  /Kurt

  SvaraRadera
 11. Det finns på en rad flygplan en spaningskapsel med en kraftfull infrarödkamera som kan användas till att följa flygplan och personer/föremål på marken. Den hade varit utmärkt för att hjälpa polisen att följa rånarna och tala om var pengarna dumpades. Den kan t ex också användas för att hitta personer som gått vilse/vill hålla sig undan.

  Man skulle också kunna tänka sig att flygplanen flyger ovanför helikoptern i cirklar och med ögonen följer den. Rånarna skulle säkerligen inte märka något om flygplanen låg ett tusental meter ovanför. Fruktansvärt enkelt och fruktansvärt effektivt.

  SvaraRadera
 12. Exakt det som wiseman skriver borde man gjort. Lite handlingskraft behöver ju inte betyda att man skjuter ner helikopterna. Visa att de är sedda och stressa dem till att begå misstag, dumpa pengarna, låt dem få 10 minuters försprång istället för 3 timmar. Avskräckande för framtida helikopteräventyr om försvaret förser polisen med info om exakt läge.

  SvaraRadera
 13. Tack, Wiseman, passiva sensorer alltså.

  Nu vet jag förstås inte om den rote JAS som talas om i det aktuella fallet var utrustade med IR-kamera. Möjligt att det är standardutrustning, borde vara det om man övervakar en övning kan tyckas. Är mer familjär med AJS37 och AJ37.

  SvaraRadera
 14. Man lär så länge man lever.

  SvaraRadera
 15. JAS är ju både Jakt Attack och Spaningsflyg med ganska kompetent radar och värmekamera. Ett JAS-plan kan absolut låsa bevakning på en helikopter genom att följa värmesignaturen från bra många kilometers håll. Försvaret har även egna helikoptrar så visst hade de kunnat hjälpa... men i fredstid... i tätbebyggelse etc är det inte värt det.

  Att skjuta någonting överhuvudtaget på 100 meter med pistol är svårt då 9mm tappar fart, höjd och riktning för mycket på det avståndet. Fråga hemvärnsnissarna hur de skjuter i mörker på 100 meter med kpistar som har längre siktesskena, kraftigare ammunition och längre pipa än en SS226/228. Polisen kör civil ammunition som färdas i ca 4-500 m/s och med dålig precission, rånarna verkade ha AK som enligt NATO-standard har V0 om 800-1000m/s, vapen gjorda för effektivt precisionsskytte. Hade polisen skjutit mot helikoptern så hade de till att börja med missat med de första skotten, sedan inte haft en chans efter att helikoptern manövrerat. Ca 30 sekunder senare skulle målet vara på 150-200 meters avstånd, diagonalt ovanför poliserna och rörlig i sidled med välriktad eld från fasta ställningar på taket/genom fönster som kommer mot dem samt välriktad eld från helikoptern. 6 avlossade kulor/10 sekunder senare hade de två poliserna inte levt längre.

  Att dessutom kalla in försvaret i en väpnad insats i civilt område är helt mot alla konventioner i hela världen då vi först behöver deklarera undantagstillstånd för det. Utan beväpning eller på övning kan man göra det, men det är en annan sak.

  Min erfarenhet är (innan det kommer på tal) militär jägarutbildning och jag har övat mot NATO i Norge samt skjutit med en himla massa olika vapen på olika avstånd (0-400m). Jag är inte prickskytt, men med AK och utan optiska riktmedel går det att utan stöd pricka alla kulor inom 5-10 centimeter oavsett yttre omständigheter, med tidspress, på avstånd 150-200m.

  SvaraRadera
 16. Hade polisen varit lite flexibla så hade de kunnat snabbhyra en Cesna om de har kontakt med en pilot alt. har en flygintresserad som anställd med flygcert.

