Cornucopia?

2009-09-09 08:44

15 timmars pappersarbete för en rattfylla

Den eminente bloggaren och fd polisen Morgonsur låter rapportera att 20 000 poliser kan kvitta. De kommer ändå bara sitta på station med pappersarbete. Svenska staten skall alltså satsa miljarder på att nå vallöftet om 20 000 poliser som sitter och skriver papper.

En enkel rattfylla kan kräva upp till femton timmars pappersarbete. Inte att undra på att polisen inte ställer sig och tar in bilister för blåsning på de platser och tider som skulle garantera att man får fast horder med rattfyllerister.

Det där är förstås bara toppen av isberget. Även rättsväsendet har drabbats av lagen om minskande avkastning. Trots allt mer pengar får man bara mindre och mindre gjort. Precis som med försvaret.

Jag välkomnar förstås att den ena av statens två enda egentliga kärnverksamheter, dvs rättsväsendet och försvaret, får mer pengar, men vad som är växentligt är vad man får för dessa pengar. Svaret måste vara "för lite".

På tal om försvaret så skall vi ju nu ha ett kontraktsanställt försvar. Om 55 000 anställda. För en hotbild som enligt våra politiker inte existerar. Samtidigt skall vi bara ha 20 000 poliser. Undrar vad svenska folket uppfattar som viktigast?

Se även Wiseman's Wisdom.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

16 kommentarer:

 1. En fråga dyker upp i mitt huvud, Varför inte låta yrkes militären göra visst polisiärt arbete? Skrivbords arbetet torde väl gå bra. En rad andra polisiära uppgifter kan jag också tycka kunna fungera.

  SvaraRadera
 2. Det var ett himla tjat om effektivitet.
  Har du inte fattat att det är ett populistiskt sätt att skapa fler jobb. Det är det primära.

  Effektivitet, valuta för pengarna och kundnytta är inte primära begrepp i politikens värld. Behöver inte vara det heller eftersom det inte är deras egna pengar de beslutar om utan skattebetalarnas.

  Det tråkiga är att det tycks gälla politker av alla kulörer, så vad ger det dig och mig för valaternativ?

  SvaraRadera
 3. Alternativa politiker finns förstås inte, lösningen är att skära ner staten så mycket som möjligt för att sätta stopp för dårskaperna.

  SvaraRadera
 4. Nivån på dårskapen kan alltid diskuteras. Viktigare införa tydlig målstyrning byggt på klara visioner och en redovisad UPPFÖLJNING. Det ser man aldrig.

  /Morfar

  SvaraRadera
 5. Uppföljning. Det låter som ännu mer pappersarbete.

  SvaraRadera
 6. Uppföljning är pappersarbete. Lönsamt sådant, eftersom det säkerställer att man fått det som avsågs och inte en massa annat. Då kan man stoppa eller styra om i tid innan man åker snett för ännu dyrare pengar.

  Du gör det själv när du kollar hur din portfölj går och kan korrigera om det bär snett. Vore säkert lönsamt göra inom utbildningsområdet som du skriver om. Nu tas beslut om mer pengar dit utan att det som gjorts utvärderats först. Din analys om försämring och urvattning känns i sammanhanget riktig.

  /Morfar

  SvaraRadera
 7. Uppföljning kan nog vara bra...

  Om vi jämför förvaltningens effektivitet med att plocka lingon:

  En massa beslut skall tas. Bland annat hitta rätt väg. Det finns sex vägskäl på väg till lingonstället, sex olika personer har ansvar för att hitta rätt i varsitt vägskäl. Om den första (med titel: överste vägväljare) är en klåpare, men vars beslut inte får ifrågasättas, kan det bli så att det inte hittas några lingon, för man hamnade i ett land utan lingon.

  Det spelar då ingen roll hur bra eller många lingonplockarmaskiner man har.

  Uppföljning kan jämföras med att efter vägskäl notera om man passerar exempelvis öknar, vilket andre vägväljare kan ha kunskap om inte skall finnas på väg till hans vägskäl. Det är då viktigt att han tillåts yttra sig om det.

