Aktuellt

Vad är det första du kommer göra när pesten är över och alla restriktioner och rekommendationer är borta?

En dag kommer Wuhan-pesten vara officiellt över och inte längre vara en pandemi. Restriktioner kommer vara lyfta, olika stöd försvunna och r...

2009-08-18 06:27

Pinka in reviret

Kommer ni ihåg min lilla snabbt ihopslängda fantasi Strategiskt överfall på Sverige? Under förevändning av att de håller en flott- och landstigningsövning i Östersjön, så besätter Ryssland Gotland för att säkra kontrollen av gasledningen Northstream.

Nu uppmärksammar media att Ryssland för första gången på tio år skall hålla en landstigningsövning i Östersjön, något som inte direkt varit okänt om man följt bloggare som t ex överlägsna Wisemans Wisdom. Ryssland har rent av flyttat in mer landstigningsresurser än de fyra skepp av Ropucha-klassen som man normalt har i Östersjön.

Man skall återigen även öva fallskärmsluftlandsättning av stridsfordon.

Det finns mycket kritik man kan rikta mot hastverket i mitt scenario (jag får jobba på en version med bättre research), men debatten att Ryssland inte skulle ha landstigningsförmåga eller luftlandsättningsförmåga i området sätter den kommande övningen punkt för. Övningen omfattar dessutom betydligt mer personal än vad som behövs för att ockupera t ex Gotland.

Ta en titt på kartan över Östersjön. Räkna antalet länder som inte har en gräns mot Ryssland, och där det alltså finns ett behov av landstigning och luftlandsättning. När övningsledningen för hela övningen dessutom motiverar övningen med att man behöver öva försvar mot hot av gasledningen så överträffar som vanligt verkligheten dikten. Rent av så kallar man det att öva preventiva åtgärder, alltså att göra landstigningar i preventivt syfte för att besätta områden innan något ens händer. Liksom i fallet Georgien så nämner man ordet terrorism, som sedan 2001 använts för att motivera i stort sett alla krigshandlingar i världen. Man kan också fundera på hur den eventuella kapningen av Arctic Star på svenskt vatten påverkar Rysslands utbyggnad av oljeexport via farlederna i Östersjön? Citat:

'The main focus of the drills is training for effective and preventative measures to counter terrorism and deal with the aftermath of emergencies, as well as with abnormal situations linked to transporting hydrocarbons,” the Defense Ministry said on its web site.'

Undrar om vänsternätverken kommer resa till Ryssland för att bryta sig in på flygbaser och störa övningen i protest mot Rysslands kärnvapen? Eller är det bara vid NATO-övningar man protesterar? Vore intressant att se lite svenska fredsaktivister försöka stoppa en rysk övning...

Låt oss utgå från att det bara stannar vid en övning. Än så länge. Gasledningen är inte på plats än. Undrar hur länge Sverige kan säga nej när vi inte ens har kontroll över våra egna vatten längre (Arctic Star)? Tanken att behöva försvara gasledningen existerar iaf hos högsta ryska militärledningen.

Så nu patrullerar inte bara ryska attackubåtar av USA:s kuster och ryska strategiska bombplan utrustade med kryssningsmissiler patrullerar rutinmässigt av Nordsjön och med det flottvägarna in i Östersjön och den västliga infartsporten mot Sverige...

Jag skulle vilja påstå att Ryssland pinkar in sitt revir, hela vägen runt Sverige, och det skvätter rätt rejält på de svenska festskorna. Det hade varit bättre om Sverige hade ett par rejäla kängor på sig istället.

23 kommentarer:

 1. Jag har kvar min gamla gröna basker och jägarbåge i garderoben, kanske snart dags att plocka fram den?

  SvaraRadera
 2. Och jag min, men det finns vare sig organisation, officerare eller utrustning nog för att mobilisera alla som förpassats ur krigsorg och in i den fd reserven. Inte ens vid skarpt läge. Det gamla försvaret är nedlagt, och Sverige kryllar inte längre av fyllda militära förråd.

  För några månader sedan tog man och tömde kasunen i närområdet, och tog bort skyltarna som sade fotografering förbjuden och monterade ner antennerna för fjärrövervakning. Allt som är kvar är en betongkoloss med gröna dörrar.

