Cornucopia?

2009-09-07 14:43

Gröna skott! Gröna skott!

Ojdå, det var värst vad vi ser gröna skott. Konkurserna fortsätter att öka, men inte lika mycket som förut. Tänk vad bra!

Glöm inte att när alla skuldsatta företag gått i konkurs så kommer inte konkurserna öka längre. Men seriöst, det är faktiskt bra med ökande antal konkurser. Vi måste nämligen sanera belåningen i ekonomin, och det görs via sparande, amorteringar och konkurser. Så jag ser alltjämt konkurser som något positivt. Det är synd att inte privatpersoner i Sverige ges samma möjlighet att få vända och börja från tabula rasa igen, utan till skillnad från företag måste genomlida skuldsaneringshelvetet. Privatpersoner borde också få gå i riktig konkurs. Släppa alla sina tillgångar ner till underbyxorna, men i gengäld blir skuldfria. Det skulle också skärpa upp bankernas och kreditinstitutens utlåning lite.

Vad som inte är positivt är att bopriserna ser ut att öka eller förväntas att öka. Återigen, det finns inget positivt med stigande priser på bostäder. Lite exempel har jag också. Men visst, nyspråk är alltid kul. Krig är fred. Slaveri är frihet. Dyrare bostäder är bra. Folket är så genomlurade att de tycker det är postivt att boendet blir dyrare, trots att en bostad är något som slits och liksom en bil borde minska i pris över tiden. Nu tror även experterna på det negativa utfallet, dvs stigande priser.

Att de exklusivaste bostäderna klarar krisen är väntat. De objekten är en egen marknad, fyllda av folk med fuck you-money, som inte bryr sig vad något kostar. Senast hostade Skype-miljardären Zennström upp runt 80 miljoner för en egen ö, och har rent av satt upp olagliga allemansrättsbrytande skyltar och grindar om privat egendom. Här är en liten ledtråd: Allemansrätten gäller även privat egendom, stränder skall alltid vara allmänt tillgängliga, och skyltar om annat "Privat" kräver kommunalt tillstånd för att sätta upp. Man får ange "Privat väg", om en väg är helt privat, vilket innebär att inga motorfordon får köras där utan tillstånd, men väl cykel, häst och fotgängare får nyttja vägen. Fast man får misstänka att allemansrätten bara gäller fastighetsägare utan fuck you-money och en armada av advokater. Eller så räcker det att betala en "administrativ avgift" till Haninge kommun för att köpa sig fri från allemansrätten. Något att gräva i kanske?

Citerar Naturvårdsverket om allemansrätten:
Inga privata skyltar för att stänga ute allmänheten
En del markägare försöker stänga ute allmänheten från sina marker med skyltar av typen "Privat mark", "Ej obehöriga" och liknande. Sådana skyltar som avvisar allmänheten från viktiga friluftsområden får inte finnas uppsatta utan tillstånd från kommunen.
Samma sak gäller skyltar som "förbjuder" gångtrafik, cykling och ridning på enskilda vägar.


För att fortsätta lura i folk att allt är bra i ekonomin, så kallas en börsuppgång på 1.2% för rivstart. Och arbetslösheten i USA är den högsta sedan 1983, men eftersom det bara blev drygt 200 000 nyanmälda arbetslösa i USA så var det positivt. Värt att notera är att man tillämpar den sk "birth-death model", om skapande av nya företag med nya arbetsplatser som inte rapporteras i statistiken. Enligt den har det via nystartade företag skapats ca 100 000 - 500 000 nya jobb i månaden i USA i år. Branscherna skall bl a vara hotell, finans och byggbranschen. Fan trot, och modellerna baserar sig som sagt inte på läget under den värsta ekonomiska krisen i mannaminne, utan business as usual. Så verklig arbetslöshetsökning kan varit betydligt högre i USA än rapporterat.

Nej, man skall inte blanda ihop gröna skott med vattenskott.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

8 kommentarer:

 1. Räknar man in de arbetslösa i USA som inte sökt något jobb på fyra veckor samt de som tagit deltidsjobb med minimlön, så landar man på en arbetslöshetssiffra på 16,8%. Den officiella siffran som redovisades förra veckan är 9,7%. En sanning med modifikation, minst sagt.

  /Zeb

  SvaraRadera
 2. Antalet bankkonkurser i USA ökade med 5 st enbart i fredags och är nu uppe i 89 st i år.

  Varav 24 st i juli och 15 st i augusti , dvs närmare 1/2 av konkurserna har skett de senaste 2 månaderna.

  SvaraRadera
 3. På jobbet har nån kopierat upp en debattartikel ur DN om att krisen är slut och satt upp. Det är många som vill sprida propagandan att det "går bra". Det vore ju bra om de har rätt, men jag skulle inte satsa pengar på det.

  SvaraRadera
 4. Alltid skönt att hälsa på någon annan som nyttjar hjärnkapaciteten. Snaska lugnt.

  SvaraRadera
 5. Bostadsmarknaden är sannolikt centralpunkten kring vilket det mesta snurrar. Rasar den så rasar ekonomi ner i ännu ett hål. Den konstgjorda lågräntepolitiken kanske är en nödvändighet för att hålla den välbeställda medelklassen på gott humör i storstäderna. Faktum är ju att en välavlönad vitkrage i Stockholm har mer pengar att röra sig med idag, mitt under "krisen".
  Men om det skulle visa sig att ekonomin är på väg att resa sig ur askan och att vi sedan kan se fram emot många år av tillväxt, så måste både Cornucopia, Flute, Schiff mfl inse att ni hade fel. Jag har köpt era argument med hull och hår. I så fall är den kreditbaserade, sedelpressande lågränte ekonomin bara att gratulera. Vi hade grundligt fel!
  Vilka lagar som dagens ekonomi lyder under står skrivet i stjärnorna.

  SvaraRadera
 6. Bosse, man måste se bortom eventuell manipulerad statistik. Det går alltid att trixa till statistiken så den säger tillväxt, tillväxt, tillväxt! Även om den blir jobless.

  SvaraRadera
 7. USA:s räddningspaket i höstas var en superextrem panikåtgärd för att förhindra att det finansiella systemet skulle totalkrascha - detta var en oundviklig (psykologisk) åtgärd.

  En sådan massiv likviditetsinjektion ger så klart kortvariga ruseffekter.

  Men dominobrickorna måste falla.

  USA:s banksystem är insolvent.

  SvaraRadera
 8. Insolvent men likvida med fiatpengar.
  Kunderna däremot mindre likvida och inte heller solventa.
  Luftslott kallas det.
  Kraschen kommer. Troligen ingen megastor direkt utan flera stora sättningar likt den i höstas med motsvarande desperata åtgärder som följd.

  SvaraRadera