Cornucopia?

2009-08-27 05:59

Uppdatering Kanadatruster

En del av er minns kanske de inlägg jag skrivit om Kanada-truster (OBS, inlägget är nästan ett år gammalt), dvs börsnoterade ekonomiska föreningar som är skattebefriade och ger hög procentuell avkastning.

2011 kommer skattefriheten att upphöra, och allt fler truster ser nu ut att komma ombildas till företag när deras vinst från 2011 och framåt kommer beläggas med skatt. Samtidigt kommer kanadensiska andelsägare att få en möjlighet att undvika skatt på utdelningarna om jag uppfattat det rätt. Som svenskar får vi fortsätta få 15% utländsk källskatt.

En fd trust som redan ombildats till ett företag är mitt innehav Crescent Point Energy Corp (TSX:CPG), som därmed slipper undan de begränsningar som trustformen innebär i form av expansion. Trusterna får nämligen inte expandera okontrollerbart, men det får företag. Crescent Point har en tämligen aggressiv expansionspolicy, och har nu börjat expandera rejält. Samtidigt ligger man än så länge kvar med samma nominella utdelning som man gjorde som trust, dvs 0:23 CAD per månad, eller 7.4% vid gårdagens slutkurs. Lite lågt för att vara en trust, men högt för att nu vara ett oljebolag.

Mitt innehav i Crescent Point baserar sig på min vinstsäkringspolicy från Wibblekontobygget 2007-2008, dvs att 1/3 av realiserade vinster återinvesteras i något med hög utdelning, 1/3 återinvesteras och 1/3 går till lön, och har förutom utdelningar även gett en hyfsad kursuppgång på 39% mot snittpriset för 2007-2008. Inte fantastiskt, men med börsutvecklingen sedan 2007 är det bra. Crescent Point verkar till skillnad mot de flesta kanadensiska aktörer i delstaten Saskatchewan, och satsar på finolja, light sweet crude, istället för fuloljan i oljesandrika Alberta. Nu har man än så länge prissäkrat (hedgat) sin oljeförsäljning runt 100 USD förra året, och när väl den hedgen släpps får man nog förvänta sig en utdelningssänkning. Förhoppningsvis kompenseras detta av kursökningar i takt med expansionen, men man vet aldrig med sånt.

På trustsidan har jag idag bara tre truster. Mitt största enskilda börsnoterade innehav alla kategorier är Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN), och jag har även den integrerade oljetrusten Harvest Energy Trust (TSX:HTE.UN) som alltså både äger oljekällor, såväl som ett raffinaderi och bensinmackar. Harvest har sänkt sin nominella utdelning kraftigt till 0:05 CAD när oljepriset var nere runt 30 USD och nosade, och jag förväntar mig utdelningshöjningar i framtiden. När detta sker återstår att se.

Enligt vinstsäkringspolicyn ackumulerar jag nu 1/3 av vinsterna in i Penn West Energy Trust (TSX:PWT.UN), dvs än så länge bara för juli och augusti månad, så innehavet är inte så stort.

Canadian Oil Sands Trust (TSX:COS.UN) åkte ut med oljeprisets ras, då de numer ger alldeles för låg utdelning, och utdelningar står för en del av min ackumulation av lön. Rimligtvis får vi se höjningar framöver, och även en rejäl uppsida på börskursen när oljan kilar iväg upp över 100 USD igen, men det bör också gälla övriga truster. Pga den höga utvinningskostnaden för oljesanden så har COS högst hävstång mot oljepriset, så den som tror på snabbt stigande oljepris kan trusten vara intressant. Nu tror jag visserligen på snabbt stigande oljepris framöver, men som vanligt tror jag att oljepriset toppar under hösten här i intervallet 70 - 80 USD och sedan faller tillbaka mot kanske 40-50 USD i december - januari, enligt det normala säsongsmönstret. Det var egentligen bara under 2007 - 2008 som oljepriset bara steg och steg och steg. Varje år under perioden 2003-2006 fick vi se de vanliga dipparna mot slutet av året, och min gissning är att det blir så även i år. COS kommer plockas in igen, men inte just nu. Det är den enda börsnoterade aktören som garanterat kommer ha olja kvar att utvinna även om 25 eller 35 år, utan att behöva göra förvärv. Om nu inte några miljökrav kommer emellan. Det finns för övrigt en aktuell artikel med lite bilder från COS enda innehav Syncrude på The Oil Drum.