  SvaraRadera
 3. Som stridsflygare från "kalla krigets dagar", när Sverige hade 800 topp-moderna flygplan, känns dagens svenska "Pelle-Jöns försvar", inklusive "vuxendagiset" Flygvapnet och med försvarsstrategi á la "könskvotering, genus-perspektiv och mångfald" som "ganska osmakligt"!
  Om det blev "skarpt läge", så inte skulle jag ställa upp för "sunk-landet Sverige" och dess "sunk-politiker!

  SvaraRadera
 4. Menar du att Sverige ska ingå partnerskap med NATO som Carl Bildt håller på att kämpa för?

  SvaraRadera
 5. För att vara välkommen in i en allians som NATO, eller för att någon skall komma till ens hjälp vid ofred så krävs det först att man har tillräckliga styrkor för att på egen hand försvara sig med god förmåga.

  Ett styrkelöst och blottlagt land som Sverige skulle antagligen inte välkomnas i NATO om vi inte upprustar först. Varför skall man belasta NATO:s samlade försvarsförmåga genom att ta in ett land som inte har rimliga möjligheter att försvara sig självt?

  Under det kalla krigets invasionsförsvar hade vi en rimlig förmåga, och hade därmed kunnat få hjälp. Idag är vi ett hopplöst fall, och både NATO och EU skulle stå med armarna i kors och titta på. Om inte annat skulle de hålla långa och många möten för att diskutera frågan först, och inte komma till beslut förrän saken redan vore avgjord. Förr hade vi en förmåga att försvara oss i 2-4 veckor, vilket också var vad man förväntade sig att den sovjetiska försvarsmakten kunde utkämpa storkrig innan deras logistik kollapsade. Nu kan man inta väsentliga delar av Sverige på mindre än 24h.

  SvaraRadera
 6. 2009-08-18 07:43

  Amen,

  Ja, ställer inte upp heller. Varför ska jag ta ansvar när politikerna inte gör det? Känns knapps som man är i Sverige när man går ut längre.

  Dagens politiker: "hjälp hela världen och kör Sverige i sank"

  SvaraRadera
 7. Några tankar kring kapningen av Arctic Sea? Kapades i Östersjön, återfanns av rysk militär utanför Afrika. Varför skulle man kapa ett så oansensligt fartyg med en tämligen oviktig last? Och varför mellan Gotland och Öland? Ryssland har nyligen fastslagit att militären ska ha rätt att skydda ryska intressen och medborgare över världen och det var ju rysk besättning på fartyget. Vi kanske kan se fram emot rysk beväpnad eskort på våra vatten?!

  SvaraRadera
 8. Den nedrustning och avskaffandet av värnplikten anser jag vara en av efterkrigstidens största politiska skandaler. Den har skett nästan helt utan debatt eftersom det rått politisk enighet över blocken.

  Om möjligt ännu värre är att Sverige agerar med trupp under NATO-befäl i Afghanistan!

  SvaraRadera
 9. Re:Bosse
  Men tror du på allvar att Sverige skulle ha en chans mot Ryssland även om vi hade haft ett försvar idag?

  SvaraRadera
 10. Besegra utan strid - det är det som utmärker den skickligaste krigaren. Med andra ord: att slippa den svåra påfrestning det innebär att dra ut i krig, samtidigt som man uppnår sina mål. Besegra utan strid var därför idealet i Kina redan för tusentals år sedan.

  Smartast är alltså att eliminera försvarsviljan hos sina grannar.

  Finland var för snart exakt 70 år sen i princip utan pansar och flyg och "fullständigt hopplöst" underlägset i antal soldater. Icke desto mindre stod man emot Sovjetunionen i över tre månader under vinterkriget. Man förlorade tre landområden men behöll absoluta merparten av sitt territorium. Och man förlorade inte det allra viktigaste: självständigheten och försvarsviljan.

  Svensk självständighet kommer, om Lissabonfördraget blir av, att minska ytterligare. Försvarsviljan viker hos vissa bara av att ta del av information om en stor övning. Visst är det en illavarslande övning och många andra saker är också illavarslande. Men låter du dig styras av nyheter och ger upp din försvarsvilja - då har du redan besegrats. Besegrats utan strid.

