Cornucopia?

2009-09-22 06:05

DNO och faran med oljetillgångar i osäkra länder

DNO International (OSE:DNO), är ett av mina större innehav och har suttit på en fantastisk fyndighet i Tawke i Kurdistan i Irak. Men igår blev man utkastade, till en början under en period av högst sex veckor.

Anledningen till detta är att Oslobörsen, OSE, har släppt konfidentiell information tvärt emot reglerna om försäljningar av aktier i DNO som den regionala regeringen i Kurdistan (KRG) gjort för att hjälpa DNO med finansiering. Informationen som släppts har vinklats av OSE och norska media för att peka ut KRG och oljeministern som korrupta och att de ägnat sig åt insideraffärer, vilket KRG bemöter här. Problemet är att OSE släppte konfidentiella mötesanteckningar som även innehöll felaktiga anklagelser mot KRG, som sedermera har bemötts och avfärdats av DNO. Dessa felaktiga anklagelser har förstås norska media fört fram som sanningar, men skadan är redan skedd.

Nu är det en väldigt dålig idé att göra KRG förbannade för att ha blivit utpekade i dålig dager, så KRG har helt enkelt tillfälligt kastat ut DNO från Irak, samt stoppar all export av olja från Tawke, allt enligt norska DN och ett brev från KRG, som för övrigt finns länkat från DNO:s webplats.

KRG förklarar att genom de felaktiga utpekandena och smutskastandet av KRG och oljeministern så riskerar Irak att lida skada genom att oljebolag slutar investera i landet, och detta kan man inte tolerera. DNO får därför sex veckor på sig att få OSE att sitta fint och antagligen utfärda en ursäkt till KRG och oljeminister, annars åker man ut permanent.

Naturligtvis kommer DNO antagligen inte klara av att göra det, sex veckor är för kort tid, och därmed förlorar DNO en av de antagligen största oljefyndigheterna som ett privat oberoende oljebolag gjort i modern tid, som istället faller tillbaka i irakisk ägo.

Spelet bakom det hela har varit mycket fult, och det verkar som främst norsk media har varit ute efter DNO:s huvud på ett fat. Man får väl gissa att KRG är genuint förbannade, men också att de antagligen är rätt nöjda med att ha fått ett legitimt sätt att nationalisera DNO:s andel i Tawke-fältet. DNO har ju gjort arbetet och satsat pengarna i att få igång oljeproduktionen och behövs inte längre. Det går dock att diskutera om "vi har blivit förolämpade av tredje part" är en legitim anledning till att beslagta ett bolags tillgångar, men det är ju den som håller i vapnen som bestämmer. Låt oss ta ett fiktivt svenskt exempel: "Stockholmsbörsen släpper information om att svenska staten sålt aktier i TeliaSonera, där näringsdepartementet felaktigt anklagas för insiderhandel och korruption. Svenska staten beslagtar därför Telias telenät, till en början i sex veckor och om inte Stockholmsbörsen ber om ursäkt så tar staten över telenätet och driver det vidare i egen regi, eller ger bort det till Tele-2, i vilket staten köpt aktier".

Det är förstås lite synd att jag inte hållit mig till min filosofi att uteslutande investera i oljetillgångar i västerländska demokratier, främst i själva Norge eller i Kanada. Det här visar på risken med investeringar i andra länder, där oljetillgångarna aldrig är mer än ett brev från att beslagtas. Nu är det ca 10% av portföljen som drabbas via innehavet i DNO, då jag ökat rätt kraftigt där i väntan på det positiva beskedet om att DNO skulle börja få ersättning för såld olja i Irak. Nu har vi kanske fått förklaringen till varför DNO inte börjat få betalt, KRG har bara väntat på en möjlig anledning till att kasta ut DNO. Alternativt så har KRG varit ärliga i uttalanden som

"6. In conclusion, the KRG has always been and shall continue to be supportive of the companies working in the Kurdistan Region. We are very appreciative in particular of the dedication of DNO and Genel Enerji, which have both invested significantly in the Region. The KRG last week agreed to increase the share of Genel Enerji payments with respect to any local oil sales, and will do the same for DNO in due course."

Men frågan är om det blir en så allvarlig ekonomisk smäll över tiden. DNO har nämligen värderats som att Tawke inte existerade, marknaden har redan förutsatt att fältet skall beslagtas. Istället kan tidigare kurs motiveras av övriga tillgångar hos bolaget, om man nu inte åker ut ifrån hela Mellanöstern pga OSE:s agerande.