Andra truster som kan vara intressanta är de förnyelsebara energitrusterna Great Lakes Hydro (GLH.UN), Innergex (IEF.UN) och Boralex (BPT.UN). Här pratar vi inte om några dramatiska kursutvecklingar, utan stabila utdelningar från elförsäljning baserat på upp till 25 år långa kontrakt om fasta priser, med viss inflationskompensation. Elmarknaden i Kanada fungerar inte alls på samma sätt som världens mest avreglerade elmarknad, Nordpool här i Norden, utan handlar om att sälja el på långtidskontrakt, så dramatiken lyser med sin frånvaro. Fast som svensk får man förstås en valutarisk.

Great Lakes och Innergex har expanderat inom vindkraft och är inte bara som tidigare vattenkraft, där det är svårt att expandera längre. Boralex sitter på vattenkraft och biomassakraftverk (spill från skogsindustrin), samt tyvärr också ett fossilgasverk. Hög utdelning för Boralex skvallrar dock om potentiella problem och utdelningssänkningar, vilket man bör titta vidare på.

Man bör dock studera skuldsättningen hos samtliga ovanstående. Exempelvis har både Peyto och Harvest minskat sina utdelningar med avsikt att amortera skulder.

Kanske kan vara på sin plats med en kort genomgång av aktuell utdelningstakt för de ovan nämnda trusterna

Peyto Energy Trust 0:12 CAD per månad, 14.5% i årstakt
Harvest Energy Trust 0:05 CAD per månad, 9.5% i årstakt
Penn West Energy Trust 0:15 CAD per månad, 12.4% i årstakt
Canadian Oil Sands Trust 0:25 CAD per kvartal, 3.5% i årstakt
Great Lakes Hydro Income Fund 0:1047 CAD per månad, 7.0% i årstakt
Innergex Income Fund 0:08334 CAD per månad, 9.9% i årstakt
Boralex Income Fund 0:05833 CAD per månad 16.7% i årstakt

Utdelningar tuggar på oavsett hur börsen mår, men vi har ju redan sett sänkningar hos de flesta det senaste året. Något motsägelsefullt dock inte i bolaget Crescent Point, men det är antagligen terminssäkringen som ligger bakom det. Utdelningar ljuger inte heller, utan är riktiga pengar ur riktigt kassaflöde. Inte någon kreativ bokföring. I en del fall kan dessa utdelningar dock bero på ökande skuldsättning, vilket man som sagt bör studera noga innan man investerar.

Som vanligt ansvarar var och en själva för sina egna investeringar. Hög utdelning kan innebära att marknaden förväntar sig en utdelningssänkning, och låg kan innebära motsatsen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

6 kommentarer:

 1. Peyto har för övrigt gått bra de senaste dagarna. Undrar om det är nyheter på G?

  SvaraRadera
 2. Boralex har betydligt lägre skuldsättningsgrad än Innergex och GLH. Om man tittar enbart på totala börsvärdet dividerat med senaste tidens GWh från vind/vatten ligger de tre ganska lika till. Så om Boralex får ordning på sina biomassaleveranser finns det möjligtvis utrymme för uppgång.

  SvaraRadera
 3. Tack för ett bra inlägg. Truster är spännande, även när de har konverterat till bolag. Utdelningen går ner, men aktierna bör gå upp då de värderas som ett bolag.

  Harvard länken går fel, du har angivit .com ska vara .ca.

  Harvard nuvärdeberäknar själv sina olje och gas tillgångar till ca $25 per unit, kursen pendlar mellan $6-7 i skrivande stund.

  Det finns tre truster som jag känner till som till viss del producerar energi.

  * Algonquin Power Income Fund
  * AltaGas Income Trust
  * Macquarie Power

  Det finns som tur är en hel del truster som inte är exponerade mot energisektorn.

  SvaraRadera
 4. Finns det risk att det inte längre blir månatliga utdelningar när de konvertat till bolag?
  Går de kanske över till kvartalsutdelning?

  SvaraRadera
 5. Hm, skiftade över från HTE till UNG när utdelningen sänktes med ,25 CAD.
  Detta har ju inte visat sig vara speciellt smart i det korta perspektivet iaf, det dryftas ju allmänt att naturgas är utsatt för hård spekulation. Man hade ju trott att priset på ETF:n bottnat för länge sedan...Nåväl vad är dina åsikter om naturgas det närmaste året/halvåret?

  SvaraRadera