Cornucopia?

2009-09-13 07:47

Guldpriset i SEK per gram vecka 37, aug-sep 2009 - Pekka ute och cyklar

Guldpriset passerade i veckan som gick återigen 1000 USD, vilket får diverse sifferfetischister att vifta med armarna så de lättar från marken. Andra, som Pekka Kentää hos sponsorsjournalistiktidningen Veckans Affärer, ropar förstås bubbla, bubbla! Det är ju som bekant så att när råvarupriser stiger så är dessa alltid bubblor, men om aktier eller bostäder stiger så kallas det bull market och är förstås aldrig en bubbla utan alltid fundamentalt motiverat.

Som Pekka korrekt påtalar så stiger guldet pga försvagning av USD. Och som svensk är ju guldpriset i USD totalt ointressant. Nej, jag vill nog sortera in Pekka i kategorin sifferfetischister, eftersom han enbart skriker bubbla för att guldet passerat just 1000 USD. 1000 USD är dessutom en nivå som uppnåtts två gånger förut, vilket inte riktigt är hur bubblor uppför sig. Återkom när priset ligger på 1500, 2000 eller 5000 USD, Pekka. Vi har inte nått den maniska bubbelfasen i guldpriset än, fasen då alla privatpersoner börjar köa efter att köpa guld över disk på ICA. Lätt överdrivet kanske, men någon guldrusch föreligger inte. Än.

Så här ser bubblan ut i svenska kronor.

Ledsen Pekka, men om guldet är i en bubbla så är det ju underligt att den inte är på ATH i SEK, vilket vi hade i vintras. Guldet har snarare konsoliderat lite och brutit en fallande trend. Att för det ropa bubbla tycker jag är lite tidigt.

Detaljpriser i SEK per gram för senaste månaden följer nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

2 kommentarer:

  1. Håller helt med, svenskarna är överviktade i aktier och underviktade i råvaror. I mina ögon är råvaror säkrare, ett fat olja, en bushel vete eller ett kilo koppar kommer aldrig bli värdelöst.

    Om Pekka K vore en stor journalist/analytiker borde han kunna förklara varför både börserna och guldet stiger samtidigt istället för att yra om bubbla. Är sanningen för obehaglig för att sättas på pränt?

    SvaraRadera
  2. Lyssnar på radio New Zealand där det talas om "the Beijing put" vilket innebär att Kineserna köper allt guld under 950 Dollar/oz.
    Stämmer detta så är det nu bara att gå all in i guld. Sägs även att Ryssland nu producerar mer olja än Saudiarabien.

    SvaraRadera