  SvaraRadera
 17. Jag sköt personligen bättre med AK5 och fasta riktmedel än med min .30-06 älgstudsare och kikarsikte. Beror nog dels på att AK5:an inte ger någon rekyl att tala om, plus den klena kalibern. Som du säger, att sätta alla kulor inom 5-10cm på 200m är ju inga problem med en inskjuten automatkarbin om man är en normalgod skytt. Automatvapenskyttemärke i guld (eller vad det nu hette i början av 90-talet) tog väl 80-90% av bassarna i min pluton om jag minns rätt. Under ofrivillighetens värnplikt under kalla krigets sista år, så det var normalt folk.

  Men det är inte själva poängen. Polisens vapen, även HK5:or hos nationella insatsstyrkan eller piketen, har inte den precisionen mot rörligt flygande mål, och dessutom räcker det med en risk på någon procent för att missa för att det inte skall vara värt det utan kulfång under civila omständigheter.

  Skulle t ex aldrig falla mig in att skjuta mot en älg eller rådjur utan kulfång bakom (eller snett uppifrån så marken agerar kulfång), fast jag är mitt ute i skogen och använder halvmantlad kula som inte normalt passerar rakt igenom. Risken att en kula missar och sticker iväg existerar, och då vill jag ha kulfång.

  Tyvärr verkar "normalt folk" förvänta sig att polisen och/eller flygvapnet skulle skjuta mot rånare i helikopter. Hade de gjort det hade jag blivit väldigt upprörd.

  Det stämmer som en polischef sade "bara för att rånarna uppför sig som på film behöver inte vi göra det". Tur är väl det för alla oskyldiga civila i närområdet vid rånet.

  SvaraRadera
 18. victor, det brukar dessutom finnas civila helikopterbolag som gärna ringer upp myndigheter och snabbt erbjuder sina tjänster vid t ex skogsbränder etc. Fast att leta efter folk med skjutvapen skiljer sig förstås lite mot att inventera en skogsbrand.

  SvaraRadera
 19. Man får förutsätta att planen var utrustade med en recon-pod (spaningskapesel) om de skulle ligga och övervaka den ryska övningen. Då har de mycket goda möjligheter att följa helikoptern. Även om så inte vore fallet så är JAS-planen sedan 92 utrustade med ett system som kallas IR-OTIS som är just designat för detta ändamål.

  SvaraRadera
 20. Fredrik: Det är de inte alls. Det ströks av budgetskäl för långt över tio år sedan.

  SvaraRadera
 21. Har ens försvaret räddningshelikoptrar att fiska upp JAS-piloter som landar i Östersjön med?

  Och om vi i en teoretisk framtid skulle hamna i krig, har vi då räddningshelikoptrar nog att plocka upp dussintals eller tjogvis med piloter ur vattnet? Man får hoppas att de blir nedskjutna över land antar jag?

  SvaraRadera
 22. Nej, flygräddningen, tillika sjöräddningen är numera utlagd på Norrlandsflyg förutom i Luleå (paradox?). Visst kan militära helikoptrar fortfarande lösa uppgiften, materielen finns fortfarande, men övningsmässigt koncentrerar man sig främst på trupptransport, casevac och liknande till stöd för internationella insatser.

  Jag har tidigare skrivit om vad detta skulle innebära vid ett nytt Estonia.

  SvaraRadera
 23. Cornu: Jag är helt med dig där, är man byråkratiskt lagt så är man låst till sina egna helikoptrar. Med värmekamera & goggles och civil helikopter hade de kunnat följa rånarna i luften, samma om de hade ett civilt cesna, alt. ha distansspaning med JAS. (Den värmekamera som armén har väger ca 4 kilo och duger gott för uppgiften.)

  Civila plan och helikoptrar som följer efter på 4-600 meters håll är mycket svårträffade (i princip lika ofarligt som en vanlig flight) iom att rånarna som eventuellt skulle skjutit på dem också rörde sig i ca 150-200km/h på okänd distans.

  Hur som haver så kan man väl konkludera att denna händelse dels stämmer in väl i inlägget 'Medan vi faller' och dels är jäkligt snygg genomfört. Nu kanske vi äntligen får en svensk Oceans-rulle som är bra och den kommer antagligen generera mer än 50milj. i virre.