  SvaraRadera
 8. Hela skiten kommer ju ändå snart braka ihop så det är väl lika bra de lovar mer pengar in i det sista, så de håller folket lugna till dess.
  /25 okt

  SvaraRadera
 9. Man kan väl fundera på om det börjat, med rutinmässiga upplopp och uppror i allt fler förorter.

  SvaraRadera
 10. Jag tror inte "En enkel rattfylla kan kräva upp till femton timmars pappersarbete".
  Om det skulle vara så att det tar femton timmr i pappersarbete så får vi väll köra mindre fylla.

  Om det är så att "Trots allt mer pengar får man bara mindre och mindre gjort". Då kan man fråga sig varför det finns så mycket bonusar i andra branscher.

  SvaraRadera
 11. Det är ju precis det polisen gör - de begränsar rattfyllekontrollerna utefter hur mycket tid de har att avsätta till pappersarbetet. När X antal personer åkt fast i en kontroll så lägger man ner, istället för att faktiskt sätta åt alla.

  SvaraRadera
 12. En ändring av LAS skulle definitivt höja effektiviteten. Skulle göra slut på fastanställda som förstör verksamheten samtidigt som duktiga vikarier får gå.

  Gäller definitvt också polis och rättsväsen. Och i hela offentliga sektorn.

  SvaraRadera
 13. Jag förstår inte var det svåra ligger i att digitalt lagra nyckeldatan och genom det generera alla rapporter.

  Ha kanske så mycket som 20 obligatoriska fält med möjlighet att lägga till fler frivilliga.

  Och simsalabim så har du sökbara rapporter och inget pappersarbete.

  Med defaultvärden så slipper man ännu mer.

  SvaraRadera
 14. Läs det bloggaren Morgonsur skriver. Samma uppgifter måste manuellt matas in på ett tjugotal ställen, därför att man inte får samköra register.

  SvaraRadera
 15. Går att lösa utan samkörda register. Tex genom att ha ett skalprogram/gränssnitt som sköter inmatning i flera system samtidigt. Vi har det på mitt företag, kunddatabas och projektsystemen/felsystemen har olika databaser men med ett hyffsat API så kan man koppla ett gränssnitt mot alla systemen och databaserna samtidigt.

  Om inte annat så kan man sätta ett makro på att lösa uppgifterna så får den stå och tugga i alla systemen (så länge man kan få fönstren att sitta på samma sätt) varje gång. Spela in en gång när man fyller i 20 formulär, sen är det bara att antingen ha allt i excelldokument som makrot stänger efter att alla celler är rensade. Då skriver man EN excellrapport så gör dumburken resten, är det olika rapporter så kan man gruppera de som liknar varandra bredvid varann och ta dem gruppvis, sätt repetitionen av scriptet på x gånger bara.

  Jag har själv gjort det för att fylla i olika tester på webben och genom det klura ut vilka svar som är rätt.

  Jag vet att ett par avdelningar på jobbet kör makron för att klarmarkera sina jobb och sätta antal arbetstimmar så visst funkar det. Tyvärr fick jag inte implementera makro på orderbokningen på mitt förra jobb så de anställde en kille som jobbade manuellt med att boka alla jäkla körningar. Varför? -Mja, alltså OM något går fel, säger makrot till då?

  Så att polisen gör på detta sätt är bara tragiskt, jag har kunnat lösa liknande problem sen jag var 15 år. Dvs bristen på samkörning av register är en klen ursäkt.

  Man skulle kunna lösa det genom att ha ett bra API, då kan man ha allt webbaserat.

  SvaraRadera
 16. Jag är tveksam till målstyrda offentliga verksamheter. Det blir en godtycklig utövning som inte alls passar staten, och särskilt inte polisen. Bättre med en sur tjänsteman som säger att regler är regler. Och sedan genomdriver dem. Den effektive ämbetsmannen följer regelverket.

  FredrikN

  SvaraRadera