Cornucopia?

2009-09-24 06:55

DNO - long squeeze

Som jag skrivit om härom dagen så kommer DNO International (OSE:DNO) att tokrasa när handeln öppnar idag. Jag nämnde i tisdags ett möjligt bottenvärde på 0:60 NOK, mot den olycksbådande stängningen på 6:66 NOK när aktien börsstoppades i måndags. Det är lite fel, för DNO har också aktier i Det Norske Oljeselskap (OSE:DETNOR), DNO:s tidigare norska tillgångar, vilket betingar ett värde om 0:80 NOK per aktie. Lägsta värde på aktien blir då 1:40 NOK, men den kan förstås krascha värre nu när handeln släpps igång.

Man kan läsa mer hos t ex Bloomberg, som ger ett balanserat referat.

Hela kraschen kommer bero på att Olsobörsen, OSE, gjorde bedömningen att det inte skulle skada DNO-aktien, eller bolaget DNO eller bolagets aktieägare om man släppte ut konfidentiella mötesanteckningar till norska tidningen DN, anteckningar där OSE riktade anklagelser om korruption mot myndigheterna i Iraq. Men förutom de sex veckors suspension av DNO:s verksamhet i Irak som redan skett på grund av OSE:s agerande och utpekande av kurdistanska myndigheter, så kommer vi få facit idag på hur mycket aktieägarna skadas. Hade Norge inte varit den sista sovjetstaten, utan t ex varit USA, så hade jag luktat mig till en class action mot börsen.

Det finns uppgifter om att gårdagen skulle varit en muslimsk helgdag, och att DNO inte kunnat kontakta myndigheterna under börsstoppet. Det är fel. Det var måndagen som var en helgdag, och det hindrade inte myndigheterna från att stänga ner DNO.

Man skall nog inte ha dåligt samvete för att man köpt eller fortsatt ägt DNO. Aktien gav en köpsignal förra veckan, om man vill luta sig mot Winning Tradings metod, All in - any out, efter en lång period av negativt läge. Eventuellt fick vi rent av se att denna köpsignal föregicks av en tre-tick. Så det såg bra ut tekniskt, men TA kan aldrig rå på svarta svanar, vilket detta är ett typexempel på. MACD signal 26-12-9 vände upp den 14:e september, och MA5 gav köpsignal när den gick över MA14 den 17:e. Signalen gav en uppgång, men sedan kom den svarta svanen. TA-graf, daily, genererad från Open Source-programmet qtstalker eftersom jag kör Mac.

Konspiratoriskt lagda menar att DNO är och var blankad för extremt stora belopp, och att blankarna ordnade artikeln i DN när aktien började visa styrka och de ännu inte hunnit stänga sina positioner.

Under dagen kommer många få se sina DNO-aktier tvångsförsäljas, dvs om man varit belånad och inte täcker upp i portföljen på något annat vis. DnB Nor har tydligen satt belåningsvärdet för DNO-aktier till noll, vilket i princip innebär att man kommer tvångsförsälja sina belånade kunders aktier om de inte vidtar egna åtgärder. Nordnet har i både Sverige och Norge mailat till kunder med DNO i portföljen och påtalat att de sannolikt får se aktierna tvångsförsäljas om de inte fixar likvider i portföljen.

På uppsidan så bör många blankare täcka in sina postioner under dagen, men de inväntar kanske tvångsförsäljningarna.

Vad vi kommer få se idag är en long squeeze. Låt oss anta att aktien öpnnar kraftigt ner på 4:- NOK i en första panik. Sedan kommer tvångsförsäljningsvågen och drar ner aktien ännu mer, åtminstone till runt 3:- NOK där den tidigare bottnat, kanske lägre, rent av ner under 2:- NOK. Någonstans kommer blankare att stänga sina positioner och dra ner på krogen för att dricka champagne, och aktien kommer börja återhämta sig. Vi får se var vi stänger under dagen, men det är knappast över idag. Happy trading!

Medan DNO-aktien varit börsstoppad har bolagets företagsobligationer tydligen fallit i pris till konkursvärdering.

Samtidigt kan man fundera på hur Kurdistan gynnas av att kasta ut DNO, speciellt utan ersättning. Det ger dem knappast bättre rykte, men upprättar kanske deras interna kulturella anseende. Så vi får se vad som egentligen händer i slutändan.

För egen del är, eller om några timmar, var DNO mitt största oljeinnehav och näst största börsnoterade aktieinnehav, och utgjorde ca 10% av portföljen. Under dagen förväntar jag mig alltså att portföljen kan falla med 5-9%, beroende på när och om jag kan komma ur aktien, och om jag lyckas bottenfiska och eventuellt bränner ännu mer.

Så kan det gå. Svart svan. Eller ibland har man otur.

Allt detta är skrivet på morgonen, så vi får se vad som händer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

2 kommentarer:

  1. Hoppas du behöll kylan... http://www.oslobors.no/markedsaktivitet/stockGraph?newt__ticker=DNO&newt__menuCtx=1.1.20

    SvaraRadera
  2. Köpte ytterligare 20000 aktier i DNO precis efter börsöppningen, fick dem för 3 NOK/aktie.

    Det var nog ingen dålig affär, men mitt innehav av DNO är stort och därigenom sjönk min största depå med c:a 20% i värde.

    Nåja, man har varit med om värre :-)!

    SvaraRadera