  SvaraRadera
 24. Det fanns absolut ingen anledning att skjuta på dem i luften eftersom de varken hotade myndighet eller tredje man. Ska man nödvändigt vis skjuta mot dem är på alla sätt bättre att avvakta tills de förr eller senare måste landa och inte ens då finns det någon som helst anledning att skjuta annat än i självförsvar.

  SvaraRadera
 25. Ha. Visst, svensk oceansrulle. Mikael Bergkvist eller vad han nu heter, och den där andra skådisen som inte heller kan spela någon annan än sig själv, han den där arga polisen från Beckfilmerna ni vet och som alla tycker är så bra. Hela svenska skådespelareliten, och så lägger man upp filmen om rånet som att det är smarta men snälla småskurkar som gör världens stöt för att rädda en kompis som är i nöd pga spelskulder. Någon känd kvinnlig skådis också, vad heter svenska sådana?

  Wiseman, jag vet att du skrivit om detta, och att vi förlitar oss på att andra länder skall hjälpa till även vid en Estonialiknande katastrof. Lite som vid krig alltså. Men det är ju väldigt intressant att vi har ett flygvapen om (100+?) JAS, men inte har dimensionerat försvaret för att kunna plocka upp nedskjutna piloter om vi faktiskt skulle ha behov av dessa 100+ JAS. Ett stort antal borde landa i Östersjön vid skarpt läge.

  Skall fi göra det åt oss kanske?

  SvaraRadera
 26. Cornu, det är svenska försvarets hemliga vapen. Fienden kommer bli helt uppbunden av att fiska upp nedskjutna svenska piloter och kommer alltså aldrig kunna landstiga i Sverige. Det är därför vi har över 100 JAS-plan, men inte en enda helikopter att plocka upp störtade piloter med.

  SvaraRadera
 27. Det är väl känt sedan tidigare att Försvarsmakten sedan början av 2000-talet dimensionerats för att kriga i andra världsdelar och inte för att försvara Sverige?

  SvaraRadera
 28. Wiseman, naturligtvis, men varför envisas vi med att ha kvar 100+ JAS och en massa kustkorvetter (även de nya Visby-klassens) med begränsad räckvidd om vi ändå bara skall kriga på andra sidan jordklotet?

  Känns lite som att man inte kan bestämma sig.

  2 JAS för incidentberedskap. Ytterligare 2 vid förhöjd beredskap som utländska övningar. Trippla det så man kan ägna sig åt underhåll etc. Då är vi uppe i 12 st JAS. Sedan kan vi väl ha några skolflygplan också...

  Känns lite som slöseri att ha 100+ JAS om vi ändå inte tänkt försvara oss.

  Det verkar finnas enorma obalanser i det svenska försvaret numer, materialsporten är total inom vissa områden, men stödsystem saknas och en pansarstridsgrupp skall ha 80mm granatkastare som understöd... Man kan ju tycka att man åtminstone borde matcha stridsvagnarnas kaliber på understödet. Gamla Pb90 hade 105mm haubitsar på bataljon, 105mm på Striv103/4. Strv122-bataljonerna hade väl 120mm granatkastare.

  Fast nu skall det vara 80mm.

  En trivial obalans kanske, men det är väl bara ett exempel i mängden. Skall man ha ett försvar måste komponenterna matcha varandra.

  SvaraRadera
 29. Har du haft en ytterst dålig dag Cornucopia?

  1) Planet heter Gripen inte JAS. Du säger ju inte AJ eller JA till Viggen eller hur?

  2) Varför skulle Gripen-planet öppna verkanseld mot helikoptern? Polisen öppnar ju inte ens eld själva vid tex. biljakter. Det skulle vara mord och inget annat.

  3) Gripen-planet skulle mycket väl kunna användas för att rekognisera helikoptern. Dock så skulle en annan helikopter antagligen vara bättre. Så frågan är varför inte snuten helt enkelt stack till närmaste helikopterfirma och lånade en...

  Sverige i ett nötskal, vi är otroligt blåögda och ingen vågar ta på sig ansvaret.