  Nej, försvara din försvarsvilja, odla den genom att lära av våra närmaste grannar, Finlands folk och skogsbröderna i Baltikum - som stred ända in på 1950-talet av det "enkla" skälet att de inte accepterade att leva i ofrihet.

  Engagera dig för ett nytt svenskt försvar.

  Alamo

  SvaraRadera
 11. Jo, jag kom genast att tänka på din "novell" om strategiskt överfall på Gotland när jag såg nyheten i morse. Höll nästan på att sätta frukosten i halsen.
  Jag satt själv och tittade på radar under min värnplikt på 80-talet och fick därmed en god inblick i det rävspel som då pågick över Östersjön. Då hade Sverige ett försvar som faktiskt kunde göra det för besvärligt att kränka vårt territorium. Nu har vi i princip ingenting.
  Fast det är egentligen ganska nyttigt att svenska marinen får öva lite skarp piratjakt utanför Somalia, så de är upptränade inför att de återvänder till svenska vatten för att jaga lokala pirater.

  SvaraRadera
 12. Äsch det är lugnt. Om ryssen anfaller oss så tar vi bara allt som är kvar av försvaret, dvs de 400 trupperna i Mazar-i-Sharif, och tar Ryssen söderifrån i en kniptångsmanöver. Vi kan säkert få med 400 hämndlystna sydossetier på vägen upp också.

  SvaraRadera
 13. Äsch, kan se flera fördelar med att bli en rysk provins. Till att börja med kommer några fina frihetsreformer att genomföras. Vi kommer t ex skrota Systembolaget, en allmän uppluckring av allt meseri i trafiken, härliga ryska varor som Russkij standart vodka och Nevskoe-öl kommer att flöda. Utöver detta kan man vilken helg som helst åka över och festa med världens goaste ladies i St. Petersburg och Moskva utan att behöva hålla på och trixa med visum en månad innan. Ok, visst, vissa bieffekter av fet korruption och tystad media kommer väl också infinna sig, men på det stora hela tror jag det skulle bli lite enklare att andas i kära gamla Svedala.

  Så, Давай Россииииииия!!!!

  @ylven:
  Lagen om att kunna skydda sina ekonomiska intressen alternativt sig själva (preventivt) utomlands antogs som en resolution av FN:s säkerhetsråd där USA var den drivande parten efter 9/11.

  SvaraRadera
 14. Maktvakuumet på svenska Östersjön och Sveriges oförmåga att säkra området är på sätt och vis redan det ett casus belli ur rysk synvinkel.

  Som någon annan konstaterade är även min försvarsvilja för Sverige som helhet bortblåst i spåren av Afghanistankriget.

  Nej det får bli som Rödebymannen gjorde, självförsvar av hus, hem och familj. "Sverige" får klara sig självt.

  SvaraRadera
 15. Som någon redan kommenterat, så skulle det inte förvåna om Konungariket Sverige under en längre tid varit utsatt för en långsam men målinriktad process mot att Ryssland inom kort kommer att intervenera militärt på Svenskt territorium. Att segra utan strid genom att urholka försvarsopinion och subversivt främja avrustning i målområdet är ett gammalt beprövat arbetssätt hos diktaturer och stormakter genom historien. Man behöver inte vara paranoid för att vara oroad över utvecklingen. Tyvärr finns det makthavare i Sverige som snarast är Dumnaiva, och vägrar att se världen som den faktiskt är, inte som de vill den skall se ut. Ryssland är och förblir ett hot mot alla grannstater. Det är bara en tidsfråga innan historien upprepar sig.

  SvaraRadera
 16. Oj va mycket rysskräck det finns i det här landet.

  Det känns ganska överdrivet denna rädsla för ryssen.

  Visst kanske man vill ta Sverige någon gång i framtiden, vad vet jag. Men jag kan inte se några hot idag eller de närmsta åren.
  Det finns väl ingen direkt försvarsvilja kvar heller, vad ska man försvara? Äh låt dem ta oss i sånt fall. Vad tror ni resten av världen skulle säga.. Dream on, it´s not happening.