Naturligtvis kommer kursen i DNO att totalkrascha idag och det finns nog ingen chans att komma ur aktien till bra kurs. Att aktien utsatts för hård kurspress de senaste veckorna, trots en positiv börs, kan nog förklaras med aggressiva traders som blankat aktien baserat på kännedom om att OSE bland annat skulle släppa konfindentiell information, samt tillsammans med media vinkla detta på ett för KRG ofördelaktigt sätt.

De närmsta dagarna kommer jag förlora pengar i DNO. Jag har här strukit ett stycke om att DNO kan försvara sin aktiekurs på övriga tillgångar. Det är fel. Aktien kan rasa upp till 90% utan Kurdistan, se senare inlägg.

Om man vill förtränga lite så återstår att se om KRG bara snackar. Det finns en tendens i den delen av världen att snacka stort, men när det kommer till handling blir det inte alltid så dramatiskt. Att KRG skulle återupprätta sitt förolämpade anseende som en seriös spelare att investera hos genom att kasta ut ett av de bolag som investerat mest i regionen låter lite konstigt.

OSE visar med all tydlighet med sitt agerande att Norge är och förblir den sista sovjetstaten. Tack för kaffet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. Tråkig historia.
  Vad har du för syn på Ryssland, är det lika osäkert där med olje-,gruvinvesteringar?

  SvaraRadera
 2. Ryssland är bevisligen värre. Storbolag som BP och Shell kastades ut från Sakhalin Island, med miljö som ursäkt från ryskt håll, varefter tillgångarna togs över av ryska bolag (Gazprom?) och helt plötsligt var miljöfrågorna inget problem. ENI höll på att åka ut från Kashgan i Kazakstan osv.

  För att inte tala om småbolag.

  SvaraRadera
 3. Sitter också med ca 10% av min aktieportfölj i DNO.

  Är optimistisk och tror att det med skaplig sannolikhet ordnar upp sig. Att slänga ut DNO ur Irak p.g.a. 3:e parts agerande är lite väl magstarkt. Hur skall då andra oljebolag våga investera i Irak...

  /Utblick

  SvaraRadera
 4. Jag misstänker att det höga tonläget kommer att lugna ned sig efterhand. Om KRG slänger ut DNO pga de följt reglerna för den börs de är noterade på tror jag att KRG skjuter sig själva i foten. En Lösning kan vara att DNO lämnar OSE och går till en annan handelsplats. Det räcker förmodligen för att göra KRG nöjda, KRG vill troligen själva ha en lösning på detta.

  Det är svårt att förstå att OSE vågade ta upp handeln med DNO, nu följer antagligen en tsunami av "Class Actions" från USA.

  //Reagan

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg.

  Av att döma kring hela situationen i Kurdistan och KRG är sannolikheten inte stor att KRG kastar ut DNO helt. Givetvis kommer det kosta DNO en slant att ”reparera” skadorna KRG lidit.

  Att kasta ut DNO för en sådan här händelse skulle skrämma befintliga och kommande investerare i regionen. Bolag som Heritage, Sterling Energy, KNOC, WesternZagros etc. skulle med all sannolikhet dra sig för att investera i den hastighet de gjort tidigare om KRG intar den ställningen och kastar ut investerare pga tredjeparts agerande.

  Vi får inte heller glömma att både DNO och Genel Enerji er höll exporträttigheter den 1a Juli, trotts att oljeministeriet i Baghdad stod emot det beslutet. Detta var ett otroligt stort steg för KRG, samt stärkte KRGs motivering för att alla signerade PSCs samt exporträttigheter är legitima, viket Baghdad även idag bestrider. Allt detta har skapat otroligt stora spänningar mellan Baghdad och KRG, och skulle KRG kasta ut DNO helt tror jag Baghdad skulle pusha mer för att KRGs PSC och exporträttigheter vare sig värda något eller legitima.

  Själ har jag investerat i många bolag som opererar i Kurdistan. Gick även in med mer i DNO när de dök i veckan i förhoppning om att de stiger (viket de redan gjort).

  På plats i Kurdistan!

  R

  SvaraRadera
 6. Då var DNO tillbaka på spelplan!

  På plats i Kurdistan.

  R

  SvaraRadera
 7. Har själv 100% i DNO (Allt eller inget) som jag köpte för 8.20 Jag har inga planer på att sälja och om några år kommer jag plocka ut rubbet och med det gjort en rejäl hacka. Förväntar mig en kurs på 30p-40p om ca 2-3 år.

  SvaraRadera