  SvaraRadera
 30. Jo, jag skrev faktist AJ37 och AJS37 i en kommentar ovan, så jo... Skrev även Strv122 istället för "svenskmodifierad Leopard-2" ovan.

  Jag har inga som helst illusioner om att Gripenplan skulle öppna eld, men det finns kommentarer på massa andra håll om att både jaktplan respektive polis borde skjutit ner helikoptern, vilket förstås är fullständigt vansinne och Hollwoodifiering.

  SvaraRadera
 31. Om nu piloterna refererar till flygplanet som JAS, precis som man talade om JA eller AJ om 37-systemet, så varför ska inte andra få göra det?

  Cornu: Det går åt långt fler än så om man som nu dessutom ska hålla insatsförband klara för internationella insatser, hålla de egna piloterna i trim, utbilda egna nya piloter och dessutom utbilda andra länders gripenpiloter. Lägg därtill de flygplan som används av flygvapnet för utprovning av ny materiel, taktikutveckling och utbildning av tekniker. Tillsyner och service har du redan nämnt. 100 är en rätt realistisk siffra.

  Situationen för Armén tycker jag som gammal armékille är en skandal. Det är verkligen ett kaos. Men om vi nu bara ska satsa på internationella insatser (vilket jag är helt emot) kan man ju fråga sig varför det finns kvar luftvärn, stridsvagnar och artilleri? Inget av de truppslagen kommer vara aktuellt för insatser utomlands för landet mellanmjölk. Det är en observation och inte en åsikt jag står för.

  SvaraRadera
 32. Wiseman, å andra sidan har vi väl bara sex divisoner JAS? Två i Luleå (16 plan?), två i Ronneby (20 plan?) och två på Såtenäs (16 plan?). Det blir 52 plan.

  Resterande dryga 50 är väl därmed som du påtalar till för andra syften, fast de kanske är "krigsplacerade". Men med tanke på antalet basbataljoner så är väl även det tveksamt kan tyckas. Fast det är klart, med 12-24 månaders insatstid för det riktiga försvaret så innebär det väl att man helt enkelt skall utbilda basbataljoner...

  Behövs ju folk på marken även om man kan klarera en JAS på tio minuter. Eller ngt sådant.

  Men hur allvarligt tror man att flygvapnet skall skicka JAS på internationella insatser? Nog för att planet lämpar sig utmärkt för att vara i fält, bokstavligen talat, till skillnad från underhållsmonster från USA som kräver sina horder med specialistpersonal, men det är väl rimligt att någon makt med förmåga att projicera utrikespolitik (dvs hangarfartyg) står för lokalt luftunderstöd vid internationella insatser.

  SvaraRadera
 33. En division är 16-20 flygplan. De 100 det talas om är för de fyra taktiska divisionerna, en liten klick på Såtenäs och en ännu mindre i Linköping = 100. Och de 100 är idag 99 eller 98 beroende på om man avskriver buklandningen i Ronneby.

  Idag är siffran betydligt över 100.

  Basbataljonerna idag är ett skämt.

  Sverige har faktiskt ett flertal gånger kontaktats av olika organisationer och länder ang möjligheten att bidra med stridsflyg i olika insatsområden. Bara för att det inte hamnar i media existerar det inte.

  SvaraRadera
 34. Trodde i min enfald att man flyttat taktiska divisoner till Såtenäs när man lade ner berghangarerna i Uppsala, men jag sitter väl fast i gamla hangarfartyget Västergötland. Är det bara Ronneby och Luleå som har taktiska divisoner? Verkar ju balanserat. Slå ut en bas i syd vid anfall mot syd, eller en i norr vi anfall mot norr. Kryssningsmissiler. Några minuters förvarning, så var det med det flygvapnet.

  Tolkat fel, ex "Vi har två divisoner JAS om 16 plan" eller något sådant som står för Luleå. Avser alltså 2x16, inte 2x8.

  SvaraRadera
 35. Det sköts alltså ingen verkningseld mot helikoptern för att riskerna var för stora.

