Cornucopia?

2009-09-12 07:36

Bra introduktionsartikel till peak oil

Arbetsmiljöforums tidning Du och jobbet har en riktigt bra artikel om peak oil. Den tar kortfattat och smidigt upp de flesta av frågeställningarna och problematiken, från oförmågan att få tillväxt i ekonomin till jordbrukets framtida problem. Mycket av artikeln bygger på en intervju med Jeff Rubin, som skrivit boken Why Your World Is About to Get a Whole Lot Smaller.

Överlag en väldigt bra artikel på svenska för den som vill sätta något i näven på någon som inte hört talas om peak oil eller oljetoppen tidigare, även om den inte innehåller något nytt om man redan är påläst.

Professor Kjell Aleklett kompletterar artikeln med lite kommentarer på sin blog.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

6 kommentarer:

 1. Kanske läge att omgående slopa systemet med utsläppsrätter då utsläppen av koldioxid kommer att minska om nämnda farhågor stämmer. Det måste ju vara positivt för oss med någon grad varmare klimat med minskat uppvärmningsbehov.

  Nordostpassagen är nu tydligen öppen vilket kommer att göra sjötransporter billigare. ökande temperaturer kommer att minska uppvärmningsbehovet för oss på kallare breddgrader.

  Några exempel på att naturen själv hjälper oss att i viss mån minska oljekonsumtionen.

  SvaraRadera
 2. Bra sammanfattning. Den viktigaste frågan tycker jag är hur mycket alternativ energi kan minska behovet av olja. I västvärlden och Kina har man både ekonomiska och intellektuella resurser för att satsa på alternativen, och blir priset på olja tillräckligt högt tror jag att det också kommer ske i stor skala. Sedan finns det givetvis fall där alternativen kräver mer olja att ta fram än de sparar, det skulle jag vilja läsa mer om (hittade lite när jag sökte i bloggarkivet, men mer vore intressant)

  SvaraRadera
 3. Du snöar in på "peak oil" när världsekonomin är månader från att fullkomligt kollapsa. Inget fel att nämna energiproblemet men detta kommer ju fullständigt i bakgrunden de närmaste åren. OBS inget personligt då jag tycker om läsa dina texter men måste ändå få säga min mening.

  SvaraRadera
 4. Anonym, med tanke på att det var peak oil, dvs oförmågan att öka oljeproduktionen för att fortsätta kunna expandera den globala ekonomin, som var katalysator till finanskrisen så tycker jag inte att man kan "snöa in" på det ämnet.

  Den kredit och konsumtionsbaserade ekonomin kunde fortsätta expandera några år efter att oljeproduktionen stagnerade runt 2005, men sedan blev det obönhörligen stopp och kreditbubblorna sprack.

  Varje varaktigt försök till återhämtning i världsekonomin kommer klubbas ner av peak oil och oförmågan att öka oljeproduktionen globalt. Igen och igen.

  SvaraRadera
 5. Katalysator till krisen tror jag inte energiproblemet var. Var inte subprimelånen i Amerika mycket till orsaken att bankerna började dra tillbaka krediter och sätta igång denna kedja av skuld/förluster som måste betalas vilket nu görs med lånade/tryckta valutor runt hela världen. Tror du verkligen förra årets årshögsta på råvaror var pga efterfrågan? Nej, jag tror allt beror på att det monetära systemet är i sin sista fas och detta är bland det allvarligaste hotet mot en fredlig värld och får vi inte ordning på detta kommer först en handelskrig sen ett riktigt krig bryta ut

  SvaraRadera
 6. Bubbel- och kreditekonomin kunde fortsatt expandera så länge inte verkligheten i form av råvarubegränsningar satte stopp.

  SvaraRadera