  Verkar vara många stridisar här.. hmm.. Gillar bloggen i övrigt.

  Mr Anno

  SvaraRadera
 17. Jonas, sydossetierna är på Rysslands sida. Du menar nog georgier.

  Jag håller med om att vårt försvar har tunnats ut i alldeles för stor utsträckning, vilket inte är positivt och farligt i det långa loppet. Där håller jag med om att något måste göras.

  Dock så ser jag inte alls de spöken som andra verkar se hos Ryssland. De har ingen anledning eller vilja att ockupera Sverige. Dags att ta av foliehattarna och lägga ned Tom Clancy böckerna.

  SvaraRadera
 18. Den enda riktigt imperialistiska supermakten idag är USA - utan konkurrens. Men det är en supermakt på dekis. Idag läser jag att vissa städer stänger offentliga inrättningar och slutar betala ut löner för dessa dagar.
  Det börjar bli som i gamla Sovjetunion när löningen ibland hölls inne på grund av bristande betalningsförmåga. Eller som i de nykapitalistiska baltstaterna där pengarna inte heller räcker till för att betala lön till de anställda.
  Att ryssarna pinkar revir är inget märkligt. I armkrok med Kina måste de bevaka sina intressen. Inget är så farligt som en supermakt på dekis.

  SvaraRadera
 19. Det här kan ju vara tidernas affärsidé. Andra länders förband övar ju redan i norra Sverige ibland, så varför inte bjuda in Ryssland till att öva landstigning och invasion på Sveriges södra delar inkl Stockholm. Vi kan sätta upp några fiktiva försvarsförband utrustade med paint-ball gevär för att bjuda ett motstånd och öka realismen. Sedan när Ryssland väl har invaderat Sverige och tagit över Stockholm, så betalar man bara en slant och drar sig sedan tillbaka efter väl genomförd övning.
  Pengarna som vi får in på detta kan sedan användas till att avveckla ännu några svenska mobförråd eller kanske köpa cement för att gjuta igen några av de kustnära befästningsverk som ännu inte övergivits och förseglats...

  SvaraRadera
 20. USA är på dekis, men har potential ifall man skärper till sig, men man verkar ha för många "nötter" som styr landet, se det ser ut att vara påväg att falla.

  Nästa supermakt lär bli Kina! Men det tar väl ett tag till.

  \PD

  SvaraRadera
 21. 2009-08-18 13:16

  Jag hörde att det fanns ett sånt förslag (motion) som man håller på och bereder nu. Man ska väl rösta i riksdagen framåt hösten om jag förstått det hela rätt. Så du är inte först att tänka tanken. Bra där annars ;)

  \PD *ironiska generationen*

  SvaraRadera
 22. Det som stör är att nedläggningen av försvaret och avskaffandet av vår förmåga att försvara oss skett utan egentlig diskussion.
  Den klart största skandalen i modern tid.
  Ingen saknar försvaret förrän det inträffar något och när det gör det blir det "oj, hoppsan".
  Vem ska man då ställa till svars? Finns ingen och dessutom är det då en akademisk fråga i alla fall.
  Förmågan och stoltheten stärker en nation. Allt annat degenerarar. Det som pågår nu är nedläggning inte bara av försvaret utan grunden för det som är en självständig nation.

  Kanske vill vi ha det så. Kanske är det en oundviklig utveckling för mindre nationer över tiden.
  Själv vill jag dock inte ha det så utan jag anser att en stark nation är grunden för starka fria och självständiga individer. Först då har man möjligheten vinna respekt i omvärlden, kunna göra sin röst hörd och medverka till utveckling. Inte bara hänga med passivt när någon annan kör, vare sig man vill eller inte.

  SvaraRadera
 23. Att Ryssland skulle ha några militära ambitioner att skapa ett nytt superrike i Norra Europa tror jag inte mycket på. Om de vill det är det ju bara att vänta några år tills oljan tryter, vad ska vi då mota bort dem med?
  Det farliga är väl dårarna på andra sidan Atlanten kommer att göra i sina försök att upprätthålla sitt världsherravälde.

  SvaraRadera