  Men de högst konkreta riskerna med ännu mera övervakning och ett avskaffande av kontanter negligeras. Förmodligen för att de drabbar mest oskyldiga.

  Nej ingriper polisen mot förbrytarna behövs inte all denna övervakning av Svensson.

  SvaraRadera
 36. Det är lätt att hamna på en "slippery slope" när man börjar blanda militär i polisiära uppgifter. Lite spaningsflyg till att börja med, sen kan man ju använda något av de pansrade fordon som ändå bara står där. Och varför inte lite tyngre beväpning? den är ju kron-märkt den också. Sen kanske vi står där med en militariserad polis, eller en militär som utför polisära uppgifter. Detta är något man skall hålla i strama tyglar och inte låta dem hitta på saker själva utan insyn.

  SvaraRadera
 37. Låt polisen få bonus på allt rånarbyte och stöldgods de lyckas röva tillbaka. Säg 10% så skulle det nog bli andra tag mot bankrånare och tjyvar.

  HaHa

  SvaraRadera
 38. Lite OT, men ganska roligt (tycker jag själv) apropå en svensk film med detta tema och den där arge skådespelaren:
  Att bo i Tjockhult kan bjuda på en del lustigheter då och då. Exempelvis var jag på den ganska tråkiga krogen Spy Bar år 2001 tillsammans med två tjejer. Den ena av dem gick till baren för att köpa något att dricka. När hon kom tillbaka var hon väldigt upprörd och sade "Jag hatar (den där skådespelaren)!".
  Hon berättade att han kommit fram till henne, stoppat in handen under hennes kjol och sagt "Jag vill bara säga att du är en mycket attraktiv kvinna.".
  Jag frågade var han befann sig, gick dit, knackade honom på axeln, lade till en extrem juggebrytning (som jag hade kvar under hela konversationen) och sade "Ursäkta, jag vill bara säga att du är en mycket attraktiv man.".

  Skådespelaren: "Eh... Tack..."
  Jag sträcker fram handen, hälsar och presenterar mig med påhittat och uppenbart taget namn. Han hälsar tillbaka och presenterar sig med namn och efternamn.
  Jag: "Hörru (skådespelarens namn i förkortad version), vad ska du göra när stället stänger?"
  Skådespelaren: "Eh... Jag vet inte..."
  Jag: "Vad sägs om att följa med hem till mig?"
  Skådespelaren: "Eh, vad då, är det efterfest?"
  Jag (skrattar lurigt): "Vi kan kalla det för efterfest."
  Skådespelare: "Jag är inte bög!"
  Jag (skrattar fortfarande lurigt): "Inte jag heller!"

  Samtidigt börjar en kvinna som står bredvid i baren att försöka påkalla hans uppmärksamhet genom att säga hans namn (den förkortade versionen) upprepade gånger.

  Jag tar tag i hans namn och drar honom mot mig: "Du (hans namn, i förkortad version), kom hit så ska jag säga en sak."
  Han tar ett steg åt mitt håll.
  Jag: "Du vet att du kan knulla henne om du vill."
  Skådespelaren (självsäkert): "Jag kan knulla väldigt många om jag vill, ska du se!"
  Jag: "Bra, bra! Jag gillar din stil!"
  Skådespelaren: "Men jag skulle ALDRIG vara otogen min hustru (och säger hennes namn och efternamn, även hon skådespelerska)."
  Jag: "Det är bra det, det är bra."
  Skådespelaren (bestämt): "Om ingen av er säger något intressant inom 30 sekunder så går jag!"
  Jag: "Men jag har inget att säga dig."
  Här inträffar det något i skådeslpelarens hjärna som jag inte riktigt förstår men plötsligt börjar han prata om att han är född i arbetarklassen med stolt stämma.
  Jag: "Men jag är också född inom arbetarklassen."
  Skådsepelaren (trotsigt): Jaså?! På vilket sätt då?!"
  Jag: "Båda mina föräldrar flyttade till Sverige och arbetade som metallarbetare på Atlas Copco."
  Skådespelarens ögon lyste upp och han sträckte fram sin hand för att skaka hand med en äkta arbetarklassgosse. Vi skakade hand som två riktigta karlakarlar medan jag skrattade högt inombords. Vi bondade (som det numera heter) tydligen.
  Just då - till min stora glädje - kom en annan man fram som uppenbarligen var skådespelarens vän och drog iväg skådespelaren på nya äventyr. Han vände sig mot mig som om att han ville fortsätta prata men jag lyfte upp handen till en hälsning och sade "Ha det bra (skådespelarens namn i förkortad version).
  Jag gick tillbaka till mitt sällskap och vi skrattade gott åt det hela.

  Sedan känner jag till flera historier om samme man men detta är självupplevt så jag håller mig till det.

  Och jag håller med, han är en riktigt dålig skådespelare.

  SvaraRadera
 39. "Om nu piloterna refererar till flygplanet som JAS, precis som man talade om JA eller AJ om 37-systemet, så varför ska inte andra få göra det?"

  JA och AJ användes när man behövde särskilja vilken version av fpl 37 Viggen det handlade om. Gripen är ett enhetsflygplan så det ovannämnda är inte längre aktuellt. Flygplanet heter Gripen. JAS är bara en förkortning och betyder Jakt, Attack, Spaning.

  SvaraRadera
 40. 01.55: Ja, då är det ju bara att konstatera att du rättshavererat när du påstår att samtliga piloter i Flygvapnet har fel när det benämner flygplanet som JAS.

  SvaraRadera
 41. Det finns inte lagstöd för att skjuta ner ett civilt flygplan eller en helikopter under några som helst omständigheter.

  Exempelvis kan ett kapat civilt flygplan som hotar att flyga in i Globen inte skjutas ner. Inte ens regeringen kan fatta ett sådant beslut (om nu en regering skulle hinna med att fatta beslut i en sådan situation).

  Ett militärt flygplan från främmande makt kan dock skjutas ner om det uppträder aggressivt och inte låter sig avvisas.

  Vilka regler son gäller framgår av den s.k. IKFN-förordningen som kan sökas på nätet.

  SvaraRadera
 42. Fattar inte ett smack av all denna hysteri med kanoner och krigshets mot några rånare och ett antal väskor med tryckta papperslappar.

  Cornucopia, -du som kan det här med ekonomi, vilken betydelse har det när en miljard försvinner ut ur det förväntade omloppet? Vad händer?
  Rimligtvis kommer pengarna tillbaka så småningom och borde väl då höja efterfrågan och produktion med tillhörande skatter o.s.v.

  Det har talats om brist på kontanter i uttagsautomaterna några dagar men att det kompenseras med befintliga kontanter från annat håll men någonstans går väl gränsen där nya sedlar måste tryckas och någon slags inflation skulle uppstå?

  Kan de här pengarna verkligen ha så stor betydelse om de ersätts av nytryckta sedlar?
  Någon har sagt att det var tur att G4S var försäkrade i England men går det överhuvud taget att försäkra pengar och vem var ägare till pengarna? Knappast G4S väl?

  Ursäkta för dumma frågor men jag försöker förstå varför just den här miljarden skulle varit mer värd än någon annan...

  /Z

  SvaraRadera
 43. Nej, jag ser inga som helst samhällsfarliga aspekter på att det försvunnit lite sedlar från G4S värdedepå.

  SvaraRadera
 44. För övrigt, det var en aning löjeväckande att se bilderna på polisens specialstyrka när de säkrade fastigheten efter kuppen. Där smög de fram med sin SIG-Sauer pistoler, visserligen försedda med lasersikten på basis utav bilderna, men skulle de konfronterats utav eventuellt buse, så skulle poliserna stått sig rätt så slätt beträffande eldkraft eftersom buset var utrustat med stormgevär. Ett stg har avsevärt större eldkraft samt penetrationsförmåga än en 9mm pistol ....Så lång tid som polisen hade på sig så skulle man åtminstone kunnat få på plats personal med kraftigare beväpning .... eller var det så att det inte finns sådan personal ?

  SvaraRadera
 45. Som min kompanichef uttryckte det en gång. En Spetsnaz-soldat tål en 7.62 lika bra som en svensk malaj.

  En 9mm Sig Sauer duger gott på nära håll, även om motståndaren har en automatkarbin.

  SvaraRadera
 46. Att från en Grip följa en helikopter på radar är inga som helst problem. Så observera kan man definitivt.

  Beslutar man sedan om verkanseld så kan Gripen lätt komma ikapp och sedan skjuta akan-eld mot helikoptern. Lägger man sig i läge bakom helikoptern så märker de inget av att Gripen lägger sig i läge förrän granaterna briserar. Eld kan öppnas redan från ca. 1km avstånd och varje granat lär träffa på ett sådant långsamt mål. Plats för anfall kan väljas så att inga civila mål finns på marken i skjutriktning och krasch-plats.

  SvaraRadera
 47. Det var det dummaste jag hört. Har du någonsin skjutit med ett vapen, än mindre automateld? Eller ens akan? Inte en chans att mer än högst vart tionde eller vart tjugonde skott träffar.

  SvaraRadera
 48. I motsats till en del andra så ska jag försöka att tänka lite logiskt:
  1/ Inse det orimliga i att polisen skulle kontakta FM för att begära hjälp vid ett vanligt rån, det är ju ingen principiell skillnad bara för att rånarna färdas i en hkp.
  Dessutom, i dagens patetiska försvar, så finns det normalt bara incidentrote i beredskap på dagtid och på natten så finns, mig veterligen, normalt inte ett enda militärt flygplan/hkp i beredskap och inte heller några fartyg.
  Hur skulle någon polis då ens kunna komma på tanken att ringa FM kl 0521 för att fråga efter JAS?
  Att det sedan råkade finnas två JAS i luften på morgonen kunde ju gärna inte polisen veta. Dessutom har jag inte hört vid vilken tidpunkt dessa JAS var i luften. Händelsen kom, vad jag förstått, till FM:s kännedom genom media så får jag gissa så var klockan minst 07 när planen teoretiskt skulle kunnat sättas in, kanske ännu senare på morgonen.
  2/ Inte ens på LKC i Stockholm så lär det arbeta särskilt många vid denna tiden på dygnet, så operatörerna hade nog fullt upp med sitt jobb utan att fantisera om en militär insats!
  3/ Om nu någon på LKC skulle råkat sitta sysslolös, tror någon på fullt allvar att polisen har telefonnummer till StriC/motsv?
  Knappast, i bästa fall till Hkv där man kanske efter viss möda lyckats väcka VB på FTS/motsv. och då hade nog första frågan varit om det fanns lagstöd för militär insats och fråga två hur det skulle faktureras...
  4/ Hur skulle sekundoperativ samverkan ske mellan ett JAS och polisbilar på marken?
  5/ Vad skulle en obeväpnad och obepansrad polishelikopter kunnat göra mot beväpnade rånare?
  F.ö. så finns det bara en enda polishkp med beredskap på natten i hela sverige och den står obevakad på ett gammalt skjutfält. Detta pga. extrem byråkrati och politiker/tjänstemän som inte vill ha polishelikoptrar i sin kommun eftersom att de bullrar...
  6/ I stället för pajkastning på polisen så hoppas jag att fokus läggs på den usla beredskapen i landet. Denna gången var det "bara" rånare men vad skulle sverige ha kunnat sätta in om det var terrorister som stulit en hkp för ett angrepp i någon storstad?
  Svaret är förmodligen ingenting, i alla fall om angreppet sker på icke kontorstid...

  SvaraRadera
 49. I Sydamerika byggs och används militära propellerplan just för att användas mot civila luftfartyg som används för knarksmuggning, samt mot lågtekniska väpnade grupper, typ gerilla utan robotar. Ett JAS är ganska oanvändbart i de sammanhangen. SK60 och Storken var väldigt bra på det de byggdes för.

  SvaraRadera